Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt sie 20, 2010 8:59 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Agor-ia pisze:Marlon, chcesz bazarek na te koty? Moge zrobic, tylko musialabys mi podac swoje namiary na wplaty :)

EDIT: Wyszlam z domu i oczywiscie co - kot.. A raczej kotka, dosc niewielka, mloda pewnie.. Tylko kurde.. jakos tak mi pekato jej brzuszek wygladal ;/ jak na zlosc nie mialam aparatu a telefon w domu sie ladowal... Nie mam zbyt wprawnego oka, moze to nie ciaza.. Koteczka odwrocila glowe na kicianie, ale gdy podeszlam blizej, to podniosla sie i sie oddalila, tak wiec ufna nie jest. Jest w kolorze, ktory trudno mi opisac, jakby byla czarna, ale pojasniala od slonca na taki jakby braz. Widzialam ja na ulicy Tucholskiej (Gdynia - Obluze, tzw. przez miejscowych Paget... miejsce nieciekawe, bo zawsze jakies obrzepaly sie tam kreca ;/) pomiedzy blokiem 5 a 7. Moze pozniej jeszcze pojde na zwiady, juz z aparatem i zobacze czy kotka tam bedzie... i czy tylko ona...

Cześć!

Tam na Pagecie, przy bloku między przystankiem autobusowym 109 a meliną pijacką mieszka stado kotów. Są tam 2 niesterylizowane kotki, jedna z nich (dzika półdługowłosa) najprawdopodobniej jest w ciąży i będzie rodzić po raz drugi w tym sezonie. Są tam 3 kilkumiesięczne kocięta i piękny, dorosły kocur biały z beżowo-czarnymi łatami i zielonymi oczami (najzdrowszy z nich wszystkich). Koty dokarmia stara babcia (która ledwo wyrabia się z tym finansowo) i jeszcze ponoć jakaś kobieta. Z babcią kiedyś rozmawiałam, bardzo prosiła o pomoc. To własnie stamtąd zabrałam do Ciapkowa tego pół-ślepego starszego kocurka! jedyny plus w sytuacji tych kotów jest taki że mają wolny dostęp do piwnic w tym bloku. Piwnice co prawda są w fatalnym stanie (byłam kiedyś na zwiadach gdy szukalam ślepaczka - sam smród i brud) ale lepsze takie niż żadne.

Agor-ia mam prośbę - jeśli mieszkasz w tej okolicy i mogłabyś od czasu do czasu rzucić okiem na te koty to byłoby super! Ja mieszkam na Stolarskiej a to miejsce znam z wędrówek na moją działkę.
Ostatnio edytowano Pt sie 20, 2010 13:33 przez BinaDina85, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

BinaDina85

Od: Śro kwi 14, 2010 21:38

Post » Pt sie 20, 2010 11:41 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Mieszkam na Błękitnej, tak wiec zajrze tam jeszcze na pewno. Wczoraj wieczorem bylam, ale to "ciekawe" towarzystwo sie krecilo, troche osob z psami no i koty pewno gdzies czmychnely. Moze uda mi sie wpasc na karmicielke, jesli maja jakies pory jedzenia, to wtedy bym sie im blizej przyjrzala. Szkoda, ze ta koteczka w ciazy, okoci sie niewiadomo gdzie i wtedy szukaj kociat w polu...

Agor-ia

Od: Czw lip 29, 2010 13:40

Post » Pt sie 20, 2010 13:33 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Jedzonko dostają na pewno popołudniu (hmm ... 15 - 16 ??) i wieczorkiem. Z wykle w godzinach popołudniowych mozna zastać koty w trawie; ale trzeba podejść ostrożnie bo uciekają w krzaki albo do smietnika na przeciwko meliny. Njlepiej weź ze sobą saszetkę whiskas (gdy poszłam łapać czarnego ślepka to piękny biało-łaciaty kocur prawie wszedł mi do transportera - na whiskasa się skusił!).

A co do kotki w ciąży to pewnie okoci się w piwnicy, tak jak to zrobiła ostatnio.

