Trójmiejskie maluchy w domach ;)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon wrz 28, 2009 11:17 Re: DRAMAT!!! Mama uciekła nie wiem co robić!!! str 3!!!

anthea80 pisze:Nie byłam nigdy w takiej sytuacji i żadna profesjonalną radą nie mogę służyć, ale znalazłam artykuł
http://www.vetopedia.pl/article96-1-Jak ... _be...html
i tu jest napisane, że takie kocie oseski powinny się wypróżniać 1-3 razy dziennie, ale masować brzuszki trzeba po każdym posiłku.
Maleństwa sliczne :)
Moze to okno przez które mama dała drapaka zostawić na noc uchylone? Moze sama wróci?
Trzymam kciuki :ok: :ok: :ok:

Cala noc i dzien jest otwarte.. Wyziebila sie lazienka,ze wejsc sie nie da! Siostra mowila, ze po szkole obejdzie jeszcze raz osiedle ijej poszuka.. Ale ja naprawde nie widze nadziei.. Skupiam sie teraz jak pomoc tym maluchom.. Nie wiem czy robie to wszystko dobrze, wieczorem bede u weta z psem... to spytam o wszystko dokladnie...

Angel_

Od: Wto wrz 22, 2009 21:33

Post » Pon wrz 28, 2009 11:26 Re: DRAMAT!!! Mama uciekła nie wiem co robić!!! str 3!!!

teraz dopiero zauważyłam. że chyba ten sam artykuł na temat kocich maleństw czytałyśmy :)
taki sam link jest w Twoim poprzednim poście.
nadziei tracić nie wolno :!: Zobaczysz, że wszystko się ułoży :)
mam nadzieję, że doświadczone ciocie - forumowiczki poradzą jak masz postępować z maleństwami i wkrótce będą z nich zdrowe, brykające piękności :kotek: :kotek: :kotek:
Obrazek Obrazek
Czarno-czarni czyli Zuza i Maniuś

Ratując jednego zwierzaka nie zmienimy świata, ale świat zmieni się dla tego jednego zwierzaka...

anthea80

Od: Wto wrz 01, 2009 12:41

Post » Pon wrz 28, 2009 14:27 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Kochane ciotki proszone o pomoc :!: Na pewno juz ktoś miał do czynienia z takimi maluchami
Obrazek Obrazek
Czarno-czarni czyli Zuza i Maniuś

Ratując jednego zwierzaka nie zmienimy świata, ale świat zmieni się dla tego jednego zwierzaka...

anthea80

Od: Wto wrz 01, 2009 12:41

Post » Pon wrz 28, 2009 15:54 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

spytaj w lecznicach o taki budyn -royal canin convalescens
może mają, czesto maluszkom mozna tym zastapić mleko mamy

poza tym szukać szukać i jeszcze raz szukać kociej mamy
najlepiej póżno wieczór i wczesnie rano,kiedy jest cicho i spokojnie
nawoływać, kiciać.Zajrzeć do piwnic, czy ktoś przypadkiem jej nie zamknął.
Z tego co zauwazyłam na watkach o kotach zagionionych to one najczesciej odnajdują się blisko domów...(tylko że tamte koty to najczęsciej koty rezydenci, ale z kolei tu do czynienia mamy z kocią mamą u której instykt macierzynski jest silny i wydaje się mi że ona bedzie probowała wrócić do małych)
A jakby poszukać w miejscu gdzie te maluszki z nią znalazlaś? (nie doczytałam dokladnie skąd ją masz :oops: )

aha, moze w okolicy jest jakas karmicielka, która karmi bezdomniaczki. Koniecznie wtedy ją powiadomcie, ona raz dwa zauwazy że przybyła jej nowa kotka w stadzie.

Mocno trzymam kciuki za maluszki i za odnalezienie mamy :ok: :ok: :ok:
Dla moich adoptusiów za TM [']

Gór mi mało i trzeba mi więcej....

berni

Od: Pon sty 10, 2005 15:12

Post » Pon wrz 28, 2009 15:56 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

jeszcze jedno mi przyszło na mysl
ogłoszenia, takie papierowe na słupach
skoro kotka jest ufna, oswojona to może bedzie podchodziła po prpstu do ludzi

zagadnąć okoliczne dzieciaki, one duzo widzą.
Dla moich adoptusiów za TM [']

Gór mi mało i trzeba mi więcej....

berni

Od: Pon sty 10, 2005 15:12

Post » Pon wrz 28, 2009 16:09 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

trzymam kciuki, żeby mamusia się znalazła. Chciałabym Ci pomóc z małymi, ale niestety nie mogłabym ich karmić tak często :( zdawaj relację proszę, czy mamusia się odnalazła.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kocia dusza

