Kenya i Mundek - proszę przenieść na Koty :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon sty 19, 2009 15:02 Kenya i Mundek - proszę przenieść na Koty :)

Witam,

na wstępie Dzień Dobry, świeżo się zarejestrowałam.

Nasz Przyjaciel odszedł od nas zostawiajac pustke w domu i w sercach, z mężem stwierdzilismy, że nasz dom bez kota bedzie niepełny i postanowilismy, że poszukamy towarzysza do wylegiwania sie wieczorem na kanapie.
Z uwagi na fakt, że w domu jest małe dziecko, a na przełomie kwietnia i maja pojawi się drugi maluch musi byc to kot zdrowy, pozbawiony agresji, akceptujący dzieci, raczej z leniwców, nie niszczący. Warunkiem koniecznym jest czystość. Nie może byc to kotek chodzący po stołach czy szafkach kuchennych, to dość zawęża poszukiwania, ale wiem ze swojego doświadczenia, że takie koty istnieją. Z uwagi na sytuacje rodzinną musi byc to kotek pogodny, bez traumy. Myslę, że jesteście tak doświadczeni w sprawach adopcyjnych, że bedziecie wedzieli o jakiego towarzysza mi chodzi i pomożecie mi go znalezc. Generalnie maść i płec bez znaczenia, bo to o chemię chodzi i wspólne fale, ale ideał byłby czarnym kocurem.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Pon sty 26, 2009 20:49 przez Kenya, łącznie edytowano 3 razy
Kenya

Obrazek
Obrazek

Kenya

Od: Pon sty 19, 2009 10:54

Post » Pon sty 19, 2009 18:41

Kenya,
miałam u siebie kilkadziesiąt kotów i absolutnie wszystkie biegały po stole, fotelach, regałach, poza tym wszystkie lubią spać na szafie i odbywa się to na zasadzie kto pierwszy na górze ten ma lepsze miejsce.
Nie znam kota, który nie lubi się wspinać i skakać.

Ale mam nadzieję, że znajdziesz takiego leniwca :) , wydaje mi się, że najbardziej odpowiedni będzie kot starszy, o ukształtowanym juz charakterze.

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Pon sty 19, 2009 18:45

tutaj jest miły spokojny kocio, który potrzebuje pomocy:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=86867
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon sty 19, 2009 18:45

e-dita

Post » Pon sty 19, 2009 19:04

e-dita pisze:Kenya,
miałam u siebie kilkadziesiąt kotów i absolutnie wszystkie biegały po stole, fotelach, regałach, poza tym wszystkie lubią spać na szafie i odbywa się to na zasadzie kto pierwszy na górze ten ma lepsze miejsce.
Nie znam kota, który nie lubi się wspinać i skakać.

Ale mam nadzieję, że znajdziesz takiego leniwca :) , wydaje mi się, że najbardziej odpowiedni będzie kot starszy, o ukształtowanym juz charakterze.

Może jakiś niewidomy kotek, one sobie świetnie radzą a z tego co wiem wspinają się raczej niechętnie. Albo 3-łapkowy.
Bo z tym włażeniem na meble to taka część kociej natury, zdrowy, zadowolony kot lubi sobie pozwiedzać wyższe piętra. A na persa-poduszkowca może braknąć czasu przy maluchach ;)

Nualla

Od: Pon paź 27, 2008 16:10

Post » Pon sty 19, 2009 19:11

pozbawiony agresji, akceptujący dzieci, raczej z leniwców, nie niszczący. Warunkiem koniecznym jest czystość. Nie może byc to kotek chodzący po stołach czy szafkach kuchennych,

to tylko pluszak ze sklepu z zabawkami wchodzi w grę
AnielkaG

Post » Pon sty 19, 2009 19:22

AnielkaG pisze:
pozbawiony agresji, akceptujący dzieci, raczej z leniwców, nie niszczący. Warunkiem koniecznym jest czystość. Nie może byc to kotek chodzący po stołach czy szafkach kuchennych,

to tylko pluszak ze sklepu z zabawkami wchodzi w grę

rozmawiałaś z moją siostrą 8)

e-dita

Post » Pon sty 19, 2009 19:41

A ja się nie zgadzam, bo istnieją koty, które są z natury po prostu grzeczne. Które nie wskakują na blat kuchenny jeśli w danym momencie przygotowywany jest posiłek. Nie łażą po stole podczas obiadu. Nie niszczą nic, oprócz swojego drapaka. Po prostu dojrzałe, kochane, grzeczne koty.

