zenia pisze:Fan
Zeniu, a piąty lub szósty też? Wiesz, kotka może być bardzo chora
nie wiem czy w praktyce mozliwe zmieścic sie w 2 lata z 5-6 miotami
Zeniu, z moich wyliczeń wychodzi, ze - na styk - da się wyprodukować do trzech miotów w ciągu roku.
Olivia pisze:fanaberia pisze:litera miotu, rodzice i data urodzenia miotu.
Na mojej stronie są takie dane, łacznie z informacją o kociakach z miotu, o wszystkich miotach, od A do bieżącego.
Jeśli ktoś chciałby być aż tak wnikliwy, może kontaktować się z tymi z hodowców, którzy te dane publikują a omijać tych, którzy piszą tylko o kociakach "do sprzedania"
Dla chcącego nic trudnego

Nie uważam, że brak informacji o miotach na stronie musi świadczyć źle o hodowli.
Nie wszyscy hodowcy są wystarczająco biegli informatycznie albo mają niewielki budżet i po prostu zastępują stare mioty nowymi.
Hodowcy nie muszą podawać takich danych jeśli nie chcą, bo sprawozdawczość nie jest ich zadaniem.
Natomiast dla organizacji byłaby to dzialałność naturalna tak jak lista rodowodów.
Przy tym byłaby korzystna dla zdrowia kotek w w Polsce, a to podobno jest nadrzędnym celem hodowli.
danunka pisze: przepisy są ,ale nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tak eksploatował swojej kotki

Danunka to jest tak jak byś mówiła:
"po co nam prawo karne, przecież nikt uczciwy nie kradnie ani nie morduje. Ono nie jest dla uczciwych
Ja zresztą nie namawiam do zmiany przepisów tylko do jawności. To jest skuteczniejsze niż drętwe paragrafy