Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
XAgaX pisze:...tą decyzją Budrysek dołączyła do grona osób, którym NIE pomagam. Dlatego, że ratowanie ślepych miotów jest zwiększaniem bezdomności, a ja do tego ręki i portfela przykładać nie zamierzam.
XAgaX pisze:Ratowanie kotów rozumiem przede wszystkim jako zmniejszanie bezdomności.
zuzlikowa pisze:Tak samo jak na pytanie- jak widzimy pomaganie kociakom i innym zwierzętom!
Które zwierzeta uśpić... czy stosować sterylki...w tym aborcyjne... Musimy sobie sami odpowiedzieć we własnych sumieniach i jednego jestem pewna- tylko postępując w zgodzie z sobą możemy komukolwiek pomóc!
...każdy ma prawo widzieć ratowanie kotów inaczej...ja nie jestem w stanie przedłożyć sterylizacji ponad życie... i niech tak zostanie!
zuzlikowa pisze:
Komu pomagać i w jakiej formie- to jest pytanie na które musimy sobie sami odpowiedać!...każdy z osobna!
Tak samo jak na pytanie- jak widzimy pomaganie kociakom i innym zwierzętom!
Które zwierzeta uśpić... czy w każdej sytuacji stosować sterylki...w tym aborcyjne... Musimy sobie sami odpowiedzieć we własnych sumieniach i jednego jestem pewna- tylko postępując w zgodzie z sobą możemy komukolwiek pomóc!
...każdy ma prawo widzieć ratowanie kotów inaczej...ja nie jestem w stanie przedłożyć sterylizacji ponad życie... i niech tak zostanie!
zuzlikowa pisze:
...powodzenia maluszki!
zuzlikowa pisze:Nie, nie zapedziłam się...znam wszystkie plusy i minusy sterylizacji, ale nie rozwijałam i rozwijać tematu nie będę(zainteresowani dość materiału znajdą w internecie)!Nie każde zwierzę, moze być poddane w sposób bezpieczny sterylce( nie ważne, czy aborcyjnej, czy też nie) i wtedy przed nami decyzja- co jest dla nas priorytetem.I tę decyzję musimy podejmować zgodnie z własnym sumieniem. Tak jak i decyzję, czy uśpić ślepy miot, czy nie...
Uogólnianie niczego dobrego nie przynosi...warto spojrzeć indywidualnie na każdy przypadek.
A treścią i istotą mojej wypowiedzi nie była i nie jest zasadność sterylizacji i usypiania ślepych miotów...a jedynie zwrócenie uwagi na szacunek do zdania, opinii i decyzji adwersarzy.Nie jestem i nie byłam wyrocznią...i takich tu także nie widzę...dlatego pozwolę sobie raz jeszcze zacytować( z małym doszczegółowieniem):zuzlikowa pisze:
Komu pomagać i w jakiej formie- to jest pytanie na które musimy sobie sami odpowiedać!...każdy z osobna!
Tak samo jak na pytanie- jak widzimy pomaganie kociakom i innym zwierzętom!
Które zwierzeta uśpić... czy w każdej sytuacji stosować sterylki...w tym aborcyjne... Musimy sobie sami odpowiedzieć we własnych sumieniach i jednego jestem pewna- tylko postępując w zgodzie z sobą możemy komukolwiek pomóc!
RudyiSrebrnyKot pisze:Bardzo się cieszę!...
I kciuki za dzieci!...
A te 3 maleńkie? Już urosły? Zdjęcia jakieś nowe...? Hymmm???
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 108 gości