Wystawy

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Śro mar 23, 2011 13:50 Re: Wystawy

Maria wyobraź sobie że z czymś takim zetknąłem się w wielu hodowlach, nie mówię o wszystkich, ale w umowie kupna masz trzy pozycje, na kolanka, wystawowy kastrat i hodowlany.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro mar 23, 2011 14:05 Re: Wystawy

Satyr77 pisze:Maria wyobraź sobie że z czymś takim zetknąłem się w wielu hodowlach, nie mówię o wszystkich, ale w umowie kupna masz trzy pozycje, na kolanka, wystawowy kastrat i hodowlany.

Co innego jest warunek zawarty w umowie, czym innym stwierdzenie:
Satyr77 pisze:w przypadku większości hodowców zrzeszonych w FPL hodowca wydaje zgodę na wystawianie danego kota.

Wedle tej kategorii co podałeś to kot hodowlany nie może być wystawowym.

"Wiele hodowli" to nie "większość hodowli". ;)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro mar 23, 2011 14:05 Re: Wystawy

Ok, mój błąd przez skróty myślowe :wink:
Oczywiście hodowlany i wystawowy, kolejny skrót.
Obrazek

Satyr77

Post » Śro mar 23, 2011 14:55 Re: Wystawy

A ja tu jako szef klubu ,,,, przychodzi właściciel kota z rodowodem i zapisuje się do klubu i umowy nie pokaże , poza tym kot nie został poddany sterylizacji przed zakupem ,jaką mam możliwość stwierdzenia czy,,,, kot,kotka ma prawa hodowlane ,,,,, nie mam możliwości ,chyba że wpis jest w rodowodzie i to coraz częściej hodowcy stosują :D
Pozdrawiam

MRUCZKI

Od: Śro sie 10, 2005 10:09

Post » Śro mar 23, 2011 15:21 Re: Wystawy

Słuszna uwaga ! Ja tak mam, misiunia nie jest jeszcze sterylizowana i jeszcze parę miesięcy upłynie ale mam dopisane w rodowodzie "zakaz rozmnażania". Dla klubu chyba wystarczająca informacja. Ciesze się że wątek się rozwija, wy debatujecie a ja się uczę :P
Załóżmy że poszukam klubu w WCF żeby nie przerabiać rodowodu - znalazłam jakiś i chcę kociaka zapisać. Od czego zacząć, czy faktycznie od czipa? Zakładam że jeśli weterynarz go wszczepi dostanę jakieś zaświadczenie ? Rozumiem że muszę to zaświadczenie mieć przed rejestracją. Czy można kociaka zarejestrować droga elektroniczną czy trzeba z nim pojechać do klubu ? I gdzie znajdę info o opłatach ?
No dobrze, kolejne pytanie: jak znaleźć informacje gdzie i kiedy odbywają się wystawy i co najważniejsze - które kluby maja na nie "wstęp" ?
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

Post » Czw mar 24, 2011 8:37 Re: Wystawy

Tola weterynarz jak chipuje kota to powinien dać Ci taki pasek ( naklejkę ), gdzie jest wpisany taki sam kod jaki dostanie Twój kotek razem z chipem. Nie wiem jak jest z zaświadczeniem, bo ja miałam z klubu arkusze i chipy i później wet mi tylko wypełnił.
Jak już wybierzesz sobie klub, to wszystkie informację znajdziesz na jego stronie odnośnie rejestracji kota, wymaganych dokumentów oraz opłat.
Informacje o terminach wystaw są w internecie. Zależy też czy pytasz o wystawy WCF ( ich jest zdecydowanie mniej w Polsce ) czy o wystawy organizowane przez FPL ( średnio raz w miesiącu jakaś jest organizowana ) http://dcclub.pl/wystawy.php
Na każdą wystawę masz możliwość pojechania, to nie jest kwestia przynależności do klubu.
Ja np. należę do DCC, a mogę sobie pojechać na wystawę organizowaną przez wszystkie inne klubu w każdym innym mieście, oraz wszystkie wystawy za granicą jakie organizują kluby,które należą do FIFe
Obrazek

monitomi

Od: Nie maja 03, 2009 20:10

Post » Czw mar 24, 2011 10:22 Re: Wystawy

Oficjalna lista wystaw FPL jest tutaj: http://www.felispolonia.eu/PL/wystawy
Tu są zawsze aktualne informacje o wystawach.
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Czw mar 24, 2011 12:10 Re: Wystawy

MRUCZKI pisze:chyba, że wpis jest w rodowodzie

Można?
Nie mogę znaleźć tego wątku (on, zdaje się, toczył się "offtopowo") o wpisach w rodowodzie dokonanych przez hodowcę, m.in. o niehodowlanym przeznaczeniu kociątka.
Bo wydaje mi się, że nie można.

