Erania juz 3 miesiące w DT czeka na domek...

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro mar 05, 2008 11:37

i co dotarło moje małe wsparcie? tytuł był "dla chorego kotka" nie podalas mi nazwy banku i ja w nazwe wpisalam twoje dane, ale nr skopiowalam co mi podalas to powinno dosjc

nicia1982

Od: Pon lut 04, 2008 14:04

Post » Śro mar 05, 2008 12:01

Gem pisze:Skoro AFN pokryje koszty leczenia, a kotka czuje się lepiej, to tytuł można już chyba zmienić? ;)

Nic z tego nie rozumiem :?
Dopiero wczoraj dostałam pełne dane lady_swallow i teraz nie wiem co robic. jeżeli koszty leczenia pokryje AFN, to wolałabym te pieniądze przeznaczyć na coś innego.
Proszę o wyjaśnienia.
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Śro mar 05, 2008 17:27

AFN pokryje koszty leczenia pod warunkiem otrzymania faktury z lecznicy. Jeśli takowej nie będzie, to nie pokryje. Pod tym względem zasady AFN-u są nienaruszalne.
Obrazek

Gem

Od: Czw paź 12, 2006 16:37

Post » Śro mar 05, 2008 18:55

Na forum jest wiele osób, które potrzebują pieniędzy na leczenie chorych kotów. Dlatego pytam. Jeżeli kotka była leczona na Stefczyka, to faktura powinna być :? .
Nie chodzi o te kilkadziesiąt złotych, ale o uczciwość. Jeżeli ktoś ma obiecane , że fundacja pokryje leczenie, to nie powinien zbierac jeszcze pieniędzy, bo przeciez w tym samym czasie te pieniądze moga uratować innego kota.

Anda

Post » Śro mar 05, 2008 20:24

Anda pisze:Na forum jest wiele osób, które potrzebują pieniędzy na leczenie chorych kotów. Dlatego pytam. Jeżeli kotka była leczona na Stefczyka, to faktura powinna być :? .
Nie chodzi o te kilkadziesiąt złotych, ale o uczciwość. Jeżeli ktoś ma obiecane , że fundacja pokryje leczenie, to nie powinien zbierac jeszcze pieniędzy, bo przeciez w tym samym czasie te pieniądze moga uratować innego kota.

Przepraszam Cię, ale ja nie zbierałem żadnych pieniędzy.
A lady chyba zaczęła je zbierać zanim zostało ustalone, że AFN zapłaci za leczenie. Nie wiem dokładnie, co i jak się działo, bo trudno mi monitorować działania DT w Lublinie z Kielc.
Myślę, że lady_swallow sama wyjaśni tę sytuację, a ewentualną nadwyżkę zwróci właścicielom. Nie chciałbym jednak wypowiadać się za nią.
Ze swej strony mogę tylko powiedzieć, że jesteśmy jej wdzięczni za DT dla kotki, bo znalazłaby się w naprawdę dramatycznej sytuacji.
Obrazek

Gem

Post » Śro mar 05, 2008 21:04

Gem pisze:
Anda pisze:Na forum jest wiele osób, które potrzebują pieniędzy na leczenie chorych kotów. Dlatego pytam. Jeżeli kotka była leczona na Stefczyka, to faktura powinna być :? .

A lady chyba zaczęła je zbierać zanim zostało ustalone, że AFN zapłaci za leczenie. Nie wiem dokładnie, co i jak się działo, bo trudno mi monitorować działania DT w Lublinie z Kielc.

Gem, rozumiem trudną czy wręcz dramatyczną sytuację kotki i rozumiem, że Tobie trudno jest monitorować działania DT z Kielc, ale nie wydaje Ci się, że pewne sprawy powinny zostać ustalone zanim powierzy się komuś zwierzaka? Bo ja po raz kolejny odnoszę wrażenie, że o ile DS są (przynajmniej teoretycznie) sprawdzane na wszelkie możliwe okoliczności o tyle CZASEM brakuje weryfikacji DT. Zwykle można przewidzieć, że potrzebny będzie wet i warto się na taką ewentualność przygotować (finansowo i informacyjnie - gdzie jechać w przypadku "awarii"). Ja przeczytałam prawie wszystkie posty lady_swallow i zastanowiło mnie, że mimo chęci nie znalazła żadnego potrzebującego kota w Lublinie, gdzie byłaby możliwość osobistego poznania. Z samych postów można wyciągnąć różne wnioski. Ja chyba nie miałabym odwagi powierzyć zwierzaka osobie z innego miasta, o której nic nie wiem i nie mam możliwości "monitorowania"...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro mar 05, 2008 21:27

Dziewczyny, krytykę przyjmuję, ale apeluję o spokój. Poczekajmy na wyjaśnienia lady_swallow.
A co do kotki, to gdyby nie lady_swallow, Erania wróciłaby pod blok. Nie mieliśmy żadnej innej możliwości, by tego uniknąć.

