Małe kotki szukają przytulnego domku

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro sie 15, 2012 21:05 Małe kotki szukają przytulnego domku

Witam po długim czasie!
Stworzyłam tymczasowy dom dla dwójki maluchów (rudego wesołego kocurka i czarnej przymilnej kotki) i ich matki (ponadrocznej szylkretki).
Wiejska kotka (nazwałam ją ze względu na trójkolorowe umaszczenie Figa), którą trochę dokarmiałam i w tęgie mrozy pozwoliłam jej ogrzać się w domu) postawiła mnie wiosną pod przysłowiową ścianą. Przyniosła mi nowo narodzone swoje kocięta na taras. Musiałam więc przygarnąć całą trójkę, mimo że mam już 4 koty, z których nie wszystkie były i nadal nie są zadowolone z tego, zwłaszcza jedna kotka bardzo się stresuje i syczy na małe. Teraz maluchy mają już prawie 3 miesiące (ur. się przypuszczalnie 23 maja), jedzą stały pokarm, korzystają z kuwety można więc je oddzielić od matki.
Może Ty jesteś w stanie stworzyć przyjazny, ciepły dom dla któregoś z nich lub ktoś z Twoich znajomych szuka futerka do przytulania.
Tak wyglądały kotki miesiąc temu:
https://picasaweb.google.com/1013495900 ... v3mjoad4wE
A teraz tak:
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 6062_o.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 6698_o.jpg

Pozdrawiam serdecznie
Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Czw sie 16, 2012 12:08 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

kotkę wysterylizowałaś?
jesli maluszki mają 3mce, kotka pewnie w kolejnej ciąży..?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw sie 16, 2012 13:04 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

annskr pisze:kotkę wysterylizowałaś?
jesli maluszki mają 3mce, kotka pewnie w kolejnej ciąży..?

Jak zauważyłaś, nie jestem od wczoraj na forum i tego rodzaju pytanie jest delikatnie pisząc nietaktem :)

Fraszka

Post » Pt sie 17, 2012 8:50 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Fraszka pisze:Jak zauważyłaś, nie jestem od wczoraj na forum i tego rodzaju pytanie jest delikatnie pisząc nietaktem :)
przeczytałam Twój wpis - raczej nie świadczący o tym długim pobycie ....

Fraszka pisze:Wiejska kotka (nazwałam ją ze względu na trójkolorowe umaszczenie Figa), którą trochę dokarmiałam i w tęgie mrozy pozwoliłam jej ogrzać się w domu) postawiła mnie wiosną pod przysłowiową ścianą. Przyniosła mi nowo narodzone swoje kocięta na taras.

dokarmiana zimą w tęgie mrozy
wiosną przyniosła nowonarodzone kociaki

między tęgimi mrozami a wiosną była chwila na sterylkę
nowonarodzone (ślepe) kocięta można było uśpić, choć rozumiem, że niektórzy tego nie uznają

Życzę udanych adopcji.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Pt sie 17, 2012 10:17 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Nie założyłam tego wątku, aby z Tobą dyskutować na tak oczywisty temat, a wymądrzać się mogłabyś, gdybyś przeprowadziła się na wieś i zobaczyła wiejskie kocie realia.

Fraszka

Post » Pt sie 17, 2012 10:20 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Z całym szacunkiem, jednak wiejskie realia, nie mają nic wspólnego ze sterylizacją. Albo to się robi, albo nie. Prościej się nie da ;)

Wyga

Od: Sob lip 28, 2012 11:41

Post » Pt sie 17, 2012 10:29 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Ciekawa jestem co by to było, gdybyś tak zaczęła ludziom na wsi wyłapywać, strerylizować i kastrować koty... to nie są koty bezpańskie!

Fraszka

Post » Pt sie 17, 2012 10:32 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Ale tu nie ma mowy o kotach z całej wsi, tylko tej jednej kotce, której historie nam właśnie przedstawiłaś.
Zapewniałaś jej schronienie zimą, dokarmiałaś, a sterylki brak..

Wyga

Od: Sob lip 28, 2012 11:41

Post » Pt sie 17, 2012 10:33 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Fraszka pisze:Nie założyłam tego wątku, aby z Tobą dyskutować na tak oczywisty temat, a wymądrzać się mogłabyś, gdybyś przeprowadziła się na wieś i zobaczyła wiejskie kocie realia.
Znam niestety kocie wiejskie realia, do tego nie trzeba przeprowadzać się na wieś. I może dlatego uważam, że na wsi sterylki jeszcze bardziej są potrzebne niż w miastach. I może dlatego czegoś oczekuję od forumowiczów z długim stażem. Oświaty kaganka.

Ale masz rację, nie dyskutuję. Po po prostu ze smutkiem za 2-3 miesiące przeczytam kolejny wątek o kociakach, którymi uszczęśliwiła Cię wiejska kotka. Ta albo kolejna.

kalewala

Post » Pt sie 17, 2012 10:34 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Fraszka pisze:Ciekawa jestem co by to było, gdybyś tak zaczęła ludziom na wsi wyłapywać, strerylizować i kastrować koty... to nie są koty bezpańskie!
Moja mama mieszka w małej uliczce starych domków. Spokojnie i po cichu tniemy koty przychodzące na podwórko. Tylko te, ale trochę ich było. Reklamacji brak.

kalewala

Post » Pt sie 17, 2012 11:25 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Niestety zgadzam sie z tym co jest wyżej napisane.
kicia mogła być wysterylizowana wcześniej i nie było by kłopotu, tym bardziej że nie jest dzikuską i miała schronienie u ciebie swego czasu.

Ja też mieszkam na wsi wiem jak to wygląda .
Dzięki uprzejmości i pomocy kilku osób wysterylizowałam kicie sąsiadom oczywiście za zgodą , oni nie mieli zielonego pojęcia o tym że kotki trzeba sterylizować a i kasy było szkoda, lepiej było utopić lub młotkiem zatłuc.

Kicia wróciła do nich jak rana sie zagoiła, do dziś przychodzi na dokarmianie :mrgreen:
Niestety nie jesteśmy w stanie pomóc wszystkim choć bardzo bym chciała.
ObrazekObrazek

rene010

Od: Pt cze 05, 2009 22:06

Post » Pt sie 17, 2012 16:39 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Fraszko, cieszę się, że zajrzałaś :)

Widzę, że maluchy są w chodliwych, jak to się mówi, kolorach
mają 3 miesiące
myślałaś o tym, żeby je ciachnąć przed wydaniem?
oczywiście, wiem, że to nie jest tanie przedsięwzięcie, ale może ze wsparciem z forum?
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pt sie 17, 2012 17:59 Re: Małe kotki szukają przytulnego domku

Fraszka!

:D :ok:

Olinka

Od: Pt wrz 24, 2004 16:21