Prośba o przygarnięcie Fizi

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto mar 08, 2016 1:38 Prośba o przygarnięcie Fizi

Witam, potrzebuje pomocy w znalezieniu domu dla mojej 9 letniej kotki.

Wyjechałam za granicę, a ją zostawiłam pod opieką mojej mamy. Fizia jednak jest problematyczna, przez co mama poprosiła o znalezienie dla niej innego domu.
Niestety z uwagi na moją aktualną sytuację mieszkaniową, nie jestem w stanie sprowadzić jej do siebie.

Fizia jest wysteryliowana, aczkolwiek ma podejrzenie odprysku jajnika - oznacza to, że co jakiś czas ma nawroty ruji i znaczy terytorium. Jedyny skuteczny sposób to zastrzyk hormonalny, który pomaga w przejściu tego stanu. Nistety Fizia lubi sikać po domu, próbowałam wielu rzeczy w oduczeniu jej łącznie z wizytę psychologa, niestety nie przyniosło to żadnego skutku.

Fizia jest również nieufna w stosunku do ludzi i potrzebuje trochę czasu, żeby się do kogoś przekonać, ale jak już to zrobi jest bardzo uczuciowa. Nie przepada za dziećmi oraz innymi zwierzętami.

Potrzebuje kogoś kto wie jak postępować z trudnymi kotami oraz będzie miał dla niej cierpliowść. Fizia jest kotem domowym, nie przyzwyzajonym do wychodzeni na zewnątrz. Ze względu na problem sikania, optymalnym rozwiązaniem był by dom z zamkniętym ogrodem.

Mam czas do kwietnia inaczej moja mama odda ją do domu letniskowego koleżanki, niestety Fizia nie jest przystosowana do życia na zewnątrz, nawet nie umie wejść na drzewo i obawiam się że długo nie pożyje, alternatywą jest uśpienie kotki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nataliaj

Od: Sob mar 05, 2016 0:08

Post » Wto mar 08, 2016 12:52 Re: Prośba o przygarnięcie Fizi

Nic dziwnego że sika - przecież ten okruch daje właśnie takie objawy. Zamiast ją faszerować hormonami, które mogą wywołac u niej raka listwy mlecznej lepiej byłoby ją wysterylizować do końca. Da się - kotka mojej znajomej miała taka operację niedawno - ok. 6 lat po sterylce.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto mar 08, 2016 20:33 Re: Prośba o przygarnięcie Fizi

To prawda. Poprawkowa sterylka zlikwiduje problem fałszywych rujek i posikiwania. Miałam kotkę z identycznymi objawami, po operacji ustąpiły w ciągu 3 miesięcy. Podsikiwanie może być także spowodowane stresem, bo przecież twoja mama na pewno nie jest zachwycona mokrymi prezentami, a jej dezaprobatę kotka odczuwa - i reaguje typowo "po kociemu". Kociczka jest śliczna, myślę że znajdziesz jej dom. Szkoda tylko, że raczej powinna być jedynaczką, łatwiej o dom z już jednym kotem. Może jednak?... Powodzenia!

loreczka

Od: Pt lut 20, 2009 21:00

Post » Wto mar 08, 2016 20:37 Re: Prośba o przygarnięcie Fizi

nie wierzę w to co czytam...mówię o poście autorki wątku...
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Wto mar 08, 2016 21:30 Re: Prośba o przygarnięcie Fizi

Kotu należy się poprawka z kastracji. I badania koniecznie. Morfologia, biochemia , rozmaz manualny i mocz jak da radę złapać. Nie wykluczone, że ma także problemy ze zdrowiem prócz rujki.
Wybacz, ale szukając jej domu powinnaś zadbać o kota i przyszłym opiekunom dac kota z pakietem badań i zakończoną kastracja. A nie wpychać dom na minę sikowa i finansową. Dom wtedy wie jak i z czym ruszyć.
Koty w tym wieku już mogą mieć problemy z nerami i paszcza. Do tego ruje co męczą kota i ludzi.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto mar 08, 2016 22:41 Re: Prośba o przygarnięcie Fizi

a jakie to miasto/województwo?

Twojej kotce należy się poprawkowa sterylka i badania krwi i moczu.
Jesteś jej to winna.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03