Lady_swallow: czekamy na wyjaśnienia.
Obrazek

Gem

Post » Śro mar 05, 2008 21:37

Pixie, czuję się trochę wywołana do tablicy.

Cóż, masz rację. Lady swallow miała ode mnie 2 koty i to bynajmniej nie na tymczasie tylko adoptowane na stałe. Jednego , małego oddała bo biegał i załatwił się kilka razy poza kuwetą. Drugi, dorosły, rozchorował się na 3 czy 4 dzień u l-s ( robale), kilka dni jeździłam z nim do weta a potem l-s wysłała mi smsa żeby kota zabrać bo on się źle czuje a ona nie jest w stanie się nim opiekowac a w ogóle to zaraz do niej przyjeżdza jakiś inny kot... Obiecała dołożyc się do jego leczenia gdy wróci po świętach z domu, ale niestety...
Dlatego nie skorzystałam z jej propozycji DT złożonej 2-3 tyg temu na pw.
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Śro mar 05, 2008 21:43

Gem pisze:

Myślę, że lady_swallow sama wyjaśni tę sytuację, a ewentualną nadwyżkę zwróci właścicielom. Nie chciałbym jednak wypowiadać się za nią.
Ze swej strony mogę tylko powiedzieć, że jesteśmy jej wdzięczni za DT dla kotki, bo znalazłaby się w naprawdę dramatycznej sytuacji.

Gem, źle mnie zrozumiałeś. Nie chodziło mi fundację, tylko o lady_swallow, ktora pomimo, że ma mozliwość odzyskania pieniędzy na leczenie kotki, bardzo mocno prosi na forum o pomoc finansową. od niej właśnie chciałabym uzyskac wyjasnienia, bo wolałabym dac te pieniądze komus, kto faktycznie ich potrzebuje.
Być może to nieporozumienie, ale wygląda to na razie tak sobie.

Anda

Post » Śro mar 05, 2008 21:58

Gem pisze:Dziewczyny, krytykę przyjmuję, ale apeluję o spokój. Poczekajmy na wyjaśnienia lady_swallow.
A co do kotki, to gdyby nie lady_swallow, Erania wróciłaby pod blok. Nie mieliśmy żadnej innej możliwości, by tego uniknąć.

Ja jestem zupełnie spokojna i nie jest moim zamiarem krytykowanie.
Wiem trochę jak wygląda sytuacja z DT, chodzi mi tylko o to, że przecież można takich sytuacji uniknąć - po to między innymi jest forum.
Można z jednej strony "monitorować" DT a z drugiej - służyć mu wsparciem w sytuacji awaryjnej. Zwłaszcza jeśli jest to niedoświadczony DT...
Do świąt trochę ponad dwa tygodnie - co będzie z Eranią jak DS się nie znajdzie do tego czasu?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro mar 05, 2008 22:16

Co do zwrotu kosztów przez AFN
Prosimy o fakture na fundacje ale nie wiemy czy uda się pokryć leczenie kici.
Za leczenie trzeba było zapłacic już a ponieważ lady nie miała pieniędzy prosiła o wsparcie finansowe.
Jesli AFN zwróci pieniądze to, kazdy otrzyma zwrot tego co wpłacił..
Kicia potrzebowała pomocy i otrzymała ją a to ze staramy sie o zwrot z AFN nie znaczy, ze te pieniądze pójdą nie wiadomo gdzie i za to recze swoją głowa.

