Walne FPL 2015 - licencje i GA FIFE 2015

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Śro lut 25, 2015 8:55 Re: Walne FPL 2015

aniamat pisze:
Basia_G pisze:
Bianka 4 pisze:Z tego co ja zrozumiałam, to żółte kartki nie eliminują z hodowli a udziału w wystawach...

ale patrząc na licencje jedno łączy się z drugim
kot nie otrzyma owych zakichanych EX-ów, więc nie będzie mógł być użyty w hodowli

Właśnie i dla takich kotów została stworzona klasa 13, w której będą mogły otrzymać certyfikat, ale nie będą musiały brać udziału w wystawie

a jak niby sędzia ma ocenić przydatność 'agresywnego' kota do hodowli ? czy klasa 13 na to pozwala ? klasa 13 zarezerwowana jest zupełnia dla innych celów i nie jest to klasa przeznaczona dla licencji
nie wiem czy się śmiać czy płakać. najgorsze jest to że coraz częściej reprezentują nas ludzie, którzy niestety nie są aktywnymi hodowcami

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Śro lut 25, 2015 12:40 Re: Walne FPL 2015

EverGreen pisze:a jak niby sędzia ma ocenić przydatność 'agresywnego' kota do hodowli ? czy klasa 13 na to pozwala ? klasa 13 zarezerwowana jest zupełnia dla innych celów i nie jest to klasa przeznaczona dla licencji

Fakt, dopóki nie będzie oficjalnego info, nie będzie wiarygodnych wiadomości. Mogę być w ostatnich dniach w tyle, więc jeśli jest już coś wiadomo poproszę o link.
Dla mnie kot, który został uznany podczas trwania wystawy za kota agresywnego, jest kotem źle znoszącym wystawy, a więc również kwalifikującym się do klasy 13, ale tak jak wspomniałam wcześniej, na chwilę obecną są to tylko przypuszczenia... a jak to wszystko będzie rozwiązane, uregulowane, życie pokarze....

aniamat

Od: Pon lis 30, 2009 17:40

Post » Śro lut 25, 2015 12:46 Re: Walne FPL 2015

A propos.
Ciekawe kiedy można się spodziewać protokołu z Walnego.
Niedługo miesiąc strzeli.

Może ankietę albo zakłady? Wygrywający wpłaca "co łaska" na dowolny koci cel. :lol:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lut 25, 2015 15:33 Re: Walne FPL 2015

aniamat pisze:
EverGreen pisze:a jak niby sędzia ma ocenić przydatność 'agresywnego' kota do hodowli ? czy klasa 13 na to pozwala ? klasa 13 zarezerwowana jest zupełnia dla innych celów i nie jest to klasa przeznaczona dla licencji

Fakt, dopóki nie będzie oficjalnego info, nie będzie wiarygodnych wiadomości. Mogę być w ostatnich dniach w tyle, więc jeśli jest już coś wiadomo poproszę o link.
Dla mnie kot, który został uznany podczas trwania wystawy za kota agresywnego, jest kotem źle znoszącym wystawy, a więc również kwalifikującym się do klasy 13, ale tak jak wspomniałam wcześniej, na chwilę obecną są to tylko przypuszczenia... a jak to wszystko będzie rozwiązane, uregulowane, życie pokarze....

jakiego oficjalnego info nie ma i na co czekamy?
klasa 13 jest istniejącą od wielu lat klasą FIFe !
Tu fragment regulaminu Wystawowego FIFe:
Klasa 13a: Nowicjat
W klasie nowicjatu wystawiany jest kot, którego rodzice są nieznani, lub kot bez rodowodu.
Klasa 13b: Klasa kontrolna
Klasa kontrolna stworzona została dla ras, które są w trakcie rozwoju, lub w przypadku których zezwala się na krzyżowania między rasowe, w celach uzgodnionych uprzednio przez Krajowego Członka FIFe.
Klasa 13c: Ustalenie kodu EMS
Aby ustalić poprawny kod EMS danego kota, kot może być sprawdzony w klasie ustalenia kodu EMS dla ustalenia koloru lub jakiejkolwiek innej cechy, na prośbę Członka FIFe lub wystawcy.

