Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy
LittleDevils pisze:Primo, rozmowa o plotkach mija się z celem. Warto poczekać - zwłaszcza z zacietrzewieniem - do publikacji sprawozdania.
LittleDevils pisze:Tertio - wniosek nie był motywowany ilością kotów na wystawie, tylko coraz niższą jakością mnożonych kociastych jak leci, aby dzieci były, bez kontroli, ładu i sensu.
Skoro nie o kasę chodzi, to oczywiście znaczy że klasa 13b będzie darmowa?LittleDevils pisze:Tertio - wniosek nie był motywowany ilością kotów na wystawie, tylko coraz niższą jakością mnożonych kociastych jak leci, aby dzieci były, bez kontroli, ładu i sensu.
Miriel pisze:Jak na wystawie sprawdzić czy kot wniesie coś do hodowli? Kot hodowlany to nie tylko eksterier. Powiem więcej... to w większości nie eksterier.
Miriel pisze:Kolejna sprawa: nie ma kota który nie dostałby Ex. Ile kotów otrzymuje Vg?... Więc to za sito, które i tak każdy kot przejdzie.
MariaD pisze:Miriel - lubię to![]()
Ja pamiętam, że pierwszym co FPL zniosło to właśnie licencje hodowlane argumentując tak jak Ty.
Miriel pisze:MariaD pisze:Miriel - lubię to![]()
Ja pamiętam, że pierwszym co FPL zniosło to właśnie licencje hodowlane argumentując tak jak Ty.
Byłam wtedy, jak wiele innych osób, wielką orędowniczką zniesienia tego głupiego przepisu.
Smutno jest gdy się patrzy jak coś nad czym się pracowało jest niszczone kawałek po kawałku...
Enya pisze:Miriel pisze:MariaD pisze:Miriel - lubię to![]()
Byłam wtedy, jak wiele innych osób, wielką orędowniczką zniesienia tego głupiego przepisu.
Smutno jest gdy się patrzy jak coś nad czym się pracowało jest niszczone kawałek po kawałku...
LittleDevils pisze:Secundo - klasa kontrolna 13b została wprowadzona do wniosku klubu pod wpływem dyskusji na walnym. W dyskusji wypłynęła sprawa kotów źle znoszących podróże, wystawy czy mające 'mechaniczne' defekty nie wpływające na potomstwo, a dyskwalifikujące z wystaw (np zadrapane oko, złamany drzwiami ogon itp). Klasa ta pozwala zgłosić takiego kota "poza wystawą" - jak do ustalenia koloru. Kot pojawia się tylko na chwilkę, sędziowie oceniają nie przygotowanie do wystawy tylko zgodność ze wzorcem - i można wracać do domu.
LittleDevils pisze:Tertio - wniosek nie był motywowany ilością kotów na wystawie, tylko coraz niższą jakością mnożonych kociastych jak leci, aby dzieci były, bez kontroli, ładu i sensu.
szariwari pisze:LittleDevils pisze:Tertio - wniosek nie był motywowany ilością kotów na wystawie, tylko coraz niższą jakością mnożonych kociastych jak leci, aby dzieci były, bez kontroli, ładu i sensu.
Bardzo jestem ciekawa, jak uzasadniano twierdzenie, że wprowadzenie licencji wpłynie na poprawę jakości kotów?
Uważam, że na poprawę jakości mnożonych kotów może wpłynąć przede wszystkim edukacja hodowców. Co z tego, że kot dostanie licencję, a nawet będzie najpiękniejszy, jeśli hodowca nie będzie wiedział, co z nim dalej zrobić, jakiego partnera mu znaleźć, jak wyselekcjonować kocięta do dalszej hodowli itd...
Brakuje seminariów dla hodowców, biuletynu hodowlanego z informacjami o standardach ras, poradami hodowlanymi, informacjami o chorobach, badaniach genetycznych, etyce hodowlanej itd...
Proponuję licencje dla hodowców, to oni odpowiadają, za to jakie koty rodzą się w hodowali.
Ruvil pisze:
Czyli aby zrobić CH to muszę mieć oceny z klasy 13b oraz z otwartej?
LittleDevils pisze:Primo, rozmowa o plotkach mija się z celem. Warto poczekać - zwłaszcza z zacietrzewieniem - do publikacji sprawozdania.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość