Znalazłam kota... czyli Dusia ma nareszcie swój dom

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto lut 01, 2011 13:37 Znalazłam kota... czyli Dusia ma nareszcie swój dom

Dziś rano jechałam na pocztę. Tuż przed przystankiem, obok osiedlowego śmietnika zobaczyłam kota, który usiłował ugryźć kawałek suchego, spleśniałego chleba przymarzniętego do ziemi :placze: Na szczęście bezskutecznie. Kot okazał się młodą (niespełna roczną) kotką. Jesteśmy już po wizycie u weta - kicia jest w dobrej kondycji, ma ładne futerko, zdrowe uszy, obecności pcheł nie stwierdzono. Jest tylko dosyć brudna. Siedzi u mnie w kuchni. Wieczorem pojedzie do znajomej na tymczas, dom stały pilnie potrzebny.

Obrazek

Zrobiłam wywiad na osiedlu, kotka pojawiła się przed niedzielą. Przychodziła na jedzenie do sklepu przy przystanku (dziś pani jej nie nakarmiła bo miała dostawę towaru). Nocowała prawdopodobnie w piwnicy pobliskiego bloku.
Jest bardzo miła, łasi się do człowieka, mruczy jak traktor, jak prosi o jedzenie to staje słupka. Niestety na widok moich kotów rzuciła się do ataku - na szczęście była zamknięta w transporterku. Moje koty zainteresowane, ale żaden nawet nie syknął. Sonia jeszcze nie wie o gościu.
Ostatnio edytowano Śro lip 27, 2011 21:32 przez Amica, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Śro lut 02, 2011 0:12 Re: Znalazłam kota...

Mała już w DT. Natychmiast po przywiezieniu zaliczyła kuwetę. Potem były mizianki z podgryzaniem nowej pańci.
Jutro obiecuję wstawić więcej zdjęć.
Obrazek

Amica

Post » Śro lut 02, 2011 18:15 Re: Znalazłam kota...

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Komu taką śliczną kicię?
Obrazek

Amica

Post » Śro lut 02, 2011 18:50 Re: Znalazłam kota...

Jaka fajna kota :) Oby znalazła super domek :ok:
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Czw lut 03, 2011 21:02 Re: Znalazłam kota...

I zdjęcia zrobione dzisiaj (3 lutego) :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze jedno - z języczkiem (zaskoczona podczas mycia futerka)

Obrazek

Zdjęcia można powiększyć klikając.
Obrazek

Amica

Post » Czw lut 03, 2011 21:08 Re: Znalazłam kota...

Jaka śliczna :1luvu:
Za domek :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Czw lut 03, 2011 21:28 Re: Znalazłam kota...

Amica pisze:I zdjęcia zrobione dzisiaj (3 lutego) :)

Obrazek [

Przepiękne
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Czw lut 03, 2011 22:15 Re: Znalazłam kota...

Witam właśnie założyłam konto i to mój 1 past. mam podobny problem, w ostatni weekend znalazłam w nocy na przystanku tramwajowym młodą kotkę. myślałam że to jeszcze dzieciak. dziś poszłam do weta i okazuje się że mała może jest w ciąży ;/ załamałam się. myślałam że jeśli nikt nie odpisze na moje ogłoszenie, które o niej wystawiłam to może jednak ją sobie zostawię sobie po sterylce. i teraz mam dylemat ale nie dotyczącej jej samej a ewentualnych małych. wet powiedział że ślepy miot mogę od razu uśpić.. zastanawiam się co robić bo wiem jak trudno 3 tygodnie temu zniosłam uśpienie mojej 15 letniej kotki. czy faktycznie jest to teraz humanitarne i najlepsze wyjście? bo sama już nie wiem że natomiast że w fundacjach wszystko jest zapełnione i nowych kotków nie przyjmują

husky00

Od: Czw lut 03, 2011 22:07

Post » Czw lut 03, 2011 22:26 Re: Znalazłam kota...

husky00 pisze:Witam właśnie założyłam konto i to mój 1 past. mam podobny problem, w ostatni weekend znalazłam w nocy na przystanku tramwajowym młodą kotkę. myślałam że to jeszcze dzieciak. dziś poszłam do weta i okazuje się że mała może jest w ciąży ;/ załamałam się. myślałam że jeśli nikt nie odpisze na moje ogłoszenie, które o niej wystawiłam to może jednak ją sobie zostawię sobie po sterylce. i teraz mam dylemat ale nie dotyczącej jej samej a ewentualnych małych. wet powiedział że ślepy miot mogę od razu uśpić.. zastanawiam się co robić bo wiem jak trudno 3 tygodnie temu zniosłam uśpienie mojej 15 letniej kotki. czy faktycznie jest to teraz humanitarne i najlepsze wyjście? bo sama już nie wiem że natomiast że w fundacjach wszystko jest zapełnione i nowych kotków nie przyjmują

