[Szczecin] Maluchy potrzebują domku!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie cze 17, 2012 15:52 [Szczecin] Maluchy potrzebują domku!

No to klops! Mamy mały problem najwyraźniej. A powiedziałabym nawet że dwa problemy- małe i puchate. Ja się na kotach nie znam (aczkolwiek właśnie staram się naumieć czegokolwiek- chociażby czym napchać te małe brzuszki żeby było zdrowo i smacznie i żeby nie zaszkodziło?!), ale co miałam zrobić? Zostawić te małe kuleczki bez mamusi, pod schodami?

Na sam początek:
Witam jestem Noxa, ze Szczecina. Koty to dla mnie czarna magia, na co dzień mieszkają ze mną tylko szczury. Tylko, albo aż! A jak wiadomo,opieka nad szczurami a opieka nad kociakami to dwie zupełnie różne bajki! Mam wiele pytań, a na forum niezbyt mogę się odnaleźć... no ale ja sobie jakoś chyba poradzę, wracamy do maluchów:

Historia burasków jest dość krótka:
Weekend spędziłam z matulą i jej znajomymi w małej wsi niedaleko Szczecina. W piątek pod pewnymi schodami znaleźliśmy kocicę i dwie małe kulki. Kulki skakały, wydawały z siebie różne dźwięki i były przeurocze. Kulki wyglądają na jakieś 5 tygodni, pierwszy raz pokazały się pod schodami około miesiąca temu. I tyle udało mi się o nich dowiedzieć.

Dzisiaj od rana dość intensywnie zbieraliśmy się do wyjazdu, krzątając się po domu. Postanowiłam jeszcze przejść się na spacer i zanieść trochę karmy dla burasków i mamusi. Kiedy dotarłam pod schody, znalazłam mamusię całą zakrwawioną, leżącą na poboczu niedaleko schodów, niestety już nie żyła, i dwie małe kuleczki głośno płaczące i bardzo przerażone. Łaziłam od domu do domu pytając się czy ktoś się nimi nie zaopiekuje, bo przecież jak zostaną pod tymi schodami to zaraz podzielą los swojej matki. Wszyscy umyli ręce. No to co, ja ich tu nie zostawię przecież... Pożyczyłam transporter od znajomych, zagarnęłam maluchy i w drogę.

Jak już wspominałam, ja się na kotach nie znam i mogę się mylić, aczkolwiek mam wrażenie że mamy tu do czynienia z Dziewuszką i Chłopczykiem ale pewności nabierzemy jak odwiedzimy weterynarza. Jutro będę dzwoniła bo i tak nie wiadomo co tam po tych małych kulkach sobie pomyka biorąc pod uwagę gdzie mieszkały. wybierzemy się do VetMedic bo tamtym weterynarzom ufam (chyba najlepiej do dr.Wróbla?ktoś coś słyszał, coś wie?) i znam od lat (chyba że ktoś zgłasza jakieś duże ale względem kotów, bo ja u nich leczyłam rożne gryzonie i psa...)

Aktualnie kociaki leżą na moich kolanach i się wtulają (;

A i o to zdjęcia dwóch kochanych burych kuleczek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może ktoś przygarnie małą kuleczkę? Albo chociaż poradzi mi jak zaopiekować się taką kuleczką? :roll:
Ostatnio edytowano Wto cze 19, 2012 10:56 przez Noxa, łącznie edytowano 1 raz

Noxa

Od: Nie cze 17, 2012 14:27

Post » Nie cze 17, 2012 16:59 Re: [Szczecin] Maluchy potrzebują domku! A ja rady!

5 tygodni to juz duże koty :mrgreen: moim zdaniem powinnaś je dokarmiać mlekiem dla kotów, karma oczywiście odpowiednia dla maluszków, jak suchego nie umieją jeść to namocz w odrobinie ciepłej wody i musisz obserwować czy nie mają problemów z wypróżnianiem, czy brzuszek jest miękki, jak nie to masuj im brzuszki, zaczynasz od góry i robisz koła w stronę odbytu, możesz delikatnie masować odbyt wacikiem namoczonym w ciepłej wodzie. Powodzenia :ok:
joanna3113

Post » Nie cze 17, 2012 17:26 Re: [Szczecin] Maluchy potrzebują domku! A ja rady!

śliczne buraski :)
Niestety teraz jest takich maluchów mnóstwo, jak poczytasz forum to się przekonasz. Jeżeli nie możesz ich zatrzymać, to wyślij ogłoszenie do TOZ, na lokalne strony tablicy czy infoludka. Dopóki są takie małe, są większe szanse, bo potem może być trudniej znaleźć im dom.
Powinny już samodzielnie jeść, możesz oprócz saszetek czy pasztecików dla juniorów, ugotować im pierś z kurczaka i drobniutko posiekać. Wodę do picia przegotowaną. Suchą karmę też dla juniorów.
Zresztą jak będziesz u weta to na pewno da Ci też wskazówki jak postępować z takimi maluszkami. Pewnie trzeba je będzie odrobaczyć. Będzie dobrze :)
Kod:
Soniusia Obrazek Feluś Obrazek Obrazek ObrazekBusia już wśród kocich aniołków [*] http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=360

lula11

Od: Pon paź 31, 2011 10:32