Maniuś-koniec historii.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto lut 28, 2017 10:42 Re: Maniuś-grozi mu szopa i podwórko,nie wiem co robić.

Słuchajcie wylałam trochę żalu,wczoraj była kolejna nie udana próba zapoznania Mańka z kotami i psem.Nawet dziś mówią w domu,że trzeba go wypuścić z kotłowni bo siedzi w oknie i smutno patrzy,no dobra,ale wtedy na pewno dojdzie do sytuacji gdy Maniek pobije,któregoś kota,albo znów pogoni psa.Znów będzie złość,gadanie,że trzeba go gdzieś wywieźć,albo dać do tych ludzi i robi się błędne koło.
Jeśli dobrze pamiętam pierwszy raz on zaczął pojawiać się w mojej okolicy w 2013r, żeby go nie postarzać to 5 lat ma.Już wtedy były kocie bójki,często kończyło się ropniem na pyszczku,czy na łapie,uszkodzonym ogonem i wizytą u weta.Patrząc od strony moich kotów to pomogliśmy ich najgorszemu wrogowi.Nie wiem czy jest szansa,że się dogadają,wtedy mógłby spokojnie czekać na dobry dom u mnie.

ewelina80

Od: Wto lut 23, 2010 15:40

Post » Wto lut 28, 2017 11:04 Re: Maniuś-grozi mu szopa i podwórko,nie wiem co robić.

No dobrze, ale co postanowiliście z rodziną?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto lut 28, 2017 14:45 Re: Maniuś-grozi mu szopa i podwórko,nie wiem co robić.

Ewelina, pisałaś, że Maniuś jest oceniany na 3 lata i tak ogłaszamy. A ma książeczkę i wet wpisał wiek? Nie należy przeginać, bo ogłaszamy Maniusia jako młodego 3-latka i ktoś ma go wziąć na podstawie Twoich informacji. Potem może chcieć zwrócić kota, bo jest 2 lub 3 razy starszy niż podałaś.
Co do wymogów - domy tymczasowe często wymagają osiatkowań, ale za to z reguły oddają koty zadbane, przebadane, zaszczepione, zwykle po testach. Trzeba szukać jak najlepszego domu, w którym będą dbać o kota, i tyle.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Wto lut 28, 2017 17:25 Re: Maniuś-grozi mu szopa i podwórko,nie wiem co robić.

Maniuś nie ma książeczki,3 lata- taki wiek określiła wetka,która robiła mu kastracje,badań żadnych nie miał robionych.Po jego zachowaniu widać,że to młody,aktywny kot,lubi zabawę wędką z piórkami.
To co napisałam wyżej to moje przypuszczenia,wtedy to mógł być jakiś inny kot ,tylko podobny,no nie wiem.

ewelina80

Post » Wto lut 28, 2017 20:02 Re: Maniuś-grozi mu szopa i podwórko,nie wiem co robić.

ewar pisze:
Gretta pisze:
ewar pisze:To już lepsze lubelskie schronisko.Tam ma jakąś szansę na dom.

A jeśli nie? :( Jeśli tylko się rozchoruje?
Może Fundacja Felis by pomogła?
http://fundacjafelis.org/kontakt

A jakie szanse ma w jakimś gospodarstwie, gdzie nawet jeść nie dostanie? O wecie nawet nie wspomnę.

Przecież nie pisałam że gospodarstwo lepsze.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro mar 01, 2017 10:33 Re: Maniuś-grozi mu szopa i podwórko,nie wiem co robić.

Erin pisze:No dobrze, ale co postanowiliście z rodziną?

Kotek jest w kotłowni,dopóki któryś z domowników go nie wypuści,bo szkoda,że sam siedzi,że jest ładna pogoda.Jeśli koty się spotkają,my nie dopilnujemy,poturbuje mocniej,któregoś z domowych,znów będzie podobna sytuacja w domu,jak ta pod wpływem,której zmieniłam tytuł.
Może ktoś jeszcze zadzwoni w jego sprawie,chyba odpuszczę ten osiatkowany balkon,tylko tak w granicach rozsądku.
Gdy skończy się sezon grzewczy tam gdzie on teraz jest zrobi się wilgoć,tak mamy co roku,tylko wietrzenie pomaga.Być w takim pomieszczeniu to też nie zdrowo dla kota.
Wczoraj wzięłam go do domu z nadzieją,że w takim miejscu będzie mniej pewny siebie i nie będzie miał ochoty tłuc kotów.Zosia patrzyła na niego z bezpiecznego miejsca,zero reakcji,Zuzia opchykała go zanim zdążyłam jeszcze wypuścić Mańka z transportera,oczy miała dwa razy większe,Kazik gdy wyczuł Maniusia zaczął buczeć,warczeć,nasrożyli się na siebie ,pewnie bez kontroli doszłoby do bójki.
Maniuś mnie zaskoczył,zachowywał się jakby znał dom,nie był przestraszony,raczej wyluzowany :D Sam sobie znalazł kuwetkę i skorzystał z niej.
To taki fajny i mądry kotek,tylko chyba musi być jedynakiem.
Gdy uda mu się znaleźć dom,jego nowi opiekunowie muszą być gotowi na Maniusiową miłość,okazuje ją bardzo wymownie :D

