Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob gru 29, 2012 10:05 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

A ja najbardziej lubię ludzi świadomych. I odpowiedzialnych. Bo to najlepiej rokuje.

Kiedy moje dziecko chciało królika, to poprzedziły to długie godziny czytania poradników, forum, słuchania - pewnie, że nie dowiedziałyśmy się wszystkiego - ale podstawa była.

Nie lubię, kiedy ludzie mają wyobrażenia: mój kot ma być taki taki taki - bo co jak nie? Nie można sobie zaprogramować dziecka, które ma przyjść na świat. Nie można i kota:-)
Można przyjrzeć się rasom - wybrac taką, która najbardziej nam odpowiada charakterem - ale gwarancji nie ma nigdy. Każdy kociarz z doświadczeniem to przyzna.
Rozumiem, że nie kazdy lubi wyzwania, ale biorac zwierzę - trzeba być świadomym możliwości ich pojawienia się ( choćby choroby ).

Autorce wątku życzę powodzenia w zdobywaniu nowych, kocich doświadczeń.
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Sob gru 29, 2012 13:10 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

No i wszystko jasne. Czemu wcześniej Kaja nie napisałaś tego co teraz. Na tym forum ludzie są ogólnie przewrażliwieni na kocie nieszczęście, może dlatego te wszystkie docinki co do robaków i śmierdzącej kupy. :wink: Z twojego postu wynika, że jesteś osobą odpowiedzialną i zrównoważoną i świadomą tego jaki kot może być. Z mojego doświadczenia wiem, że koty starsze mją już swój wyrobiony charakter i nic nie ma prawa go zmienić. Maluchy oddawałam słodziutkie a jak dorosły to jakaś połowa już nie była taka bardzo słodka i nawet nie lubiła przytulania, mimo, że wydawało się inaczej. Jeśli chodzi o charakter to ja proponowałabym adoptować starszego kota, będzie pewność, że do końca będzie taki miły.

golla

Od: Wto sty 13, 2009 20:56

Post » Sob gru 29, 2012 13:20 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

polecam wątek puchatków do adopcji viewtopic.php?f=1&t=139203
Ostatnio edytowano Sob gru 29, 2012 19:38 przez andrzej780, łącznie edytowano 1 raz
PETYCJE PRZECIWKO ZABIJANIU ZWIERZĄT W CHINACH viewtopic.php?f=8&t=148029
zapraszamy na nasz koci wątek viewtopic.php?f=1&t=118175
ObrazekObrazek
www.pustamiska.pl www.karmimypsiaki.pl/pomagaj-codziennie

andrzej780

Od: Pon wrz 20, 2010 2:25

Post » Sob gru 29, 2012 14:54 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Kaja, udanego zakocenia życzę :) . Kotków do adopcji jest mnóstwo i na pewno znajdziesz takiego, który do Ciebie pasuje, a Ty do niego. Jak weźmiesz dorosłego kota, to jego charakter raczej się już nie zmieni. Pochwal się, jak już będziesz miała w domu swojego :kotek: .
Tam dom Twój, gdzie kot Twój.

wasza asia

Od: Sob wrz 01, 2012 19:29

Post » Sob gru 29, 2012 15:13 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Wiecie co? Kaja jest osoba o wiele bardziej kompetentna i zaslugujaca na kota niz wiele z nas kiedy bralo pierwszego kota( ze mna na czele). Za szczerość i poczucie odpowiedzialnosci dostala reprymende. Coraz trudniej tu wchodzic ludziom normalnym :?
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Sob gru 29, 2012 15:51 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Kaja, jeśli jeszcze nie znalazłaś Twojego kota, zajrzyj proszę na wątek Kociej Arki Noego viewtopic.php?f=1&t=143656. Tam jest mnóstwo różnych kotów, o różnych charakterach, a wśród nich całkiem sporo miziastych i proludzkich :) . Te kotki pilnie potrzebują domków, bo Arka jest niestety w trudnej sytuacji :( (brak kasy na jedzenie, leczenie i rąk do pracy), więc gdybyś przygarnęła któregoś z nich, bardzo byś pomogła :) . Na pierwszej stronie masz zdjęcia forumowych kotów z KAN i ich opisy. Wiem, że niektóre są trochę lakoniczne, ale jest tam też telefon i mail do p. Andżeliki, która się nimi opiekuje i zna je wszystkie osobiście. Pozdrawiam.
Tam dom Twój, gdzie kot Twój.

wasza asia

Od: Sob wrz 01, 2012 19:29

Post » Sob gru 29, 2012 16:35 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Kiedyś jakaś dziewczyna napisała na forum, że przygarnie kota i że nie będzie jadł byle czego tylko whiskasa i kitekata.I co? Ona po prostu nie wiedziała, że to jest właśnie byle co.Wystarczyło jej to uświadomić, a nie skreślać.Byłam zła, kiedy moja sąsiadka , kobieta prawie osiemdziesięcioletnia przygarnęła kociaka z działek.Zero doświadczenia, nie wysterylizuje, bo po co, nie zaszczepi..itd.O tym co dawać do jedzenia pojęcie miała mgliste.Kotka jest odrobaczona dwukrotnie, zaszczepiona, wczoraj została wysterylizowana, a sterylka została poprzedzona badaniem krwi-morfologia i biochemia, czyli tak, jak być powinno.Wydrukowałam artykuły na temat żywienia, szkodliwych roślin, niebezpiecznych rzeczy ( nitki na przykład).Karmę ja kupuję przy okazji swoich zakupów, bo Pani ma daleko do sklepu zoologicznego, ale podstawą diety kotki jest surowe mięsko.Jest drapak, są zabawki i to jakie fajne.Fakt, nałaziłam się tam, nagadałam, ale było warto.Najważniejsze jest jednak to, że kotka ma tyle miłości, że pozazdrościć.A ja bym nigdy wcześniej nie zaakceptowała tego domu.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob gru 29, 2012 16:44 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