Moja Kasia była taka. Taki jest kotek znajdka u mojej sąsiadki - jego po prostu stoły nie interesują, drapie tylko drapak, ładnie czeka koło miski na jedzenie, a do łóżka pakuje się tylko zaproszony. Nie zaproszony układa się na poduszce obok łóżka. I nawet nie trzeba go było tego uczyć.

I na forum też bywają takie koty. Zwłaszcza, że domek nie napisał, że chce maluszka, tylko zrównoważonego kota do wylegiwania się na kanapie.

Owszem, bywają też przeciwieństwa :twisted:

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Pon sty 19, 2009 19:46

Sporo jest starszaków poszukujących domków. Najlepiej przeglądnąć kociarnię, o tutaj jest Tulinka która pokonała paraliż http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=79 ... sc&start=0
wcześniej już podano link do spokojnego buraska poszukującego domu.
Są też koty przypodłogowe, czyli np,.z urazami wrodzonymi lub nabytymi, które potrafią wskoczyć tylko na kanapę lub fotel i są to koteczki bardzo wdzięczne i miłe - moja Pysia jest takim koteczkiem.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Pon sty 19, 2009 19:49

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=86867
Juz dobra dusza zgłosiła Siwka na początku wątku, ale się przypomnimy. Jeżeli byłby brany pod uwagę, co dopytam o te stoły i szafy :)

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pon sty 19, 2009 19:53

pewnie, że się zdarzają spokojne koty, tylko nie ma nigdy gwarancji.
dlatego napisałam na poczatku, że najlepszy będzie kot starszy.
a co jak kot jednak będzie wskakiwać na meble? zostanie odddany?

ja nie mówię tutaj o łażeniu po stole w czasie obiadu, czy wykradaniu jedzenia z talerza, bo wydaje mi sie, że rzadko kto to toleruje i lubi, ale o normalnej kociej zabawie.

e-dita

Post » Pon sty 19, 2009 20:10

ja myślę, że pluszowy dla tej pani będzie najlepszy. Kot dziś może być kochany i miziasty a jutro już nie, to tak jak z dziećmi, ile by człowiek się nie starał to dzieci maja swoje okresy i bywają niedobre, wtedy człowiek zaciska zęby i jakoś próbuje przeczekać a jak kot taki będzie to hop i za drzwi, smutne ale prawdziwe.
Obrazek

m&j

Od: Czw paź 30, 2008 18:21

Post » Pon sty 19, 2009 20:10

A może któryś z kociaków ze strony szczecińskiego TOZ-u? http://gareon.netarteria.pl/?id=poczekalnia_new_koty&query=&page=1 Tam jest taka śliczna czarna koteczka...

Usagi_pl

Post » Pon sty 19, 2009 20:27

m&j pisze:ja myślę, że pluszowy dla tej pani będzie najlepszy. Kot dziś może być kochany i miziasty a jutro już nie, to tak jak z dziećmi, ile by człowiek się nie starał to dzieci maja swoje okresy i bywają niedobre, wtedy człowiek zaciska zęby i jakoś próbuje przeczekać a jak kot taki będzie to hop i za drzwi, smutne ale prawdziwe.

Ale dlaczego znowu zaczynają się oceny po jednym poście? Skąd wiesz, jaka ta osoba jest? Przecież wyraźnie napisała, że miała już kota, chcą nowego, bo tęsknią za tamtym. Uważam, że szczere określenie swoich "wymagań" wobec kota jest lepsze niż stwierdzenie: "chcę słodkiego, małego buraska", a potem rozpacz: "ale nie wiedziałam, że będzie biegał po nocy".
Ja odebrałam ten post w ten sposób: chcemy zrównoważonego, spokojnego kota, który nie skacze po szafach i nie wyleguje się na stole. Znam sporo takich kotów, zwłaszcza kilkuletnich, były tu takie na forum.

Usagi_pl

Post » Pon sty 19, 2009 20:51

Kenya, witaj na forum. Napisałaś czego oczekujesz od kota, a dla nas bardzo ważne jest to co WY możecie temu kotu zaoferować, jakie warunki zapewnić, co zagwarantować.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

[następna]