budowlane koty sieroty i źli macochowie dokoła

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lip 12, 2007 10:34

Ok, mam więc jakąś jasność w temacie, dziękuję :)
Dostałam na priva od jednej z Was propozycję wysterylizowania kotki tzw. "krótkim cięciem" ( :?: ),w tym 3 dni pobytu w szpitaliku.
Myślę sobie tak (nie wiem, czy dobrze): ponieważ dorosłe koty są cztery (biało tygrysia kotka plus dwa dorosłe czarne koty w ubiegłorocznego miotu plus niezlokalizowana czarna kotka) to może od razu zdecydowałabym się na płatną sterylizację biało tygrysiej kotki, a te sterylizacje na talony od Tajdzi zostawiłabym dla pozostałych kotów? Biało tygrysia kotka jest po prostu do wzięcia od zaraz, ona tam cały czas jest, więc można ją złapać i wysterylizować od ręki.
Nad pozostałą trójką trzeba byłoby trochę popracować, bo one są mniej oswojone (aha, nie znam płci tych dwóch czarnych kotów- czy kastracja czymś się różni od sterylizacji? Oczywiście poza różnicą oczywistą :lol: Mam na myśli raczej stopień skomplikowania takiej operacji i cenę. A może olać kastrowanie i skupić się wyłącznie na kotkach, jak myślicie? ). Dlatego propozycja Tajdzi regularnych pór posiłków jest bardzo sensowna.
Co o tym myślicie?
I jeszcze jedna rzecz- ja bym może odrobaczyła te koty? Tak sobie myślę, że to nie wymaga dużego zachodu, a jednak sporo im pomoże.
Nie wiem jednak czym to się robi, czy "ludzkimi" lekami? Z receptą nie byłoby problemu.

pozdrawiam

a.
Ostatnio edytowano Czw lip 12, 2007 19:53 przez Rosa, łącznie edytowano 1 raz

Rosa

Od: Pon lip 09, 2007 20:29

Post » Czw lip 12, 2007 11:00

Rosa pisze:I jeszcze jedna rzecz- ja bym może odrobaczyła te koty? Tak sobie myślę, że to nie wymaga dużego zachodu, a jednak sporo im pomoże.
Nie wiem jednak czym to się robi, czy "ludzkimi" lekami? Z receptą nie byłoby problemu.

pozdrawiam

a.

Zdaje się, że takie leki mogłabym załatwić w cenie hurtowej i nawet bez recepty, z hurtowni weterynaryjnej. Muszę się tylko upewnić, bo karmy i tym podobne biorę notorycznie, ale z lekami nie miałam na razie kontaktu (poza ketonalem dla siebie :roll:), nie sądzę jednak, by był jakiś problem.

Ikunia

Od: Sob cze 09, 2007 21:55

Post » Czw lip 12, 2007 11:21

Rosie, czy Ty chcesz oswajać te dorosłe koty i szukać im domu? Bo jeśli nie, to nie wolno ich oswajać! One muszą pozostać dzikie, inaczej jeśli się je wypuści na dwór, ktoś im może zrobić krzywdę :(

Do klatki-łapki najdziksze koty się łapią 8)

Krótkie cięcie to takie poniżej 1 cm., bardzo szybko się goi.

Kastracja kocura jest dużo łatwiejsza (i ok. 50% tańsza), a kota można wypuścić już następnego dnia, bo nie ma żadnych szwów.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Czw lip 12, 2007 11:47

Rosa
Ja proponowałam dokarmianie w tych samych godzinach codziennie, żeby podczas łapania koty były głodne i łatwiej się złapały
Absolutnie ich nie oswajaj, jeżeli nie chcesz im szukać domków, bo sobie nie poradzą!
Chodzi raczej o to, żeby były, żeby je złapać
Jeżeli tam panowie karmią, to może da sie z nimi porozmawiać, zeby o określonej godzinie to robili po prostu
i wtedy przed porą karmienia przyjedziemy z klatką łapką.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Nie lip 15, 2007 16:24

Hej
Pozwolę sobie przekleić post z Maluchów:

Rosa pisze: zaraz zajrzę na miau.pl
Aktualne wiadomosci są takie: stał się :shock: kolejna dwójka kociąt została przygarnięta przez robotników. Finalnie zostanie więc czwórka :D Nie wiem jeszcze, które kociaki zostaną. Jestem póki co uziemiona w domu i w calości poświęcam się Drace (o czym w innym wątku). Dlatego nie wyjeżdżam na budowę. Postaram się jednak zrobic wizję lokalną na początku tygodnia i wtedy powiem, co i jak.

a oto fotki maluchow:
dzien dobry, jestem Kropka i jestem facetem:

Obrazek
Dzień dobry, jestem Sting i jestem kobietą:

Obrazek

To Krówka, ktora jest kotem:

Obrazek

a to Tygrys, ktory jest Kotą:

Obrazek

pozdrawiam
a.

Rosa

Od: Pon lip 09, 2007 20:29

Post » Pon lip 16, 2007 8:49

Śliczne kociaki.
Mi najbardziej podoba się czarnuszek. :)
Pozdrawiam,
Ludek
Szyszka 07.2005 r., Apik 07.2007 r., Zdzira 2018 r. + 2 boorki
Klakier [*] 02.08.90 r. -09.04.07 r., Tygrys [*] 09.91 r. - 05.07.07 r.

Ludek

Od: Pon gru 27, 2004 20:14

Post » Pon lip 16, 2007 11:30

Rosa,
jak możesz to w tytule daj, że szukamy DT (domków tymczasowych) dla maluchów

Musimy sie umówić na łapakę kici i sterylkę
Nadal nie mam wieści odnosnie talonów (kurcze!) :(
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47