Wystawy

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pt mar 25, 2011 10:09 Re: Wystawy

Tola pisze:Oki czyli narazie tylko rejestruję. Jeśli wybrałam FIFe to pewnie muszą transfer zrobić bo mój rodowód jest z WCF. Jak długo to potrwa? I pewnie mam im wysłać oryginał rodowodu a jeśli zginie ??

Ja wam współczuje - jestem strasznie upierdliwa :mrgreen: :mrgreen:

Jeżeli chcesz się zarejestrować w klubie FPL/FIFe powinnaś :
wybrać klub -> na stronie FPL masz Stowarzyszenia http://www.felispolonia.eu/PL/stowarzyszenia
zapoznać się z regulaminami , opłatami
wypełnić Deklarację członkowską (powinna być na stronie klubu, lub stronie FPL)
dokonać niezbędnych opłat (składka ,rejestracja kota .....itp)
wysłać oryginał rodowodu + Wniosek o nostryfikację (druk do wypełnienia na stronie klubu lub FPL ) - nostryfikacja też płatna .Wszystko listem poleconym (sobie zostaw kserokopię rodowodu) .Klub wysyła dalej do Biura Rodowodowego - tam trwa nostryfikacja - dokument wraca do klubu , klub wysyła do Ciebie ( no chyba ,że jest możliwość osobistego dostarczenia i osobistego odebrania.

Jak już wybierzesz sobie klub - to możesz mailowo lub telefonicznie zasięgnąć informacji.
Sam termin nostryfikacji jest krótki (dłuższe są wędrówki pocztowe).
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Śro mar 30, 2011 23:26 Re: Wystawy

Super ;) Dziękuję za szczegółowe informacje. Wiele przemawia za FPL - dużo klubów, dużo wystaw w porównaniu z PZF z którego mam rodowód. Rozmawiałam z moją hodowczynią i pytałam czemu ona wybrała PZF. Odpowiedź była krótka: mniejsza konkurencja, inna punktacja, bardziej sprawiedliwa, mniej układów i faworytów. To jest argument. Ale jak jest naprawdę?
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

Post » Czw mar 31, 2011 10:10 Re: Wystawy

To chyba fakt. Na wystawie pod patronatem FPL było prawie 300 kotów, na wystawie pod patronatem PZF (WCF) AŻ 94koty....
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw mar 31, 2011 10:36 Re: Wystawy

No dobrze, co zatem mogę zrobić ja? Osoba z brakiem doświadczenia ale ogromnym zapałem żeby siebie i kota nie zrazić? Jakie mamy szanse na jakiekolwiek wyróżnienie nawet jeśli kociak będzie zadbany i odpowiednio przygotowany na wystawę w swoim czasie? Wśród tylu piękności z brakiem doświadczenia zginiemy w tłumie ;(
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Czw mar 31, 2011 11:05 Re: Wystawy

Tola pisze:No dobrze, co zatem mogę zrobić ja? Osoba z brakiem doświadczenia ale ogromnym zapałem żeby siebie i kota nie zrazić? Jakie mamy szanse na jakiekolwiek wyróżnienie nawet jeśli kociak będzie zadbany i odpowiednio przygotowany na wystawę w swoim czasie? Wśród tylu piękności z brakiem doświadczenia zginiemy w tłumie ;(

Nie zginiesz! Ja na pierwszą wystawę pojechałam samiutka, ale już w hali było wielu życzliwych wystawców, którzy służyli mi pomocą :lol: wyjaśniali co to są te numerki na tablicy i kiedy mam iść do oceny. A ocena była super! Nikt mnie nie znał, a moja koteczka przywiozła BISa . Nie muszę pisać jaka byłam szczęśliwa :lol:
Tu na forum możesz pytać o wszystko, a na wystawie tym bardziej. Zawsze znajdzie się jakaś życzliwa osoba, która pomoże Ci we wszystkim :ok:
Obrazek

kociolubka

Od: Śro paź 08, 2008 13:50

Post » Czw mar 31, 2011 11:28 Re: Wystawy

Bardzo to budujące, ale nie ukrywam że słyszałam już kilka opinii (od niezależnych osób) że w FPL to górują różne układy a takie szaraczki nie mają szans ;( Ja się tylko tego obawiam.

