Zaadoptuję kotka-NEM, RAG, SIB, MCO - wznowienie wątku :(

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto kwi 24, 2012 8:09 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Gourmet pisze:
mirmilka pisze:
kotena pisze:Ehh czemu tak sie to odwrotnie proporckonalnie rozklada, ze im wiecej buraskow i czarnuszkow tym mniej dla nich tak fajnie zapowiadajacych sie domow..?

Na to pytanie musiałaby ci odpowiedzieć Gourmet.

Nie rozumiem. Ja naprawdę nie mam nic przeciwko buraskom, czarnuszkom i wgl.
mirmilka pisze:
Gourmet pisze:Przepraszam za te wymagania, ale byłby to mój pierwszy kot, nie mam doświadczenia z kocimi chorobami, problemami itp. Nie umiem nauczyć kota robić do kuwety i używać drapaka(chciaż chętnie się doedukuję :) ), a wiem, że byłby to przyjaciel na wiele lat, więc nie chciałabym później oddawać kota z powrotem, bo nie umiem sobie z nim poradzić... Dlatego właśnie mam takie a nie inne wymagania

Gourmet, co musiałoby się stać, żeby oddać swojego przyjaciela? Warto to sobie uświadomić zanim się weźmie żywego kota. Branie kota z założeniem: "jak będzie >niegrzeczny< to go oddam" jest niepoważne.

To, że będzie to mój pierwszy kot, nie znaczy, że mój pierwszy zwierzak. Mam dwa króliki i owczarka niemieckiego. Wiem co to znaczy opieka nad pupilem. Po prostu nie mam doświadczenia z kotami i nie chcę mieć z nim od razu problemów, a wiem, że sama bym sobie z tym nie poradziła i że wiele osób tak już robiło. Brało kotka tylko dlatego, że był ładny, a potem mają z nim problemy i go oddają. Ja tak nie chce. :)

Przepraszam, ale do końca nie wiem o co ci chodzi. Ciągle mam wrażenie, że jak pojawią sie problemy z zachowaniem kota to go oddasz.
Obrazek

mirmilka

Od: Śro maja 17, 2006 11:55

Post » Wto kwi 24, 2012 8:16 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

mirmilka pisze:Przepraszam, ale do końca nie wiem o co ci chodzi. Ciągle mam wrażenie, że jak pojawią sie problemy z zachowaniem kota to go oddasz.

A ja nie widzę żadnego problemu. Wiadomo, że niektóre koty są trudne, podatne na stres, mają problemy behawioralne, posikują, bywają agresywne itp. itd. Gourmet chce kota, który takich problemów nie ma, czy to tak trudno zrozumieć?
Faktycznie sformułowanie wybrała nie najszczęśliwsze, ale sama przyznasz, że koty "z problemami" adoptują tylko specyficzne osoby, a większość chce koty ładne i miziaste, i to jest normalne.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto kwi 24, 2012 8:46 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

seidhee pisze:
mirmilka pisze:Przepraszam, ale do końca nie wiem o co ci chodzi. Ciągle mam wrażenie, że jak pojawią sie problemy z zachowaniem kota to go oddasz.

A ja nie widzę żadnego problemu. Wiadomo, że niektóre koty są trudne, podatne na stres, mają problemy behawioralne, posikują, bywają agresywne itp. itd. Gourmet chce kota, który takich problemów nie ma, czy to tak trudno zrozumieć?
Faktycznie sformułowanie wybrała nie najszczęśliwsze, ale sama przyznasz, że koty "z problemami" adoptują tylko specyficzne osoby, a większość chce koty ładne i miziaste, i to jest normalne.

A mi się wydaje, że zachowanie kota może się diametralnie zmienić, inaczej w domu tymczasowym, inaczej po zmianie miejsca. I tu jest problem. Rozumiem, że przeciętni ludzie wolą kota z "foremki" : miziasty, ładny, z gwarancją 100% zdrowego, tylko to jest żywe stworzenie, któremu zacznie coś przeszkadzać w naszym zachowaniu i będzie się komunikował z otoczenie tak jak potrafi i jak go natura wyposażyła. I wtedy niedojrzały człowiek powie: mam z tobą problem, nie potrafisz się dostosować do mnie, już cie nie chcę.
Nie zamierzam dyskutować dalej, wcześniejszymi wypowiedziami chciałam wyrazić moje wątpliwości na temat wypowiedzi Gourmet. Chce mieć ładnego kota, bezproblemowego, no bo nie chce go potem oddawać.
Obrazek

mirmilka

Od: Śro maja 17, 2006 11:55

Post » Wto kwi 24, 2012 12:10 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Mirmilka, przesadzasz.
Wiekszość ludzi chce takiego kota i wiekszość nie chce go oddawać.
To, ze NIEKTÓRZY mają inaczej- to wlasnie raczej wyjatki od reguly.

Swoją drogą, powiem Wam, ze miauowicze sa w stanie absolutną większość ludzi zniechęcić do szukania kota na forum :roll:

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Wto kwi 24, 2012 12:16 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Popieram wypowiedz Mirmilki, na podstawie jej spostrzeżeń i mojego zdania odnośnie kaprysów u ludzi, proponuję aby Gourmet zaadoptowała ładnego, czystego pluszaka, ktory nie bedzie sie z czasem starzal, lub rozrabiał. Nawet jeśli kot bedzie piekny i mizialski to trzeba brac pod uwage, ze (jesli go wczesniej nie odda) kot sie zestarzeje i nie bedzie juz 'taki piekny', moze bedzie posikiwal, moze bedzie smierdzial... Wczesniej moze zdarzyć się tak, że pojawią się dzieci i ten mizialski, piękny, dobrze wychowany kot stanie się agresywny, gdyż dzieci często nie mają wyczucia i pod nieobecnośc opiekunów zwyczajnie maltretują zwierzaka. Każdy kot mający do czynienia z drapakiem od małego potrafi z niego korzystać, nie wpłyniesz jednak na to jeśli upodoba sobie bardziej od drapaka kanape, dywan, tapete lub inny cenny w domu mebelek, który to mebel też już nie będzie piękny...
Dlatego jeśli człowiek kieruje się takimi motywacjami jakie wymiea Gourmet to uważam, że istnieje duże ryzyko na to, że kot zostanie oddany i bedzie cierpial. Poza tym... pokażcie mi brzydkiego kota? 8O :?:
Obrazek

Brudzia

Od: Sob kwi 14, 2012 21:46

Post » Wto kwi 24, 2012 12:18 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Brudzia, proszę, przestań trolowac w tym wątku.
Ostrzeżenie moderatorskie.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Wto kwi 24, 2012 12:28 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Uważam, że nie można narzucać komuś co ma zrobić (do Brudzi). To, że ty proponujesz, żeby ona zaadoptowała kota nie znaczy, że Gourmet to zrobi. To będzie jej wybór. A może Gourmet właśnie zastanawia się nad kotem ze schroniska? A Ty wcale jej nie zachęcasz do posiadania kota. Ja się nie chcę kłócić, ale może na drugi raz pomyśl jak Ty byś się poczuła gdyby ktoś Cię napastował takimi wypowiedziami? Bo z pewnością nie są one miłe :wink: Pozdrawiam
"Czas spędzony z kotem nigdy nie jest stracony." - Colette
Gołąbek [*] Mambo [*]
Obrazek
ZAPRASZAMY! --> viewtopic.php?f=1&t=137109

Meloch

Od: Wto sie 02, 2011 22:06

Post » Wto kwi 24, 2012 12:59 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Przepraszam jeśli moje wypowiedzi nie są miłe, ale zależy mi na tym by autorka tematu zastanowiła się na tym co ją motywuje do adopcji kota...? Chcialabym uchronic to potecjalne stworzenie przed cierpieniem spowodowanym porzuceniem lub nieumiejętnością odnalezienia się w sytuacji... Warunki domowe jakie wymieniła to są normalne warunki PODSTAWOWE dla każdego kto chce przygarnąć jakiekolwiek zwierze. Gourmet chce kota rasowego, zrowego i dobrze wychowanego, który nie będzie robił jej problemów. Za takiego kota przeciesz sie płaci. Ona chce go za darmo adoptować... Skoro rasowe, zdrowe, idealne koty są do zaadoptowania to jaki bylby w tym interes? Autorka usprawiedliwia swoje wymagania argumentami, ktore mnie osobiscie nie przekonują. Jeśli chcesz rasowca, ktory kosztuje pieniądze to zastanow sie nad tym , ze sa koty rasowe, ktore potrzebują schronienia i Twojej opieki. Nie sa na sprzedarz ale w zamian trzeba coś od siebie ofiarować. Widzialam baner z rasową MADZIĄ ktora ma bialaczke, jest mila i grzczna, piekna i milusińska... no ale tutaj juz sprytnie sie na wstępie obroniłaś, że takiego kota nie chcesz...

Olat, zdaję sobie sprawę z tego, że mogę zniechęcać poszukiwaczy takiego kota jak Gourmet, ale uważam , że dla dobra oszczędzenia nerwów obu stronom powinno się ludzi uświadamiać. Poza tym nie każdy powinien mieć kota. Nie każdego powinno się zachęcać do tego. Wierzę, że Gourmet zostawi na bok urażenie o ile poczuła się obrazona przez moje wypowiedzi, przemyśli sprawę dokładnie jeszcze raz, dokona właściewego wyboru i nie zaiwedzie osób takich jak Mirmilka czy ja, które obawiają się a obawy te są sensownie uargumentowane.

