czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pt gru 11, 2009 20:12 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Wytłumaczę. :)

Często są skargi na dokładanie kociaków spod klatki/z samochodu/donoszone pod kurtką by uzupełnić stan liczebny za te sprzedane. Na wystawach organizatorom trudno chodzić od klatki do klatki by liczyć, sprawdzać czipy, spisywać "stan początkowy" i "końcowy" każdego dnia.

Załóżmy, że hodowca ma 4 kociaki jako miot, przywiezione na wystawę. Miot liczy 7 kociaków. Trzy zostają w domu. Te na wystawie zeskanowane są pierwszego dnia. Hodowca sprzedaje jednego kociaka w sobotę i dokłada z domu kolejnego na niedzielę. Ma jego książeczkę z czipem.
Skanowanie czipa w niedzielę rano ujawnia podmianę.

Jeszcze jeden aspekt - dołożony kociak nie przechodzi przez kontrolę wet., bo u nas na wystawie kontrola jest tylko w jeden dzień, w sobotę, dla kotów zgłoszonych na 2 dni.
Może więc być w dowolnym stanie zdrowia.
Hodowca przecież ma wytłumaczenie - "wet widział i nic nie znalazł złego".

A Ty masz za sąsiada klatkę z kociakami, z których jeden może być chory/zapchlony/zasmarkany/zaropiały.

Skanowanie to wyeliminuje. (abstrahuję od jakości kontroli wet.)

Olivia - jeżeli Tobie to utrudnia, to tym bardziej utrudni "chodowcom", którzy będą musieli jeszcze wyłożyć kasę na czipy dla kociaków.
Może im się przestanie opłacać zamienianie klasy miotów w "sprzedażową" i zostaną sami hodowcy, którzy rzeczywiście chcą pochwalić się kociakami na wystawie?

Edit: nie biorąc na wystawę wszystkich kociaków, hodowca na zgłoszeniu musiałby zdecydować, które podaje jako miot.

I jeszcze jeden plus: kociak byłby już w bazie FPL. W razie jakiejś problematycznej sprawy (schronisko, odzysk z pseudo, znalezienie) łatwo byłoby dojść skąd jest kot, od którego hodowcy. Tworzyłaby się FPL-owska baza kotów rasowych z numerami czipów.
Ostatnio edytowano Pt gru 11, 2009 20:19 przez MariaD, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt gru 11, 2009 20:19 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

MariaD pisze: zostaną sami hodowcy, którzy rzeczywiście chcą pochwalić się kociakami na wystawie?

I ceny za miot wtedy spadną? :mrgreen:
No dobra, pieniądze to nie wszystko ;)
Ale obawiam się, że jak ktoś chce sprzedać kociaki na wystawie, to złapie wszystko, co mu biega po domu.
Z drugiej strony jeśli rozmnażaczo-handlarze natrafią na wiele niewielkich dokuczliwości, to może faktycznie będzie im ciężej czytaj, będzie ich mniej :roll:
W sumie lepiej robic cokolwiek niż nic.
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Pt gru 11, 2009 20:21 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Olivia pisze:I ceny za miot wtedy spadną? :mrgreen:

śmiem wątpić :mrgreen: organizatorzy wytłumaczą się inflacją, sędziami, samolotami itp.

Olivia pisze:Z drugiej strony jeśli rozmnażaczo-handlarze natrafią na wiele niewielkich dokuczliwości, to może faktycznie będzie im ciężej czytaj, będzie ich mniej :roll:
W sumie lepiej robic cokolwiek niż nic.

