Klasa 14-KOTÓW DOMOWYCH

Forum Felis Polonia

Moderator: DoBo

Post » Wto lip 17, 2007 12:58

Bardzo sie cieszę,że juz ktos zaczął taki temat, jaki właśnie miałam zamiar założyć. Wszystkie moje wątpliwości zosatały juz rozwiane. Mam tylko jeszcze pytanie. Mam piękną kotkę w wieku 10 miesięcy, jest to mieszaniec kremowego persa z typową szara pręgowną kotką dachową. Kot ma piękne wielokolorowe futro i troszkę mniej wysunięt pysczek niz kot dachowy. Czy taki kot zalicza sie do kotów domowych?
Obrazek

Agus28

Od: Śro kwi 11, 2007 16:35

Post » Wto lip 17, 2007 13:11

lrafal pisze:Witam, pierwszym krokiem jest zapisanie sie do klubu:

http://felispolonia.pl/index.php?k=1

o wystawach: http://nfo.pl/art/index.php?art=3
klub udzieli juz dokladniejszych informacji.

Przepraszam jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób sie zapisać, bo jakos nie mogę do tego tego dość, i jakie są koszty.
Obrazek

Agus28

Post » Wto lip 17, 2007 14:02

Agus28 pisze:
lrafal pisze:Witam, pierwszym krokiem jest zapisanie sie do klubu:

http://felispolonia.pl/index.php?k=1

o wystawach: http://nfo.pl/art/index.php?art=3
klub udzieli juz dokladniejszych informacji.

Przepraszam jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób sie zapisać, bo jakos nie mogę do tego tego dość, i jakie są koszty.

Szukamy klubu, na stronie ccw jest podana lista :wink:
Drukujemy dokument, wypelniamy, wysylamy, oplacamy i jestesmy zapisani :D
Ceny zapisania kota domowego sa rozne w zaleznosci od klubu :roll:
Ja placilam w sumie ok. 100 zl za caly rok

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Wto lip 17, 2007 15:33

aha, wielkie dzięki
Obrazek

Agus28

Post » Śro lip 18, 2007 7:43

Jejku- 100zł za rejestrację + roczną składkę kota domowego 8O

Naprawdę warto dokładnie poczytać jakie opłaty mają poszczegółne kluby, ponieważ ceny są strasznie rozbierzne np. w DCC - Przecław:
- rejestracja kota domowego - 0 zł
- składka roczna - 20 zł

Gorąco polecam ten klub :D

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Śro lip 18, 2007 8:48

Ruvil pisze:Jejku- 100zł za rejestrację + roczną składkę kota domowego 8O

Naprawdę warto dokładnie poczytać jakie opłaty mają poszczegółne kluby, ponieważ ceny są strasznie rozbierzne np. w DCC - Przecław:
- rejestracja kota domowego - 0 zł
- składka roczna - 20 zł

Gorąco polecam ten klub :D

No właśnie 100 zł troszkę mnie przeraziła. Ponieważ najbliżej mi do Wrocławia to chciałam zapisać sie właśnie tam, ale nigdzie nie mogłam znaleźć kwoty składki. A w takim razie chyba zrezygnuję z CCW i wybiorę się do DCC, jeżeli składki są tak małe. Gdybym miała hodowle to może rzeczywiście warto byłoby zapłacić 100 zł, ale to tylko jeden (bo drugiego wystawiać nie będę) kot domowy.
Obrazek

Agus28

Post » Śro lip 18, 2007 9:38

No przeczytałm już wszystko i zapisuję się do DCC. Narazie będę potrzebować jesczę porad, bo nigdy nie wystawiałam kotów. Może pojade w wrześniu do Wrocławia na wystawe i narazie tylko sobie popatrze. No i co z chipowaniem, bo w cenniku DCC wysyłaja chpiy za 180 zł i czy ja muszę zachipować kota i czy musze to zrobić koniecznie przez DCC?[/code]
Obrazek

Agus28

Post » Śro lip 18, 2007 9:51

Agus28 pisze: bo w cenniku DCC wysyłaja chpiy za 180 zł

23zł :wink:

Agus28 pisze:czy ja muszę zachipować kota

jeżeli chcesz wystawiać, to na pewno.

Agus28 pisze:czy musze to zrobić koniecznie przez DCC?

możesz kupić od swojego weta.
Obrazek

Projektowanie stron internetowych www.mirieldesign.com --- Genetyka: Dziedziczenie kolorów w pigułce, Inbred --- Koty norweskie leśne Skogkatt.pl

Miriel

Od: Czw lut 12, 2004 18:27

Post » Pon sie 06, 2007 9:48

Od swojego weta nie opłaca się kupować - mój wet powiedział, że już chipował chipami z DCC i jeśli mam możliwość zakupu po preferencyjnej cenie, to radzi mi to zrobić. U mojego weta 89zł, w DCC 23zł. Koty mam dwa, więc wybór prosty.
Jadę do weta z chipem DCC, oni dają znieczulenie miejscowe (koniecznie miejscowe - słyszałam przypadek o wecie, który dał narkozę i kotka miała powikłania) i wszczepiają chip tak jak zastrzyk, tylko duża igła. Cena aplikacji i znieczulenia ok. 30 zł. Zabieg trwa ok. 2 minut.

