Walne FPL 2015 - licencje i GA FIFE 2015

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Sob lut 14, 2015 1:08 Re: Walne FPL 2015

koc-cat pisze:
Basia_G pisze:
Czy nikt nie rozumie, że nagle z FPL zaczną odchodzić hodowcy? Jeśli do TICA, czy WCF, to OK. Obawiam się jednak, że ta uchwała spowoduje przepływ członków z FPL do tych niedawno utworzonych rozmaitych stowarzyszeń.

Ja tak źle nie oceniam naszych hodowców... :P Jeśli już odejdą to do WCF :P Nie myślę że ktokolwiek chciałby się znaleźć w takim towarzystwie o jakim mówisz :P.
Pewnie się skończy się na tym że ponarzekają wszyscy i temat ucichnie. W końcu większość i tak jeździ na wystawy, a Ci co nie jeżdżą przejdą do WCF.

Dlatego ten przepis nie ma sensu. Łatwiej jest kogoś marchewką namówić do wyjścia "do ludzi", niż kijem. Popatrzmy na wystawy organizowane przez klub w Żorach. Oni jakoś sobie radzą i nigdy nie narzekają na brak chętnych.

wojteka

Od: Pon lut 24, 2014 15:38

Post » Sob lut 14, 2015 1:12 Re: Walne FPL 2015

Basia_G pisze:Dla mnie ta uchwała daje możliwość ciśnięcia osobom " bo nie lubię"/ Pani Kowalska nie lubi Pani Nowak i wyśle donos, że u Pani Nowak śmierdzi, gówn wylewają się z kuwet , etc. I co ?Osoby oddelegowane nie zareagują??
I daczeo ja , jako szary członek mam pokrywać wycieczki krajoznawcze??
Kto jest taki kryszatłowy, że będzie takie inspekcje przerowadzał?
A co jak odmówię ?
Kolejny bat, zamiast marchewki.
Absurd nadgorliwców

Nie zgadzam się. Obecnie w wielu "branżach" są takie kontrole zapowiedziane dzień wcześniej a i tak mnóstwo wykrywa się nieprawidłowości. Jeśli ktoś trzyma koty w klatkach przed domem to myślisz że
1. Tak łatwo będzie mu wszystko zamaskować?
2. I tak po stanie kotów - w jakim będą - będzie "wszystko" wiadome.

Dla mnie to ma sens, ale nie w postaci nie zapowiedzianych kontroli, tylko umówionych dzień wcześniej. W moim klubie coś takiego jest i nikt tego nie nadużywa.

wojteka

Post » Sob lut 14, 2015 7:53 Re: Walne FPL 2015

wojteka pisze:
Basia_G pisze:Dla mnie ta uchwała daje możliwość ciśnięcia osobom " bo nie lubię"/ Pani Kowalska nie lubi Pani Nowak i wyśle donos, że u Pani Nowak śmierdzi, gówn wylewają się z kuwet , etc. I co ?Osoby oddelegowane nie zareagują??
I daczeo ja , jako szary członek mam pokrywać wycieczki krajoznawcze??
Kto jest taki kryszatłowy, że będzie takie inspekcje przerowadzał?
A co jak odmówię ?
Kolejny bat, zamiast marchewki.
Absurd nadgorliwców

Nie zgadzam się. Obecnie w wielu "branżach" są takie kontrole zapowiedziane dzień wcześniej a i tak mnóstwo wykrywa się nieprawidłowości. Jeśli ktoś trzyma koty w klatkach przed domem to myślisz że
1. Tak łatwo będzie mu wszystko zamaskować?
2. I tak po stanie kotów - w jakim będą - będzie "wszystko" wiadome.

Dla mnie to ma sens, ale nie w postaci nie zapowiedzianych kontroli, tylko umówionych dzień wcześniej. W moim klubie coś takiego jest i nikt tego nie nadużywa.

No ale hodowca nie prowadzi działalności gospodarczej pt. hodowla kotów. Hodowla jest częścią jego życia prywatnego i odbywa się w prywatnej przestrzeni, w prywatnym czasie.
To zrozumiałe, że można mieć inne plany, nie mieć czasu, choćby nie mieć ochoty na przyjmowanie niechcianych gości.

Oczywiście powinna być możliwość przeprowadzenia kontroli, ale w ściśle określonych i uzasadnionych przypadkach.
I na koszt organu który zarządził kontrolę, a nie na koszt hodowcy. To wyeliminowałoby nadużycia.
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Sob lut 14, 2015 8:56 Re: Walne FPL 2015

wojteka pisze: W końcu większość i tak jeździ na wystawy, a Ci co nie jeżdżą przejdą do WCF.

Wiekszość? 8O
Chyba zartujesz ... Jeżdżą nieliczni, wciąż ci sami ludzie - bo lubią, a nie bo muszą.
Bardzo wiele osób porejestrowało hodowle, bo hodowca ich kota hodowlanego wymagał. Te osoby nie czują problemu legalnosci rodowodu itp. Działają juz na krawędzi. Przy kolejnych jakichkolwiek obostrzeniach hodowlanych po prostu się wypną i będą rozmnażać "po swojemu".
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Sob lut 14, 2015 9:38 Re: Walne FPL 2015

Sugerowałem już kilka razy, żeby z wodospadem łez wstrzymać się do publikacji sprawozdania...