A co do tymczasu u lady to najfajniej się mówi :roll: Gorzej jak się zostanie z potrzebującym kotem i co wtedy... wywalić pod blok i miec wyrzuty, ze przecież można było posłać na tymczas...
Jesli ktos tak robi to Ok...ale ja wole wysłać na niesprawdzony tymczas i jednak dac szanse...
To nie jest tak, ze nam się nie chce zajmowac kotami i ot tak rozsyłamy je po DT...
Dostałam też PW od Kasi D. i miomo to zdecydowałam się na wysłanie kici bo nie było wyjścia.
Oststnio było troszke adopcji...niedługo do nowych domków wyjeżdzaja dwa kolejne koty ode mnie z tymczasu i jak tylko zwolni sie miejsce, kicia wraca do mnie...
Obrazek ObrazekObrazek
Obrazek

fiona.22

Od: Pon maja 07, 2007 19:31

Post » Śro mar 05, 2008 23:11

pixie65 pisze:Ja jestem zupełnie spokojna i nie jest moim zamiarem krytykowanie.
Wiem trochę jak wygląda sytuacja z DT, chodzi mi tylko o to, że przecież można takich sytuacji uniknąć - po to między innymi jest forum.
Można z jednej strony "monitorować" DT a z drugiej - służyć mu wsparciem w sytuacji awaryjnej. Zwłaszcza jeśli jest to niedoświadczony DT...

Na pytanie o dalsze losy Eranii odpowiedziała już Fiona. A co do DT i poszukiwania go na forum, to istniał i istnieje wątek o kotach ze wsi, które nie mają się gdzie podziać.Na apele o DT odpowiedziała tylko lady_swallow. Początkowo miała jechać do niej Mojra, ale (nieoczekiwanie dla nas) w tragicznej sytuacji znalazła się Erania i to ona pojechała do Lublina.
Szczerze mówiąc nie rozumiem więc, o co Ci chodzi.
Obrazek

Gem

Post » Czw mar 06, 2008 10:29

Gem pisze:A co do DT i poszukiwania go na forum, to istniał i istnieje wątek o kotach ze wsi, które nie mają się gdzie podziać.Na apele o DT odpowiedziała tylko lady_swallow. Początkowo miała jechać do niej Mojra, ale (nieoczekiwanie dla nas) w tragicznej sytuacji znalazła się Erania i to ona pojechała do Lublina.
Szczerze mówiąc nie rozumiem więc, o co Ci chodzi.

Gem chodzi mi o powierzanie zwierząt w nieodpowiedzialne, albo raczej niedoświadczone ręce. Chodzi mi o unikanie sytuacji, takich jak w tym wątku:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=71152

Chodzi mi o to, że BYĆ może nikt nie zapytał lady_swallow czy jest przygotowana na sytuację awaryjną (finansowo i informacyjnie, o czym już pisałam).
Znam lecznicę, w której była lady_swallow i gdyby chodziło o mojego kota na pewno nie tam szukałabym pomocy. Pomijając kwestie finansowe - nie zostawiłabym kota w tamtejszym szpitalu. A wystarczyło zapytać na forum PRZED przekazaniem kota na DT.
W kontekście tego co napisała Fiona
fiona.22 pisze:Prosimy o fakture na fundacje ale nie wiemy czy uda się pokryć leczenie kici.

nie całkiem obojętne wydaje mi się decydowanie niedoświadczonej osoby, wbrew sugestiom lekarza o wykonaniu testu. Drogiego testu, którego zasadność wykonania w tym przypadku jest wątpliwa. I za to ma zapłacić AFN. Albo forumowicze, jeśli z uzyskaniem faktury będą kłopoty.
Jak mam rozumieć takie postępowanie - cytat z pierwszego postu tego wątku, z niedzieli:
lady_swallow pisze:A teraz... głupio mi to mówić... Nie stać mnie na takie leczenie :( Mam do piątku jedynie 80 zł na jedzenie... :oops: a jak bedzie dalsze leczenie, antybiotyki, noce w hotelu... :oops: Błagam o pomoc :cry:

Cytat z Kociego Bazarku, poniedziałek:
lady_swallow pisze:Witam
Czy licytacja jeszcze trwa? Miałabym propozycję...70 zł za oba.

Czy Wy przynajmniej wiecie co się dzieje z kotką? Bo aktywność jej opiekunki na forum wyraźnie spadła. Mam nadzieję, że jej nieobecność nie wynika z problemów zdrowotnych zwierzaka.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 06, 2008 10:42

zrobiło się niemiło... :cry:
l_s dobrzy by było gdybyś się odezwała...
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw mar 06, 2008 10:47

wlasnie bo twoje milczenie dziala na twoja niekorzysc tylko

nicia1982

Od: Pon lut 04, 2008 14:04

[poprzednia][następna]