Łaciatek już w DS u Prue!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lis 29, 2010 15:54 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

dżizas, on naprawdę jest majestatyczny 8)
wiem, że kocury po kastracji mogą sikać śmierdolącym moczem jeszcze przez jakiś czas... wnioskuję zatem, że przez pierwsze dwa dni może mu się jeszcze zdarzyć coś podsikać - zanim poziom hormonów w organiźmie opadnie do zera.

moje po kastracji przestawały szczać (ale one były ciachane w wieku maks 8 miesięcy)
fajny jest, jak Garfield trochę :P

P.S. super, że załatwiłyście u dr Włodarczaka :1luvu:
do kumaka nie chodziłam, ale drzwi w drzwi jest dr Piasecki, do którego mam olbrzymie zaufanie, a o jego koledze z Kumaka słyszałam wiele dobrego... już jestem spokojna o Łaciatka :D

ciekawa.swiata

Od: Śro paź 06, 2010 11:29

Post » Pon lis 29, 2010 16:02 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

molly88 pisze:
Obrazek

ale on ma długie łapki :kotek:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Pon lis 29, 2010 16:02 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

Mój Mieczysław sikał przez 3-4 dni przed kastracją (wcześniej zawodził z tydzień ale sikał na 3-4 dni przed terminem odjajczenia) a potem znów chodził w miejsce znaczenia i zawodził ale już ani razu nie siknął.

Za to moja kotka przed sterylką wyła jak opętana i ganiała za swoim narzeczonym :lol: czyli bratem mojego TŻ-ta (myślałam że zdechnę jak przed nią uciekał :lol: :ryk: ) ale nigdzie nie siknęła, za to 3 dni po sterylce prysnęła moczem na pionowo, na zewnętrzną ścianę kuwety. Byłam w szoku. No ale to był jednorazowy wyczyn i się więcej nie powtórzył.

Ogólnie to zależy od poziomu hormonów w organizmie - jak długo się utrzymują po odjajczeniu. U kocura pewnie kilka dni może być, za to u kotki to trochę bardziej skomplikowane, bo jeśli nie ma pełnej sterylki, to komórki macicy mogą się przekształcić i przejąć funkcję jajników w wytwarzaniu hormonów - to się jakoś specjalnie nazywa (utajony jajnik - kiedy komórki nabłonka macicy przekształcają się w takie podobne do jajnikowych, czy jakoś tak). I wtedy kotka może mieć cały czas rujkę, choć komórek jajowych nie produkuje.
Też może być nadczynność chyba grasicy (nie jestem pewna czy dokładnie ten gruczoł), która przejmuje produkcję hormonów wcześniej produkowanych przez jajniki - wtedy tez może być ruja.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon lis 29, 2010 16:15 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

Gibutkowa pisze:Mój Mieczysław sikał przez 3-4 dni przed kastracją (wcześniej zawodził z tydzień ale sikał na 3-4 dni przed terminem odjajczenia) a potem znów chodził w miejsce znaczenia i zawodził ale już ani razu nie siknął.

Za to moja kotka przed sterylką wyła jak opętana i ganiała za swoim narzeczonym :lol: czyli bratem mojego TŻ-ta (myślałam że zdechnę jak przed nią uciekał :lol: :ryk: ) ale nigdzie nie siknęła, za to 3 dni po sterylce prysnęła moczem na pionowo, na zewnętrzną ścianę kuwety. Byłam w szoku. No ale to był jednorazowy wyczyn i się więcej nie powtórzył.

