APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto sty 05, 2010 19:22 APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Zwracam sie z APELEM do FPL i Klubow aby zwracaly duza uwage na dwie rzeczy !!!!
1. Na zapis w rodowodzie robiony przez hodowce. Jezeli w rodowodzie sa uwagi ze kot nie jest przeznaczony do hodowli i na wystawy to aby takich kotow nie rejestrowac w Klubach. Jezeli natomiast jest zapis w rodowodzie ze kota mozna wystawiac w klasie kastratow to zarejestrowac kota dopiero po kastracji po uprzednim otrzymaniu zaswiadczenia lub wpisu o kastracji kota w ksiarzeczke zdrowia. Coraz wiecej kotow i nie mowie tu tylko o BRI jest rejestrowanych z wpisem ze sa to koty sprzedane na kolanka do kastracji/nie do hodowli. Ja wiem ze teraz coraz wiecej kociat jest kastrowanych/sterylizowanych przed opuszczeniem domu, ale te ktore nie sa ( nie wszyscy hodowcy sa jeszcze przekonani do kastracji/sterylizacji malych kociat ), ale po to sa wpisy w umowe i w rodowod aby Kluby i sam FPL nie rejestrowal/nostryfikowal takich kotow a niestety robi to dosc czesto. Ostatnia sprawa to Klub DCC - SKASKIEWICZ HALINA jest z Gorzowa Wielkopolskiego zarejestrowana w DCC, posiada Cindy Nagada*PL nie przeznaczoną do hodowli - posiada i inne koty tez nie przeznaczone do hodowli.

2. Sprawdzanie dokladne przez FPL dokumentow przesylanych do wyrobienia dyplomow na TYTUL.

Data Miejsce Osiągnięcia Sędzia
15.10.2005 Warszawa EX 1, CAC (WCF) Anna Nazarova
16.10.2005 Warszawa EX 1, CAC (WCF) Antonello Bardella
11.02.2006 Warszawa EX 1, CAC (FIFe), BIV
BEST of BEST TOTAL
NATIONAL CHAMPION!!! (FIFe) Steven L. Jones
12.02.2006 Warszawa EX 1, CACIB (FIFe)
NOM BIS, BOS, BIV Angelika Kneifel
21.09.2008 Ryga (Łotwa) EX 1, CAC (WCF)
NATIONAL CHAMPION! (WCF) Dieter Meister
04.10.2008 Warszawa EX 1, CACIB (WCF) Katherine Cadury
05.10.2008 Warszawa EX 1, CACIB (WCF),NOM BIS
BEST of BEST III
WCF Ring Adult – I miejsce Joseph Weerts
Annaliese Hackmann
18.10.2008 Wilno (Litwa) EX 1, CACIB (WCF), NOM BIS, BIV
BEST of BEST II
INTERNATIONAL CHAMPION (WCF) Francesco Picinali
19.10.2008 Wilno (Litwa) EX 1, CAGCIB (WCF),NOM BIS, BIV
BEST of BEST III Olga Mironova
25.10.2008 Lublin EX 1, CAGCIB (WCF),NOM BIS
BEST of BEST I Galina Tsaryova
26.10.2008 Lublin EX 1, CAGCIB (WCF), NOM BIS
GRAND INTERNATIONAL CHAMPION (WCF) Svetlana Volkova

13.12.2008 Opole EX 1, CACE (WCF), NOM BIS,
BEST of BEST II Tatiana Tarasenko
03.01.2009 Kalisz EX 1, CACE (WCF), NOM BIS Marion Meister
04.01.2009 Kalisz EX 1, CACE (WCF), NOM BIS, BIV Dieter Meister
24.01.2009 Warszawa EX 1, CACIB (FIFe) Berta Nemcova
07.03.2009 Ryga (Łotwa) EX 1, CACIB (FIFe), NOM BIS
INTERNATIONAL CHAMPION (FIFe) Sofija Krasnoselskaya
08.03.2009 Ryga (Łotwa) EX 1, CACE (WCF), NOM BIS,
BEST of BEST II Andreas Kretschemer-Kraiczek
25.04.2009 Wilno (Litwa) EX 1, CACE (WCF)
EUROPEAN CHAMPION (WCF) Inna Shustrova
26.04.2009 Wilno (Litwa) EX 1, CAGCE (WCF), NOM BIS
Galina Mazurova

