Pytanie o liczbę miotów

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Czw sty 01, 2009 22:35

8O 8O 8O
Jestem w szoku że takie przepisy mogą istnieć w związku 8O
Nie jestem hodowcą i się tym nie zajmuje...ale moim zdaniem jeżeli istnieją takie przepisy -to nie zdziwie się jak liczba hodowli eksplatujących do granic mozliwości swoje kotki wzrośnie.
I czym wtedy będzie różnila się hodowla od zwykłego pseudo?(tylko świstkiem niestety)

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Czw sty 01, 2009 23:35

KOTEK1988 pisze:8O 8O 8O
Nie jestem hodowcą i się tym nie zajmuje...ale moim zdaniem jeżeli istnieją takie przepisy -to nie zdziwie się jak liczba hodowli eksplatujących do granic mozliwości swoje kotki wzrośnie.
I czym wtedy będzie różnila się hodowla od zwykłego pseudo?(tylko świstkiem niestety)

chyba demonizujesz :twisted:
przepisy są ,ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tak eksploatował swojej kotki :?
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Czw sty 01, 2009 23:38

KOTEK1988 pisze:Jestem w szoku że takie przepisy mogą istnieć w związku 8O
To może zaproponuj lepsze rozwiązanie?
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Pt sty 02, 2009 1:10

zenia pisze:Fan

Zeniu, a piąty lub szósty też? Wiesz, kotka może być bardzo chora

nie wiem czy w praktyce mozliwe zmieścic sie w 2 lata z 5-6 miotami

Zeniu, z moich wyliczeń wychodzi, ze - na styk - da się wyprodukować do trzech miotów w ciągu roku.

Olivia pisze:
fanaberia pisze:litera miotu, rodzice i data urodzenia miotu.
Na mojej stronie są takie dane, łacznie z informacją o kociakach z miotu, o wszystkich miotach, od A do bieżącego.
Jeśli ktoś chciałby być aż tak wnikliwy, może kontaktować się z tymi z hodowców, którzy te dane publikują a omijać tych, którzy piszą tylko o kociakach "do sprzedania"
Dla chcącego nic trudnego ;)

Nie uważam, że brak informacji o miotach na stronie musi świadczyć źle o hodowli.
Nie wszyscy hodowcy są wystarczająco biegli informatycznie albo mają niewielki budżet i po prostu zastępują stare mioty nowymi.

Hodowcy nie muszą podawać takich danych jeśli nie chcą, bo sprawozdawczość nie jest ich zadaniem.
Natomiast dla organizacji byłaby to dzialałność naturalna tak jak lista rodowodów.

Przy tym byłaby korzystna dla zdrowia kotek w w Polsce, a to podobno jest nadrzędnym celem hodowli.

danunka pisze:
przepisy są ,ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tak eksploatował swojej kotki :?

Danunka to jest tak jak byś mówiła:

"po co nam prawo karne, przecież nikt uczciwy nie kradnie ani nie morduje. Ono nie jest dla uczciwych :wink:

Ja zresztą nie namawiam do zmiany przepisów tylko do jawności. To jest skuteczniejsze niż drętwe paragrafy ;)
fanaberia

fanaberia

Od: Pon maja 29, 2006 0:09

Post » Pt sty 02, 2009 1:15

fanaberia pisze:Nie uważam, że brak informacji o miotach na stronie musi świadczyć źle o hodowli.
Ja też tak absolutnie nie uważam.
Podałam tylko rozwiązanie dla osób zainteresowanych intensywnością 'eksploatacji' kotek hodowlanych, bo w tej chwili www hodowców to jedyne ogólnodostępne źródła takich informacji.
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Pt sty 02, 2009 9:22

KOTEK1988 pisze:8O 8O 8O

"Hodowla" nadmiernie eksploatująca kotki nie zapłaci po ponad 100zł za sztuke rodowodu. Zwykle tacy "hodowcy" utrzymuja się z kotów i nie mają leżących kilkuset złotych, żeby zapłacić za rodowody. Ten przepis, IMHO zmniejszył znacznie liczbę ponadprogramowych miotów. A, i to zaświadczenie od lekarza o zaleceniu krycia z powodu choroby kotki nie jest teraz taką sprawą łatwą. Ponieważ teraz ono musi się znaleźć w BR FPL jeszcze PRZED planowanym kryciem i po jakims czasie traci ważność.

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Pt sty 02, 2009 9:51

agal
a mi wydaje sie ze 100 zł w porównaniu z ceną kociaka to nic
(teraz rodowód to 20-35 zł )
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

Post » Pt sty 02, 2009 10:17

zenia pisze:agal
a mi wydaje sie ze 100 zł w porównaniu z ceną kociaka to nic
(teraz rodowód to 20-35 zł )

Zenia, ale trzeba je mieć NAJPIERW, przed sprzedażą kociaka. Naprawdę, wierz mi, takie hodowle mają inne wartości :( Kociaki karmią trocinami, szczepią raz, jeśli w ogóle, że o odrobaczeniach nie wspomnę. Naprawdę, karna cena rodowodu bije po kieszeni.

