Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro lip 11, 2012 20:36 Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Okupowałam już FB ale spróbujmy jeszcze tu...

Historia jakich pewnie - szczególnie na wiosnę - wiele...
Sprawa jest pilna - bardzo potrzebny dom dla kotki.
Dziewczyna jest drobniutka i delikatna. Bardzo ufna. Chwilę temu ktoś podrzucił ją pod portiernię jedego z zakładów produkcyjnych w których pracuję (Tomaszów Mazowiecki) , biorąc jednak pod uwagę że są to przestrzenie przemysłowe (palety, wózki widłowe, ciężarówki) ciężko będzie jej znaleźć kąt dla siebie. Tym bardziej, że... za plus minus 2-3 tygodnie będzie miała młode.
Stąd też prośba o rozsyłanie wici...
Ja nie dam rady jej przygarnąć mam swoje 3 w porywach do 4rech kotów na 30 wynajmowanych metrach ale zobowiązuję się dowieźć kotkę do nowego domu o ile znajdzie się dobra dusza, chcąca przygarnać dziewuchę (okolice łodzkiego, mazowieckiego, małopolskiego,...), sfinansować sterylizację i pomóc szukać domów dla maluchów.
Tydzień temu zabrałam ją spod portierni do domu bo padała tam bida z temperatury i pragnienia.
Musiała być czyjaś bo reaguje na typowe domowe odgłosy jak krojenie jedzenia na desce kuchennej czy otwierające się drzwi lodówki. No i kuweta opanowana do perfekcji. Jest bardzo ufna i lgnie do człowieka.
Byłam z nią u weterynarza - jest zbyt wycieńczona na sterylkę aborcyjną. Wiem, że to problem nie tylko etyczny ale jeśli dziewucha urodzi u mnie - myślę o uśpieniu ślepego miotu. Niestety DT i DS nie mnożą się w tempie w jakim przybywa kociąt czy szczeniąt. Wystarczy spojrzeń na to co dzieję się na forach, w schronach czy na
ulicach.
Pomóżcie proszę - szukam dla niej i dla maluchów szansy... być może ktoś się zdecyduję na przygarnięcie takiego kociego zestawu...
Agnieszka 519 334 507

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... cdd03928d5

ceramika

Od: Śro lip 11, 2012 20:16

Post » Śro lip 11, 2012 21:20 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

udostępniłabym choć na fb, ale nie mogę, nie wiem, czemu
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro lip 11, 2012 21:26 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

może ten link http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 224&type=3 (generalnie folder jest publiczny) z góry ślicznie dziękuję

ceramika

Post » Czw lip 12, 2012 8:29 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Trzymam kciuki za dom

wilhelm170

Od: Pt cze 08, 2012 19:32

Post » Czw lip 12, 2012 8:46 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Uśpienie ślepego miotu to dobre wyjście.
Kotka jest zbyt wycieńczona na sterylizację, a na poród nie?
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Czw lip 12, 2012 9:07 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Kotka już drugi tydzień jest u mnie i "odżywia się". Kiedy zabierałam ją spod portierni była tzw. "skórą z kością" a przy takim wyniszczeniu organizmu utrata krwi wywołana sterylką aborcyjną mogłby być zabójcza dla matki.

ceramika

Post » Czw lip 12, 2012 9:09 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Jeśli kotka jest drobna, to może nie przeżyć porodu...

Myślę, że jednak dobrze byłoby się skonsultować z innym wetem w sprawie sterylki aborcyjnej...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Czw lip 12, 2012 9:12 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

CoToMa pisze:Jeśli kotka jest drobna, to może nie przeżyć porodu...

Myślę, że jednak dobrze byłoby się skonsultować z innym wetem w sprawie sterylki aborcyjnej...