Pozdrawiam i już 'nietroluje' :ok:
Obrazek

Brudzia

Post » Wto kwi 24, 2012 13:08 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Brudzia zmiłuj się nad czytelnikami wątku proszę
może na kotach to się znasz, ale na rasowych niestety nie, i niewiele wiesz o powodach dla których szukają domów, więc proszę nie wymądrzaj się
i przyjmij do wiadomości ze każdy ma prawo mieć takiego kota jakiego zechce i nikomu nic do tego
pouczanie więc jest nie na miejscu a ocena autorki wątku należy do osoby, która będzie jej kota wydawać
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto kwi 24, 2012 16:07 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

No to dziękuję za wsparcie :ok: :D Niestety Nevka jest trochę za daleko więc na pierwszy plan wchodzi Jajo 8) Dzis dzwonilam do Ciapkowa i jutro mam się określić, kiedy po niego przyjadę. :D

PS. Ktoś mi powie jak się zmienia tytuł wątku?? :oops:
Ostatnio edytowano Wto kwi 24, 2012 16:11 przez Gourmet, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
'When I'm 80 years old and sitting in my rocking chair, I'll be reading Harry Potter. And my family will say to me: "After all this time?" And I will say: "Always."' - Alan Rickman

Gourmet

Od: Pt maja 06, 2011 17:52

Post » Wto kwi 24, 2012 16:09 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Gourmet pisze:No to dziękuję za wsparcie :ok: :D Niestety Nevka jest trochę za daleko więc na pierwszy plan wchodzi Jajo 8) Dzis dzwonilam do Ciapkowa i jutro mam się określić, kiedy po niego przyjadę. :D

Dobry wybór :ok:
"Czas spędzony z kotem nigdy nie jest stracony." - Colette
Gołąbek [*] Mambo [*]
Obrazek
ZAPRASZAMY! --> viewtopic.php?f=1&t=137109

Meloch

Od: Wto sie 02, 2011 22:06

Post » Wto kwi 24, 2012 17:41 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;) - nieaktualne ;

:ok: Super :ok:

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Wto kwi 24, 2012 17:50 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Gourmet pisze:

Kliknij w swoim PIERWSZYM w tym wątku poście "zmień".

Pozdrawiam.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Wto kwi 24, 2012 18:22 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;)

Gourmet pisze: na pierwszy plan wchodzi Jajo 8) Dzis dzwonilam do Ciapkowa i jutro mam się określić, kiedy po niego przyjadę. :D

Cieszę się, że dokonałaś takiego wyboru :ok: . Pamiętaj aby pilnować by rodzice szczepili kocurka ( szczególnie na koci katar i panleukopenię bo te choroby są bardzo zaraźliwe i groźne), jako drapak najlepiej sprawdza się kawałek prawdziwego drzewka owiniętego gdzieniegdzie sizalem ktory sami mozecie wykonac z pomocą techniczną taty lub innego mężczyzny, koty chętniej drapią w coś co ma zapachy natury ;). Skoro masz psa trzeba pamietac o tym, ze kot moze sie go bardzo bać, więc trzeba ostrożnie te zwierzęta ze sobą oswajać- tu najlepiej sprawdza się glaskanie tą samą szczotką kotka gdy mruczy i jest zadowolony po policzkach bo tam wydziela najwiecej zapaszku, nastepnie mizianie psa i spowrotem szczotką z zapaszkiem psa wymieszaną z 'mruczkowym zapachem' kocurka, tak aby kojazyl zapach psa jako coś przyjemnego. Pamiętaj tez o tym , ze kroliki naleza do diety kota i tutaj tez bedziesz musiala byc ostrozna. Do kuwety wystarczy ze wsypiesz żwirek i postawisz w niej kotka aby wiedzial gdzie jest kibelek. Kocurki kastrowane nie powinny znaczyć terenu kocurzym zapachem. Jeśli zdazyloby sie tak, ze Jajo nie spelni Twoich oczekiwan z jakiegos powodu, nie oddawaj go do schroniska ani nie wyrzucaj, tylko zgłoś sie do mnie lub na forum. Obiecuje, że nie bedziemy Cie napastować za to :wink: . Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze a Jajo będzie dla Ciebie przyjacielem na lata z wzajemnością :kotek: .

Pozdrawiam
Troll forumowy :twisted:
Obrazek

Brudzia

Post » Wto kwi 24, 2012 19:32 Re: Zaadoptuję kotka - NEM, RAG, SIB, MCO ;) - nieaktualne ;

Dzięki za porady :ok:
Ale mieszkamy w domku jednorodzinnym, a pies to owczarek niemiecki, który mieszka w kojcu na dworze, a króliki takżee na dworze w drewnianej ocieplanej klatce 8) Królików raczej do kota nie będę przyzwyczajać, myślę, że nia ma takiej potrzeby :wink: A z psem się zobaczy. Napewno spróbujemy, w każdy razie jeśli się nie uda to nie będzie problemu, bo pies na dworze, a kot w domu :)
Nie bój się. Nie będę go oddawać :ok: Poza tym nikt nie jest idealny, a ja Jajca już kocham ponad życie :1luvu:
Jeśli będę miała jakieś problemy wychowawcze lub zdrowotne to napewno zgłoszę się po pomoc tutaj.
Dzięki dziewczyny za wsparcie :1luvu:
Obrazek
'When I'm 80 years old and sitting in my rocking chair, I'll be reading Harry Potter. And my family will say to me: "After all this time?" And I will say: "Always."' - Alan Rickman

Gourmet

Od: Pt maja 06, 2011 17:52

[poprzednia][następna]