DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro wrz 08, 2010 12:37 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

ifciastu pisze:
paulina777 pisze:Tez tak myślę, tym bardziej, że jest Lea i ona jest oswojona i robi postępy coraz większe w nawiązywaniu kontaktu z właścicielem. Lenka też przecież przez dłuższy czas była dzika, nie? :>

Cieszę, się, że malutka jest w dobre kondycji. A jak tam z domkiem?

No ona nie wykazywała w ogóle chęci oswojenia się. Początkowo braliśmy ja na siłę, co dawało wręcz odwrotny skutek. pozostawiliśmy ja samą sobie i po jakims czasie zaczęła przychodzić do łóżka, ale jak ktoś się ruszył to uciekała. Potem przychodziła i zostawała na coraz dłużej, coraz bliżej nas podchodziła. Teraz do nas jest super, nie bierzemy jej na ręce, jak chce to sama przyjdzie, ale wtedy to włącza taki traktor, że chyba w całym bloku słychać :ryk: Jest kochana, tylko jak ktoś obcy przychodzi i to się chowa. Jak nie podoba jej się zapach, a zazwyczaj tak jest to fuka niemiłosiernie. Oglądalo ją kilka osób, ale jak zobaczą moja Pusiś, która od każdego wymusza mizianie to mówią "a nie możemy wziąć tej?". Póki co nie znalazł się domek, który zaakceptowałby taką złośnicę indywidualistkę. W grudniu my sie przeprowadzamy, albo do domku na wsi albo do dużego trzypokojowego mieszkania, gdzie strych przerobimy na kociarnię, więc tymczasy będą u góry a nasze koty w mieszkaniu. Jeśli do grudnia nie znajdzie sie dom, a nasze plany wypalą dziewczyna będzie mogła u nas zostać...

No to czujemy się zaszczycone,że ostatnio tak ciepło nas przyjęła.Dała się wymiziać i w ogóle :D
To teraz nie wiem już za co bardziej trzymać kciuki-żeby Lenka znalazła dom czy żeby została u Was :twisted:
ObrazekObrazek

Sinea

Od: Nie lip 29, 2007 12:23

Post » Śro wrz 08, 2010 12:40 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

magbag pisze:
paulina777 pisze:Ogromne podziękowania dla pani Magdaleny za pomoc finansową (150zł) i zaoferowanie tymczasu dla kociaka!

Nie ma za co i bez przesady z Tą panią, co prawda nie da się ukryć, że do młodzieży od dawna sie nie zaliczam, ale jakoś wciąż tego nie odczuwam. O tymczas stoczyłam drobną potyczkę z TŻ i jeszcze rano myślałam, że będę zmuszona ze wstydem się wycofać. Ale na szczęście kochający zwierzaki TŻ poszedł na kompromis i w drodze wyjątku zgodził się na tymczas Amelkowy (tak szczerze, to myślę, że obawia się zbytnio przywiązać do małej - stąd początkowy opór ;)).
Poza tym chętnie pomogę, jak tylko będę w stanie - i finansowo, i transportowo, i wolontaryjnie - jeśli zechcecie przyjąć moja pomoc w razie potrzeby.

U nas każda pomoc mile widziana, w każdym razie póki co. Mam nadzieję,że kiedyś to my będziemy mogły pomagać w taki sposób.
Rozumiem Twojego TŻ-też bym się bała Amelki w domu,bo już bym nie oddała 8)
ObrazekObrazek

Sinea

Post » Śro wrz 08, 2010 12:45 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

To jest tak, że my się boimy rozłączyć ją z Tigo, może być problem z socjalizacja. Teraz jak ona siedzi w klatce,to się przez klatkę wylizują :roll: Czasem Lenia ma dobry dzień i nawet mojemu tacie- miłośnikowi wszystkiego co bure- daje sie troszkę pomiziać:)

Fajnie jakby się znalazł cierpliwy domek, bo będzie miejsce dla kolejnej biedki :ryk: Znajdzie dom- super, nie znajdzie - też super :kotek: W sumie to tylko do grudnia tu mieszkamy potem idziemy wreszcie " na swoje" :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Śro wrz 08, 2010 13:52 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

magbag pisze:
paulina777 pisze:Ogromne podziękowania dla pani Magdaleny za pomoc finansową (150zł) i zaoferowanie tymczasu dla kociaka!