Od: Sob wrz 26, 2009 17:42

Post » Pon wrz 28, 2009 18:56 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

wykarmilam ostatnio takei 2 tygodniowe - to nie jest trudne
Mleko dla kociat z lecznicy ( duza puszka proszku ) to ok 30 pln
( ja mialam felinemilk)
do tego strzykawki
Instrukcja "obslugi" jest na mleku, jak koty beda glodne to poznasz bo zaczna sie strasznie wydzierac
Male kociaki sie szybko wyziebiala, trzeba im wkladac butelki z ciepla woda do pudelka ( zawiniete w recznik)
Po kazdym posilku masaz brzuszka i okolic odbytu - same beda podnosic nogi do gory trak wiec zorientujesz sie jak trzeba to robic. U mnie siusiu bylo przy kazdym posilku, kupka raz dziennie
Kot wyksztalca odruch lizania po okolo 4 tygodniach zycia i wlasciwie w 5 juz sam je i kupka

powodzenia i trzymam kciuki zeby kotka wrocila

epti

Od: Śro lis 15, 2006 14:10

Post » Pon wrz 28, 2009 19:09 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Dzieki, dzieki przeogromne za rady!!!
Kiary nie ma wciaz :cry:

Uspokoiłas mnie epti z ta kupka- bo rzeczywiscie robia susiu po kazdym jedzeniu ale kupki nie bylo jeszcze!
Kupilam termoforek wiec super im grzeje, do tego opatulone sa w recznik wiec mysle , ze cieplutenko im:)
DO tego siostra kilka godzin spala z nimi pod kolderka dzis :mrgreen: Urocze sa..
Nie wiem tylko czy to normalne, ze po jedzeniu tak strasznie sie drą i probuja wypelzac z gniazda i klatki wyjac okrutnie :? Mam nadzieje, ze to "tylko" tesknota za mama.. Czy moze chce im sie ta kupke tak bardzo? Niedlugo bedzie znowu karmienie to porzadnie pomasuje im te brzuszki..

Angel_

Post » Pon wrz 28, 2009 19:12 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Aha... kiedy nAJWCZESNIEJ moge probowac uczyc je jest pokarmy stale? Ktos pisal o trzech tygodniach i kulkach wołowinowych.. A namoczona sucha karma dla kociakow?

Angel_

Post » Pon wrz 28, 2009 19:19 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Dobry bylby convalescence instant. Robi sie z tego papke i podaje strzykawka, jest smaczne i bardzo pozywne. Mozesz tez sprobowac podawac im Gerberka kurczak lub indyk z serii "naturalnie proste" dla niemowląt od 6 miesiaca. Na poczatek troche rozrzedzone przegotowaną woda (żeby przeszło przez strzykawkę), potem z "z palca". Dasz radę. I :ok: za powrot Kiary.
Ostatnio edytowano Pon wrz 28, 2009 20:09 przez Amica, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pon wrz 28, 2009 19:20 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Amica pisze:Dobry bylby convalescens instant. Robi siez tego papke i podaje strzykawka, jest smaczne i bardzo pozywne. Mozesz tez sprobowac podawac im Gerberka kurczak lub indyk z serii "naturalnie proste" dla niemowląt od 6 miesiaca. Na poczatek troche rozrzedzone przegotowaną woda (żeby przeszło przez strzykawkę), potem z "z palca". Dasz radę. I :ok: za powrot Kiary.

Ale te miesne sprawy dopiero za ok tydzien?

Angel_

Post » Pon wrz 28, 2009 21:26 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Trudna sytuacja, ale nie trać nadziei, otwórz okno, może matka wróci. Karmi maluszki, masuj brzuszki, u weta poproś niech Ci pokaże jak masz to robić. Trzymaj w cieple, bo zaczyna się już robić chłodno. Nawołuj matkę, potrząsaj może pudełkiem z karmą, może za dnia jak jest słońce zabierz maluchy pod to ono, przez które uciekła i czekajcie razem. Może zajrzyj w to miejsce, z którego zabrałaś rodzinkę. Trzymam za was kciuki.
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Pon wrz 28, 2009 22:05 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Po jedzeniu trzeba pomasowac brzuszki i doopki. I ogolnie trzeba je troche podotykac - to tak jak z dziecmi ( i ludzmi) potrzebuja cieppla i milosci, nie tylko jedzenia. Jak sa najedzone, wymasowane, wykupkane i jest im cieplo to spia. Dra sie jak im czegos brakuje, a takie male jak sie dra to:
1.sa glodne
2.chca siuu
3.chca koopke
4.sa niedomiziane
5. jest im zimno ( z tym musisz uwazac, bo taki maly kociak potrzebuje wysokich temperatur - szybko sie wyziebia)