Aguś28, jeśli chcesz się dużo nauczyć, to myślę, że wybrałaś dobry klub - wszyscy chętnie służą radą. Ja kończę formalności rejestracyjne w DCC(właśnie wysyłam dokumenty) Też jestem przed swoją pierwszą wystawą - najobszerniejszy artykuł jaki znalazłam http://forum.zakoceni.pl/index.php?s=e0 ... wtopic=384
Obrazek

Iballa

Od: Śro gru 20, 2006 12:07

Post » Śro sie 08, 2007 11:58

Bardzo dziękuje Iballa za dobre rady. Narazie niestety muszę się wstrzymać z powodów rodzinnych. Ale myśle, że gdy kotek jeszcze troche podrośnie to zacznę go wystawiać, bo jest naprawdę wyjątkowy. Wszystkim dziękuję za pomoc, bo była to dla mnie naprawde czarna magia. a jak narazie to wybieram się na wystawe do Wrocławia.
Obrazek

Agus28

Post » Śro sie 08, 2007 12:29

Jeśli na razie się wstrzymujesz, ale poważnie chcesz ją kiedyś powystawiać, to wskazane jest trochę "poćwiczyć" w warunkach domowych. Noś kicię w pozycji wystawowej, dawaj też do noszenia obcym osobom - chociażby gościom. Jeśli to możliwe, kup jej szelki i wychodźcie gdzieś czasem.

Wystawa to jednak lekki szok dla każdego kota, a dla kota przyzwyczajonego do ciszy i spokoju w domu może być przeżyciem ponad jego siły i wtedy pa, pa, wystawy... ;)
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Śro sie 08, 2007 14:54

Agus28 pisze:Bardzo dziękuje Iballa za dobre rady. Narazie niestety muszę się wstrzymać z powodów rodzinnych. Ale myśle, że gdy kotek jeszcze troche podrośnie to zacznę go wystawiać, bo jest naprawdę wyjątkowy. Wszystkim dziękuję za pomoc, bo była to dla mnie naprawde czarna magia. a jak narazie to wybieram się na wystawe do Wrocławia.

Pamiętaj, że wg nowych przepisów FIFe kot domowy powyżej 10 miesięcy musi być wykastrowany.

A.
Obrazek

agal

Od: Pon lut 03, 2003 17:48

Post » Wto wrz 04, 2007 20:53

:D :D :D
Ostatnio edytowano Nie lis 30, 2008 22:59 przez Kasia_1991, łącznie edytowano 2 razy

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Śro lis 14, 2007 17:17

Mam pyatanie odnośnie pozycji wystawowej.
Z mojej wiedzy wynika, że są 2 pozycje: rozciągnięta i siedząca.
Rozciągniętą dobrze znam, ale proszę pokażcie mi tą drugą (a może są jeszcze jakieś inne?).

I jeszcze istotna sprawa - które rasy (dokładnie) w której pozycji są prezentowane :?:
Mam nadzieję na odpowiedź kogoś z doświadczeniem, może jakiś steward mi wyjaśni?
Obrazek

Iballa

Od: Śro gru 20, 2006 12:07

Post » Śro lis 14, 2007 21:06

pozycja siedzaca to cos takiego - http://pfa.net.pl/wystawa071007/201.jpg

prezentowane sa tak koty kategori I

pozycja polsiedzaca (tak to nazywam ;-) - http://pfa.net.pl/wystawa071007/283.jpg
RAG, SBI, BRI, DRX, CHA; niektorzy hodowcy prosza zeby prezentowac tak rowniez SIBy,

pozycja rozciagnieta - http://pfa.net.pl/wystawa071007/241.jpg
Kategoria IV, koty kategori II - MCO, NFO, SIB, koty kategori III - ABY, BEN, CRX, RUS, SOM,

wszystko tez zalezy od kota, czy da sie rozciagnac, czy bedzie sie uparcie wiercil i wyl w nieboglosy :lol:

niektore grzecznie poloza lapki na naszej dloni, inne beda walczyc ;)

edit

eee, burmy sie nie rozciaga ;)
Ostatnio edytowano Śro lis 14, 2007 21:24 przez kimi1, łącznie edytowano 1 raz

kimi1

Od: Śro lut 22, 2006 12:09
[poprzednia][następna]