Nie ma za co i bez przesady z Tą panią, co prawda nie da się ukryć, że do młodzieży od dawna sie nie zaliczam, ale jakoś wciąż tego nie odczuwam. O tymczas stoczyłam drobną potyczkę z TŻ i jeszcze rano myślałam, że będę zmuszona ze wstydem się wycofać. Ale na szczęście kochający zwierzaki TŻ poszedł na kompromis i w drodze wyjątku zgodził się na tymczas Amelkowy (tak szczerze, to myślę, że obawia się zbytnio przywiązać do małej - stąd początkowy opór ;)).
Poza tym chętnie pomogę, jak tylko będę w stanie - i finansowo, i transportowo, i wolontaryjnie - jeśli zechcecie przyjąć moja pomoc w razie potrzeby.

W takim razie przepraszam Magdo :P
No to cieszę się, że Amelka jednek będzie miała DT, podziękowania dla TŻ... Zresztą, jak zobaczy Amelkę to może sam się w niej zakocha ;)
I jest za co dziękować :!: Bardzo bardzo dziękować :kotek: Kotki zaraz dostaną immunodol i jedzonko, a właśnie jedzenie nam się skończyło.

paulina777

Od: Sob sie 11, 2007 12:29

Post » Śro wrz 08, 2010 14:06 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

ifciastu pisze:To jest tak, że my się boimy rozłączyć ją z Tigo, może być problem z socjalizacja. Teraz jak ona siedzi w klatce,to się przez klatkę wylizują :roll: Czasem Lenia ma dobry dzień i nawet mojemu tacie- miłośnikowi wszystkiego co bure- daje sie troszkę pomiziać:)

Fajnie jakby się znalazł cierpliwy domek, bo będzie miejsce dla kolejnej biedki :ryk: Znajdzie dom- super, nie znajdzie - też super :kotek: W sumie to tylko do grudnia tu mieszkamy potem idziemy wreszcie " na swoje" :mrgreen:

Ja po wizycie u Ciebie również była bym szczęśliwa jak by Lenka została u Was ;P Oczywiście życzę jej równie wspaniałego domku, ale jak zostanie u Was to będę przeszczęśliwa ;) rozumiem, że więcej od nas kotów na DT nie bierzecie ;P heheheheh. I zazdroszczę wyprowadzki na swoje. Oby się Wam dobrze mieszkało!

paulina777

Post » Śro wrz 08, 2010 14:20 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Jarcia Lea wspaniale w nowym dmku, co innego Leon.... Dziki jak cholera ;(
Podobno burczy, wyje jak tylko ktoś do niego podejdzie - Lea się tym denerwuje. Poleciłam właścicielowi na siłe brać Leona na ręce i głaskać, ale podobno jest po tym jeszcze bardziej zestresowany i nie wychodzi spod łóżka przez cały dzień :/ Nawet jeść nie chce.
Macie jakieś inne metody? :>

Odstawiamy na razie metodę siłową. Gwoli wyjaśnienia Leon uskuteczniał "miaukowycie" na kolanach, walczył o życie. Nasze starania niestety znacznie pogorszyły samopoczucie Leona, a kotka też odczuwa tą sytuację bardzo stresująco. Jej zaufanie do nas też trochę spadło. Koty są ze sobą związane. Lea zachowywała się tak, jakby chciała biednego Leona osłonić przed ludzkim potworem...
Koty zostają na razie w jednym pokoju, spróbuję wrócić do głaskania Leona podczas jedzenia (jak przestanie uciekać i warczeć na widok ręki), no i mam nadzieję że za kilka dni wróci do zabaw z nami i Leą. Zamówiliśmy takie coś: Kalm Aid. Może troszkę na Leonka podziała. Kotek jak najbardziej może sobie być nieśmiały, zależy nam na tym by tak bardzo nie panikował, by spanikowany nie gryzł, by nie rzucał się do psa z pazurami. Pies ma koty w nosie i wzajemność ze strony kotów jest mile widziana.