Też tak myślę.
Poza tym sterylka aborcyjna jest lepsza dla kotki, bo nie wie, że miała dzieci, nie szuka ich.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Czw lip 12, 2012 9:26 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Od portierów dowiedziałam się że chwilę temu miała młode. Okociła się także na terenie zakładu. Wg ich relacji "rozeszły się po ludziach".
Wycieńczeńczenie organizmu jest wiec zapewne w dużej mierze spowodowane tym, że odległość czasowa między ciążami jest niewielka.
Ja też byłam za sterylką aborcyjną ale widzę jak to stworzenie wygląda. Zdrowy rozsądek. Poza tym weterynarz, który wydał opinie jest (oceniam na podstawie lat obserwacji i kontaktów z różnymi specjalistami) mądrym lekarzem. Nie traktuje zwierzaka jak "kolejnej sztuki mięsa". Myśli, radzi, sugeruje.
Sama mam koty od zawsze. Moje kocice - dziś już wysterylizowane - kociły się u mnie (przygarnęłam je jako piwniczne znajdy - w wysokiej ciąży) znalazłam domy kilkunastu kociakom.
W tym momencie ciąża też jest wysoka - ona rodzi za kilka dni. Zgadzam się z lekarzem. Ten organizm potrzebuje czasu żeby się choć trochę odbudować.

ceramika

Post » Czw lip 12, 2012 9:31 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Na pewno odbuduje się podczas porodu, rodziłaś kiedyś? Wiem, że porównanie do człowieka to nie porównanie, ale poród to ogromny wysiłek dla organizmu. Ja bym sterylizowała, lepiej tak, niż miot nieść do uśpienia (co także robiłam nie raz).

najszczesliwsza

Post » Czw lip 12, 2012 9:36 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Może pozostawcie decyzję opiekunce kotki?
W sytuacji: sterylka aborcyjna albo uśpienie ślepego miotu zawsze jest to trudny, ale słuszny wybór.
Opiekun wraz z wetem ma prawo dokonać go, w najlepiej pojętym interesie tego konkretnego zwierzaka.

A wątek ma pomóc znaleźć dom dla kotki i proszę, trzymajmy się tematu.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Czw lip 12, 2012 9:40 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Olat pisze:Może pozostawcie decyzję opiekunce kotki?
W sytuacji: sterylka aborcyjna albo uśpienie ślepego miotu zawsze jest to trudny, ale słuszny wybór.
Opiekun wraz z wetem ma prawo dokonać go, w najlepiej pojętym interesie tego konkretnego zwierzaka.

A wątek ma pomóc znaleźć dom dla kotki i proszę, trzymajmy się tematu.

Za pozwoleniem, Olat, mamy prawo radzić to, co naszym (a także naszych wetów zdaniem) jest dla zwierzęcia lepsze. Pogląd, że sterylka aborcyjna jest mniej obciążająca dla zwierzaka niż poród i uśpienie miotu podzielają WSZYSCY znani mi sensowni weci. Nim kotka urodzi - nie wie, że będzie miała małe. Instynkt macierzyński "włącza się" w momencie porodu. Odebranie maluchów to dla niej szok, sterylka aborcyjna pozwala tego uniknąć.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw lip 12, 2012 9:43 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Z pierwszego postu niekoniecznie wynika, że miot będzie na pewno uśpiony...

ceramika pisze:zobowiązuję się dowieźć kotkę do nowego domu o ile znajdzie się dobra dusza, chcąca przygarnać dziewuchę (okolice łodzkiego, mazowieckiego, małopolskiego,...), sfinansować sterylizację i pomóc szukać domów dla maluchów.

ceramika pisze:Pomóżcie proszę - szukam dla niej i dla maluchów szansy...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Czw lip 12, 2012 9:44 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

ceramika jak kotka nie przeżyje porodu, albo jak umrze wkrótce po a na uśpienie będzie za późno to co z kociakami?

najszczesliwsza

Post » Czw lip 12, 2012 9:49 Re: Kocia dziewczyna - ciężarna - szuka domku**** pilne

Zofia&Sasza, jest różnica pomiędzy "radzić" a "naskakiwać". Udowadniając "najmojszość" własnej opinii.
Dziewczyna zna temat sterylek aborcyjnych. Jej wet również. Przyjęła do wiadomości istnienie takiej opcji, ale znając tego konkretnego kota i po konsultacji z wetem, do którego ma zaufanie- ma prawo wybrać, bo to ona się tym kotem zajmuje. Przynajmniej w tej chwili.
Jak napisała- jest skłonna oddać kotkę w dobre ręce. Wtedy ewentualny przyszly opiekun będzie decydował.

Nie wiem, co tu więcej można doradzać.

Osobiście jestem zdecydowanym zwolennikiem sterylek aborcyjnych, ale życzylabym sobie uszanowania mojego prawa do decyzji.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

[następna]