Na ratunek maluchom ich mamom i innym kotom z działek!!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro paź 12, 2005 12:51 Na ratunek maluchom ich mamom i innym kotom z działek!!!

Opowiem o działach z których pochodza miedzy innymi koty z ponizszych topikow:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=33104

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=31871

W niedziele 09.10 pojechalysmy z kolezanka po "Rudego Kota w potrzebie" na dzialki w okolicy Minska Mazowieckiego. Jadac wiedzialysmy o nim i o niebieskiej kotkce - mamie Mony i Lizy!

Ale to co zastalysmy po prostu nas przerazilo 8O

Jest tam bardzo duzo przepieknych malych 2-3 miesiecznych kotkow i doroslych niesterylizowanych kotek dokarmianych przez "troskliwych"dzialkowiczow ktorzy juz wkrotce opuszcza dzialki na cala zime. Kociaki sa naprawde piekne i zadbane ale jezeli im nie pomozemy to nie przezyja. Urodzily sie kiedy ludzie byli juz na dzialkach, dokarmiali je.. siedza przy dzialkowych domkach i po prostu czekaja na jedzenie, nie maja pojecia ze jest jakis inny sposob na zdobycie pozywienia.

No i te nieszczesne kotki niektore juz z naprawde sporymi brzuszkami.

Zrobilam fotki tylko trzem maluchom i ich mamie. O nich w temacie:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=33364

Tak jak mowi kolezana ".....ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego co robią. Karmią i przyzwyczają do siebie koty, pozwalają się im mnożyć a potem jednego dnia zamykają domki na kłódki i nawet się nie obejrzą.... Po szczęsliwym wyadoptowaniu Mony i Lizy sen z powiek spędzała nam ich mama - udało sie, jest juz po sterylizacji ale co teraz? Gdy jechałyśmy po rudego, myślałyśmy, że znowu sie udało i to już koniec... To co zobaczyłysmy jest po prostu przerażające: na każdej prawie działce kotka z małymi, a wszystkie śliczne, wesole, zadbane i najedzone. Wiekszość oswojona - za kilkanaście dni działki opustoszeją a małe zaczną umierać smiercia głodową Trzeba coś zrobić! "

Dlatego tez na czas szukania domow docelowych potrzebujemy ludzi ktorzy przygarna maluchy do czasu adopcji!! Wybieramy sie po nie w sobote! Mysle ze warto nawet jezeli uratuje sie chociaz kilka!
Oczywiscie wiemy ze to nie rozwiąże problemu, że bez sterylizacji kotek za rok sytuacja sie powtórzy( dlatego nie zmieniłyśmy planu i przywiozłyśmy mame Mony i Lizy do sterylizacji a nie maluchy). Pomyslcie prosze - moze wspolnie cos poradzimy.... :(
Ania & Kama, Pusia, Misia, Skits, Rafa, Mimi, Misio

Ania

Od: Śro sty 29, 2003 9:56

Post » Śro paź 12, 2005 13:43

trzeba dawac ogłoszenia - do mnie tez wiele osob dzwoni w sprawie maluchow
tak czy inaczej trzeba znaleźć domki zastępcze - niestety nie mam możliwości przygarnąć w tej chwili nawet 1 :(
ale popytam może ktoś mógłby ze znajomych - choć w to wątpie :( :(
domki z pewnością znalazłyby się dla małych - tylko to niestety kwestia czasu

a ludzie którzy dokarmiaja sami powinni pomyśleć jak im zapewnić jakąś przyszłość - jak zwykle koszmar

ze swojej strony jak na razie moge oddawac namiary na osoby ktore beda chcialy koteczka i nie będzie to zaden z moich juz podrosnietych

karunia

Od: Pon kwi 26, 2004 22:10

Post » Czw paź 13, 2005 8:06

karunia pisze:...... ze swojej strony jak na razie moge oddawac namiary na osoby ktore beda chcialy koteczka i nie będzie to zaden z moich juz podrosnietych

karunia bedziemy wdzieczne! Dzieki!

Ania

Post » Czw paź 13, 2005 11:36

Są chętne osoby do udzielenia tymczasowego schronienia ale to ciągle mało. Czy ktoś jeszcze mógłby pomóc?
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Czw paź 13, 2005 12:26

Hop !

