Biała Molly już w nowym domu :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim

Post » Wto sie 10, 2010 18:14 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Udało mi się ją nakarmić strzykawką. Dobrze, że mąż mi pomógł, bo Molly ucieka jakby ją ze skóry obdzierano, krzyczy, drapie i gryzie. Jutro na 15 mamy iść do weterynarza, obejrzy ją i mam nadzieję, że coś doradzi...
Trzymajcie dalej kciuki...

grzanka.ch

Od: Pt sie 06, 2010 21:44

Post » Wto sie 10, 2010 21:57 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Ojej...:(

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Wto sie 10, 2010 23:10 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Jak kicia...? Tak się zastanawiam, czy warto ją karmić na siłę, jeżeli tak koszmarnie ją to stresuje, może sama załapie jedzenie za dzień-dwa...? :(
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Wto sie 10, 2010 23:24 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Kicia niestety nie za dobrze :( Wszystko, czym mi się ją udało nakarmić, zwymiotowała :( Też myślę, że nie ma sensu jej stresować jedzeniem na siłę. Może ja to robię w jakiś nieumiejętny sposób, który jeszcze tylko pogarsza sprawę :( Bo jak weterynarz ją karmił, to była spokojna i wszystko było OK...
Na szczęście Molly pije dużo wody. Podtykam jej pod nos różne smakołyki, ale ona nic nie chce :(
Jutro porozmawiam z weterynarzem...

grzanka.ch

Post » Wto sie 10, 2010 23:29 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Musisz ją dobrze unieruchomić przy karmieniu.
Klękasz na podłodze, siadasz na stopach, kota między nogi , blokujesz przedramionami po bokach, jedną dłonią łepek lekko do góry a drugą strzykawkę za kieł (tam jest takie puste miejsce) i delikatnie w stronę gardziołka. Tą ręką,którą trzymasz łepek możesz masować gardziolko (zostają Ci trzy wolne palce :D )pobudzasz w ten sposób odruch przełykania.
Jak nie masz wprawy możesz ją owinąć w ręcznik, prześcieradło itp tak aby tylko główka wystawała. Lepiej jak to robi jedna osoba, kot się mniej denerwuje. No i spokojnie, zdecydowanie. Jak ty się denerwujesz, kot tym bardziej.
Wet niech obejrzy dokładnie buzię i gardziołko, bo to może być przyczyna że nie chce jeść, może mieć nadżerki (weci często o tym zapominają, patrzą tylko na zęby od zewnętrznej strony pod kątem kamienia).

Może jej się zaczynać koci katar. Często jest tak, że w schronisku kot się jakoś trzyma a w domu układ immunologiczny odpuszcza sobie i wychodzą różne rzeczy. Ale na temat kk niech się wet wypowie :wink:
Dasz sobie radę :ok:
Ogólnie niech śpi i je.
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Wto sie 10, 2010 23:30 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Biedna maleńka... :( A tak się cieszyłam, że idzie ku lepszemu :(
Trzymam ogromne kciuki za poprawę, oby już jadła normalnie... Może wet ją nakarmi i będzie wiedział, jaka jest przyczyna wymiotów...

Liwia_

Post » Wto sie 10, 2010 23:33 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Pisałyśmy jednocześnie.
Liwio ale każdy dzień niejedzenia ją osłabia dodatkowo.
Myślę że często i po troszeczku....
To co pisałam post wyżej wynika z mojego doświadczenia z Kacprem. Wiem że każda sytuacja jest inna.
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Śro sie 11, 2010 7:32 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

kciuki za śnieżynkę chociaż potrzymam :roll: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

mar9

Od: Wto mar 22, 2005 14:47

Post » Śro sie 11, 2010 16:29 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Co u Molly...? Martwię się :(

Liwia_

Post » Śro sie 11, 2010 17:12 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

:roll:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Post » Śro sie 11, 2010 17:35 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Może za dużo na raz dostała i dlatego zwróciła?

Może katarek się zaczyna i straciła smak?...

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Śro sie 11, 2010 18:30 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Dzień dobry. A czy kotka miała jakieś testy :?: Niestety nie znam jej przeszłości a tu, gdzie jestem mam kiepski net więc nie czytałam tamtego wątku :(

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Śro sie 11, 2010 19:26 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Przepraszam, że dopiero teraz piszę, nie mogłam wcześniej :oops:
Byłam u weta. Okazało się, że Molly ma wrzód na języku i infekcję gardła. Wet mówi, że to dlatego nie chce jeść. Zaniepokoił się, bo kicia schudła - teraz waży 1,62 kg :( Mamy przychodzić codziennie na zastrzyki. Wet ją nakarmił convalescence support, pokazał mi jak ją trzymać, żeby się nie mogła wyrwać. Ale powiedział, że się nie dziwi, że sama tego nie umiem zrobić - jego też nieźle podrapała :) Przed chwilką dostała drugą porcję, mam nadzieję, że obejdzie się bez wymiotów.
Jedyna dobra wiadomość to taka, że rana po sterylizacji dobrze się goi...
No a poza tym muszę izolować Molly od Grzanki, bo wet powiedział, że to jakiś wirus i Grzanka może się zarazić :(

grzanka.ch

Post » Śro sie 11, 2010 20:52 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

grzanka.ch pisze:Przepraszam, że dopiero teraz piszę, nie mogłam wcześniej :oops:
Byłam u weta. Okazało się, że Molly ma wrzód na języku i infekcję gardła. Wet mówi, że to dlatego nie chce jeść. Zaniepokoił się, bo kicia schudła - teraz waży 1,62 kg :( Mamy przychodzić codziennie na zastrzyki. Wet ją nakarmił convalescence support, pokazał mi jak ją trzymać, żeby się nie mogła wyrwać. Ale powiedział, że się nie dziwi, że sama tego nie umiem zrobić - jego też nieźle podrapała :) Przed chwilką dostała drugą porcję, mam nadzieję, że obejdzie się bez wymiotów.
Jedyna dobra wiadomość to taka, że rana po sterylizacji dobrze się goi...
No a poza tym muszę izolować Molly od Grzanki, bo wet powiedział, że to jakiś wirus i Grzanka może się zarazić :(

Pierwszy Twój tymczas i tyle problemów...mam nadzieje,że to nie zrazi Cię do następnych...

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Śro sie 11, 2010 21:58 Re: cała biała, młodziutka kotka szuka DS albo DT od 1.09!!!

Rzeczywiście, chyba na pierwszego tymczasa powinnam była wybrać mniej problematyczny przypadek ;) No ale jakoś sobie radzę, tylko mnie to wszystko stresuje... Molly jest taka kochana i śliczna, chciałabym bardzo, żeby wyzdrowiała. A wet powiedział, że wcale to nie jest pewne, że przeżyje :( No ale robię wszystko tak, jak mi wet mówi, staram się, żeby kicia nie miała powodów do stresu itd. Trzeba być dobrej myśli...

grzanka.ch

[poprzednia][następna]