Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lut 17, 2011 11:38 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

W przyszłym tygodniu ruszają sterylki finansowane przez miasto. W dwóch lecznicach, ale nie wiem jeszcze w jakich.
Obrazek

fuerstathos

Od: Sob sty 24, 2004 17:53

Post » Czw lut 17, 2011 12:18 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

fuerstathos pisze:W przyszłym tygodniu ruszają sterylki finansowane przez miasto. W dwóch lecznicach, ale nie wiem jeszcze w jakich.

ucieszylabym sie gdyby u Przybylskiego bo chirurg z niego swietny.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Czw lut 17, 2011 14:36 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

Etka pisze:
fuerstathos pisze:W przyszłym tygodniu ruszają sterylki finansowane przez miasto. W dwóch lecznicach, ale nie wiem jeszcze w jakich.

ucieszylabym sie gdyby u Przybylskiego bo chirurg z niego swietny.

Niestety w mailu, który dostałam od pana Dźwiga nie było tej informacji. Według jednego źródła to będzie właśnie Przybylski jeszcze jedna lecznica, wg innego jeszcze nie są wybrane.
Najdalej w poniedziałek będziemy wiedzieć :)
Obrazek

fuerstathos

Post » Czw lut 17, 2011 22:59 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

Od kilku dni mam problemy z wejściem na Wasze forum ( jako Wielkopolanka kibicuję Waszym kotom :D ) .

Dziś był taki komunikat:
Strona internetowa jest niedostępna
Strona internetowa pod adresem http://forum.kocipazur.org/ może być tymczasowo niedostępna lub została na stałe przeniesiona pod nowy adres internetowy.
Błąd 324 (net::ERR_EMPTY_RESPONSE): Nieznany błąd.

Wcześniej bodajże "Internal server error"
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Czw lut 17, 2011 23:04 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

u mnie cały czas działa
Obrazek

fuerstathos

Post » Czw lut 17, 2011 23:53 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

Ja mam problemy głównie pod wieczór.
Rano zwykle udaje mi się wejść.
Czasem na stronę wchodzę, ale na forum już nie.
Obrazek

Mulesia

Post » Pt lut 18, 2011 21:39 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

Dziwne :? Ja nie miewam takich problemów...
Ogólnie admin poleca nam przeniesienie się na inny serwer, ale na razie nie mamy za co :roll:

---

Jako że nie udaje się nam pomóc wszystkim, którym chcielibyśmy pomagać postanowiliśmy rozpocząć nową akcję:

Pomóżmy dokarmiać koty miejskie

Nasi wolontariusze starają się ze wszystkich sił pomagać kotom miejskim. Są one bardzo ważnym elementem ekosystemu miejskiego - zabezpieczają nas przed plagami szczurów i myszy. Zajmujemy się ich leczeniem i sterylizacją, stawiamy dla nich domki. Jednak kolejną ważną potrzebą jest dokarmianie kotów wolnożyjących. Bo koty, aby mogły chronić nas przed niechcianymi lokatorami na osiedlach i w naszych piwnicach, muszą być zdrowe i nakarmione.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

W mieście koty mają bardzo niewiele możliwości samodzielnego zdobywania pokarmu. Śmieci wyrzucamy w szczelnych workach, a możliwości polowań koty także mają ograniczone. Coraz więcej miejsc zostaje zabetonowanych, zamienionych w parkingi lub przeznaczonych pod supermarkety.

Fundacja w miarę swoich możliwości finansowych co miesiąc wspiera poprzez dostarczanie karmy osoby zajmujące się dokarmianiem kotów na osiedlach i ulicach. Są to najczęściej osoby, które same niewiele posiadają, jednak mimo skromnych środków finansowych pomagają kotom. Niestety także nasze finanse nie zawsze są w stanie sprostać wszystkim potrzebom. Zdarzają się miesiące, gdy musimy wybierać między karmą a np. finansowaniem zabiegów sterylizacji.

Przy regularnym dokarmianiu kotów koszty są spore. Wystarczy, że podaje się 1 puszkę dziennie (ok. 3 zł) oraz dwie garści suchej karmy (ok. 2 zł) i daje to kwotę 150 zł miesięcznie.

