NaTymczasie.pl - Daphne i Fortuna rezydentki NaStałce :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob paź 02, 2010 19:09 Re: [Gliwice DT Antares] Raszo już w Domu Stałym :)

Amanda_0net pisze:No czytałam właśnie, bo Zaba13 to ja :mrgreen: :kotek:

Hiehie...tak podejrzewałam - zbieżność z nickiem blogowym ;)

Swoją drogą - muszę dorwać jakieś tematyczne emoty. Bez tego jak bez ręki ;)

Antares

Od: Wto lip 20, 2010 18:22

Post » Sob paź 02, 2010 19:49 Re: [Gliwice DT Antares] Niebawem kolejny tymczas :)

Daję radę, mam wprawę w emotkach :wink:
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

Post » Sob paź 02, 2010 19:58 Re: [Gliwice DT Antares] Niebawem kolejny tymczas :)

Szukam...szukam... :mrgreen: hehe...

Antares

Post » Sob paź 02, 2010 20:21 Re: [Gliwice DT Antares] Niebawem kolejny tymczas :)

Z gg weź :)

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Sob paź 02, 2010 20:30 Re: [Gliwice DT Antares] Niebawem kolejny tymczas :)

Amanda_0net pisze:Z gg weź :)

Biorę to pod uwagę - są chyba najładniejszymi jakie znam :D. Nawet już obcokrajowcom "sprzedawałam" pakieciki tych ikon bo byli nimi zachwyceni a nie znają czegoś takiego jak GG ;)

Antares

Post » Nie paź 03, 2010 16:39 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

Przybyła Jej Wysokość Gratka. Niby bura, ale w sumie ma bardzo nietypowe umaszczenie - grafitowe :D I przepiękne oczy. Generalnie jest cudna...ale i bardzo przestraszona. Nawet nie wyszła sama z transporterka, tylko schowała się w najdalszym jego kątku. Gdy wyjechała z transporterka wraz z posłaniem, przeszła powoli, ostrożnie kawałek z brzuchem przyklejonym do podłogi i zaszyła się w innym kątku przedpokoju między butami.

Daje się wziąć na ręce i nosić, nie atakuje, nie broni się, ale cała sztywnieje ze strachu gdy tylko ją dotknąć. Ale jak się ją drapie i głaszcze to widać że się jej to podoba mimo, że się boi. Trochę ciężko głaskać wepchniętego w najdalszy kąt za kanapą kota...generalnie ciągle szuka kątka do schowania się. Znów się zaszyła i nie wychodzi. Nawet na pachnące dobroci w miseczce nie reaguje. No cóż...pokazałam jej kuwetę, miseczkę z odrobinką pyszności wstawiłam do budki w drapaku i poczekam co będzie dalej.

Antares

Post » Nie paź 03, 2010 21:49 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

Panie i Panowie, oto Gratka we własnej osobie:

Obrazek
Adoptowana w dniu 05.11.2010!

więcej fotografii: [ kliknij tutaj ]
blog o Gratce: [ kliknij tutaj ]

Imię: Gratka
poz. schr. k-1555
Blokada płodności: Sterylizowana
Szczepienia profilaktyczne: 26.04.2010
Odrobaczenie: 26.04.2010
Umaszczenie: Grafitowa pręgowana (Dymna)
W schronisku od: 23 marca 2010
W domu tymczasowym od: 03.10.2010 do 05.11.2010

Obserwacje na dzień 23.10.2010:

* Typowa, młoda kotka - ciekawa świata i skora do zabawy
* Potrzebuje sporo czasu, cierpliwości i delikatności by się oswoić z miejscem, człowiekiem, nową sytuacją
* Niesamowicie potrzebuje człowieka, mimo, że sprawia wrażenie przestraszonej. Po względnym oswojeniu sama przychodzi, łasi się, lubi leżeć oparta o człowieka. Lubi mieć opiekuna w zasięgu wzroku, widać, że ma tendencje do bycia bardzo towarzyską kotką.
* Za drapanie po brzuszku da się pociąć ;) uwielbia głaskanie bez końca
* Uwielbia szczotkowanie
* Gdy się ją bierze na ręce, nie wyrywa się tylko przytula - to raczej rzadkość u kotów
* Zapamiętale liże po rękach zwłaszcza, gdy w dłoni było jedzonko :)
* Poza powyższymi sytuacjami (przynajmniej na razie) jest płochliwa - wynika to z tego, że jako niespełna roczna kicia trafiła do schroniska i długo była leczona, więc skojarzyła człowieka z bolesnymi zabiegami. Przekonanie się, że człowiek nie jest zagrożeniem wymaga czasu. W DT już po niespełna 3 tygodniach z kotki, która nie wychodziła zza sofy, stała się kicią łaszącą się niemal przez cały dzień do mnie (z przerwami na zabawę i jedzenie :) ) i pozwalającą się głaskać niemal bez końca
* Korzysta z kuwety
* Jest cichą kotką - nie ma w zwyczaju głośno miauczeć by coś wymóc na opiekunie. Głaskana włącza traktorek, czasem zamruczy (najczęściej gdy się ją obudzi)
* Nie wykazuje potrzeby by spać w sypialni opiekuna. Jeśli jest do niej wpuszczona - wskoczy czasem na łóżko (do nóg).
* Nie próbuje forsować zamkniętych przed nią drzwi ani miaukiem, ani drapaniem :)