Nie ma nakazu prowadzenia niezapowiedzianych inspekcji hodowlanych. Nie ma nakazu robienia nalotów. Na wniosek UniCat Walne zobowiązało Zarząd do wpłynięcia na Kluby w celu zwiększenia kontroli hodowli. I nic poza tym. Cała reszta to spam, i spam odnośnie spamu.

Pani Moniko, rozumiem, że za rok będzie Pani obecna na Walnym jako delegat swojego Klubu i będzie na bieżąco komentować propozycje i tłumaczyć innym delegatom, dlaczego coś jest dobre, a coś złe.

LittleDevils

Od: Wto mar 13, 2012 13:25

Post » Sob lut 14, 2015 9:52 Re: Walne FPL 2015

Nie potrafię zrozumieć czemu wywołuje to tyle emocji? Przecieź w WZ nie uczestniczyli anomimowi ludzie tylko wybrani przez nas wszystkich. Kazdy z tu piszących chciał żeby te osoby reprezentowały go na WZ. Ewentualne pretensje mozna miec tylko do zarządu swojego klubu. Przecież o tym co ma robić zarząd decydują klubowicze. Jaki jest problem zapytać w swoim klubie jak głosowali ? Nie będe oceniał decyzji, wazne dla mnie , ze mój klub głosował tak jak i ja bym zagłosował.
Widać , większość hodowcow chciała licencje to są i tyle. Trzeba ich decyzje uszanować.
www.kotysyberyjskie.com Krakowska hodowla kotów syberyjskich
Obrazek

Piots

Od: Pon paź 08, 2012 9:13

Post » Sob lut 14, 2015 12:01 Re: Walne FPL 2015

DoBo pisze:Rozkład głosów: za 8, przeciw 5, wstrzymało się 17

swoją drogą nigdzie w cywilizowanym świecie nie przechodzi wniosek/propozycja/ustawa, na które nie zagłosowala połowa uprawnionych plus jeden :wink: wtrzymujące się głosy zawsze traktowane są jako te nie popierające propozycji. Ale to rozumiem nie dotyczy tej organizacji :lol:
tu 30 głosów uprawnionych daje wynik 16 ... życzę powodzenia i tak trzymać :ok:

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Sob lut 14, 2015 12:13 Re: Walne FPL 2015

EverGreen pisze:

swoją drogą nigdzie w cywilizowanym świecie nie przechodzi wniosek/propozycja/ustawa, na które nie zagłosowala połowa uprawnionych plus jeden :wink: wtrzymujące się głosy zawsze traktowane są jako te nie popierające propozycji. Ale to rozumiem nie dotyczy tej organizacji :lol:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%99ks ... wyk%C5%82a
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Sob lut 14, 2015 12:22 Re: Walne FPL 2015

lrafal pisze:
EverGreen pisze:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%99ks ... wyk%C5%82a

[url]http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Większość_kwalifikowana[/url]

tak też bywa :wink: niestety u nas żadziej jak widać
Ostatnio edytowano Sob lut 14, 2015 12:26 przez EverGreen, łącznie edytowano 1 raz

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Sob lut 14, 2015 12:25 Re: Walne FPL 2015

Paragraf 13 statutu określa sposób głosowania jako większość zwykłą, wymaga przy tym obecności połowy uprawnionych do głosowania co zostało spełnione.
Większość kwalifikowana wymagana jest przy zmianach statutowych par. 29
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Sob lut 14, 2015 12:38 Re: Walne FPL 2015

Czyli wystarczy 1 głos za, reszta się wstrzyma i już? 8O
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob lut 14, 2015 12:40 Re: Walne FPL 2015

Piots pisze:Nie potrafię zrozumieć czemu wywołuje to tyle emocji? Przecieź w WZ nie uczestniczyli anomimowi ludzie tylko wybrani przez nas wszystkich. Kazdy z tu piszących chciał żeby te osoby reprezentowały go na WZ. Ewentualne pretensje mozna miec tylko do zarządu swojego klubu. Przecież o tym co ma robić zarząd decydują klubowicze. Jaki jest problem zapytać w swoim klubie jak głosowali ? Nie będe oceniał decyzji, wazne dla mnie , ze mój klub głosował tak jak i ja bym zagłosował.
Widać , większość hodowcow chciała licencje to są i tyle. Trzeba ich decyzje uszanować.

Masz rację. Do tej pory miałam zarząd swojego klubu za rozsądnych, myślących ludzi. Czas na rewizję poglądów.
Obrazek

MariaD

Post » Sob lut 14, 2015 12:50 Re: Walne FPL 2015

Piots pisze:Nie potrafię zrozumieć czemu wywołuje to tyle emocji? Przecieź w WZ nie uczestniczyli anomimowi ludzie tylko wybrani przez nas wszystkich. Kazdy z tu piszących chciał żeby te osoby reprezentowały go na WZ. Ewentualne pretensje mozna miec tylko do zarządu swojego klubu. Przecież o tym co ma robić zarząd decydują klubowicze. Jaki jest problem zapytać w swoim klubie jak głosowali ? Nie będe oceniał decyzji, wazne dla mnie , ze mój klub głosował tak jak i ja bym zagłosował.