Ogólnie to zależy od poziomu hormonów w organizmie - jak długo się utrzymują po odjajczeniu. U kocura pewnie kilka dni może być, za to u kotki to trochę bardziej skomplikowane, bo jeśli nie ma pełnej sterylki, to komórki macicy mogą się przekształcić i przejąć funkcję jajników w wytwarzaniu hormonów - to się jakoś specjalnie nazywa (utajony jajnik - kiedy komórki nabłonka macicy przekształcają się w takie podobne do jajnikowych, czy jakoś tak). I wtedy kotka może mieć cały czas rujkę, choć komórek jajowych nie produkuje.
Też może być nadczynność chyba grasicy (nie jestem pewna czy dokładnie ten gruczoł), która przejmuje produkcję hormonów wcześniej produkowanych przez jajniki - wtedy tez może być ruja.

pełnej sterylki tzn?
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Pon lis 29, 2010 16:24 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

usunięcia macicy oraz jajników
często się zdarza, że weci po prostu podwiązują jajniki...

ciekawa.swiata

Od: Śro paź 06, 2010 11:29

Post » Pon lis 29, 2010 16:35 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

ciekawa.swiata pisze:usunięcia macicy oraz jajników

Exactly :mrgreen:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon lis 29, 2010 16:36 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

ciekawa.swiata pisze:usunięcia macicy oraz jajników

dziękuję za wyjaśnienia :)
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Pon lis 29, 2010 17:19 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

Catnaperka pisze:ale on ma długie łapki :kotek:

no wielki jest. Jak na szczudłach :) Będzie mu się łatwiej wskakiwało na kolanka :D
...to tylko moje zdanie...

Zołzik

Od: Pon paź 11, 2010 11:53

Post » Pon lis 29, 2010 17:21 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

Zołzik pisze:
Catnaperka pisze:ale on ma długie łapki :kotek:

no wielki jest. Jak na szczudłach :) Będzie mu się łatwiej wskakiwało na kolanka :D

i ugniatało :kotek: :1luvu:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Pon lis 29, 2010 17:35 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

A ugniata ugniata i to bardzo ładnie :)

molly88

Od: Śro gru 16, 2009 19:00

Post » Pon lis 29, 2010 18:28 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

molly88 pisze:A ugniata ugniata i to bardzo ładnie :)

to może po adaptacji zaprzyjaźnię go z moimi futrami i je nauczy ugniatać ;) Już wiem, że Sylwestra koty prawdopodobnie spędzą razem :)

Zołzik

Post » Pon lis 29, 2010 20:54 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

Zołzik pisze:
molly88 pisze:A ugniata ugniata i to bardzo ładnie :)

to może po adaptacji zaprzyjaźnię go z moimi futrami i je nauczy ugniatać ;) Już wiem, że Sylwestra koty prawdopodobnie spędzą razem :)

:birthday: (znaczy się happy new year) hehe jakie plany :kotek: :kotek:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Pon lis 29, 2010 21:35 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

Catnaperka pisze:

No tak wyszło. Bo my z TŻtem jedziemy na dwa dni w jego strony rodzinne, a matula zanim jeszcze zgodziła się na Łaciatka obiecała, że przyjdzie do nas i zajmie się kotami - bo nie wiemy jak na fajerwerki zareagują. A teraz wiemy, że będzie jeszcze Łaciatek. Także szykuje się kocia impreza ;) a wcześniej kocie święta :)

Zołzik

Post » Pon lis 29, 2010 21:46 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

Zołzik pisze:
Catnaperka pisze:

No tak wyszło. Bo my z TŻtem jedziemy na dwa dni w jego strony rodzinne, a matula zanim jeszcze zgodziła się na Łaciatka obiecała, że przyjdzie do nas i zajmie się kotami - bo nie wiemy jak na fajerwerki zareagują. A teraz wiemy, że będzie jeszcze Łaciatek. Także szykuje się kocia impreza ;) a wcześniej kocie święta :)

U mnie ostatnio było Waleriana party (zdjęcia z imprezy tu: viewtopic.php?f=1&t=118403&start=375 )
:ryk:
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Post » Pon lis 29, 2010 21:54 Re: [WRO] Łaciatek, w TDT u Molly88. Prosimy o pomoc finansową!

impreza ćpunów :)

Zołzik

[poprzednia][następna]