Chciałabym ostrzec Was przed pewną kobietą i jej mężem, którzy ogłaszają sprzedaż kotów w internecie. Kilka miesięcy temu nie mając niestety bladego pojęcia, że jest to niedozwolone

kupiliśmy od niej (za niezbyt wygórowaną cenę, ale jednak) 2-miesięczną szylkretkę. Sęk w tym, że kotka miała być zaszczepiona, odrobaczona i zdrowa - z tego zgadzało się tylko odrobaczenie. Kiara nie była szczepiona, a po niedługim czasie okazało się, że ma koci katar i pchły. Objawy kociego kataru można było zauważyć od razu, niestety my jako laicy uwierzyliśmy na słowo pani Patrycji, że kotce strasznie ropieją oczy bo "biła się z siostrami", i ze wystarczy przemywać oczka 2x dziennie wodą przegotowaną. W rzeczywistości po 10-15 minutach od przemycia oczy były znów całe zaklejone. Weterynarz rozwiał nasze wątpliwości. Okazało się również, że Kiara ma pchły - wydrapywała sobie krwawiące dziury na karku i grzbiecie. Po zastosowaniu preparatu na odpchlenie objawy minęły jak ręką odjął. Pani Patrycja sprawiała wrażenie osoby, której bardzo ciężko rozstać się z kotką - nalegała nawet na kontakt sms-owy przez pierwszych parę dni, żeby wiedzieć, jak Kiara się aklimatyzuje. Kontakt urwał się momentalnie, kiedy napisałam (bez oskarżeń, po prostu w ramach informacji) o kocim katarze. Pani Patrycja utrzymywała również, że kotki które oferuje są potomstwem syberyjskiej matki i perskiego ojca. Wydało mi się to dziwne, bo cechy persa łatwo rozpoznać, a u żadnej z kotek takich nie było widać, ale to przecież bez różnicy - pokochaliśmy Małą od pierwszego spojrzenia. Pani Patrycja uparcie nie odpisywała mi jednak na smsy z pytaniem o pochodzenie kotki - mimo iż nie były natarczywe ani w tonie oskarżenia - jesteśmy po prostu ciekawi wszystkiego, co tyczy się Kiary. Po dłuższej ciszy dziś natknęłam się na ogłoszenie, w którym państwo ponownie oferują drugą z kotek.
Nie mówię, że kotki nie należy zaadoptować, jednak postanowiłam ostrzec ewentualnych chętnych, którzy zapewne liczą na przygarnięcie zdrowego zwierzątka.
Link do ogłoszenia:
http://olx.pl/oferta/sliczna-kotka-CID103-ID7wIah.html