Pomocy w sterylkach Krosno, dt/ds

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt sie 09, 2013 14:01 Pomocy w sterylkach Krosno, dt/ds

Znowu...
Nie wiem czy ktoś pamięta ale kilka miesięcy temu zakładałam wątek na temat kotów moich rodziców. Dopilnowałam wtedy sterylizacji matki wszystkich mieszkających u rodziców kotów (będzie tego koło 12 sztuk łącznie). Ale młode nie zostały wysterylizowane. Bo:
1. Były młode i Pani wet powiedziała, że lepiej żeby podrosły.
2. Nie potrafię rozpoznawać płci u kotów jak nie mam widocznych jajek.
3. Nie miałam na tyle pieniędzy żeby całe towarzystwo hurtowo wysterylizować.
4. Problemem jest też transport, bo rodzice mieszkają na wsi pod Krosnem, gdzie busy kursują rzadko...

Właśnie przyjechałam na urlop do rodziców. Stan obecny. Balbina - kotka bez nóżki, matka starszych kotków, wysterylizowana. I cała kociarnia, czyli:
koty, około 9 miesięcy, koty około 6 miesięcy, 2 młode kotki około 2 miesiące, 1 kot 4-dniowy, jedna ze starszych kotek w widocznej ciąży. Całość zapchlona. Były odrobaczane około 3 miesiące temu.

Generalnie byłam z mamą umówiona, że zajmie się sterylizacją kocic, zapewniłam ją, że pokryję koszty, ona ma tylko zidentyfikować kotki i zawieźć do weterynarza. Pani weterynarz mówiła jej, że nawet jak kotki będą miały rujkę to zaraz można je przywieźć to we wczesnym etapie ciąży wykona sterylizację aborcyjną. Niestety mama nie dopilnowała... Ja mieszkam daleko (ponad 400 km od rodziców) i nie mam jak dopilnować sprawy kotów...

Wydaje mi się, że kocic do sterylizacji jest 4. Z czego jedną na pewno mogę wysterylizować już teraz, bo to matka tych około 2 miesięcznych kociaków. Z resztą kotek już nie jest tak łatwo.

Jedna kotka urodziła kociaki gdzieś na strychu około miesiąc temu. Młode zmarły. Nie wiem czy matkę można JUŻ sterylizować, ma chyba jeszcze mleko, bo te 2 miesięczne ją cycały jako matkę zastępczą.

Jedna kotka urodziła raptem 3-4 dni temu (jeden martwy kotek, drugi żywy). Na pewno nie można jej wysterylizować już teraz.

I jedna kotka w widocznej ciąży (wet mówiła, że nie podejmie się sterylizacji w tak zaawansowanej ciąży).

Poszukuję:
- domu stałego lub tymczasowego, który będzie się mógł zająć adopcją przynajmniej dla tych dwóch dwumiesięcznych maluchów.
- osoby z Krosna lub okolic kto by mógł dopilnować sprawy tu na miejscu (zawieźć kotki do sterylizacji gdy będzie to już możliwe -zwrócę wszelkie koszty przejazdu, koszt sterylizacji - boję się, ze mama znowu nie dopilnuje)
- ewentualnego ds dla kilku (?) starszych kotków.

Czy ktoś może pomóc? Doradzić?

Ja nie mogę dać nawet DT kociakom, bo:
1. Nie mam własnego mieszkania, wynajmuję mieszkanie ze znajomymi
2. Współlokatorka ma już jedną kotkę, kategorycznie nie chce kolejnego
3. Ja mam swoje stado szczurów...

Nie mam tu nawet aparatu żeby zdjęcia porobić :( Może uda się coś telefonem pstryknąć kiepskiej jakości.... Może uda mi się pożyczyć aparat od koleżanki na dniach...

PS. Za tydzień będę wracała do Wrocławia, przez Rzeszów, Kraków, Katowice, Opole. Jeśli ktoś stamtąd chciał kotecka to mogę przewieźć.
Ostatnio edytowano Pon sie 12, 2013 20:21 przez Mai-ah, łącznie edytowano 1 raz

Mai-ah

Od: Pt maja 11, 2012 12:21

Post » Sob sie 10, 2013 9:23 Re: Kotki, kotecki...

Podrzucę.

I podpowiem - zmien tytuł na coś w stylu: "Pomocy w sterylkach Krosno, dt/ds". Ile się zmieści, ale konkretnie, żeby było wiadomo, o co chodzi i gdzie.
Ta pomoc w sterylkach to najpilniejsza, bo inaczej szukanie domów to syzyfowa robota, nie nadążysz.
I może poproś moda o przeniesienie na "Koty"...

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pon sie 12, 2013 21:13 Re: Pomocy w sterylkach Krosno, dt/ds

OKI dziękuję za podpowiedź, zmieniłam tytuł.

Dwie kotki umówiłam na sterylizację na 26.08 (najwcześniejszy termin jakim dysponowała pani wet). Wtedy już mnie tu nie będzie :( Jednak jest szansa że mama dopilnuje, bo to już jakiś konkret. Spróbuję jeszcze jakichś sąsiadów dorwać żeby mamę wygonili.

Dzisiaj przyszedł transporterek. Zastanawiam się czy nie kupić drugiego... Nie wiem czy wydolę finansowo bo zostawiam rodzicom pieniądze na sterylki... Może ktoś mógłby pożyczyć jeden transporter na miesiąc-dwa?

Niestety oprócz kotów są pchły. Dużo pcheł :( Zamówiłam dużą butelkę fiprexu w sprayu. Jutro powinna dojść. Mam problem z matką karmiącą i maluchem. Myślałam żeby malucha nie odpchlewać przed upływem 8 tygodni ale... ale przed chwilą go oglądałam i on nie ma kilku pcheł, on ma niewyobrażalną ilość pcheł... Zastanawiam się czy mogę go przemyć wacikiem z fiprexem. Ktoś ma doświadczenie w odpchlaniu kilkudniowych maluchów? I co z matką karmiącą? Mogę ją spryskać i pilnować żeby do małego nie poszła przez 2-3 godziny? Przed chwilą napisałam maila do weta, gdzie leczyłam moje szczurzydła.

Mai-ah

Post » Wto sie 13, 2013 7:10 Re: Pomocy w sterylkach Krosno, dt/ds

Gdzieś było o odpchliwaniu takich malutków, poszukam.
Edit: viewtopic.php?f=1&t=153694

I przy okazji podrzucę.

OKI

Post » Wto sie 13, 2013 13:10 Re: Pomocy w sterylkach Krosno, dt/ds

Nie udało mi się pożyczyć aparatu. Zrobiłam kilka zdjęć telefonem, jakość kiepska ale widać przynajmniej małe rozrabiaki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mai-ah

Post » Śro sie 14, 2013 7:21 Re: Pomocy w sterylkach Krosno, dt/ds

Podrzucę

OKI

Post » Nie sie 18, 2013 19:47 Re: Pomocy w sterylkach Krosno, dt/ds

ja też podrzucę.

26/08 będę wracać z Cieszanowa przez Rzeszów, Stalową Wolę, Lublin i Dęblin do Wawy. Jeśli mogę służyć transportem to chętnie. Tylko jadę z jednym małym plecakiem, transporter mi się nie zmieści.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09