Jesli chcesz to możemy się kiedyś spotkać i pójść do tej Babci. Wiem dokładnie gdzie mieszka bo kiedyś już ją odwiedziłam.
Obrazek

BinaDina85

Od: Śro kwi 14, 2010 21:38

Post » Pt sie 20, 2010 14:21 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Jesli okoci sie w piwnicy i bedzie mozna zabrac maluchy, to moge wziac na siebie uspienie slepaczkow... Serce mi chyba peknie, bo nigdy nie zanosilam zadnego zwierzecia do uspienia, ale wiem, ze to jest najlepsze wyjscie...

Lapac kotow nie bede, bo nie mam za bardzo na to warunkow (pomijajac brak niezbednego sprzetu), do tego w srode rano wyjezdzam. Jak wroce z mama i siostra to tez nie wiem, czy dostalabym w ogole przyzwolenie na trzymanie dziczka w domu, niestety. Ale do kotkow zajrze. Z jednej strony szkoda, ze az tak zwiewaja, ale z drugiej to te ufne koty czesciej padaja ofiarami okrucienstwa...

Agor-ia

Post » Pt sie 20, 2010 17:23 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Agor-ia pisze:Z jednej strony szkoda, ze az tak zwiewaja, ale z drugiej to te ufne koty czesciej padaja ofiarami okrucienstwa...

Też jestem zdania,że nie ma co oswajać ulicznych kotów, których nie zamierza się zabrać ze sobą. Wystarczy,że czasem ufają swoim karmicielom- wrodzona ostrożność jest im niezbędna do przetrwania. Smutne,ale prawdziwe.
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Pt sie 20, 2010 18:35 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Wróciłam z urlopu. Wracam do rzeczywistości. Na pewno nie dam rady prześledzić wszystkich zaległości na miau, więc zapytam tu: Wiadomo coś o gdyńskich sterylkach - dostaniemy finansowanie?
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Pt sie 20, 2010 23:07 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

przyznany został nam program na sterylizacje miejskie - gdynia, w wysokości 10 tys i 100 zł:ok: dziękujemy Urzędowi miasta Gdynia :ok: :ok: :ok: za kilka dni sądzę że będzie można rozpocząć akcję sterylizacji :1luvu: (lecznica dr kasprzyk- pustki cisowskie i dr łukuć- redłowo)
drugie tyle do spożytkowania w lecznicy na stryjskiej- dla wiadomości karmicieli.

darowizna od naszej kochanej sponsorki p. ani- 193 zł :ok:
i majki k.- 100 zł (koty u sabiny)
oraz od hani z sopotu - zakup biżuterii
a także 22 zł od pacjentki dr kasprzyka, p. agnieszki
WSZYSTKIM NAPRAWDĘ GORĄCO I Z CAŁEGO SERCA DZIĘKUJEMY :1luvu: :1luvu: :1luvu: wierzę w ludzi i w najgorszych momentach zawsze wychodzi słonko :ryk:
od jutra ja i winera przejmujemy koty w klinice dr kasprzyka, nasi doktorzy jadą na wakacje....oj będzie ciężko......

kotek marcinek dziś spędzi pierwszą noc w nowym wspaniałym domku, nowa rodzina zakochana w małym wesołku :)
do adopcji wydałam dziś też ignacego, był ze mną ok 3 mies- super ludzie, męża wspólnik z dziewczyną, czekali na niego z upragnieniem.
HOTEL DLA KOTÓW "MIAU" http://www.miauhotel.pl ZAPRASZAM

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Od: Pt mar 02, 2007 10:28

Post » Pt sie 20, 2010 23:25 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

tak marlena, jak najbardziej można zbierać pieniądze na te koty z nauty, ale jak wjadą buldożery, to maluchy i tak będą bez szans, więc dobrze by było jak najszybciej zacząć tam sterylizacje. żeby było jak najwięcej kotek nie rozpłodowych. dorosłe instynktownie uciekną, maluchy zginą :|
to jest kolejna duża akcja, i ja jestem jak najbardziej za sterylizacjami, ale sadzę, ze nie udźwigniemy tak dużej kolejnej akcji, mamy już: stocznię i sterylki. moim zdaniem to zadanie do rozwiązania dla dużych i silnych organizacji a nie dla maleńkiej grupy kobiet "nawiedzonych". marlenka- to moje zdanie, nie sprostamy. jest nas za mało.