Zaofiarowałam się w transporcie i łapaniu .
Przykro mi bardzo, ale dopóki Fortunka jest u mnie - nie mogę przygarnąć ani jednego kociaka więcej.
Moge pomóc w rozlepianiu ogłoszeń i wstawianiu ich na stronach internetowych w tym na Allegro i Świstaku.

Elżbieta P.

Od: Śro lut 02, 2005 0:40

Post » Pt paź 14, 2005 11:24

Mama Mony i Lizy jest juz po sterylizacji i od wczoraj czeka na adopcje w domku przejsciowym u Amici. :)
Wczoraj byla bardzo zmeczona, zastresowana i jeszcze obolala. Humorku nabrala w momencie pojawiania sie miseczki z jedzonkiem :wink:

Jutro jedziemy po maluchy na dzialki. Caly czas czekamy na chetnych ktorzy zapewnia im przejsciowe domki do czasu adopcji!

A to kocia:

Obrazek

Obrazek

Ania

Post » Pt paź 14, 2005 12:51

Wiem, że wszystkim jest ciężko, ale kciuki chociaż moglibyście potrzymać!
Gość

Post » Pt paź 14, 2005 12:53

To wyżej to ja niezalogowana - nie wiem czemu, ale za każdym razem musze sie logowac dwa razy :oops:
Obrazek

Amica

Post » Pon paź 17, 2005 8:49

Bona jest od soboty w swoim nowym domu ! To ten sam, który przygarnął Monę :lol:
Z działek przywiozłyśmy 7 kociaków (jeden już znalazł dom - reszta czeka w domach tymczasowych).
Razem z Rudaskiem (obecnie Pakosławem),Boną i trójką jej dzieci (oprócz Mony i Lizy był jeszcze kocurek) z działek zostało zabranych 12 kotów. Ja wiem, że to nie robi tu na nikim wrażenia i nawet mało kto zagląda do wątku, piszę więc tylko z kronikarskiego obowiązku, żeby statystyki się zgadzały......
Obrazek

Amica

Post » Pon paź 17, 2005 8:59

Robi wrażenie, zaglądam tu. I trzymam kciuki.
Gość

Post » Pon paź 17, 2005 10:58

Amica - czy dużo jeszcze tych kotków na działkach zostało ?

Zima ma być długa i mroźna :(

Elżbieta P.

Od: Śro lut 02, 2005 0:40

Post » Pon paź 17, 2005 16:32

podnosze, bo wydaje mi sie wazny watek :(

jak koteczki?
Obrazek

Blair ♥

EeBe

Od: Pon paź 10, 2005 17:46

Post » Wto paź 18, 2005 7:43

Elżbieta P. pisze:Amica - czy dużo jeszcze tych kotków na działkach zostało ?

Dokładnie nikt nie wie, tam jest ponad 80 działek, nie wszyscy ludzie znają sie miedzy sobą a losem kotów przejęci są nieliczni. Kociaków jest jeszcze całe mnostwo, 2 tygodnie temu okociła sie kolejna kotka ale ukryła sie z maluchami. Każda z nas wzięła tyle ile mogła, ja mam w domu istny horror - Sonia szaleje i rozstawia wszystkich po kątach a na dodatek placze prawdziwymi łzami, Figa przestala jeść.... Wczoraj wypuścilam małe z klatki, żeby pobiegały po kuchni - Jacek bije Frodo (Frodo jest malutki przy Jacku), musiały wrócić do klatki, bo tam są spokojniejsze.... Pomóc mogą tylko nowe domki ale skąd je ciągle brać?
Obrazek

Amica

Post » Pon paź 24, 2005 12:08

Wczoraj przyjechały dwa kolejne kociaki. To juz ostatnie, nie możemy pomóc innym - nie mamy gdzie przetrzymywać kociąt. Te dwa maluchy, widoczne na zdjęciu to pierwsze kociaki, jakie zobaczyłysmy na działkach 2 tygodnie temu. Niestety nikt nie wie co się stało z czarnym. Zniknęła też ich czarna mama - prawdopodbnie okociła sie w jakiejś kryjówce... Najbardziej boli bezsilność, a my nie jesteśmy w stanie zrobić już nic wiecej.
Obrazek
Na domek czekaja Jacek&Agatka, Dymek&Tigra, Gapcio&Wegielek.
Domy znalazło 8 kotów, w tym 2 dorosłe.
Obrazek

Amica