Edytowano: "wpis dokonany przez hodowcę", nie właściciela.
Ostatnio edytowano Czw mar 24, 2011 15:10 przez Geza, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Geza

Od: Pon lip 21, 2008 21:37

Post » Czw mar 24, 2011 14:43 Re: Wystawy

I co jak nie można a ja tak mam ?? :roll:
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Czw mar 24, 2011 14:54 Re: Wystawy

Wg konkluzji wynikajacych z dyskusji we wspomnianym wątku - wpis w rodowodzie nie jest obligatoryjny dla klubów jako powód do zaklasyfikowania kota do "niehodowlanych".
Jak dla mnie to jeszcze jeden przyczynek do popierania wczesnej kastracji.
Nic nigdzie nie trzeba wpisywac, pilnować, egzekwować. Luz bluz.
Tola pisze:I co jak nie można a ja tak mam ?? :roll:

Móc, można.
Ten wpis, jak i niektóre zapisy w umowie sprzedaży kota opierają się na uczciwości obu stron - hodowcy i kupującego.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Czw mar 24, 2011 15:23 Re: Wystawy

MariaD pisze:Wg konkluzji wynikajacych z dyskusji we wspomnianym wątku - wpis w rodowodzie nie jest obligatoryjny dla klubów jako powód do zaklasyfikowania kota do "niehodowlanych".
Jak dla mnie to jeszcze jeden przyczynek do popierania wczesnej kastracji.
Nic nigdzie nie trzeba wpisywac, pilnować, egzekwować. Luz bluz.
Tola pisze:I co jak nie można a ja tak mam ?? :roll:

Móc, można.
Ten wpis, jak i niektóre zapisy w umowie sprzedaży kota opierają się na uczciwości obu stron - hodowcy i kupującego.

Dla jednych nie jest ,dla innych jest :D
wczorajszy przykład - dziewczyna przyszła zapisać kotka i siebie do klubu , w rodowodzie ma wpis "kot do kastracji" .Wykastruje go w odpowiednim wieku . Ona o tym wie i klub wie. Od nas nie dostanie "skierowania na krycie" :D no chyba ,że hodowca w międzyczasie zmieni zdanie i poinformuje klub.
Inny przykład sprzed dwóch lat - dziewczyna zapisała kota i siebie do klubu.Brak jakiegokolwiek wpisu w rodowodzie. Kotka urodziła dwa razy kocięta , kiedy wyszło na jaw ,że w umowie ma "kot niehodowlany" . Czy była uczciwa względem hodowcy,od którego miała koteczkę ? A może się później dogadały i zmieniły zapisy w umowie ? Do dziś nie wiemy , bo już jest w innym klubie.
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Czw mar 24, 2011 17:38 Re: Wystawy

Ufff to dobrze:) Czyli ja powinnam zacząć od czipa czy rejestracji w klubie? Co mi daje rejestracja kociun poza mozliwością wystawową ?
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Czw mar 24, 2011 17:50 Re: Wystawy

Tola pisze:Ufff to dobrze:) Czyli ja powinnam zacząć od czipa czy rejestracji w klubie? Co mi daje rejestracja kociun poza mozliwością wystawową ?

od rejestracji w klubie :!:
jak będziesz chciała wystawiać kotka - to musisz go zaczipowac , to jeden z warunków wystawiania na wystawach FIFe :!:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Pt mar 25, 2011 9:41 Re: Wystawy

Oki czyli narazie tylko rejestruję. Jeśli wybrałam FIFe to pewnie muszą transfer zrobić bo mój rodowód jest z WCF. Jak długo to potrwa? I pewnie mam im wysłać oryginał rodowodu a jeśli zginie ??

Ja wam współczuje - jestem strasznie upierdliwa :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

ZDALNA WSPÓŁPRACA

Tola

Post » Pt mar 25, 2011 9:43 Re: Wystawy

Raczej musisz poleconym wysłać oryginał rodowodu w końcu gdzieś tą naklejkę muszą przylepić :mrgreen: Przeczytaj w wybranym klubie jaką mają procedurę nostryfikacji rodowodu.
Obrazek

Satyr77

[poprzednia][następna]