Aha i jeszcze jedno: tą klatkę to trzeba mieć swoją własną?
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Czw mar 31, 2011 11:34 Re: Wystawy

Klatkę dostajesz.
Co do życzliwości, zgadzam się. Możesz zapytać absolutnie o wszystko i każdy Ci wyjaśni i pomoże.
Być może relacje między ludźmi wyglądają jak układy, to wg mnie tak nie jest.
Ja na przykład mam już poznanych trochę osób i jak spotykam się z nimi na wystawie, to się witam i rozmawiam ;)
Może osoby oglądające to z zewnątrz myślą, że każdy powinien siedziećł przy swojej klatce i cichutko, by nikt się nie dowiedział czegokolwiek o jego kocie :lol:

Ja tam uważam, że kociarze są najlepszą społecznością, jaką poznałam. A obracałam się jeszcze wśród koniarzy, psiarzy i fretkowiczów.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw mar 31, 2011 11:36 Re: Wystawy

Tolu, układy pewnie się zdarzają, jak wszędzie, ale ogólnie rzecz ujmując mogę powiedzieć z własnego doświadczenia (ciągle jeszcze krótkiego, bo dwuletniego) wygrywają koty najpiękniejsze :)
Klatki są przygotowane już na hali przez organizatorów, musisz tylko zabrać ze sobą jej wystrój :)
Ostatnio edytowano Czw mar 31, 2011 13:08 przez kociolubka, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

kociolubka

Post » Czw mar 31, 2011 11:54 Re: Wystawy

Tola pisze:Bardzo to budujące, ale nie ukrywam że słyszałam już kilka opinii (od niezależnych osób) że w FPL to górują różne układy a takie szaraczki nie mają szans ;( Ja się tylko tego obawiam.

To nie słuchaj bzdur ... tylko pojedź sama i przekonasz się :D
każdy kiedyś zaczynał "jako ten szaraczek" i co to znaczy mieć szansę ? szansę to może mieć kot jak będzie lepszy od innego :kotek:
Posłuchasz co powie sędzia na temat Twojego kota , a nawet dwóch (dwa dni ,dwóch sędziów) !

cytat : "Świat kocich wystaw to przyprawiająca o zawrót głowy mieszanka różnych ras, klas, tytułów i nagród. Tym, co się ocenia, jest zbieżność kota z ideałem dla danej rasy i odmiany barwnej, który jest określany jako standard rasy, czyli kota "idealnego" w swojej klasie, płci, kolorze i maści.
Pamiętajmy jednak, że nie ma kotów brzydkich! Wszystkie są piękne i każdy z nich na pewno znajdzie uznanie w oczach ludzi kochających koty.

Wystawy natomiast są świetną okazją do poznania innych hodowców, wymiany poglądów i osiągania wspaniałych sukcesów. Dla wielu z nas są to niezapomniane chwile. Atmosfera, jaka panuje na wystawach jest niepowtarzalna. "

z opracowania " Debiut kota na wystawie czyli … porady dla początkującego wystawcy" pani Anny Wilczek

danunka

Post » Czw mar 31, 2011 18:53 Re: Wystawy

danunka pisze:
Tola pisze:Bardzo to budujące, ale nie ukrywam że słyszałam już kilka opinii (od niezależnych osób) że w FPL to górują różne układy a takie szaraczki nie mają szans ;( Ja się tylko tego obawiam.

To nie słuchaj bzdur ... tylko pojedź sama i przekonasz się :D
każdy kiedyś zaczynał "jako ten szaraczek" i co to znaczy mieć szansę ? szansę to może mieć kot jak będzie lepszy od innego :kotek:
Posłuchasz co powie sędzia na temat Twojego kota , a nawet dwóch (dwa dni ,dwóch sędziów) !

podniosło mnie to na duchu :):)

kociolubka pisze:Tolu, układy pewnie się zdarzają, jak wszędzie, ale ogólnie rzecz ujmując mogę powiedzieć z własnego doświadczenia (ciągle jeszcze krótkiego, bo dwuletniego) wygrywają koty najpiękniejsze :)
Klatki są przygotowane już na hali przez organizatorów, musisz tylko zabrać ze sobą jej wystrój :)

hmm, właśnie co do wystroju .... jakieś propozycje? pomysły? przykłady :P
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Czw mar 31, 2011 20:10 Re: Wystawy

Ja mam taką do pojedynczej klatki:

http://zapodaj.net/7809817b71bc.jpg.html
Obrazek

kociolubka

Post » Czw mar 31, 2011 20:22 Re: Wystawy

A to nasz, na podwójną: http://img.upload.ladujfotke.pl/_691/89.jpg
Aktualnie w praniu, w Jaworznie będzie nowy, złoty. Obfocę :)
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw mar 31, 2011 20:26 Re: Wystawy

wistra pisze:A to nasz, na podwójną: http://img.upload.ladujfotke.pl/_691/89.jpg

żeby uniknąć "wkładania rączek... patyczków i innych dziwnych rzeczy" można na przód klatki zastosować przezroczystą folię lub zwykłą czarną moskitierę :wink:

danunka

Post » Czw mar 31, 2011 20:28 Re: Wystawy

Zakupiona przeźroczysta pleksi grubości 2mm na cały przód klatki.
Musiałam do tego dojrzeć (na początku nie mieliśmy, jak widać). W Jaworznie już będzie.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw mar 31, 2011 21:22 Re: Wystawy

O kurcze.... muszę w takim razie poszukać dobrej krawcowej :) W życiu bym nie wpadła że o wystrój klatki też warto się postarać :) Ale na marginesie czy to ma wpływa na ocenę sędziów ?
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

[poprzednia][następna]