czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Forum Felis Polonia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pt cze 27, 2008 22:28 czipowanie a elektroniczne zgłoszenie na wystawę

Czy nie dałoby się wstawić obligatoryjnego pola w elektronicznym zgłoszeniu na wystawę na numer mikroczipu?

Od początku tego roku czipy sa obowiązkowe na wystawach i dla kotów hodowlanych.

System chyba mógłby sprawdzać zgodność większości numerów czipów - np. dla kotek mających mioty, kryjących kocurów - te dane muszą być już w bazie FPL. A nowe dopisywać do bazy.

Ułatwiłoby to sprawdzanie czipów na wystawach, no i przede wszystkim zabezpieczało przed zgłaszaniem kotów niezaczipowanych (np. tylko do sprzedaży).
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Sob cze 28, 2008 0:35

Jasne, że się da, zagraniczne wystawy http://bratislava.miau.pl mają to uwzględnione ale nie są połączone z bazami rodowodowymi.

Pod koniec roku ruszy system obsługi on-line dla hodowców łączący hodowcę<>klub<>fpl, tam po zarejestrowaniu kota zaznaczysz tylko, na jakie wystawy chcesz jechać z kotem - wszystkie informacje zostaną przekazane do klubu organizatora. Docelowo przejmie on usługi któe są dostępne na stronie rodowody.felispolonia.pl
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Sob cze 28, 2008 8:37

To o czym piszesz jest fajną sprawą, ale ruszy pod koniec roku. Ale może teraz już wstawić to pole w zgłoszenia? Klubom ułatwi pracę na wystawie.
Obrazek

MariaD

Post » Sob cze 28, 2008 10:49

Chip na wystawie sprawdza wet i sprawdza tylko czy się zgadza z książeczką zdrowia/paszportem. Weci nie sprawdzają zgłoszenia na wystawę.

Ja mam pomysł żeby wykorzystać kontrolę wet do sprawdzania listy obecności na wystawie właśnie poprzez czytanie chipów i wtedy takie dane będą potrzebne.

Obecnie wystarczy, że ten numer jest w książeczce zdrowia kota.
Obrazek

lrafal

Post » Sob cze 28, 2008 13:02

lrafal pisze:Chip na wystawie sprawdza wet i sprawdza tylko czy się zgadza z książeczką zdrowia/paszportem. Weci nie sprawdzają zgłoszenia na wystawę.

Ja mam pomysł żeby wykorzystać kontrolę wet do sprawdzania listy obecności na wystawie właśnie poprzez czytanie chipów i wtedy takie dane będą potrzebne.

Obecnie wystarczy, że ten numer jest w książeczce zdrowia kota.

To właśnie miałam na myśli. Teraz nie ma opcji sprawdzenia czy kot "Abc" jest kotem zgłoszonym legalnie na wystawę a jedynie zgodność czipu z wkleją w paszporcie.

Jakbym się uparła to mogłabym - mając dwa podobne do siebie koty - podstawiać jednego za drugiego. :roll:
Obrazek

MariaD

Post » Sob cze 28, 2008 13:51

O tym czy kot jest zgłoszony legalnie decydują:
-dane z formularza muszą zgadzać się z księgami rodowodowymi (w tym numer rodowodu)
-potwierdzenie klubu właściciela kota

Dopiero w razie wątpliwości (na wystawie) sprawdza się czy numer chipa zgadza się z książeczką zdrowia i czy imię zgadza się ze zgłoszeniem, dlatego wpisywanie go na zgłoszeniu jest zbędne (a wpisanie 15 cyfr daje spore możliwości do popełnienia błędu)
Obrazek

lrafal

Post » Sob cze 28, 2008 14:12

Mam MCO, więc trudno jest zrobić podmiankę, ale z np. białymi DRX albo RUS... 8) Choć miałam dwa rude kociaki - klony. Mogłyby na wystawę jeździć na zmiany.

Ale jak nie, to nie :)
Obrazek

MariaD

Post » Sob cze 28, 2008 14:31

i dwie identyczne książeczki zdrowia ? lub też dwa identyczne chipy ?

tu nie chodzi o to, że nie bo nie, tylko po co robić coś czego nikt nie wykorzysta (przynajmniej na razie)
Lepiej poświęcić ten czas na inne programy – np. analiza rodowodów ;)
Obrazek

lrafal

Post » Sob cze 28, 2008 16:33

Rafał - czipa sprawdza na wystawie tylko wet - nie porównuje tego ze zgłoszeniem, tylko z książeczką.

Jemu jest wszystko jedno którego kota wpuszcza byleby ksiażeczka się zgadzała z czipem w skórze.