Póki kotka nie urodziła, można zrobić sterylkę aborcyjną. Nie byłam za tym na początku ale zmieniłam zdanie bo to naprawdę najlepsze wyjście. Kociaki w brzuchu matki nic nie czują, a kotka póki nie urodzi nie wie że jest w ciąży, poza tym taka operacja może uratować jej życie no i lepiej dać szansę na domy tym kociakom, które już się urodziły. Dobry wet może zrobić taki zabieg nawet w zaawansowanej ciąży. Zobacz na dział "weci polecani" i poszukaj jakiegoś w swojej okolicy.
Ostatnio edytowano Czw lut 03, 2011 23:39 przez kasumi, łącznie edytowano 1 raz
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Czw lut 03, 2011 23:23 Re: Znalazłam kota...

Zawsze powtarzam,że na lub przy śmietnikach zawsze można cuda znaleźć.Piękna :1luvu:

niki2117

Od: Sob paź 09, 2010 1:54

Post » Czw lut 03, 2011 23:35 Re: Znalazłam kota...

husky00 pisze:myślałam że jeśli nikt nie odpisze na moje ogłoszenie, które o niej wystawiłam to może jednak ją sobie zostawię sobie po sterylce. i teraz mam dylemat ale nie dotyczącej jej samej a ewentualnych małych.

Jeśli miałabyś uśpić kociaki zaraz po urodzeniu lub oddać do schroniska to wysterylizuj tę kotkę jak najszybciej - zaoszczędzisz jej bólu podczas porodu i cierpienia związanego z utratą małych. Możesz również pozwolić jej urodzić i odchować małe ale pod warunkiem, że znajdziesz im dobre domy. Ja tak zrobiłam w przypadku mojej Whisky. Decyzję musisz podjąć sama, zgodnie z własnym sumieniem i możliwościami. Czy kotka jest kotna można sprawdzić robiąc usg.
W żadnym wypadku nie oddawaj jej do adopcji jeśli jest kotna - nie wiadomo co ją może spotkać w nowym domu.
Obrazek

Amica

Post » Pon lut 07, 2011 12:05 Re: Znalazłam kota...

No właśnie byłam u mojego weta i on powiedział o uśpieniu po, nic nie wspominał o sterylce aborcyjnej. więc myślę że takiej nie przeprowadza. o innych lekarzach w Częstochowie nie mam najlepszego zdania. już w sumie zdecydowałam że jeśli urodzi to małe uśpię a ona idzie na sterylkę i oczywiście u mnie zostaje ;) moja rodzina nią oczarowana o dziwo, chociaż w nocy strasznie dokazuje :D no ale muszę wytrzymać jej "młodość" :) pozdrawiam

husky00

Od: Czw lut 03, 2011 22:07

Post » Pon lut 07, 2011 14:33 Re: Znalazłam kota...

Cześć Husky,
Mieszkasz w Częstochowie?
Bardzo dobrym wetem jest dr Moderski - przychodnia Arka na Rakowie.
Kurczę, nie zazdroszczę Ci tego dylematu, czy sterylizować kotną kicię... może zróbcie jej USG, żeby potwierdzić bądź wykluczyć ciążę?

daggie

Od: Sob cze 19, 2010 15:16

Post » Pon lut 07, 2011 19:39 Re: Znalazłam kota...

husky, jeśli nie możesz zapewnić maluchom bezpiecznej przyszłości to ja wysterylizuj jak najszybciej. Jeśli małe muszą umrzeć to przynajmniej kotce zaoszczędź cierpienia związanego z porodem i utratą dzieci :(

A Dusia ma się świetnie, w sobotę zdała egzamin z dobrych manier podczas wizyty gości. Dzielnie zniosła też przygotowania do przyjęcia, odkurzacz i suszarkę do włosów :wink:
Obrazek

Amica

Post » Pon lut 07, 2011 19:42 Re: Znalazłam kota...

Amica pisze:husky, jeśli nie możesz zapewnić maluchom bezpiecznej przyszłości to ja wysterylizuj jak najszybciej. Jeśli małe muszą umrzeć to przynajmniej kotce zaoszczędź cierpienia związanego z porodem i utratą dzieci :(

A Dusia ma się świetnie, w sobotę zdała egzamin z dobrych manier podczas wizyty gości. Dzielnie zniosła też przygotowania do przyjęcia, odkurzacz i suszarkę do włosów :wink:

:ok:
racja
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

[następna]