Myślę że mali hodowcy, wśród których najwięcej nie jeździ na wystawy są niedoreprezentowani we władzach klubów i fpl. Trudno żeby osoba z małą liczbą miotów miała ambicje startować do władz, najczęściej zostawia to innym bardziej doświadczonym hodowcom. Duże hodowle jeżdżą na wystawy więc dla nich tego problemu (pozornie) nie ma.

Problem jest taki że ta zmiana spowoduje przejście takich hodowców do już tańszego PZF. To spowoduje spadek liczby składek wpłacanych do klubów, a finalnie również odbije się na kosztach również dla tych dużych hodowców (podniesie ceny uczestnictwa w wystawie, składek klubowych). WIĘC TO W ICH INTERESIE JEST ZADBANIE BY TA ZMIANA NIE WESZŁA W ŻYCIE...

Zaznaczam że ja z problemem licencji nie miałbym żadnych, bo moja kotka już ich warunki spełnia. Obawiam się tylko kolejnego wzrostu cen...

wojteka

Post » Sob lut 14, 2015 14:01 Re: Walne FPL 2015

Nie, nie będzie masowego exodusu hodowców. Odejdzie kilku, kilkunastu.

Ci co i tak jeżdżą na wystawy - nie dla potwierdzenia swoich wyborów hodowlanych - a dla funu, spotkań - nie odczują różnicy.
Reszta grzecznie "łyknie". Odwali te 2-3 wystawy. Nawet najgorszy pasztet dostanie Ex, bo w nagłe "nawrócenie się" wszystkich sędziów na wszystkich wystawach nie wierzę, i dalej będzie produkować kociaki bez ładu i składu.

Tak było w SHKRP, tak będzie teraz w FPL. Wracamy do punktu wyjścia. Gratulacje.
Obrazek

MariaD

Post » Sob lut 14, 2015 14:26 Re: Walne FPL 2015

LittleDevils pisze:Sugerowałem już kilka razy, żeby z wodospadem łez wstrzymać się do publikacji sprawozdania...

Nie ma nakazu prowadzenia niezapowiedzianych inspekcji hodowlanych. Nie ma nakazu robienia nalotów. Na wniosek UniCat Walne zobowiązało Zarząd do wpłynięcia na Kluby w celu zwiększenia kontroli hodowli. I nic poza tym. Cała reszta to spam, i spam odnośnie spamu.

Pani Moniko, rozumiem, że za rok będzie Pani obecna na Walnym jako delegat swojego Klubu i będzie na bieżąco komentować propozycje i tłumaczyć innym delegatom, dlaczego coś jest dobre, a coś złe.

Sporo czasu spędziłam w komisji rewizyjnej FPL i byłam obecna na niejednym walnym.
Wtedy na walnych był obecny prawnik i na bieżąco analizował aspekt prawny wszelkich propozycji uchwał. Rozumiem, że teraz takiego prawnego wsparcia FPL już nie posiada na walnym i stąd takie zamieszanie.

Odnosząc się do wniosku UniCat, to naprawdę konieczne jest zaopiniowanie go przez kancelarie prawną. Na ten moment nie ma żadnych przepisów uprawniających kluby do kontroli hodowli. Kto i na podstawie jakich przepisów ma prawo kontrolować hodowcę ? Proszę to sprawdzić, zanim uchwalicie kolejną bzdurę.

Rozumiem, że niejedna osoba chciałaby mieć uprawnienia kontrolowania innych — ale takie działania muszą być zgodne z przepisami prawnymi (na całe szczęście) i prowadzone przez upoważnione do tego osoby.

Osoby przybyłe w miejsce przeprowadzenia kontroli, muszą mieć:

- stosowne dokumenty upoważniające je do przeprowadzenia kontroli
- muszą być upoważnione do przeprowadzenia kontroli
- muszą podać podstawę prawną zakresu przeprowadzenia kontroli
- muszą podać szczególowy zakres kontroli
- muszą podać czas przeprowadzenia takowej kontroli
- muszą spisać protokół z przeprowadzenia kontroli wraz z wnioskami pokontrolnymi
- muszą ...
(jest tego znacznie więcej, ale wolałabym, aby prawnik Wam to wyjaśnił. Ja mam tylko ponad dwudziestoletnie, praktyczne doświadczenia ze współpracy z organami kontrolującymi)

Podsumowując -> muszą działać zgodnie z prawem !!!!

Klub takich uprawnień nie posiada, nie ma przepisów regulujących takie działania, osób upoważnionych...

A nawet jeśli gdzieś, ktoś, kogoś w ten sposób skontrolował, to łamał prawo, albo zrobił to za zgodą osoby kontrolowanej wynikającą zwykle z braku wiedzy.

koc-cat

Od: Sob lis 13, 2004 14:00

[poprzednia][następna]