Adopcja kota

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro maja 01, 2013 18:32 Adopcja kota

Witam wszystkich kociarzy. Jestem tu, ponieważ chce zaadoptować kota persa, norweskiego,maine coon lub coś w typie. Chodzi o to by miał długi włos :) Najchętniej w województwie lubelskim(okolice Zamościa) lub podkarpacie. Bywam też na dolnym śląsku. Odpowiem na wszystkie pytania, zgadzam się też na wizyte przedadopcyjną. Kot powinien tolerować dzieci i być w miarę młody- tyko takie mam wymagania. Jeśli bedzie kastrowany to dodatkowy+.

magdalena.zaneta

Od: Śro maja 01, 2013 17:51

Post » Śro maja 01, 2013 19:00 Re: Adopcja kota

Ale każda z tych ras ma zupełnie inny charakter.I zupełnie inaczej linieje,wymaga zupełnie innej opieki(choćby innej dawki ruchu)-warto to przemyśleć przed wzięciem kota.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Śro maja 01, 2013 19:04 Re: Adopcja kota

Tu masz wątek o długowłosych kotach szukających domu : viewtopic.php?f=1&t=139203&start=255

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Śro maja 01, 2013 20:38 Re: Adopcja kota

Kup-Sprzedaj-Adoptuj KOTA:
Obrazek

--------------------------------------------------------------------------------

zuszka

Od: Śro wrz 21, 2011 18:45

Post » Śro maja 01, 2013 20:50 Re: Adopcja kota

magdaleno, czy masz przygotowanie merytoryczne? czy wiesz na czym polega specyfika opieki nad kazdą z tych ras?
Czy masz czas i cierpliwosc aby codziennie czesać kocie futro specjalną szczotką? Będziesz dbac o oczy persa i monitorowac stan nerek? Tak jak u MCO?

czy wiesz, ze wypuszczenie kota z domu na podwórko skończy się w 99% kradzieżą tegoż?

Mam wrażenie, ze chcesz ładną zabawkę, a nie zwierzaka-przyjaciela.
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Czw maja 02, 2013 7:13 Re: Adopcja kota

Miałam persa, który zmarł właśnie na nerki więc jestem teraz na tym punkcie przewrażliwiona. Charakter kota szczerze mówiąc jest mi obojętny, jeśli będzie tylko leżał to dobrze, jeśli bedzie szaleńcem który skacze to też dobrze :) Z kotem jak z dzieckiem.
Jeśli chodzi o pielęgnacje to wiem, że w internecie znajde wskazówki jak postępować z daną rasą. :ok:

Kot sam wychodzić nie będzie, za dużo psów w okolicy. Mam duże podwórze i łatwo o to by kot uciekł.

magdalena.zaneta

Post » Czw maja 02, 2013 7:57 Re: Adopcja kota

Nie lubię tego jak po jednym zdaniu ktoś ocenia na forum człowieka, że chce zabawke, że jest nieodpwiedzialny, że jest coś tam.
Mówiłam... zapraszam na wizytę przed adopcyjną. Nie mam nic do ukrycie. A że nie mogę zdecydować się na konkretną rasę, to właśnie po to tu jestem, aby ktoś mi doradził :kotek:

magdalena.zaneta

Post » Czw maja 02, 2013 8:24 Re: Adopcja kota

Poczytaj w necie o rasach a szczególnie o ich charakterach ,będziesz wiedziała czego się spodziewać .
Na wątkach z hodowli są podpięte banerki ze stronami ,poczytaj :ok:
Poczytaj bo warto :D
Są też i tu ogłoszenia kotów rasowych ,poszukaj i znajdż swojego kotka :ok:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Czw maja 02, 2013 9:50 Re: Adopcja kota

Kasia D. pisze:Mam wrażenie, ze chcesz ładną zabawkę, a nie zwierzaka-przyjaciela.

Kasiu, na jakiej podstawie wydałaś taką - krzywdzącą - opinię?
Bo ktoś chce kota długowłosego i się za takim rozgląda?

Nie wymagając nawet by był słodkim kociakiem, zdrowym okazem czy egzemplarzem z torbą medali.
Po prostu - długowłosy, w miarę młody, lubi dzieci.
I jeszcze zgoda na wizytę przedadopcyjną, chęć do odpowiedzi na wszelkie pytania które osobie szukającej domu dla kota wydadzą się ważne.
Wydawałoby się - super zadatki na dobry przyszły dom, ma swoją wymarzoną wizję kota (długowłosy), rozsądne wymagania (lubi dzieci - skoro dzieci są), żadnych wydumanych, otwartość na dopytanie szczegółów, wizytę.