A.
Obrazek

agal

Post » Pt sty 02, 2009 11:18

fanaberia pisze:
danunka pisze:

Danunka to jest tak jak byś mówiła:

"po co nam prawo karne, przecież nikt uczciwy nie kradnie ani nie morduje. Ono nie jest dla uczciwych :wink:

ja o tym wiem,wyszło jak napisałam ,bo w ostatniej chwili ugryzłam się w język ,żeby nie było zbyt brutalnie ( to o czym myślałam )
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pt sty 02, 2009 12:39

agal pisze:Ten przepis, IMHO zmniejszył znacznie liczbę ponadprogramowych miotów. A, i to zaświadczenie od lekarza o zaleceniu krycia z powodu choroby kotki nie jest teraz taką sprawą łatwą. Ponieważ teraz ono musi się znaleźć w BR FPL jeszcze PRZED planowanym kryciem i po jakims czasie traci ważność.

A.

O, są jakieś statystyki? Fajnie. Czy mogłabyś przedstawić jakieś dane liczbowe?

Wiesz, mój sposób rozumowania jest trochę archaiczny. Wydaje mi się, że w sytuacji, gdy można legalnie uzyskać rodowód "ponadnormatywny" liczba miotów powinna raczej rosnąć w odniesieniu do sytuacji, gdy takich rodowodów się nie wydaje.

Zwłaszcza, że - jak piszesz - lekarze nie wydają już tak chętnie lewych zaświadczeń.

Ktoś nieżyczliwy mógłby pomyśleć o tej sytuacji: "No tak, lekarze nie chcą wydawać zaświadczeń, jest problem. Załatwmy to inaczej..."

Ludzie bywają bardzo nieżyczliwi ;).
fanaberia

fanaberia

Post » Pt sty 02, 2009 14:40

fanaberia pisze:
agal pisze:Ten przepis, IMHO zmniejszył znacznie liczbę ponadprogramowych miotów. A, i to zaświadczenie od lekarza o zaleceniu krycia z powodu choroby kotki nie jest teraz taką sprawą łatwą. Ponieważ teraz ono musi się znaleźć w BR FPL jeszcze PRZED planowanym kryciem i po jakims czasie traci ważność.

A.

O, są jakieś statystyki? Fajnie. Czy mogłabyś przedstawić jakieś dane liczbowe?

Ja statystyk nie mam, widzę tylko, co się dzieje w moim klubie i mam mniej nadprogramowych miotów od maja, kiedy zaczął obowiązywac ten przepis. Ale może to zbyt krótki czas, żeby powiedzieć coś wiecej. Natomiast

lrafal pisze:Statystyki wskazują, że to dobre rozwiązanie, oczywiście było by lepiej gdyby wyeliminować możliwość zaświadczeń od weta ale na walnym to nie przeszło, pewnie zgłoszę ten wniosek ponownie ;)

Więc źle się nie dzieje.

fanaberia pisze:Wiesz, mój sposób rozumowania jest trochę archaiczny. Wydaje mi się, że w sytuacji, gdy można legalnie uzyskać rodowód "ponadnormatywny" liczba miotów powinna raczej rosnąć w odniesieniu do sytuacji, gdy takich rodowodów się nie wydaje.

Poprzednio o rodowód było łatwiej - wystarczyło zaświadczenie od weta, dostarczone już post factum z datą wcześniejszą. Teraz już tak nie ma. Ewentualne zaświadczenie musi być dostarczone wcześniej.

fanaberia pisze:Zwłaszcza, że - jak piszesz - lekarze nie wydają już tak chętnie lewych zaświadczeń.

Ktoś nieżyczliwy mógłby pomyśleć o tej sytuacji: "No tak, lekarze nie chcą wydawać zaświadczeń, jest problem. Załatwmy to inaczej..."

Ludzie bywają bardzo nieżyczliwi ;).

Ja nie napisałam, że lekarze niechętnie wydają zaświadczenia, napisałam, że trzeba takie potencjalne zaświadczenie dostarczyć PRZED kryciem. A osoby nadmiernie rozmnażające swoje kotki zwykle nie wiedzą, kiedy kotka rodziła. NIe interesuje ich to, ma kolejną ruję, poprzednie kocięta sprzedane, trzeba kryć.

A.
Obrazek

agal

Post » Pt sty 02, 2009 14:46

Agal, wielkie dzięki za wyczerpującą informację. Teraz wiem trochę więcej :D
fanaberia

fanaberia

Post » Pt sty 02, 2009 16:26

Fanaberia jeżeli kogoś obraziłem to przepraszam ( przeprosiny nie dotyczą pseudohodowców ).
Agal napisał łagodniej to co ja że pseudohodowcy nie interesują kluby, przepisy
i takie osoby nie będą występować o rodowody
ponad normatywne bo nie zgłoszą miotu (przy założeniu że są w związku).
Uważam iż obecne przepisy normalnego hodowcę powstrzymają od robienia głupot.

lrafal czy są "recydywiści" pomiędzy występującymi o karne rodowody ?
Jeżeli są to jak im przemówić do rozsądku?
Piotr

rtoipb

Od: Czw kwi 13, 2006 21:40

Post » Pt sty 02, 2009 17:30

Recydywiści maja stałe zezwolenia od weta, wspominałem na walnym, że robienie wyjątków od kary zostawia otwarta furtkę.

Celowo o tym piszę, bo mam nadzieje, że wpłyniecie na zarządy swoich klubów i tym razem nikt nie będzie blokował mojej propozycji (opłata karna za rodowody dla każdego nieprzepisowgo miotu)
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Pt sty 02, 2009 17:33

ciekawe co moze byc powodem

stale kotke kryć tak często
Obrazek

zenia

Od: Wto sty 10, 2006 20:26

[poprzednia][następna]