Przykład: mam te dwa rude klony MCO: Duska i Diaza. Zgłaszam na wystawę Diaza. Przed wystawą Diaz choruje.

Biorę Duska. Z jego książeczką. Wet sprawdza. Zgadza się czip w kocie i w książeczce.

Ale nie sprawdza ze zgłoszeniem. I tu jest zonk.

Oceniany jest Dusk, tytuł zdobywa Diaz. :)
Obrazek

MariaD

Post » Sob cze 28, 2008 18:47

Na wystawę do Gdańska otrzymuję zgłoszenia z Litwy w formie papierowej meilem. Kazde zgłoszenie ma rubryczkę na numer czipa.
bo los tak naprawdę często się uśmiecha, trzeba tylko ten uśmiech dostrzec i na niego odpowiedzieć

Enya

Od: Czw paź 23, 2003 12:30

Post » Sob cze 28, 2008 23:16

MariaD pisze:Rafał - czipa sprawdza na wystawie tylko wet - nie porównuje tego ze zgłoszeniem, tylko z książeczką.

Jemu jest wszystko jedno którego kota wpuszcza byleby ksiażeczka się zgadzała z czipem w skórze.

Przykład: mam te dwa rude klony MCO: Duska i Diaza. Zgłaszam na wystawę Diaza. Przed wystawą Diaz choruje.

Biorę Duska. Z jego książeczką. Wet sprawdza. Zgadza się czip w kocie i w książeczce.

Ale nie sprawdza ze zgłoszeniem. I tu jest zonk.

Oceniany jest Dusk, tytuł zdobywa Diaz. :)

to jest inny problem, którego nie rozwiązuje samo umieszczenie chipa na zgłoszeniu - trzeba wprowadzić kontrolę przez organizatora, do tego trzeba skanery zakupić, programy napisać itp. Dojdziemy do tego.
Obrazek

lrafal

Post » Nie cze 29, 2008 9:01

Kontrola byłaby i łatwiejsza i szybsza gdyby na zgłoszeniu był nr czipa. Wydrukowanie listy kotów zgłoszonych na wystawę z czipami i jej sprawdzanie byłoby możliwe.

Koty czipujemy by je identyfikować, tak?
Również na wystawie - czy zgłoszony kot jest tym, który przybywa na wystawę.

Bez listy kotów z czipami organizator może tylko sprawdzić czy imię w książeczce zgadza się ze zgłoszeniem. Zgodność książeczki z kotem sprawdza wet z czytnikiem.
Przy rozwiązaniu - numer czipa na zgłoszeniu - wet sprawdzałby zgodność ze zgłoszeniem. Eliminując jeden etap. I nie trzeba skanerów.

Pisałam, ze większość numerów czipów jest już pewnie w bazie (kotki rodzące, kocury kryjące).
Wpisywanie czipa przy zgłoszeniu odbywałoby się więc tylko RAZ - przy pierwszym pojawieniu się kota na wystawie.

Potem numer mógłby pokazywać się automatycznie, tak jak teraz imiona rodziców. A baza automatycznie zyskiwałaby dodatkowe dane.

To tylko propozycja - do rozważenia. Ale uważam, że warta rozważenia na serio.
Obrazek

MariaD

Post » Nie cze 29, 2008 13:45

weszłam w zgłoszenie słowackie - i czy my Rafale też możemy w końcu liczyć że online będzie przyjazny zagranicy ?? i czy gbędzie w nim wersja angielska ???? oddzielona od polskiej tą niewinną kreseczką /

:wink: :wink:
almathea
http://www.almathea.com.pl
smoke & solid & cameo persian cattery
FIFe & CFA registered

almathea

Od: Pt kwi 29, 2005 8:25

Post » Śro lip 02, 2008 22:16

http://ccw.miau.pl/

i chipy i w 2 językach :wink:
Obrazek

lrafal

Post » Czw lip 03, 2008 6:54

Można pomarudzić? :twisted:

Jak wpisuję nr rodowodu, to potem na kolejnej stronie sami uzupełniają się rodzice. Nie można by zrobić tak, żeby ten rodowód wpisywać wcześniej? W końcu dane o wieku, kolorze, rasie, czipie też są w bazie FPL, w przypadku wpisania prawidłowego numeru rodowodu z bazy samo by się mogło wszystko wypełniać :D
A w przypadku wpisania nieprawidłowego bądź niezarejestrowanego numeru (n.p. goście z zagranicy) też byłoby widać, co jest grane i dalsze pola nadal byłyby do ręcznego wypełnienia. Plus dane osobowe, bo tego i tak w bazie nie ma.

Numerów chipów moich kotów jeszcze nie umiem na pamięć :twisted: ;)
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

[następna]