Malutka, rozkoszna Słonko...już w Szczecinie :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie gru 26, 2010 18:05 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Mam nadzieję, że Bloo nie będzie zła ale przekleję część wiadomości pw odnośnie stanu zdrowia kotki.
Słonko miała już prześwietlenie - przedwczoraj. Niestety nie będzie chodzić, okazało się jednak, że było to uszkodzenie kręgosłupa (mechaniczne, nie wrodzone). Mogło ono powstać poprzez przygniecenie kociaka (może ktoś ją "przypadkowo" nadepnął). W wyniku tegoż wypadku zostały przerwane nerwy czuciowe w obu nóżkach, niestety nie da się tego w żaden sposób "naprawić" :( To porażenie nie wydaje się być równomierne, bo widać, że Słonko podciąga jedną nogę. Rehabilitacja może przywrócić pracę mięśni, ale tak jak mówiłam - Słonko nie będzie chodzić.

KasiaMM-kociara pisze:Jak wyniki???
Mogę zaoferować DT ale nie stać mnie na jej leczenie.
Mogę ją rehabilitować w domu jak będzie trzeba :)

Kasiu czy nadal po takim wyniku prześwietlenia jesteś chętna na DT dla małej?
Jeżeli chodzi o finanse to pomogę ją "rozpromować" aby miała u Ciebie to czego potrzebuje.

Pixia

Od: Wto paź 27, 2009 15:22

Post » Nie gru 26, 2010 21:56 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

może to zbędne, niepotrzebne ale proszę zweryfikujcie tę trudną diagnoze jeszcze gdzie indziej. Może coś umknęło. Często tak bywa.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Pon gru 27, 2010 13:57 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Jestem, piszę z pracy, bo mam awarię neta w domu - stąd również moja nieobecność.
Pixia zacytowała to, co mogę Wam przekazać - to co wiem od pani doktor i co sama zaobserwowałam.
Słonko ma jakieś napięcie w jednej nodze, druga jest niestety całkiem wiotka. Być może, jeżeli wspomożemy kotę lekami i rehabilitacją, uda się przywrócić władzę w jednej nóżce, albo chociaż doprowadzić do tego żeby ta noga nie była jedynie obciążeniem.
Słonko załatwia się do kuwety, jest coraz bardziej ruchliwa i coraz bardziej nudzi się w klatce. Wypuszczona zaczyna "biegać" (naprawdę bardzo dobrze jej to wychodzi :wink: ), zaczepia inne koty, podgryza to, co uda jej się złapać :twisted:

Diagnoza została potwierdzona przez dwóch lekarzy i, trzeba przyznać, że i tak wszystko wskazuje na to, co mówią. Myślę, że będę mogła zeskanować zdjęcie (nie obiecuję jednak) i może zasięgnąć na jego podstawie jeszcze jakiejś internetowej porady.

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Wto gru 28, 2010 17:12 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Podnoszę, tym razem bez nowych wieści.
Czy ktoś ma chęć, czas i możliwości, żeby dać Słonko miejsce do życia?

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Wto gru 28, 2010 21:44 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

bardzo bym chciała, by mała znalazła dom :ok:

napisałam do RudyiSrebrnyKot prośbę o banerek dla Słonko

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Wto gru 28, 2010 22:07 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

również zaznaczam, zrobię banerek...
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Śro gru 29, 2010 8:31 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Dziewczyny napisałam taki apel, który ma na celu znalezienie dt. Proszę osoby odwiedzające o komentarz co jeszcze wypadałoby tutaj dodać bądź coś skreślić.

Malutka, rozkoszna, piękna…. niepełnosprawna. Czy dostanie szansę na godne życie?
W zimowy grudniowy dzień znaleziono w śniegu kotkę. Już na pierwszy rzut oka było widać, że coś jest nie tak z jej zdrówkiem. Słonko, bo tak dostała na imię, miała bezwładne tylne łapki. Jej losy zaczęły się ważyć, trafiła do weterynarza gdzie dostała opiekę, schronienie oraz pełną miskę. Kilkanaście dni trawa obserwacja jej zachowań: kotka ma uszkodzony kręgosłup, najprawdopodobniej kotka ma zerwane nerwy czuciowe. Widać, że jedna nóżka jest sprawniejsza i Słonko próbuje nią ruszać. Dzięki uprzejmości weterynarza kotka przebywa w klatce, jednak gabinet odwiedza dużo chorych zwierząt i jest to dla niej spore niebezpieczeństwo. Poza tym świat zza krat nie wygląda kolorowo słonko chce zwiedzać otaczający ją świat, chce się bawić. Poszukujemy odpowiedzialnych ludzi, którzy uwolnią kotkę z klatki. Dom tymczasowy jest dla niej szansą na normalne życie. Wolontariusze, na co dzień pomagający do zwierzakom, pomogą osobie, która zdecyduje się wziąć Słonko do siebie. Postaramy się zapewnić zaplecze finansowe niezbędne przy wizytach u weterynarza. Odległość od miejsca pobytu kotki (Świdnik) nie stanowi dla nas problemu. Dla nas priorytetem jest jej dobre samopoczucie, które może otrzymać w zaciszu domowym.

Pixia

Od: Wto paź 27, 2009 15:22

Post » Śro gru 29, 2010 8:56 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

dobry tekst, chwytajacy za serce

honda11

Post » Śro gru 29, 2010 9:04 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

A jak Słonko reaguje na inne koty ? My mamy 6 poootfffooorów :mrgreen: , w tym dwa białaczkowe i jedną Czorcicę bez łapki i ogonka :twisted: :1luvu: , myślę o niej na DS, ale jakby co, musiała by być zaszczepiona od białaczki .... nie wiem 7 kot ło matko, ale się zakochałam w małej, muszę pogadać z Tż

ellza1

Od: Pt kwi 18, 2008 9:14

Post » Śro gru 29, 2010 10:46 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Banerek dla Malutkiej :)
Obrazek

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro gru 29, 2010 10:48 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Banerek dla Malutkiej:

Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=121318][img]http://miau_miau2010.republika.pl/malutkax.gif[/img][/url]

RudyiSrebrnyKot

Post » Śro gru 29, 2010 11:14 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

RudyiSrebrnyKot dziękuję za banerek :1luvu:

honda11

Post » Śro gru 29, 2010 13:12 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

cukiereczku maleńki jakaś Ty ładna
kto mógł Cię tak skrzywdzić?
mam nadzieję,że szybko znajdziesz DT /DS - wiernie Ci pokibicuję
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Śro gru 29, 2010 16:13 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

Mogę tylko pokibicować :( maleńkiej skrzywdzonej koteńce.
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Śro gru 29, 2010 18:59 Re: APEL: Malutka, rozkoszna, piękna...nipełnospawna. Ma szansę?

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100028

a widziałyście to?
zwłaszcza ten tekst: Jeszcze ważna informacja od ludziego lekarza rehabilitanta, która dała mi nadzieję, że stan Nikusia się poprawi..
Jeśli kot chociaż w minimalnym stopniu kontroluje kuwetkę, to znaczy, że rdzeń kręgowy nie jest przerwany.. a to daje spore szanse na dużą poprawę staniu zdrowia..
:1luvu:

coś pokręciłam i musiałam edytować :(

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

[poprzednia][następna]