rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob mar 20, 2010 19:14 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

aurora te panienki są prześliczne, na pewno znajdą cudowny domek.
Gdybym miała domek z gumy :roll: Tylko nie wiem, czy przeszłabym przez sito eliminacji :wink:
ObrazekObrazek
Obrazek

kasiakom

Od: Śro maja 03, 2006 20:55

Post » Sob mar 20, 2010 19:15 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Niestety, zgodnie z zasadami na forum musisz sama zainicjować wątek. Trudno.
Obrazek[*]ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kropka 2310

Od: Sob sty 17, 2009 20:12

Post » Sob mar 20, 2010 20:50 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

kasiakom pisze:aurora te panienki są prześliczne, na pewno znajdą cudowny domek.
Gdybym miała domek z gumy :roll: Tylko nie wiem, czy przeszłabym przez sito eliminacji :wink:

Niestety, musiałam takie sito uruchomić :(

aurora

Od: Sob sie 13, 2005 14:59

Post » Sob mar 20, 2010 21:31 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

kasiagoldyn pisze:Witajcie! Mam na imie Katarzyna i bardzo chetnie przyjme dwie koteczki mam dosyc duze mieszkanie.Kocham brytyjskie koty i od dawna marze zeby miec takiego kota,nie pracuje wiec cały czas bym była w domu.Nie stac mnie na kupno tak drogiego kota więc zaczełam szukac adopcji.Mój telefon 880220258.

Jako, ze Pani Kasia na forum wyraziła chęć adopcji moich kotek, odpowiadam, że po rozmowach mailowych zdecydowałam, iż rasa Rosyjski Niebieski nie jest odpowiednią dla potrzeb Pani Kasi.

Pani ma w domku 6.letnią córeczkę, którą zachwyciła uroda moich Rus. Jednak ja uważam, ze to nie jest rasa dla dzieci - z pewnością nie moje rus. :(
Poleciłam 'syjamka' z jednym oczkiem, który również przez to forum szuka domku. Myslę, że to idealnie przytulaśny kot... a geny syjama sprawiaja, ze od człowieka się nie odlepi. 8) :kotek:

Pani Kasia jednak chce kota rasowego. Także, jak będziecie coś wiedzieli o pięknym rodzinnym rasowcu szukającym domku... to do Pani Kasi.

aurora

Post » Sob mar 20, 2010 21:51 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

RUS-y to bardzo wrażliwe, delikatne koty, nie zniosą odtrącenia, odrzucenia przez człowieka, potrzebują ciepłego, kochającego domku.
Dziewczyny są cudne, gdyby nie dwa moje niebieściuchy, które akurat urządzają wieczorną gonitwę ... :roll:
Jeżeli ktoś się zastanawia, ma wątpliwości ... to naprawdę cudowne koty, bardzo towarzyskie, całym sercem przywiązane do człowieka.
Na forum jest cała masa niezwykłych kotów, ja jednak z całego serca polecam RUS-y, to naprawdę kawałek nieba mieszkający pod naszym dachem.
Timur i Gala trzymają kciuki za dobry domek :ok: :ok:
http://niebiesciuchy.blogspot.com

uwarka

Od: Sob sty 02, 2010 16:28

Post » Sob mar 20, 2010 22:18 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Popieram ruski to koty delikatne ale i gadatliwe. Aczkolwiek mój Nikita znosi dzielnie ciągłe głaskanie i noszenie przez 3 i 8 latkę i jego jedyną Pańcią jest właśnie starsza córka. To z nią śpi i jej mruczy do ucha niebieski bajki :wink:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Sob mar 20, 2010 22:24 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Asia_Siunia pisze: Aczkolwiek mój Nikita znosi dzielnie ciągłe głaskanie i noszenie przez 3 i 8 latkę i jego jedyną Pańcią jest właśnie starsza córka. To z nią śpi i jej mruczy do ucha niebieski bajki :wink:

No moje takie nie są.
A może mnie się tylko tak wydaje... gdyż na tle MEGA 'upierdliwych' syjamów wypadają jako zdystansowane i nietykalskie :lol:

aurora

Post » Sob mar 20, 2010 22:35 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Asia_Siunia pisze: To z nią śpi i jej mruczy do ucha niebieski bajki :wink:

U nas są "łóżka przejściowe" :mrgreen:
to koty wybierają z kim śpią danej nocy, czasami zostawiają ludzi i noc spędzają na sofie cudnie przytulone do siebie

uwarka

Post » Nie mar 21, 2010 11:27 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Wskakujemy niedzielnie :kotek:

Obrazek

aurora

Post » Nie mar 21, 2010 15:56 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

słodkości
Auroro, twoje koteczki są CUDOWNE :oops:
No cóż ja mam lekki odpał na punktcie niebieściuchów :roll:

Koty tej rasy są bardzo inteligentne, wrażliwe i subtelne. Bardzo przywiązują się do właściciela, starają się nie tracić go z oczu, często chodzą za nim jak pies. Są domatorami, rzadko wyprawiają się na wędrówki po okolicy. Są raczej ciche i nieśmiałe, nie miauczą głośno. Są zwinne i ruchliwe, rzadko jednak coś zrzucają czy niszczą. Lubią tez zabawę małymi zabawkami. Chętnie okazują uczucia, uwielbiają towarzystwo człowieka, dobrze czują się wśród dzieci. Źle znoszą samotność i nie maja kłopotów z przyzwyczajeniem się do obecności innych zwierząt, w tym także psów. Obcych traktują z duża rezerwą, ale nie są z natury strachliwe. Ich inteligencja sprawia, że można je nauczyć wielu rzeczy
trochę informacji dla tych, którzy pragną zaprosić niebieskie szczęscie pod swój dach ....

