aniamat pisze:EverGreen pisze:a jak niby sędzia ma ocenić przydatność 'agresywnego' kota do hodowli ? czy klasa 13 na to pozwala ? klasa 13 zarezerwowana jest zupełnia dla innych celów i nie jest to klasa przeznaczona dla licencji
Fakt, dopóki nie będzie oficjalnego info, nie będzie wiarygodnych wiadomości. Mogę być w ostatnich dniach w tyle, więc jeśli jest już coś wiadomo poproszę o link.
Dla mnie kot, który został uznany podczas trwania wystawy za kota agresywnego, jest kotem źle znoszącym wystawy, a więc również kwalifikującym się do klasy 13, ale tak jak wspomniałam wcześniej, na chwilę obecną są to tylko przypuszczenia... a jak to wszystko będzie rozwiązane, uregulowane, życie pokarze....
jakiego oficjalnego info nie ma i na co czekamy?
klasa 13 jest istniejącą od wielu lat klasą FIFe !
Tu fragment regulaminu Wystawowego FIFe:
Klasa 13a: Nowicjat
W klasie nowicjatu wystawiany jest kot, którego rodzice są nieznani, lub kot bez rodowodu.
Klasa 13b: Klasa kontrolna
Klasa kontrolna stworzona została dla ras, które są w trakcie rozwoju, lub w przypadku których zezwala się na krzyżowania między rasowe, w celach uzgodnionych uprzednio przez Krajowego Członka FIFe.
Klasa 13c: Ustalenie kodu EMS
Aby ustalić poprawny kod EMS danego kota, kot może być sprawdzony w klasie ustalenia kodu EMS dla ustalenia koloru lub jakiejkolwiek innej cechy, na prośbę Członka FIFe lub wystawcy.
Kot agresywny czy źle znoszący wystawy nie kwalifikuje się do wystawiania w żadnej klasie, wystawa to nie miejsce dla takiego kota i każdy dojrzały hodowca o tym wie.
Podjęte decyzje są kompletnie nietrafione szczególnie wprowadzenie licencji razem z żółtą kartą. to działanie przeci rozwojowi hodowli w ogóle!