Małaczarna. Dziś już Duża. Nie wraca, jest nowy dom.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon paź 09, 2006 16:51 Małaczarna. Dziś już Duża. Nie wraca, jest nowy dom.

w piątek moje
dziecko było na testach alergicznych, niestety ma alergię na drzewa
i sierść kota! Zaczęło się od slnych ataków duszności, musieliśmy
jeżdzic z nim na ostry dyżur żeby dostał zastrzyk na rozkurczenie
oskrzeli.

Czarna wysterylizowana kotka, około roczna. W domu poszukam starego wątku, z pracy nie mam jak. Była u mnie przez moment jako maleństwo. Teraz musi znaleźć nowy dom...
Ostatnio edytowano Czw lis 02, 2006 0:20 przez Jana, łącznie edytowano 2 razy

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon paź 09, 2006 17:04

szit :(
strasznie dużo powrotów....
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pon paź 09, 2006 17:08

To są nieodpowiedzialni ludzie. Tylko dlaczego jest ich tak wielu??? :(
Po prostu brak słów!
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon paź 09, 2006 17:16

Nie chcę osądzać tak od razu. Zresztą Dominika jest zarejestrowana na forum, może sama coś napisze.

A z tymi powrotami to faktycznie, coś mam ostatnio pod górkę :roll: Niemniej jednak cieszę się, że umowy adopcyjne działają.

Jana

Post » Pon paź 09, 2006 17:40

niekoniecznie nieodpowiedzialni
dziecko się dusiło :(
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon paź 09, 2006 17:51

Mysza pisze:niekoniecznie nieodpowiedzialni
dziecko się dusiło :(

Moje dziecko się też dusiło. Ale nie zwaliłam stanu zdrowia mojego syna na koty, jak sugerowało mi wielu lekarzy. Mój syn jest alergikiem i astmatykiem. Na kocią i psią sierść też ma uczulenie. Tak wykazały testy. Ale testy testami, a życie życiem. Teraz mamy 6 kotów i psa. Mój syn aktualnie zażywa leki sporadycznie.
Nie było lekko, ale sama wzięłam się do roboty. Czytałam literaturę, szukałam dobrego alergologa, który wcale nie kazał pozbywać się zwierzaków, pilnowałam diety, znalazłam przedszkole, w którym Jędrek miał gotowane oddzielnie posiłki. I się udało. A mogłam przecież na wstępie pozbyć się zwierzaków i więcej nic nie robić, bo przecież pozbyłam się alergenów. Tylko czy moje dziecko byłoby szczęśliwe? I zdrowsze?
...

CoToMa

Post » Pon paź 09, 2006 18:27

Wiesz... nie ma co ludzi osądzać. U ciebie / twoich dzieci pomogło - ale nie pomaga u wszystkich. Sama piszesz, że musiałaś znaleźć przedszkole itd itd. Nie wszystkich na to stać - i nie chodzi tylko o kasę. Czasem jest też tak, że pozbycie się zwierzaków jest jedynym wyjściem ... dlatego nie oskarżajmy/osądzajmy ludzi pochopnie. To co u nas (w tym wyp u naszych dzieci) działa - nie zawsze sprawdzi się w każdej sytuacji.

pozdrawiam

wojwar

Od: Pon kwi 24, 2006 14:48

Post » Pon paź 09, 2006 19:03

wojwar pisze:Wiesz... nie ma co ludzi osądzać. U ciebie / twoich dzieci pomogło - ale nie pomaga u wszystkich. Sama piszesz, że musiałaś znaleźć przedszkole itd itd. Nie wszystkich na to stać - i nie chodzi tylko o kasę. Czasem jest też tak, że pozbycie się zwierzaków jest jedynym wyjściem ... dlatego nie oskarżajmy/osądzajmy ludzi pochopnie. To co u nas (w tym wyp u naszych dzieci) działa - nie zawsze sprawdzi się w każdej sytuacji.

pozdrawiam

Moje przedszkole jest państwowe, na prywatne mnie niestety nie stać.
A jeśli chodzi o pozbycie się zwierzaków, to nie wierzę, że rozwiąże wszystkie problemy zdrowotne jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
...