piotrmj

Od: Nie sie 08, 2010 20:18

Post » Śro wrz 08, 2010 14:39 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

viewtopic.php?t=90908&highlight=kalm
Wątrek o tym preparacie znalazłam ;) Polecają... Tylko on jest w paście? Będą problemy z podawaniem Leonowi. Jeszcze zapytam wetek czy to na pewno dobry pomysł. Czy nie lepsze będą feromony Felyway - je się podłącza do kontaktu i już. Tylko są drogie :/

paulina777

Post » Śro wrz 08, 2010 15:07 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Póki co jesteśmy zawaleni, ale kto wie, może jeszcze do nas przyjedzie od Was kiedyś kot Warszawiak :ryk:
Ja Lenię uwielbiam i ubóstwiam, dla mnie kot który jest nachalny to nie kot :mrgreen: A ona jest dla mnie taka, jakby to powiedzieć, w sam raz :mrgreen:

piotrmj nie doradzam podawania pasty, kiedy on się tak boi kontaktu z Wami, to może niestety tylko pogorszyć sprawę... Doradzam metodę "olania" kota, my tak po pewnym czasie prób socjalizacji i oswajania Lenki zrobiliśmy a teraz jest w miarę ok...
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Śro wrz 08, 2010 17:31 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Nie, podawanie siłą nie wchodzi w grę. Doczytałem, że można mieszać z jedzeniem. Spróbuję tej metody.
A jak długo to trwało (orientacyjnie) z Lenką? Tzn. od zaprzestania prób oswojenia do sytuacji w miarę ok?

piotrmj

Od: Nie sie 08, 2010 20:18

Post » Śro wrz 08, 2010 18:07 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Od zostawienia jej samopas to krótko, ze mną się oswoiła w 2-3 tygodnie, bo ja siedzę ciągle w domu. Z moim mężem to trwało stanowczo dłużej, jakieś 1,5- 2 miesiące.

ifciastu

Post » Śro wrz 08, 2010 21:40 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Lenak to siostra rodzona Leji :) Są prawie identyczne, tylko Lenka ma nieco szerszy pyszczek. Na początku nie mogłyśmy ich odróżnić, zresztą myślałyśmy, że to chłopaki. Miał być Lech i Jarosław... Okazało się, że dwie dziewczyny ;) Więc Jarcia i Lesia :roll: Charakterki mają identyczne.

paulina777

Post » Śro wrz 08, 2010 22:49 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

paulina777 pisze: Więc Jarcia i Lesia :roll: Charakterki mają identyczne.

To prawda.Tak samo kochane :1luvu:
ObrazekObrazek

Sinea

Post » Czw wrz 09, 2010 9:13 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Lena wieczorem powoli wchodzi na łóżko od strony głowy, czai się, czai się i siup skok na stopy, ja się zaczynam śmiać to przybiega cala zadowolona z siebie i doopkę wpycha na poduszkę :ryk:

Będzie dobrze. Koty są razem, powinno pomóc w socjalizacji < aczkolwiek Daniuś u nas oswoił się niemal od razu, Lenia potrzebowała dużo czasu>.

A jak tam adopcje u Was? Rusza się coś czy stoi...?

ifciastu

Post » Czw wrz 09, 2010 10:00 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Leon i Lea poszli razem, Marysia też poszła do super domku. Na FB wystawiłyśmy teraz Falkę, Amelkę i zaraz wstawimy Olafa i Kubę bo są już jak najbardziej do wzięcia, no i Szylka robi się naprawdę fajną kotką. Gosia – siostra Leona…. Dzikson straszny :/ Robi się jak kamień na rękach, u nas jest za dużo przestrzeni i za dużo kotów, oswajanie „przeczekanie” nie wchodzi w rachubę. Łapiemy i głaszczemy, bo nie gryzie ani nie wyje na rękach. Może coś z tego będzie :/ No i została nasza kaleka po operacji oka – Pircia Terrorystka :P Urządza sobie na nas polowania, wyskakuje spod łóżka albo zza szafki z prycho-kichnięciem i ucieka. A w nocy skacze po głowie. Wczoraj zostały obcięte pazury, podczas tego zabiegu dziewucha mruczała i wyginała zadowolona podczas drapania pod szyjką.

paulina777

Post » Czw wrz 09, 2010 11:07 Re: DRAMAT KOCIĄTEK UMIERALNIA WAWA PP! POMOC NADAL POTRZEBNA:((

Ostatnio edytowano Pt lis 05, 2010 18:52 przez Aleba, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zbyt duże zdjęcia zamieniłam na linki

paulina777

[poprzednia][następna]