Dlatego zwracamy się do Państwa z naszą nową akcją "Dla kotów miejskich", która ma na celu zapewnienie stałego dokarmiania kotów wolnożyjących.

Na czym polega akcja? Jak możesz pomóc?

Nie każdy ma czas, aby regularnie, dwa razy dziennie odwiedzić siedlisko kotów, przygotowywać jedzenie oraz myć miseczki.

:arrow: Można jednak wpłacić chociaż niewielką kwotę na konto Fundacji. Z tych wpłat zakupimy karmę dla kotów miejskich. Gdyby chociaż 15 osób dokonało wpłat o wysokości 10 zł, to zebrane fundusze wystarczyłyby na miesięczny zapas karmy dla jednej kociej kolonii.

Dane do wpłat:
Fundacja dla Zwierząt „Koci Pazur”
PKO BP 25 Oddział w Poznaniu
51 1020 4027 0000 1402 0415 2856

W tytule przelewu prosimy wpisać "Dla kotów miejskich"

:arrow: Można także zorganizować zbiórkę karmy dla kotów wśród znajomych z pracy czy szkoły, przekazać Fundacji, a my rozwieziemy karmę wśród osób dokarmiających koty miejskie.
Pamiętejmy tylko, że karma nie powinna być przeterminowana!

W sprawie dostarczenia nam karmy prosimy o kontakt telefoniczny: 501 280 282 lub mailowy: annak@kocipazur.org

:arrow: Inną formą pomocy może być zakup karmy w sklepie internetowym http://www.zwierzakowo.pl i zlecenie dostarczenia jej do nas.

Osoby, którym pomagamy dokarmiać koty dbają o porządek w miejscach karmienia, wyłapują i zawożą koty na zabiegi kastracji/sterylizacji, aby zapobiegać nadmiernemu ich rozmnażaniu, a także w miarę możliwości regularnie odrobaczają i odpchlają koty.

Pamiętajmy! Zdrowe i zadbane koty wolnożyjące są naszymi przyjaciółmi!

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Na zakończenie każdego miesiąca będziemy informować Państwa o ilości wpływów z akcji oraz ilości zebranej/zakupionej karmy.
Obrazek

fuerstathos

Post » Pt lut 18, 2011 21:45 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

ja też wchodze na forum bez problemu
moze to wynik ostatniego ataku "hakerów"
Obrazek

Ania Z

Od: Śro lip 07, 2004 10:34

Post » Pt lut 18, 2011 22:33 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

fuerstathos pisze::arrow: Inną formą pomocy może być zakup karmy w sklepie internetowym http://www.zwierzakowo.pl i zlecenie dostarczenia jej do nas.

Dwa pytania z gatunku "technicznych":
1. Wolicie karmę, czy pieniądze? (co Wam łatwiej ogarnąć)
2. jeśli karmę, to czy musi być koniecznie ze "Zwierzakowa" (czy jakby np. było z "zooplus", to też może być)
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pt lut 18, 2011 22:50 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

zabers pisze:
fuerstathos pisze::arrow: Inną formą pomocy może być zakup karmy w sklepie internetowym http://www.zwierzakowo.pl i zlecenie dostarczenia jej do nas.

2. jeśli karmę, to czy musi być koniecznie ze "Zwierzakowa" (czy jakby np. było z "zooplus", to też może być)

ad. 1. Właściwie nieistotne. Jednak wolelibyśmy, aby to nie była karma marki Tesco lub Biedronka :oops:
ad. 2. sklep może być właściwie dowolny :)
Obrazek

fuerstathos

Post » Pt lut 18, 2011 22:52 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

To ja jeszcze zapytam, czy rodzaj karmy jest obojętny ( sucha / mokra , whiskas/RC ) ?

Jaką przyzwoitą karmę w dobrej cenie można zakupić?
Obrazek

Mulesia

Post » Pt lut 18, 2011 22:56 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

fuerstathos pisze:
zabers pisze:

ad. 1. Właściwie nieistotne. Jednak wolelibyśmy, aby to nie była karma marki Tesco lub Biedronka :oops:
ad. 2. sklep może być właściwie dowolny :)

ad. 1. myślałam o Animondzie ( http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ross/31083 ). Podobno kotom smakuje i w dwupaku 2x 15 kg wychodzi korzystniej, niż w "zwierzakowie".
Czy taka może być?