Mozesz je myc zwilzonym ciepla woda recznikiem ( szorsti jak jezyk kociczek)

Jak maj dwa tygodnie to beda chcialy zrec co jakies 3 h, potem stopniowo bedzie spokoj na dluzej. Ja swoja kociczke zabieralam w transporterku do pracy i karmilam co 3, potem co 4 h-) Dzieki temu znalazla domek bo byla slawna na cala firme-))

Ad. staly pokarm:
odruch lizania wyksztalca sie ok 4 tygodnia zycia i ja zrobilam tak, ze przed karmieniem strzykawka podawalam mleko na talerzyku. Jak juz zalapala ( wchodzila cala do talerza) i zaczela zlizywac to podawalam jej mleko na talerzyku przed karzdym karmieniem a potem dokarmialam strzykawka. Z moja jodla bylo tak, ze w czwartek pierwszy raz zlizala mleko z talerzyka a w sobote zaczela jesc paszteciki dla kotow ( nie moga byc kawalki, bo sobie nie poradza). Przez tydzien karmilam strzyklawka z mlekiem rano i wieczorem a w ciagu dnia juz wsuwala z misek kocie jedzenie.

epti

Od: Śro lis 15, 2006 14:10

Post » Wto wrz 29, 2009 7:53 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Jeśli mogę doradzić, to podawaj Felinemilk (u nas, w lecznicy- 25 zł) i convalescence instant. Do 20 ml wody 2 łyżeczki Felinemilk i 1 convalescence instant. Wymieszaj, aby nie było grudek. To porcja średnio na 1 kota,ale musisz sama zobaczyć, ile zjedzą. Miałam kociaki 1-tygodniowe, także ciężko mi powiedzieć, ile potrzeba przy starszych. Wtedy jadły ok 10-16 ml Najlepiej, żeby mleko miało ok 35- 38 stopni. Kupiłam termometr do akwarium i tak sprawdzałam, bo było najłatwiej. Butelkę wkładałam do gorącej wody, napełniałam strzykawkę, zakręcałam butelkę, karmiłam. Ważne, żeby mleko było ciepłe. Co do termoforka- połóż go tak, by maluchy mogły zejść z niego, jeśli im za ciepło. Jeśli masz taką możliwość, waż je 1 dziennie i zapisuj wyniki. Będziesz wtedy wiedziała, czy prawidłowo przybierają na wadze. Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Poza tym- podpisuję się rękami i nogami pod słowami Epti. Pozdrawiam.
"Nagle w moim świecie zrobiło się tak cicho i pusto bez Ciebie"
Kostrzyńska Luna [*] 07.09.2009 viewtopic.php?f=1&t=99269
Obrazek

kamilka_04

Od: Czw lut 28, 2008 14:43

Post » Wto wrz 29, 2009 10:44 Re: Kocia mama uciekła-zostałam sama z 2 tyg.kotkami;( Co robić?

Takie male kocięta trzeba karmic co 2-3 godziny, w nocy przerwy można robić dłuższe. Powinny jeszcze dostawać mleko. W lecznicach można kupić Mixol jest w nim butelka ze smoczkiem, ale ja takie maluchy dokarmiam strzykawką. Mixolem dokarmiam własne kocięta jeśli tego potrzebują. Masować po każdym jedzeniu Brzuszki i boczki. Najlepiej kawalkiem gąbki lekko zwilżonej cieplą wodą. Okolice odbytu wacikiem zamoczomym w cieplej wodzie. Jesli nie masz termoforka, buteka zawinięta w pieluszkę lub ściereczkę też spełni swoje zadanie. Kociaki nie regulują teraz temperatury. Muszą mieć ciepło. Powinny zjadać ok. 10g każde na każde karmienie. Oczka przemyć świetlikiem. Ważne, aby przybierały na wadze. ważyć najlepiej raz dziennie o tej samej porze.
Jeśli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem.
Obrazek
PRAWDZIWE NEVY NIE MAJĄ W RODOWODZIE SOMALIJCZYKÓW!!!

NASZ WĄT: viewtopic.php?f=1&t=145040&start=780

Szura-najmysi mama

Od: Pon sty 22, 2007 19:46

[poprzednia][następna]