Kot agresywny czy źle znoszący wystawy nie kwalifikuje się do wystawiania w żadnej klasie, wystawa to nie miejsce dla takiego kota i każdy dojrzały hodowca o tym wie.
Podjęte decyzje są kompletnie nietrafione szczególnie wprowadzenie licencji razem z żółtą kartą. to działanie przeci rozwojowi hodowli w ogóle!

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Wto mar 03, 2015 15:13 Re: Walne FPL 2015

Enya pisze:
MariaD pisze:
LittleDevils pisze:Jestem ciekaw ilu osobom będzie głupio po opublikowaniu sprawozdania... :twisted:

A kiedy zostanie opublikowane? Chciałabym się mile rozczarować nawet za cenę poczucia się głupio. Przeżyję. 8)

Ja też :)

No, niestety, LittleDevils - nie czuję się głupio po zaznajomieniu się z treścią protokołu z Walnego. :x
Obrazek

MariaD

Post » Wto mar 03, 2015 15:21 Re: Walne FPL 2015

Gdzie można te protokół znaleźć?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto mar 03, 2015 15:24 Re: Walne FPL 2015

wistra pisze:Gdzie można te protokół znaleźć?

Zwróć się do swojego klubu.
Obrazek

MariaD

Post » Wto mar 03, 2015 16:19 Re: Walne FPL 2015

Dzięki!
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto mar 03, 2015 18:09 Re: Walne FPL 2015

Do mnie jeszcze nic oficjalnego nie dotarło.

LittleDevils

Od: Wto mar 13, 2012 13:25

Post » Wto mar 03, 2015 18:34 Re: Walne FPL 2015

Z całym szacunkiem dla autorów uchwały nr 12, ale tak ważna i budząca wiele emocji uchwala licencjach hodowlanych nie powinna powstawać "na kolanie", w trakcie Walnego.

Szanowni hodowcy, dwie sytuacje.

Macie kocurka. Ładny skubaniutki, więc jeździcie z nim na wystawy w klasach 4-7 i 7-10. Bryluje, zbiera NOM i BIV, punktów natrzaskał, że jest na 1 miejscu w NW w kociakach. Bosko. Ale... na ostatnich wystawach, przed otwartą, hormony zaczęły szaleć i kocur dal do zrozumienia, że jeszcze jedna wystawa a odgryzie sędziom nie tylko paluszki. No to, logiczne, że wycofujemy z wystaw, bo na grzyba nam obciach, stres kota i wszystkich wokół.
No i tu zonk. Od 01.01.2016 r. nawet JW musi zdobyć na 3 wystawach w klasie otwartej te 3 Excellent. Nie ważne, że miesiąc przed otwartą widziało go dwóch sędziów. A w klasach 4-7 i 7-10 jeszcze więcej. No, musi się pokazać by móc kryć.

Macie kotkę. Hodujecie już ładnych kilka lat, pojęcie o swojej rasie macie. Dobrze rokuje, więc zostaje hodowlaną. Pojeździlibyście z nią na wystawy, ale kotka ma chorobę lokomocyjną, oba końce kota w robocie. Czekacie do tej otwartej by odbębnić licencję. Kotka dostaje rui. Zaczyna przypominać ścierkę do podłogi. Czas by kryć, ale czekacie, bo licencja. Szukacie gorączkowo wystawy. Jest. Za miesiąc, 400 km dalej i dwie przesiadki. Trudno. Zabieracie kotkę, jedziecie. Musi być zgłoszona na dwa dni, więc o powrocie do domu mowy nie ma. Kotka się osr... i obrzy... w podróży. Trudno, wycieracie w kibelku z grubsza i prezentujecie sędziemu w klasie kontrolnej. Wracacie do hotelu, pierzecie kota w umywalce. Następnego dnia w taksówce kotka znowu na oba końce... Trudno, wycieracie w kibelku z grubsza i prezentujecie kolejnemu sędziemu w klasie kontrolnej. I z ulgą jedziecie do domu. Pierzecie kotkę. Ruję ze stresu szlag trafił. Was też.
Obrazek

MariaD

Post » Wto mar 03, 2015 19:56 Re: Walne FPL 2015

LittleDevils pisze:Do mnie jeszcze nic oficjalnego nie dotarło.