O, i o to chodzi! :D
Obrazek

MariaD

Post » Pt gru 11, 2009 20:56 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Organizatorzy wystaw mogą tylko zrobić 14 podstawowych klas wystawowych :wink:
klasa Miotów jest dodatkową klasą ,która może być i nie musi :kotek:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pt gru 11, 2009 20:57 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

danunka pisze:Organizatorzy wystaw mogą tylko zrobić 14 podstawowych klas wystawowych :wink:
klasa Miotów jest dodatkową klasą ,która może być i nie musi :kotek:

Wylewanie dziecka z kąpielą? :roll:
Obrazek

MariaD

Post » Pt gru 11, 2009 21:28 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Olivia pisze:W sumie lepiej robic cokolwiek niż nic.

i o to chodzi!
a z problemu czipowanie a zgłoszenie na wystawę wybrnęłam tak:
nie miałam miotu, tylko 2 kociaki, więc wiedziałam, że zgłoszę je oddzielnie.
pojechałam do weta, odebrałam czipy, wkleiłam numery do książeczek (żeby się potem nie pomylić), zgłosiłam kotki.
czipowałam przed wystawą.

sądzę też, że warto rozważać wszystkie pomysły, żeby wybrnąć z sytuacji, kiedy ceny za mioty na wystawach są coraz wyższe, a handel i tak kwitnie.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Sob gru 12, 2009 10:21 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Marcepan pisze:
Olivia pisze:W sumie lepiej robic cokolwiek niż nic.

i o to chodzi!
a z problemu czipowanie a zgłoszenie na wystawę wybrnęłam tak:
nie miałam miotu, tylko 2 kociaki, więc wiedziałam, że zgłoszę je oddzielnie.
pojechałam do weta, odebrałam czipy, wkleiłam numery do książeczek (żeby się potem nie pomylić), zgłosiłam kotki.
czipowałam przed wystawą.

sądzę też, że warto rozważać wszystkie pomysły, żeby wybrnąć z sytuacji, kiedy ceny za mioty na wystawach są coraz wyższe, a handel i tak kwitnie.

nie mogłam znaleźć innych opłat i w ogóle miotów w informacjach na wystawach FIFe ,ale mam tylko naszych sąsiadów Niemców - tam opłata ciągle taka sama - jeden kot za jeden dzień 32 euro , a miot 79 euro za jeden dzień (dwa dni 64 euro /158 euro)
więc nasze opłaty w złotówkach nie są wygórowane -kot/kocie od 130 do 150 zł za dwa dni a miot 200 zł :wink:

danunka

Post » Sob gru 12, 2009 10:34 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

danunka, robisz podstawowy błąd porównując ceny w euro i zł.
Trzeba zapytać ile przeciętnie zarabia Niemiec i jaki jest stosunek ceny wystawy do jego wynagrodzenia.
Obrazek

MariaD

Post » Sob gru 12, 2009 11:07 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

MariaD pisze:danunka, robisz podstawowy błąd porównując ceny w euro i zł.
Trzeba zapytać ile przeciętnie zarabia Niemiec i jaki jest stosunek ceny wystawy do jego wynagrodzenia.

ale kto powiedział ,że wystawy i wystawianie kotów (u nas) mają być za friko czy za symboliczną opłatę ? hodowla jest hodowlą czy tu czy tam , są jej blaski i są jej cienie .
A dlaczego powiedz mi ja mam wystawiać kota jednego za 150 zł ( w połowie klatki, chyba że wykupię całą ,więc dodatkowe +100) , lub dwa kociaki po 130 zł (260) a wystawca miotu - od trzech kociaków wzwyż - płaci tylko 200 zł i ma całą klatkę ? Dla mnie jest to niesprawiedliwe :!: Nawet ten który sprzeda kota na wystawie jest do przodu , a Ci którzy prezentują swój mot ,bo się chwalą -reklamują swój dobytek a reklama kosztuje :wink:
I powiem Ci ,że ja często bywam na wystawach, bo lubię, i na naszych i na obcych ,płacę i nie marudzę a do krezusów nie zaliczam się :D