i mój apel:

WSZYSTKICH CHĘTNYCH Z GDYNI I Z GDAŃSKA, UPRZEJMIE PROSZĘ O SPOTKANIE NA KONIEC SIERPNIA LUB POCZĄTEK WRZEŚNIA, NIE TYLKO PKDT ALE I ZAPRZYJAŹNIONE OSOBY- MUSIMY SIĘ ZEBRAĆ I USTALIĆ PODZIAŁ OBOWIĄZKÓW, np. kto jest odpowiedzialny za ogłoszenia, kto się deklaruje na DT i jaką daje liczbę miejsc dla kotów, kto jest odpowiedzialny za kordynowanie różnych akcji, programów, kto che jeździć na interwencje. jest nas za mało- czynnie działa ok 5 osób- BARDZO PROSZĘ O PODAWANIE TERMINÓW SPOTKAŃ :!: :!: :!:

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Post » Pt sie 20, 2010 23:37 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

matyliano, pisałam do ciebie w sprawie forti na forum, od jakiegoś czasu królikarnia stała wolna. ale dla kotki z podwórka, mała ciasna klatka nie była by pewnie najlepszym rozwiązaniem. bardzo się cieszę ze kicia znalazła super domek, miałam ogromne wyrzuty sumienia, ze przeze mnie zabraliście ją od tej babki z wrzeszcza :oops:

kasia czy ty też dasz się zaprosić na duże zebranie?
wysłałam też zaproszenia do wszystkich członków pkdt z wyjątkiem ani wredne słonko, bo nie mam jej maila- kto do niej napisze?

mam problem, kotek mojej sąsiadki duduś (znajda) który mieszka od kilku dni u mnie ma chyba uszkodzony układ nerwowy albo jest głuchy, majta przedziwnie łebkiem i ma nieskoordynowane ruchy, poza tym cały czas węszy, co wskazuje na głuchotę...ciekawe czy znajdzie się amator na takiego kota? 8O

kto jeszcze się do nas przyłączy? w obliczu akcji sterylkowej kilka osób to za mało!!!!!!!!!!!!!!!!nie mówiąc o ambicjach marlon na ratowanie kotów z nauty.

Obrazek
Obrazek

sabina skaza

Post » Pt sie 20, 2010 23:53 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Ja niestety nie moge dac DT, nie dysponuje sprzetem, ani transportem i zadnego doswiadczenia z dziczkami nie mam, o lapankach nie mowiac :( taki czlowiek nieprzydatny niestety. Jak tylko bede miala pewnosc jakie podawac dane na wplaty na koty z Nauty, to bede wspierac bazarkiem, takiego jeszcze nie widzialam tutaj, zobaczymy, czy sie przyjmie ;)

Agor-ia

Post » Sob sie 21, 2010 6:52 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Ja będę łapać na sterylki, mam klatkę łapkę, auto. Będę łapać głównie w soboty ale i w tyg. jak mi się coś nawinie pod ręce to zawiozę.

Ponieważ i tak siedzę przy komputerze większość dnia, mogę założyć wątek koordynacyjny gdyńskiej akcji sterylkowej i na bieżąco go aktualizować. Będę dzwonić raz w tyg. do Sabiny, która mi poda ile zabiegów jest zrobionych u dr Kasprzyków, ja będę na bieżąco z dr Łukuciem, tak abyśmy wiedziały cały czas ile jest zabiegów już zrobionych w obu lecznicach i aby inni forumowicze też mogli przyłączyć się do tej akcji tak aby wysterylizować jak najwięcej kotek z Gdyni przed zimą.

Jako DT chcę zmniejszać liczbę tymczasów, chociaż wiadomo jak to jest chęci chęciami a życie życiem i zaraz trafi do mnie miot 4 lub 5 kociąt z Gdańska a mam już 3 tymczasy teraz, no cóż byle do zimy może wtedy się trochę poluzuje.