A mimo to złośliwa szpila.

Strach się bać odezwać na forum normalnie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw maja 02, 2013 10:07 Re: Adopcja kota

Blue, bo poszukujący kota nie może mieć wymagań.
Powinien brać co dają i dziękować losowi, że dane mu bylo uratować kocie życie :mrgreen:

Ludzie, nie wszyscy mają misję :idea:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw maja 02, 2013 11:35 Re: Adopcja kota

To kot powinien wymagać od nas
...miłości na przykład :)

Mówię z góry mam synka, który na początku kota zakocha, zagłaska, ale wiem że to minie i potem będzie miał już spokojny żywot.
A że ras wymieniam kilka to znaczy, że nie zamykam się tylko co do jednaj i koniec.

magdalena.zaneta

Post » Czw maja 02, 2013 16:55 Re: Adopcja kota

trochę różne rasy ale jeśli nie masz preferencji charakteru to poczytaj o pielęgnacji tych kotów
persy są najbardziej wymagające pod tym względem ze powodu struktury futra (czesanie obowiązkowo raz dziennie, bo inaczej nie utrzymasz pięknej okrywy włosowej), dodatkowo dochodzi pielęgnacja oczu i uszu
norweski leśny ma lepsze futro pod względem pielęgnacji, nie trzeba czesać codziennie, ale jak często to sam kot pokaże, nie trzeba przemywać oczu i czyścić często uszu ( w zasadzie wcale nie trzeba czyścic uszu o ile nie są chore)
maine coon podobnie

zastanów sie ile czasu możesz kotu poświecić codziennie

z tym że zwracałabym uwagę na stosunek kota do dzieci - nie każdy kot (niezależnie od rasy) zechce się zaprzyjaźnić z dzieckiem,
ja jestem fanka połączenia dziecko - kot bo to jest relacja nie z tej ziemi o ile kot lubi dzieci a rodzice dziecka są mądrzy i uczą dziecka przyjaźni ze zwierzakiem ( miałam do tej pory szczęście pod tym względem i do kotów i do rodzin)
no i ja nie uczyłabym kota wychodzenia bo jak polubi to zamęczy człowieka (poza persem)
a w życiu się różnie układa nie zawsze jest czas na spacery - w tym wypadku polecałabym osiatkowany balkon albo wolierę
często zdarzają się tu na forum fajne koty do adopcji ale trzeba się uzbroić w cierpliwość
powodzenia,
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Czw maja 02, 2013 17:06 Re: Adopcja kota

Kasia D. pisze:magdaleno, czy masz przygotowanie merytoryczne? czy wiesz na czym polega specyfika opieki nad kazdą z tych ras?
Czy masz czas i cierpliwosc aby codziennie czesać kocie futro specjalną szczotką? Będziesz dbac o oczy persa i monitorowac stan nerek? Tak jak u MCO?

czy wiesz, ze wypuszczenie kota z domu na podwórko skończy się w 99% kradzieżą tegoż?

Mam wrażenie, ze chcesz ładną zabawkę, a nie zwierzaka-przyjaciela.

Kasia proszę Cię nie demonizuj kotów, u każdego niezależnie czy on z hodowli czy spod śmietnika należy monitorować stan zdrowia, w tym nerek, wątroby, trzustki i raz na jakiś czas przebadać serce bo u wszystkich tych ras występuje pkd i hcm - żadna nie jest wolna
wszystkie należy właściwie karmić i dbać o nie najlepiej na świecie bo to nasz własny kot
a to że komuś podoba sie kot kłaczasty a innemu goły to kwestia gustu i nic zdrożnego

i tak na marginesie kociego długowłosego futra nie czesze się specjalną szczotką bo nawet chyba takich specjalnych szczotek nie ma, czesze się grzebieniem, wystarczy taki za ok 30-40 zł
szczotką to długowłosego i pół długowłosego kota pomiziać można, wyczesać go można tylko grzebieniem i to takim którego zęby dochodzą przez futro do skóry
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob maja 04, 2013 19:15 Re: Adopcja kota

Czekamy na swojego persika :kotek:
Będziemy się starać aby miał jak najlepszy dom!

magdalena.zaneta

Post » Śro maja 08, 2013 19:48 Re: Adopcja kota

Zawsze wydawało mi się, że kotów do adopcji jest dużo, a tu cisza :cry:
Może pojawiły się jakieś bidy?

magdalena.zaneta

[następna]