Niemcy ,Czesi nie pytają mnie ile zarabiam i jaki jest stosunek ceny mego wynagrodzenia do ceny wystawy :D - za wystawy płacę w euro mimo,że zarabiam w złotówkach :wink:

danunka

Post » Sob gru 12, 2009 16:12 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

co do handlarzy chudowcuffffff powoli kluby miedzy soba przekazuja informacje na kogo trzeba uwazac. Czasami pisza w "koncercie" zyczen,że chca klatke blisko wejscia na hale a sadza sie ich wśród zaufanych hodowców i czipy u kociat sprawdza sie dwa trzy razy dziennie czy koty ktore rano przeszły kontrole weterynaryjna sa tymi samymi kotami. Wśród SIB/NEM znane z tego sa dwie hodowle.
Macie racje jedynie uprzykrzanie zycia na kazdej wystawie moze zniechecic do takiego procederu choc raczej nie wyeliminuje sie tego do konca, gdyz zacheta jest dośc duża w postaci "zysku" ze sprzedazy kociaka

Patiomkin

Od: Pt cze 27, 2008 13:31

Post » Sob gru 12, 2009 23:28 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Patiomkin pisze:co do handlarzy chudowcuffffff powoli kluby miedzy soba przekazuja informacje na kogo trzeba uwazac. Czasami pisza w "koncercie" zyczen,że chca klatke blisko wejscia na hale a sadza sie ich wśród zaufanych hodowców i czipy u kociat sprawdza sie dwa trzy razy dziennie

o! 8O
rewelacja.
obieg informacji, to raz.
no i utrudnianie życia, dwa.
idzie ku lepszemu 8)
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Sob gru 12, 2009 23:49 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

No to ja mogę sobie życie utrudnić w takiej intencji.
I tak mam za mało miotów, żeby robić podmianki :ryk:
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Nie gru 13, 2009 21:31 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Marcepan pisze:
Patiomkin pisze:co do handlarzy chudowcuffffff powoli kluby miedzy soba przekazuja informacje na kogo trzeba uwazac. Czasami pisza w "koncercie" zyczen,że chca klatke blisko wejscia na hale a sadza sie ich wśród zaufanych hodowców i czipy u kociat sprawdza sie dwa trzy razy dziennie

o! 8O
rewelacja.
idzie ku lepszemu 8)

Tak robilysmy np w Krakowie :mrgreen:
Biedny nasz wet biegal z kartka w rece gdzie mial spisane chipy.
Pozniej musial cos zalatwic wiec czytnik zostawil nam a wlasciwie organizatorce.
W Sibach wiemy kto i jak donosi wiec prosimy jak pisal Mariusz o klatki obok :wink:
Obrazek
Obrazek

sylwiah2

Od: Śro gru 28, 2005 23:36

Post » Nie gru 13, 2009 22:27 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Wątek porad antymachlojkowych.

Pilnie czytam. :)

Jakby mieć numery czipów ze zgłoszenia, odhaczone przez weta to można mu zaoszczędzić spisywania. I polatać z czytnikiem.
Obrazek

MariaD

Post » Pon gru 14, 2009 10:13 Re: czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

sylwiah2 pisze:
Marcepan pisze:

o! 8O
rewelacja.
idzie ku lepszemu 8)

Tak robilysmy np w Krakowie :mrgreen:
Biedny nasz wet biegal z kartka w rece gdzie mial spisane chipy.
Pozniej musial cos zalatwic wiec czytnik zostawil nam a wlasciwie organizatorce.
W Sibach wiemy kto i jak donosi wiec prosimy jak pisal Mariusz o klatki obok :wink:

:| a ja myślałam zawsze,że Międzynarodowa Wystawa Kotów to święto kotów i wystawców.
Okazuje się ,że organizator zarobiony "po uszy" przed , jeszcze na wystawie musi bawić się w śledczego i żandarma :?
A może inaczej tę patową sprawę rozwiązać ? może kluby powinny przekazywać sobie pisemne potwierdzone informację , kto zachowuje się niegodnie i niewłaściwe i zwyczajnie nie przyjmować na wystawę !

danunka

[poprzednia][następna]