O, doczytałam post mulesi i też się przyłączam - lepiej sucha, czy mokra? i jakieś "wytyczne", jeśli wolno. :oops:
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Sob lut 19, 2011 10:02 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

ja w tym roku wspomoge Was 1%.
karma tez ale to troszke pozniej jak wydam wszystkie tymczasy jakie mam pod opieka finansowa.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Sob lut 19, 2011 11:16 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

zabers pisze:ad. 1. myślałam o Animondzie ( http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ross/31083 ). Podobno kotom smakuje i w dwupaku 2x 15 kg wychodzi korzystniej, niż w "zwierzakowie".
Czy taka może być?

O, doczytałam post mulesi i też się przyłączam - lepiej sucha, czy mokra? i jakieś "wytyczne", jeśli wolno. :oops:

:)

Właśnie tę animondę najczęściej kupuję, koty jedzą ją bardzo chętnie :) A faktycznie cena dwupaku bardzo korzystna.

Jeśli chodzi o rodzaj - jednak idziemy na "ilość", więc RC raczej odpada. Na RC są jedynie koty, które są u nas na czas sterylizacji, na stałe karmienie tym wszystkich okolicznych dziczków jednak pozwolić sobie nie możemy. Dlatego wybieramy karmy z niższej półki, starając się jednak nie schodzić do karm poziomu Tesco. Z regułu właśnie animonda lub purina cat chow, w zależności od promocji.

Mokre czy suche - kupujemy oba rodzaje, z naciskiem na większą ilość suchego (ekonomia). Z mokrych najczęściej puszki Felixa, chociaż przyznam, że ostatnio gdy karmicielki proszą o jedzenie, a ja nie mam czego im dać, to jadę do reala i kupuje kitekata, jako alternatywę dla kitka z biedronki (chociaż nie wiem, czy jest różnica).

Dzięki za odzew :1luvu:
Obrazek

fuerstathos

Post » Sob lut 19, 2011 11:51 Re: Fundacja Koci Pazur Poznań - koty szukają domu, inf str 1

Etka pisze:ja w tym roku wspomoge Was 1%.
karma tez ale to troszke pozniej jak wydam wszystkie tymczasy jakie mam pod opieka finansowa.

dziękujemy :1luvu:

---

Pozdrowienia od Nefi z Orła Białego

Obrazek

Przupomnienie: Nefi to mama Balbinki i Rumcajsa. Urodziła je i dwa dni później kociaki zniknęły, a kotkę zbieraliśmy spod bloku jak szmatkę - odwodnioną, wycieńczoną, z wysoką gorączką i martwicą części języka. Nefi stanęła na nogi po trzech dniach na kroplówkach i lekach. Niestety pojawił się smark, wiszący do dziś (od początku sierpnia). Wymazy (3 razy) nie wskazały na obecność bakterii, raz zauważono grzyba. Leki na grzyba nie zahamowały smarka. Ostatni wymaz wyszedł zupełnie jałowy. Nie ma czym ją leczyć. Jeśli smark nie zniknie do końca lutego, to rezonans lub tomografia. Może ma jakiś polip lub coś w tym rodzaju. Ale i tak nie wiadomo, co potem :( Na razie kotka biega u nas po mieszkaniu ze smarkiem, a my za nią z chusteczkami. Już jesteśmy przyzwyczajeni ;) Jedynie nie potrafimy się pogodzić z jej rujkami (ale po macicy Kukułki boję się podawać hormony).
A kociaki, jak się okazało, zabrała jej inna kotka i przyniosła do karmicielki. Karmicielka karmiła je mlekiem dla kociaków, a kotka pielęgnowała i wychowywała. Rumcajs ma załomek na ogonie taki sam, jak Nefi. A Balbinka robi karierę ;) :
Obrazek

Rumcajs i Balbinka mają wspólny domek :)
Obrazek

fuerstathos

[poprzednia][następna]