Nie dotarło bo nie było jeszcze rozsyłane.

fenek

Od: Wto sie 12, 2008 16:05

Post » Wto mar 03, 2015 20:01 Re: Walne FPL 2015

fenek pisze:

To jeden z lepszych powodów :)

LittleDevils

Od: Wto mar 13, 2012 13:25

Post » Wto mar 03, 2015 20:03 Re: Walne FPL 2015

LittleDevils pisze:
fenek pisze:

To jeden z lepszych powodów :)

:ok: Lubię to. :lol:
Obrazek

MariaD

Post » Wto mar 03, 2015 21:33 Re: Walne FPL 2015

MariaD pisze:Z całym szacunkiem dla autorów uchwały nr 12, ale tak ważna i budząca wiele emocji uchwala licencjach hodowlanych nie powinna powstawać "na kolanie", w trakcie Walnego.

Szanowni hodowcy, dwie sytuacje.

Macie kocurka. Ładny skubaniutki, więc jeździcie z nim na wystawy w klasach 4-7 i 7-10. Bryluje, zbiera NOM i BIV, punktów natrzaskał, że jest na 1 miejscu w NW w kociakach. Bosko. Ale... na ostatnich wystawach, przed otwartą, hormony zaczęły szaleć i kocur dal do zrozumienia, że jeszcze jedna wystawa a odgryzie sędziom nie tylko paluszki. No to, logiczne, że wycofujemy z wystaw, bo na grzyba nam obciach, stres kota i wszystkich wokół.
No i tu zonk. Od 01.01.2016 r. nawet JW musi zdobyć na 3 wystawach w klasie otwartej te 3 Excellent. Nie ważne, że miesiąc przed otwartą widziało go dwóch sędziów. A w klasach 4-7 i 7-10 jeszcze więcej. No, musi się pokazać by móc kryć.

Macie kotkę. Hodujecie już ładnych kilka lat, pojęcie o swojej rasie macie. Dobrze rokuje, więc zostaje hodowlaną. Pojeździlibyście z nią na wystawy, ale kotka ma chorobę lokomocyjną, oba końce kota w robocie. Czekacie do tej otwartej by odbębnić licencję. Kotka dostaje rui. Zaczyna przypominać ścierkę do podłogi. Czas by kryć, ale czekacie, bo licencja. Szukacie gorączkowo wystawy. Jest. Za miesiąc, 400 km dalej i dwie przesiadki. Trudno. Zabieracie kotkę, jedziecie. Musi być zgłoszona na dwa dni, więc o powrocie do domu mowy nie ma. Kotka się osr... i obrzy... w podróży. Trudno, wycieracie w kibelku z grubsza i prezentujecie sędziemu w klasie kontrolnej. Wracacie do hotelu, pierzecie kota w umywalce. Następnego dnia w taksówce kotka znowu na oba końce... Trudno, wycieracie w kibelku z grubsza i prezentujecie kolejnemu sędziemu w klasie kontrolnej. I z ulgą jedziecie do domu. Pierzecie kotkę. Ruję ze stresu szlag trafił. Was też.

:ok: :ok: :ok:

gocha1p

Od: Czw lut 17, 2011 14:17

Post » Śro mar 04, 2015 6:17 Re: Walne FPL 2015

Mario! świetne!
chociaż jestem za eliminacją lękliwych oraz agresywnych kotów z hodowli, bo moim zdaniem temperament dziedziczy się jak diabli, ale...szczególnie opis ścierkowatej koteczki przemawia do wyobraźni :wink:
moim skromnym zdaniem powinna wystarczyć do licencji wystawa w klasie młodzieży, młode kotki powinny szybko rodzić, potem przerwa i wystawy po odbudowie. Nie służy im zarówno przetrzymywanie w rui, ani blokowanie przed ciążą

małysz

Od: Śro gru 12, 2007 8:11

[poprzednia][następna]