W ogóle to mam ochotę zmienić tytuł na coś w stylu:Bandziorek do wzięcia ,szuka domu.Bo Maniek to taki koci bandziorek,ale nie będę się wygłupiac 8)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ewelina80

Post » Śro mar 01, 2017 11:20 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

Ładne domowe zdjęcia. Trzeba dodać do ogłoszeń. Na Adopcjach Miau trzeba zmniejszyć zdjęcia. Umiesz czy wysłać Ci zmniejszone?
Oddajemy też koty do domów bez osiatkowań, bo nie każdy DT obligatoryjnie tego wymaga. Ale wypytuję, które piętro (na parter i wysokie piętra bym nie oddała kota), czy opiekun jest świadomy niebezpieczeństw (w tym uchylne okna) i jak zamierza zadbać, żeby kot nie wypadł. Jak ktoś nie rozumie niebezpieczeństwa, bo miał kota albo widzi u sąsiadów i nic się nie stało, to skreślam taki dom. Ale zgłaszają się też ludzie w mieszkaniach z oszklonym balkonami lub bez balkonu, gdzie łatwo zadbać o okna, montując kratkę na uchylne okno lub blokadę z IKEI za 20 zl. Musisz do tego namawiać. Wysyłałam Ci maila z informacją o zabezpieczeniach?

Arcana

Post » Śro mar 01, 2017 13:37 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

Kurczę, szkoda że nie chce się dogadać z resztą towarzystwa. A może zapytać weta o jakiś uspokajacz? Może by się wyciszył?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro mar 01, 2017 14:42 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

Ewelina, dziś odświeżyłam swoje ogłoszenie na OLX, pojutrze regulaminowo odświeżę, więc na razie nie podnoś.

Arcana

Post » Śro mar 01, 2017 18:38 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

No bez przesady z tym, że musi być jedynakiem. Przyniosłaś "nowego" kota do domu, to musiały być syki i buczenie. Prawie zawsze któremuś z kotów nowy lokator nie spodoba się, z wzajemnością. Po pięciu minutach nie będzie sielanki, trzeba dać im trochę czasu. Moją Lala i Tofik, żyją pod jednym dachem 10 lat i bardzo się nie lubią, jak on się tylko na nią popatrzy krzywo to ona już buczy i warczy, ale sierść nie lata. Ta dwójka tak ma, a z resztą w stadzie żyją w zgodzie.
Trochę czasu, czułości i tłumaczenia buczącym, że będzie ok :wink: i będzie :lol:
Piękny kocio z Maniusia <3 i tak dobrze czuje się w domu, już go nie odnoś do tej kotłowni, niech zazna domowego ciepełka :201461
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Czw mar 02, 2017 11:00 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

Arcana dzięki wielkie :1luvu:
Nie wiem czy jakiś uspokajacz pomógłby.
Wydaje mi się ,że zarówno on jak i moje koty mają już zakodowaną głęboko w głowie złość i taką agresję w stosunku do siebie.Dziś gdyby nie zamknięte drzwi Franio i Maniek chyba pozabijali by się :( Jeśli to faktycznie już od dłuższego czasu Maniek kręcił się w mojej okolicy ,a nie jego klon,to już wtedy jak był podrostkiem dochodziło do bójek.Nie dziwię się ,że moje koty jak go widzą to wieją gdzie pieprz rośnie,jeden tylko jest odważniejszy chce koniecznie się z nim prać.
Dla człowieka Maniuś jest słodki,może uda mu się znaleźć dom bez kotów :)

ewelina80

Post » Pt mar 03, 2017 14:08 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

Prośba o udostępnianie Maniusia na fb :)
https://www.facebook.com/beata.piskorek.1?ref=br_rs

Arcana

Post » Sob mar 04, 2017 12:12 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

Slicznie dziekujemy i prosimy o udostepnianie :D

ewelina80

Post » Pon mar 06, 2017 14:15 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

Obrazek
Nikt nie chce takiego przystojniaka :D
Przynoszę Maniusia do domu z nadzieją,że jakoś zmieni stosunek do moich kotów,ale na razie bez efektów,Maniek chce je gonić i tłuc :cry:
Maniuś zachowuje się jakby znał dom,nie przerażają go domowe hałasy,tak jakby wyszedł na chwilkę do ogródka i wrócił,lubi się bawić kocimi zabawkami,wie gdzie znajduje się kuwetka,wąchanie waleriany to dla niego odlot na najwyższym poziomie,tarza się po dywanie,wywala z boku na bok :D Dla ludzi jest prawdziwym słodziakiem,no kot idealny :lol:
Wydaje mi się,że gdyby trafił do doświadczonego DT,gdzie mógłby od nowa zacząć układać swoje stosunki z kotami,gdzie koty nie bały by się go,bo po prostu nie znałyby Mańka,gdzie byłaby osoba,która zna się na kotach,wie jak zapoznawać,to może pojawiłaby się szansa może nie na kocią miłość,ale chociaż wzajemną tolerancję.U mnie to chyba trzeba by zresetować mózgi moich kotów i Mańka,wymazać z pamięci to co nie dobre,ale ja nie wiem jak wyprostować te pogmatwane kocie relacje,chyba przerasta to moje możliwości :oops:

ewelina80

Post » Pon mar 06, 2017 14:27 Re: Maniuś-pilnie szuka domu,może stracić schronienie.

Niesamowity przystojniak z niego.Cudo :1luvu:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

[poprzednia][następna]