02.05.2009 Tallinn (Estonia) EX 1, CAGCE (WCF), NOM BIS
Vija Klucniece
03.05.2009 Tallinn (Estonia) EX 1, CAGCE (WCF), NOM BIS
Dina Smirnova
06.06.2009 Parndorf (Austria) EX 1, CAGCE (WCF), NOM BIS, BEST of BEST II
GRAND EUROPEAN CHAMPION (WCF) Marion Meister
07.06.2009 Parndorf (Austria) EX 1, CACM (WCF), NOM BIS,
BEST of BEST II, RASSESIEGER
Dieter Meister
05.07.2009 Kettenis (Belgia) EX 1, CACM (WCF)
Jose Weerts
24.10.2009 Warszawa EX 2
A. Kretschmer- Kraiczek
25.10.2009 Warszawa EX 1, CACM, Nom BIS, BIS,
BEST of BEST I
Francesco Picinali
21.11.2009 Warszawa
World Show EX 2
Yanina Melnikova
22.11.2009 Warszawa
World Show EX 1, CACM, BIV, NOM BIS
WORLD CHAMPION (WCF)

Kot ma IC w FIFE i WCH w WCF !!

To jeden z przykladow !!
Obrazek

CZANKRA

Od: Pt sty 13, 2006 0:36

Post » Wto sty 05, 2010 21:06 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

sprawa kota 'niewystawowego' lub 'niehodowlanego' jest sprawą między hodowcą (sprzedającym) a nabywcą. I kluby czy tym bardziej federacja nie mają prawa ingerować w ustalenia, jakie zawarli poprzedni.
Jeśli ktoś chce zapisać się do klubu i zarejestrować tam kota, to po to ten klub właśnie jest. Nie każdy członek klubu musi być hodowcą czy wystawcą, może natomiast być bardzo czynnym organizatorem wystaw i pokazów. Poza tym jakiekolwiek wpisy hodowców w rodowod (oprócz podpisu w określonym miejscu) są niedozwolone. W naszych dowodach też nie wypisujemy różnych uwag.
Rozumiem problem, ale klub nie jest organem, ktory może go rozwiązać. Bynajmniej jeśli tak mialoby się stać, to taką decyzję musiałoby podjąć Walne FPL.

A tak już osobiście - rozwiązaniem jest WCZESNA KASTRACJA :ok:
Ave

Post » Wto sty 05, 2010 21:47 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Ave pozwolisz ze sie z toba nie zgodze do konca.

Oczywiscie wczesna kastracja jest wyjsciem, ale zapis w rodowodzie tez powinien byc honorowany przez Kluby i FPL.
Nie wszyscy weterynarze godza sie na wczesna kastracje a i sami hodowcy jeszcze nie sa do niej do konca przekonani. To musi troche potrwac.

Niektorym moze przyjsc do glowy, aby dla kotow nie hodowlanych i nie wystawowych nie wyrabiac wogole rodowodow, bo jak rozumiem bez rodowodu Kluby nie zarejestruja kota. Tylko jak sie ma akcja wtedy RASOWY=RODOWODOWY. My popieramy ta akcje. :P
Obrazek

CZANKRA

Post » Wto sty 05, 2010 22:26 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Oto pomysl ktory podsunal Nam inny forumowicz na naszym forumowym BRI:

"Bardzo fajnym rozwiązaniem przynajmniej problemu i zapisów hodowców czy pozahodowlany czy nie były rodowody i sa nadal IBSSC gdzie na dole hodowca miał do wyboru 3 opcje : 1. warunki zakupu regulowane umową pisemną 2.kot poza hodowle i reprodukcję - zakaz rejestracji 3.pełne prawa hodowlane
oprócz umowy hodowca mógł na rodowodzie zaznaczyć opcje , w przypadku gdy wyraził zgodę ze będzie to kastrat wystawowy taka adnotacja znajdowała się z tyłu rodowodu wraz z podpisem hodowcy ( gdyż nie każdy kociak który opuszcza hodowlę jako pozahodowlany , nadaje się na kastrata wystawowego i o tym czy kot będzie wystawiany jako kastrat moim zdaniem decyduje hodowca a nie właściciel - dla właściciela jego kot zawsze jest najpiękniejszy)"
Obrazek

CZANKRA

Post » Wto sty 05, 2010 22:50 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

CZANKRA pisze: Ostatnia sprawa to Klub DCC - SKASKIEWICZ HALINA jest z Gorzowa Wielkopolskiego zarejestrowana w DCC, posiada Cindy Nagada*PL nie przeznaczoną do hodowli - posiada i inne koty tez nie przeznaczone do hodowli.

Mimo, że właściwie nie muszę się tutaj tłumaczyć i nie wiem, czemu o tym piszesz, bo właścicielka hodowli Nagada już dawno zadała nam to pytanie i otrzymała odpowiedź, napisze tutaj publicznie: zarówno kotka z hodowli Nagada, jak i inne koty, kupione przez panią Skaskiewicz jako koty do kastracji, są u nas w klubie zarejestrowane jako kastraty. Oznacza to, że żadne rodowody na ewentualnie potomstwo tych kotów nie będa zgłoszone przez klub do FPL. Jednak klub nie ma wpływu na to, czy pani Skaskiewicz wykastrowała te koty i czy nie rozmnaża ich "na lewo".