WSKAZÓWKI (dla łatwiejszego startu):

* w nowym domu dobrze ograniczyć jej dostępną przestrzeń i z czasem stopniowo dawać jej dostęp do innych pomieszczeń - wówczas będzie mniej wystraszona
* jest ciekawską kotką - należy zatem bezwzględnie schować leki, chemię itp. - przynajmniej na początku gdy intensywnie "bada teren"
* warto stworzyć jej "kryjówkę", w której będzie czuła się "niewidzialna" - wystarczy zwykły karton

Istnieje możliwość umówienia się na wizytę w Domu Tymczasowym (Gliwice)

Kontakt ze mną w sprawie Gratki
email: kot@natymczasie.pl
tel. 514-250-451

Gratka jest podopieczną Schroniska dla zwierząt w Zabrzu Psitulmnie.pl
Przy adopcji podpisywana jest umowa adopcyjna ze Schroniskiem
Ostatnio edytowano Pt lis 05, 2010 22:29 przez Antares, łącznie edytowano 6 razy

Antares

Post » Pon paź 04, 2010 8:01 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

Jaka śliczna :1luvu: ona jest DYMNA :D

Skoro się uchowała od marca w schronisku, to znaczy ze to dzielna kotka :ok: Będzie dobrze!
Gratuluję ślicznej tymczasi :mrgreen:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pon paź 04, 2010 8:22 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

sisay pisze:Jaka śliczna :1luvu: ona jest DYMNA :D

No właśnie tak od wczoraj łażę i się zastanawiam czy to się właśnie tak nie nazywa :D
sisay pisze:Skoro się uchowała od marca w schronisku, to znaczy ze to dzielna kotka :ok: Będzie dobrze!
Gratuluję ślicznej tymczasi :mrgreen:

Póki mam z nią niezłą jazdę... :roll: mam nadzieję, że się mnie przestanie bać.
Ciągle ładuje się w jakieś najdalsze kąty mieszkania, gdy ją dziś nad ranem znalazłam wepchniętą za muszlą klozetową na zimnych kafelkach, powiedziałam "dość" i wpakowałam ją na jakiś czas do transportera na podusię i trzymam go blisko siebie by się przyzwyczajała do mnie. Co jakiś czas zanoszę do kuwety. Teraz trochę wyluzowała i leży na biurku obok wepchnięta za półeczkę z drukarką. Pilnuje routera :D

Aaaa...z rana dała mi się dokładnie wyszczotkować! Szczotka do masażu potrafi zdziałać cuda - bojaźliwa kota podczas szczotkowania nie napinała się i leżała spokojnie plackiem zadowolona i odprężona 8O . Nawet brzuszek dała sobie wyczesać :) Chyba zamiast głaskania ręką będę ją "głaskać" szczotką :mrgreen:

Antares

Post » Pon paź 04, 2010 8:41 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

Ale wieści. Jak Brzuszek to już tylko chwilka i będzie dobrze :ok:

Jaką masz szczotkę do masażu? :!:

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Pon paź 04, 2010 9:24 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

Taką jak na tym filmiku od ok. 15 sekundy http://www.youtube.com/watch?v=5Ed4lk4jykc
To taka gumowa, miękka szczotka nakładana na dłoń.

Antares

Post » Pon paź 04, 2010 9:32 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

A to wiem, miałam taką z RC ale urwała mi się guma zakładana na dłoń :evil:
Ale Raszuś piękny jest :1luvu:

Teraz mam takie coś i nawet niedotykalska Myszka uwielbia jak ją tym czeszę :lol:

http://allegro.pl/furminator-7-6-cm-try ... 77366.html

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Post » Pon paź 04, 2010 10:04 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

a moje za tym nie przepadają, to jest twarde i kanciaste i zdarza się kota dziabnąć :roll: ale ja uwielbiam :mrgreen: a jak ładnie się tym czyści powierzchnie z kłaków! 8O

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pon paź 04, 2010 10:06 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

Też fajna sprawa jeśli usuwa tyle podszerstka :ok: Ale obawiam się, że na widok tego kot by protestował.
Muszę Gratce doprowadzić sierść do porządku bo jest strasznie matowa :roll: tak że przed momentem było kolejne czesanie. Uwielbia to :D A poza tym ciągle nawiewa. Zachowuje się jak dzikuska, ucieka przede mną, chowa się, nawet żeby coś zjadła to muszę przy niej siedzieć i co chwila powstrzymywać od uciekania od michy. Musiałam też zagrodzić szparę między ścianą a lodówką bo by mi wlazła za lodówę a to miejsce nie należy do bezpiecznych. Znów siedzi obok mnie w transporterze bo nie da rady - inaczej jej ciągle szukam po domu...

Antares

Post » Pon paź 04, 2010 10:15 Re: [Gliwice DT Antares] Gratka na tymczasie

Przejdzie jej, cierpliwości. Musi ochłonąć i poczuć się bezpieczna :)

Furminator pięknie wyczesuje i sierść robi się błyszcząca i miękka. Nawet Psotka wywala brzuch do góry przy czesaniu, a ona nieskora do takich pieszczot :wink: :mrgreen:

Sisay jak tak lubisz to mogę Cię wyczesywać :ryk:

ObrazekObrazek

Amanda_0net

[poprzednia][następna]