CoToMa

Post » Pon paź 09, 2006 19:08

CoToMa pisze:Moje przedszkole jest państwowe, na prywatne mnie niestety nie stać.
A jeśli chodzi o pozbycie się zwierzaków, to nie wierzę, że rozwiąże wszystkie problemy zdrowotne jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

to masz szczęście, że takie znalazłaś ... nie zapominaj że są takie miejscowości gdzie jest jedno/dwa przedszkola - albo gdzie rodzice nie są w stanie dalej dowieźć dzieci

poza tym może nie rozwiąże wszystkich - ale bywają takie sytuacjie (żadkie - ale jednak), że pozbycie się zwierzaków jest jedyną metodą na pozbycie się większości alergenów z domu

niestety

wojwar

Post » Pon paź 09, 2006 19:14

CoToMa pisze:Moje przedszkole jest państwowe, na prywatne mnie niestety nie stać.

to masz szczęście, że takie znalazłaś ... nie zapominaj że są takie miejscowości gdzie jest jedno/dwa przedszkola w których nie ma co liczyć na jakiekolwiek układanie się z kucharkami - albo są też sytuacje w których rodzice nie są w stanie dowieźć dzieci do dalszych przedszkoli (z różnych względów)

poza tym może nie rozwiąże wszystkich - ale bywają takie sytuacjie (żadkie - ale jednak), że pozbycie się zwierzaków jest jedyną metodą na pozbycie się większości alergenów z domu

niestety - jak już napisałem ... sposoby które sprawdzają się u ciebie nie zawsze sprawdzą się u wszystkich innych osób. Jak sama pewnie wiesz - nie ma jednego/jedynego skutecznego sposobu na alergię (a pewnie znajdą się sytuacje w których twoje sposoby okażą się zupełnie nieskuteczne). Dlatego też zamiast negować zachowanie innych osób może jednak lepiej spojrzeć na to z większą dozą wyrozumiałości ? Fakt jest taki, że kotka została oddana (to i tak jest OK - bo widać, że ludzie rozumni i chcący być fair ... a przede wszystkim chcący zachować postawnowienia umowy - bo ktoś kto zastrzega w umowie, że kociak w razie problemów ma wrócić do niego też powinien być na to przygotowany). Dobrze, że ludki nie wyrzuciły kotki ani nie oddały do schroniska - to też się chwali. I nie ma co pisać o tym, że są nieodpowiedzialni - wg mnie zachowali się całkiem przyzwoicie.

wojwar

Post » Pon paź 09, 2006 19:21

hmm, jakieś ostre OT się tu zrobiło.

Jana, współczuję powrotu i trzymam, żeby się udało, jak z nowym domkiem dla Żwirka i Muchomorka.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Wto paź 10, 2006 15:37

Jana, poprosze aktualne zdjęcia i ckliwą historie kotka - zaniose pani Basi 8)
Obrazek

Asia_K

Od: Pt paź 03, 2003 0:16

Post » Wto paź 10, 2006 16:40

Z aktualnymi zdjeciami jest problem jak się okazuje... A ja mam te sprzed roku chyba, kiedy Małaczarna mieściła się w dłoni :roll:

Jana

Post » Wto paź 10, 2006 21:44

CoToMa pisze:
wojwar pisze:Wiesz... nie ma co ludzi osądzać. U ciebie / twoich dzieci pomogło - ale nie pomaga u wszystkich. Sama piszesz, że musiałaś znaleźć przedszkole itd itd. Nie wszystkich na to stać - i nie chodzi tylko o kasę. Czasem jest też tak, że pozbycie się zwierzaków jest jedynym wyjściem ... dlatego nie oskarżajmy/osądzajmy ludzi pochopnie. To co u nas (w tym wyp u naszych dzieci) działa - nie zawsze sprawdzi się w każdej sytuacji.

pozdrawiam

Moje przedszkole jest państwowe, na prywatne mnie niestety nie stać.

sorry za OT: a jak rozwiążą alergię na pyłki drzew?
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Wto paź 10, 2006 21:51

Maryla pisze:
sorry za OT: a jak rozwiążą alergię na pyłki drzew?

nie wszyscy którzy są uczuleni na koty, są też uczuleni na pyłki drzew :wink:

Jana
czy nie ma możliwości zrobić nowych zdjęć ?

wojwar

[następna]