Tak, jak napisała Ave - wczesna kastracja, tylko i wyłącznie, uchroni koty niehodowlane przed rozmnażaniem.

Pozdrawiam

Agnieszka Łodzińska

Prezes DCC

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Wto sty 05, 2010 22:53 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

czankra, napisalam, że rozumiem problem i nie trzeba mi tłumaczyć, że nie zawsze wszyscy dotrzymują warunków umowy, ale to są warunki pomiędzy nabywcą a sprzedającym i osoby trzecie (tu klub) nie powinny moim zdaniem wtrącać się w te warunki umowy - to nie sąd, tylko stowarzyszenie (grupa) osób.
Co do zapisu w rodowodzie, czy też podanej opcji - być może O.K. , ale są też takie sytuacje, że hodowca sprzedaje kociaka bez praw hodowlanych czy wystawowych, nie wykastrowanego, a po roku na prośbę nabywcy zmienia zdanie, bo kot pięknie się rozwinął. Co zaznaczyć ? Jak dla mnie przerost formy nad treścią.
Hodujemy koty i oczywistym jest, że zależy nam na jak najlepszych genach czy eksterierze naszych kotów i w tym kierunku powinno zmierzać nasze hodowlane hobby, ale czy wszystkim zależy na tym samym ? Czy wszyscy na początku swojej hodowlanej/wystawowej drogi są tak 'mądrzy' jak my po iluś tam latach doświadczeń ? I czy tego możemy wymagać od początkujących ? Mylę, że nie, ale z pewnością od siebie możemy wymagać większej uwagi w doborze osób, które wybieramy jako nowych opiekunów dla swoich kocich pociech. Niektórym bardzo się śpieszy, niektórzy sprzedają każdemu, kto się zglosi i powie, że chce, bez jakiejkolwiek weryfikacji czy pytań. Dla mnie w tym kierunku powinna iść edukacja i wymagania.
Ktoś mi kiedyś powiedział, że nie prześwietlę każdej osoby i zapewne mial rację, ale wszystkie moje koty mają cudowne kochające domy, a nieraz przebieralam do 5-6 miesiąca życia kociąt.
A tak poza tym to celowo się powtórzę - WCZESNA KASTRACJA jest najlepsza rownież dla kota.
Ave

Post » Wto sty 05, 2010 23:12 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Dzieki za odpowiedz. Teraz zgadzam sie Ave z toba w zupelnosci.

Ja na tyle lat hodowli tylko 2 razy trafilam zle.
Hodowli jest coraz wiecej stad wiecej problemow pewnie w kazdej rasie.

moze rozwiazaniem byloby tez cos takiego:

Ze kazda UMOWA KUPNA -SPRZEDAZY ( czy to kota do hodowli czy na kolanka ) bylaby potwierdzona notarjalnie i wklejony znaczek skarbowy i jezeli podpisalby taka umowe kupujacy/nowy nabywca kota, to czy byloby to bardziej wiazace i skutkowaloby wiekszymi sankcjami. ?
lub
Umowa LIZINGOWA ( sprzedaz kota na zasadzie lizingu )

Poprosze o wypowiedz osob znajacych sie na prawie handlowym czy to by bylo jakies wyjscie z sytuacji. :P
Obrazek

CZANKRA

Post » Śro sty 06, 2010 12:02 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

CZANKRA pisze: Ze kazda UMOWA KUPNA -SPRZEDAZY ( czy to kota do hodowli czy na kolanka ) bylaby potwierdzona notarjalnie i wklejony znaczek skarbowy i jezeli podpisalby taka umowe kupujacy/nowy nabywca kota, to czy byloby to bardziej wiazace i skutkowaloby wiekszymi sankcjami. ?

Było to już tutaj na forum dyskutowane i był tez wniosek, że żadna umowa sprzedaży nie może ograniczac praw własciciela do dysponownaia własnością, a takie zapisy, nawet umieszczone w umowie są bezprawne.
Klub nie jest od tego zeby pilnować układów między sprzedającym a kupującym.

Ja się zastanawiam na jeszcze jedną rzeczą, jak sie ma podawanie czyiś danych osobowych w świetle ustawy o ich ochronie, szczególnie, w negatywnym kontekście.