Co do spotkania mi pasuje każdy termin, byle w weekend, najlepiej sobota, tylko muszę wiedzieć z tydzień wcześniej.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Sob sie 21, 2010 10:55 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Ja będę łapać koty 3 razy w tygodniu na sterylizacje (stocznia, nauta i jakieś inne miejsce w Gdyni). Nie będę brać tymczasów ponieważ nie mam możliwości odizolowania ich od moich kotów, przez co moje koty są chore (nie wiadomo na co - mają rozwolnienie i schudły). Wszystkie zgłoszenia z Gdańska chciałabym też przekazywać osobom z Gdańska. Ostatnio wymieniałyśmy się zgłoszeniami z Agą Marczkak, przez co Ona nie musiała jechać z Gdańska do Gdyni i Wejherowa a ja nie musiałam z Rumi do Gdańska. Może też warto podzielić się rejonami?
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Sob sie 21, 2010 11:05 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

Dziewczyny, mogłabym prosić o pomoc? Nie bardzo wiem jak mam ogarnąć kociaka, który wczoraj przez przypadek został pod moją opieką. Nie mam możliwości, żeby go zatrzymać (osoba w domu chora na astmę, mój aspołeczny kot), a nie chciałabym ,żeby stało mu się coś złego, bo jest malutki. Mama nadzieję, że nie spamuję bardzo, ale chciałbym otrzymać jakiej info, bo kota nie dla mnie nigdy nie miałam, a kociaka już prawie z 10 lat.
viewtopic.php?f=13&t=116065

Strzyga

Od: Nie maja 25, 2008 15:01

Post » Sob sie 21, 2010 11:09 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

tak, sądzę że duże walne zebranie jest niezbędne, ponieważ też chciałabym przekierowywać zgłoszenia gdańskie do dziewczyn z gdańska.
dziewczyny od interwencji muszą mieć pieniążki na paliwo, tel. komórkowe- nie mogą dokładać ze swoich. dlatego proponuje też osobę od bazarków, która będzie na ten cel zbierać kasę- mogła by to być osoba nie mająca tymczasów, nie pełniąca u nas żadnej funkcji.
niezbędny jest spis domów tymczasowych i na bieżąco aktualizacja, gdzie jest ile kotów i ile max można tam umieścić.
poza tym potrzebne sa osoby koordynatorów róznych lecznic, ja- kasprzyk, monika- łukuć, zalewski- ?
niezbędne są zbiórki pieniężne do puszek i wszelkie akcje edukacyjne- też musimy wiedzieć kto by sie tym zajmował.
poza tym ja ze swojej strony oferuję dt tylko dla dorosłych kotów, w ilości 3 koty w hotelu z testami fiv/ białaczka. od października nie mogę już trzymać kociąt, bo woliery i królikarnia idą do garażu na jesień i zimę, mam jeszcze ok. 10 kotów w wieku 3-4 mies, które jak nie zejdą do tego czasu to będę musiała albo poddać testom i zabrać do hotelu, albo u kogoś umieścić. wiadomo, ze do hotelu nie wezmę 10 sztuk, bo już mam 2 rezydentki hotelowe które mogą szybko nie znaleźć domu, w każdym razie oliwska tosia nie jest adopcyjna, poza tym zostałam z 4 dorosłych stoczniowców których nikt nie chce i przysposobiłam sobie elizabetkę z gdańska, wiec naprawdę ja już nie chcę brac wiecej kotów, bo jak na dzień dzisiejszy zaległam z 8 rezydentami- a tego mój mąż zboleć nie może i jest ogólnie nieciekawie. poza tym od czasu do czasu służe programami: od edukacji po akcje w mieście, obsługa biura mailowego, pilotowanie strony, koordynowanie PKDT i kontakt z mediami, vivą, urzędami, sponsorami, itp. itd., organizacja zebrań.

Obrazek
Obrazek

sabina skaza

Post » Sob sie 21, 2010 11:16 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.6

zebranie proponuję na 11 września sobota

Obrazek
Obrazek

sabina skaza

[poprzednia][następna]