ewar pisze:Kiedyś jakaś dziewczyna napisała na forum, że przygarnie kota i że nie będzie jadł byle czego tylko whiskasa i kitekata.I co? Ona po prostu nie wiedziała, że to jest właśnie byle co.Wystarczyło jej to uświadomić, a nie skreślać.Byłam zła, kiedy moja sąsiadka , kobieta prawie osiemdziesięcioletnia przygarnęła kociaka z działek.Zero doświadczenia, nie wysterylizuje, bo po co, nie zaszczepi..itd.O tym co dawać do jedzenia pojęcie miała mgliste.Kotka jest odrobaczona dwukrotnie, zaszczepiona, wczoraj została wysterylizowana, a sterylka została poprzedzona badaniem krwi-morfologia i biochemia, czyli tak, jak być powinno.Wydrukowałam artykuły na temat żywienia, szkodliwych roślin, niebezpiecznych rzeczy ( nitki na przykład).Karmę ja kupuję przy okazji swoich zakupów, bo Pani ma daleko do sklepu zoologicznego, ale podstawą diety kotki jest surowe mięsko.Jest drapak, są zabawki i to jakie fajne.Fakt, nałaziłam się tam, nagadałam, ale było warto.Najważniejsze jest jednak to, że kotka ma tyle miłości, że pozazdrościć.A ja bym nigdy wcześniej nie zaakceptowała tego domu.

w tym co pogrubiłam tkwi sedno sprawy, trafiłaś akurat na kobietę która była otwarta na edukacje, którą masz blisko więc masz możliwość nazwijmy to kontroli tej adopcji.
Niestety nie wszyscy ludzie są otwarci na takie rady i wcielają je w życie
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Od: Nie wrz 04, 2005 21:24

Post » Sob gru 29, 2012 16:48 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Ale myślę, że trudniej przekonać kogoś, kto miał już kota, kot jadł resztki, łaził po barierce balkonu i nic mu się nie stało.Neofici, że się tak wyrażę są bardziej podatni na edukację.Ale to moje zdanie.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob gru 29, 2012 16:48 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Sorry,że się wtrącam,ale ta kobieta ma psa rasy sher-pei,,To jest trudna rasa-popatrzcie na te fałdki.Jak bardzo trzeba się troszczyć o psa tej rasy...Da sobie radę i z opieką nad kotem..Szkoda,że my jesteśmy raczej od psów.Życzymy Pani znalezienia kotka.
E//W/R
Elżbieta

Post » Sob gru 29, 2012 16:57 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

ewar pisze:Ale myślę, że trudniej przekonać kogoś, kto miał już kota, kot jadł resztki, łaził po barierce balkonu i nic mu się nie stało.Neofici, że się tak wyrażę są bardziej podatni na edukację.Ale to moje zdanie.

moim zdaniem kwestia otwarcia na edukcję kocią nie zależy od faktu posiadania wcześniej kota
Znam nawróconych kociarzy na sterylki, osiatkowanie balkonu itp itd oraz świeżaków którzy mają w nosie co się im przekazuje
To jest raczej kwestia charakteru, empatii i nie wiem czego jeszcze
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Post » Sob gru 29, 2012 17:07 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Elżbieta pisze:Sorry,że się wtrącam,ale ta kobieta ma psa rasy sher-pei,,To jest trudna rasa-popatrzcie na te fałdki.Jak bardzo trzeba się troszczyć o psa tej rasy...Da sobie radę i z opieką nad kotem..Szkoda,że my jesteśmy raczej od psów.Życzymy Pani znalezienia kotka.
E//W/R

nie neguję że ktoś kto ma psa nie może zostać doskonałym kociarzem, ale też fakt posiadania psa nie oznacza ze kot jest idealnym towarzyszem dla psiarza.
Ja sie uważam za w miarę sensownego opiekuna kociego natomiast ten fakt w ogóle nie świadczy o tym ze bede też dobrym opiekunem psa/królika/papug czy fretek . Pomimo mojej wielkiej sympatii do wymienionych zwierzątek uważam że taka konfiguracja unieszczęśliwiłaby i mnie i je.
NIE KUPUJ! Adoptuj

ObrazekObrazek

marinella

Post » Sob gru 29, 2012 17:45 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

A widzisz-nie masz racji.Jest pies i pies.Opieka nas psem rasy wymienionej to nie jest byle co.To jest dom który nie powininien sie zmarnować.To jest dobry materiał na kociarza,a co najwyżej można zakrzyczeć.To koty będa stratne-nikt inny.
E/W/R
Elżbieta

Post » Sob gru 29, 2012 19:20 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

Kaja, spojrzyj na naszego Burego: http://www.klinika-cpz-trip.org/adopcje ... czny/bury/
To bardzo kochany, spokojny kotek :)
To, że jest w Warszawie to żaden problem, bo do Poznania akurat bardzo łatwo będzie transport zorganizować :ok:
" Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś... "

Draugia

Od: Nie gru 23, 2007 1:25

Post » Sob gru 29, 2012 19:39 Re: Odpowiedzialna para zaadoptuje kotka - Poznań

KajaXK, właściciel kamienicy jest przeciwny siatkom w oknach, ale może zaakceptowałby moskitierę w trosce o dobro mieszkańców :wink: ? Ja mam właśnie taką wzmocnioną moskitierę w drzwiach balkonowych już ponad 3 lata, wytrzymuje wspinaczki ponad 5-kilogramowej kotki.
Odbierz proszę wiadomość, którą Ci wysłałam.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

[poprzednia][następna]