Przez pewien czas istniały różne, sprzeczne opinie o pochodzeniu tej rasy. Być może wynikało to stąd, że rasa znana była kiedyś pod trzema różnymi nazwami - kot niebieski archangielski, kot maltański oraz kot rosyjski niebieski. Obecna nazwa została oficjalnie przyjęta dopiero w latach 40-tych. Istnieją dowody, że rasa ta rzeczywiście wywodzi się z Rosji, nawet dzisiaj spotyka się tam dzikie koty o podobnych cechach zewnętrznych. Rasa ta jest rasą naturalną, nie pochodzi z krzyżówek innych ras. Podobno były to ulubione koty rosyjskich carów. W latach sześćdziesiątych XIX wieku zostały sprowadzone do Anglii. Pierwsza wystawa, w której brały udział, miała miejsce w 1875 roku i koty te wystąpiły na niej w kategorii kotów niebieskich. Własną kategorię otrzymały dopiero w roku 1912. Obecnie znana jest tylko jedna odmiana tej rasy - w Wielkiej Brytanii wyhodowano eksperymentalnie białą odmianę kota rosyjskiego. Nie zyskała ona jednak dużego zainteresowania i jest obecnie bardzo rzadko spotykana.

Spokrewniona z kotem rosyjskim niebieskim jest rasa Nebelung będąca jego długowłosą odmianą.

Budowa
Budowa ciała smukła, wydłużona, drobnokoścista, lecz dość muskularna, ogon długi i szczupły.

Głowa
krótka, o klinowatym kształcie, nos średniej długości, prosty.

Nogi
długie, drobnokościste, ale dość muskularne i silne, proporcjonalne, tylne nieco dłuższe niż przednie.

Stopy
małe, zaokrąglone, o miękkich poduszkach - czasem odnosi się wrażenie, że kot stąpa na palcach.

Uszy
stosunkowo duże, trochę spiczaste, o skórze delikatnej i cienkiej, sprawiającej wrażenie przezroczystej.

Szata i umaszczenie
Futro odznacza się pięknym, niebiesko-srebrnym kolorem, a do tego taką miękkością, że o kotach tej rasy mówi się "żywe pluszaki". Sierść powinna być gęsta, składać się z dwóch rodzajów włosów i odstawać od ciała.

Oczy są duże, mają kształt migdałów i są zawsze intensywnej, zielonej barwy.
w tych oczach można utonąć :oops:

uwarka

Post » Nie mar 21, 2010 16:17 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

:) A z mojej strony:

Już w XVII wieku kot Rosyjski Niebieski gościł na europejskich dworach książęcych.
Uważano go za maskotkę przynosząca szczęście.
O dokładnym pochodzeniu rasy niewiele wiadomo. Najprawdopodobniej krajem ojczystym kota jest właśnie Rosja.
Program hodowlany sprawił, że dzisiejszy kot ROSYJSKI NIEBIESKI różni się od swojego pierwowzoru.
Na szczególną uwagę u kotów tej rasy zasługuje ich futro. Srebrzysty nalot na nim sprawia, ze tak popularny niebieski kolor włosa staje się oryginalnym odcieniem „błękitu”

Przemiły, wyjątkowy charakter kota Rosyjskiego sprawia, ze to właśnie ta rasa ma tylu wielbicieli.
Zrównoważone usposobienie Niebieskich nie przeszkadza w przejawianiu chęci do zabaw, lecz tylko wtedy gdy kot ma na to ochotę ;-)
Jednak ich towarzyskość jest umiarkowana. Nie lubią gości, ale swojemu opiekunowi okazują ogrom miłości i przywiązania. Nie przepadają za małymi dziećmi. Jest wiele innych ras zdecydowanie bardziej odpowiednich na towarzysza dziecięcych zabaw.
Łagodne, ciche, „wyważone”, inteligentne. Potrafią rozkochać w sobie niejednego kociego sceptyka.

aurora

Post » Nie mar 21, 2010 16:48 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Śliczne kicie,mam nadzieje że znajda kogos odpowiedniego

zeberka4

Od: Nie mar 21, 2010 16:17

Post » Nie mar 21, 2010 16:59 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Piekne kotki,

martwi mnie jednak czy takie koty, jak rosyjskie, ktore bardzo przywiazuja sie do wlasciciela i traktuja go jako jedynego, zaakceptuja nowy dom?
W przypadku kotow z "domu dziecka" wydaje sie to latwiejsze.
A tu zabranie z ukochanego domku, musi byc szokiem dla kotkow.

jagusia

Od: Pt gru 18, 2009 22:53

Post » Nie mar 21, 2010 17:03 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

Mnie też to martwi.
Muszą dostać dużo miłości i wyrozumiałości. Będa dwie, więc ufam, że to też im pomoże.

aurora

Post » Nie mar 21, 2010 18:22 Re: rosyjskie niebieskie - szukam domku dla 2. kotek

jagusia pisze:Piekne kotki,

martwi mnie jednak czy takie koty, jak rosyjskie, ktore bardzo przywiazuja sie do wlasciciela i traktuja go jako jedynego, zaakceptuja nowy dom?
W przypadku kotow z "domu dziecka" wydaje sie to latwiejsze.
A tu zabranie z ukochanego domku, musi byc szokiem dla kotkow.

dlatego to musi być domek niezwykły, a nie ktoś, kto ma ochotę na rasowego kota. Nowy właściciel musi być bardzo cierpliwy, wyrozumiały ...

uwarka

[poprzednia][następna]