Co do reszty podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisała Ave, pośpiech przy sprzedawaniu kociąt jest najczęściej przyczyną złych wyborów.
Tymczasem warto czekac do skutku, aż trafi się właściwa osoba.
Osobiście wolałabym oddać kociaka za darmo w zaprzyjaźnione ręce, niż sprzedać obojętnie komu, jak tylko skończy 12 tygodni.
No i ta 'straszna' wczesna kastracja: warto się wyedukować, przekonac, że to nie jest potwór z bagien pożerający małe kotki.
A iluż kłopotów można uniknąć.
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Śro sty 13, 2010 19:37 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Ave pisze:Jeśli ktoś chce zapisać się do klubu i zarejestrować tam kota, to po to ten klub właśnie jest. Nie każdy członek klubu musi być hodowcą czy wystawcą, może natomiast być bardzo czynnym organizatorem wystaw i pokazów. Poza tym jakiekolwiek wpisy hodowców w rodowod (oprócz podpisu w określonym miejscu) są niedozwolone. (....)

Nie rozumiem.
Po co w takim razie na odwrocie rodowodu sa rubryczki na UWAGI ?
Czy nie właśnie po to, żeby hodowca, jeśli ma życzenie, mógl tam wpisać że kot nie jest przeznaczony do hodowli?
I dlaczego klub rejestrujący takiego kota, nieprzeznaczonego do hodowli, nie może go zarejestrować pod warunkiem okazania zaświadczenia o kastracji ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob sty 23, 2010 22:06 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

wlasnie, to po co sa te rubryki na uwagi??

ja przy poprzednich miotach zamazywalam/ markerem/ numery S/N w rodowodach
kotow niehodowlanych.i to sie sprawdzilo w 100 %.wystapic o nowy rodowod
/czysty/ moge tylko ja-hodowca, nabywca juz nie.
Obrazek Obrazek

Agłaja^..^

Od: Czw lip 07, 2005 12:37

Post » Pon sty 25, 2010 10:25 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Nie rozumiem ( czytaj "nie zgodzę się z tym") dlaczego przykładowo mając kota niehodowlanego, niewystawowego nie mogłabym się zarejestrować w jakimkolwiek klubie. Mam ochotę być członkiem tego czy innego klubu.

Proszę bardzo - nie będę mieć pozwolenia na hodowlę, nie wolno mi będzie wystawiać , ale dlaczego zabronić mi rejestracji kota. Szczególnie gdy rodowodowy.

Jedyny sens to tylko finanse. Bo to jednak kosztuje. Ale jeśli chcę wydać moje pieniądze - czemu nie.

=======================

Jedyny przykład odmowy zapisania się miałam w Polskim Związku Łowieckim

Tak końcowym punktem członkowstwa jest bycie myśliwym. A to u mnie niemożliwe z 2 powodów - zdrowie i ...

======================

Ale np w Związku Kynologicznym - mamy zapisanych ludzi , którzy albo nie posiadają psa ( a chcą przynależeć), albo zapisali psa - wyrobili rodowód , ale nie chcą hodować lub nawet wystawiać.
=======================

Dlaczego posiadanie "nakolankowego" kota miałoby się wiązać z odmową rejestracji w klubie.

Chyba , że źle rozumuję.
Nie ma już OPUSA :( ... ale jest nowy jamniczek aniołek ;) BIMBER , papug senegalka afrykańska ;) EGON.
Uwielbiam birmanki (których nie będzie :<) oraz jestem fanką mutantów Marii D...

musia

Od: Czw lut 24, 2005 18:55

Post » Pon sty 25, 2010 14:27 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

A kto i gdzie powiedział ze mając kota na kolanka nie mozesz być członkiem klibu??
Obrazek

malgosia_07

Od: Wto lis 28, 2006 15:42

Post » Pon sty 25, 2010 14:30 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Odnoszę się do propozycji CZANKRY

"Jezeli w rodowodzie sa uwagi ze kot nie jest przeznaczony do hodowli i na wystawy to aby takich kotow nie rejestrowac w Klubach".
Nie ma już OPUSA :( ... ale jest nowy jamniczek aniołek ;) BIMBER , papug senegalka afrykańska ;) EGON.
Uwielbiam birmanki (których nie będzie :<) oraz jestem fanką mutantów Marii D...

musia

Post » Pon sty 25, 2010 14:55 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

Poczekaj, poczekaj.... ale nie rozumiesz........
zapisanie się do jakiego kolwiek klubu nie wymaga nawet kota rasowego.

:kotek: mój Pan Terkot, nie jest kotem rasowy i jest zapisany do klubu, wiecej mogę go pokazywać na miedzynarodowych wysatwch, może zdobywać tytuły....
Obrazek

malgosia_07

Od: Wto lis 28, 2006 15:42

Post » Pon sty 25, 2010 16:54 Re: APEL do KLUBOW i do FPL !!!

ok

musia