Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro gru 01, 2010 16:12 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

A co z tymi pieskami, o których pisała Sabina? Wszystkie znalazły domy?
Nawet skromna pomoc jest zawsze lepsza od wielkiego współczucia.
Obrazek

Izzi

Od: Nie sty 10, 2010 12:52

Post » Śro gru 01, 2010 22:22 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

OD KILKU DNI PRÓBUJĘ USTALIC KTO JEST ODPOWIEDZALNY ZA TE BUDKI W GDAŃSKU. PROSZE O ODPOWIEDŹ, BO JEDNA PANI WCIĄŻ DO MNIE PISZE, I NIE MAM POJĘCIA CZEMU ODBIERA MOJE LISTY DO NIEJ JAKO PONIŻAJĄCE :? :

CYTUJĘ: "Co to znaczy "dopieszczenie budek"? Proszę sobie nie robić z tej sprawy żartów bo tu chodzi o życie tych kotów.

Kot jest gatunkiem udomowionym. Pochodzi z Afryki. Jest ewolucyjnie niedostosowany do takiego zimnego klimatu jaki jest w Polsce.

W artykule,„The Cats and the Cold Weather” (http://www.cozycatfurniture.com/cat_new ... ter16.html) pisze że koty mogą dostać hipotermii. Też pisze że grozi im odmrożenie, szczególnie uszów, ogona i łap. Odmrożenie prowadzi do gangreny, a gangrena do rożnych infekcji.

O domkach: Powinno być posłanie, najlepiej ze słomy. Otwarcia powinny być zakryte grubą folią (można użyć starej ceraty lub kilka warst starej kurtyny do prysznica). Otwarcia powinny być odwrócone od wiatru.

I tutaj artykuł, „Jak pomóc kotu przeżyć zimę”: http://forum.kocipazur.org/viewtopic.php?t=991

„Zimno to wielkie cierpienie dla każdego, a jego skutki to zapalenia dróg oddechowych, moczowych, rodnych,...”

„Domek nad wejściem powinien mieć mały daszek, zrobiony z kawałka pleksi lub gumy, który będzie zabezpieczał przed dostawaniem się wody do środka. ...wejście dodatkowo można zabezpieczyć grubym materiałem, kawałkiem gumy lub kawałkiem grubej, przezroczystej folii (poprzycinanej jak kurtyny w sklepach), przyklejonym szeroką taśmą.”

„Kolejną ważną sprawą jest posłanko. Najlepiej sprawdza się wełna lub polar - tkaniny, które jeżeli nie są bezpośrednio namoczone, nie chłoną wilgoci z otoczenia. Wełna ma jednak pewną wadę, już zmoczona długo schnie. Dlatego najlepszy wydaje się być polar. Jak sama nazwa wskazuje jest to tkanina specjalnie pomyślana na zimowe warunki atmosferyczne.” (Ja uważam że najlepsza jest słoma, ale jakieś posłanko musi być.)

Ja próbuję robić wszystko żeby uratować te koty i nie życzę sobie takiego poniżającego traktowania (choć mnie i tak nie odstraszy). Ja i moja koleżanka pomagamy kilku koloniom kotów wolnożyjących, a tu są tylko trzy koty i te dwie panie nie dają sobie rady. To jest dla mnie bardzo dołujące i powoduje niesamowitą frustację."

NAPISAŁAM WCZESNIEJ ZE POSTARAM SIĘ USTALIC KTO POSTAWIŁ TE BUDKI I POPROSZĘ O "DOPIESZCZENIE KOCICH DOMKÓW. NIE MAM POJĘCIA CZYM URAZIŁAM TĘ KOBIETĘ."
HOTEL DLA KOTÓW "MIAU" http://www.miauhotel.pl ZAPRASZAM

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Od: Pt mar 02, 2007 10:28

Post » Śro gru 01, 2010 22:24 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Marea pisze:Tak Marlenka :ok: Maria mi już pokazywała i przerobiłam allegro dla nich :ok: Masz dar do pisania ładnych historii :ok:

A opiniami co do budek się nie przejmuj :!: My wiemy ile robisz i jak się poświęcasz....jak to mówią, dopiero w niebie czeka nas kociary nagroda za te poświęcenia dla kociastych :ryk:

Heh, dziekuje, na tego typu podobny apel w necie zabrakło szczeniaków w schroniskach, więc i może z tymi sie uda! :ok:

Wiesz to nie chodzi o to, że ja te budki pozawoziłam na Politechnike z potrzeby dowartościowania przez osoby trzecie, ja je zawiozłam aby koty miały ciepło i żebym spać spokojnie mogła a tu nagle ktoś krytykuje moją pracę i to jeszcze w taki sposób ... słoma z zoologicznego... no kurde
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Śro gru 01, 2010 23:24 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

martaslupsk pisze:http://allegro.pl/show_item.php?item=1347397157
Allegro dla malutkiej i bennego kuleczki.

sa u mnie ;) a franio w ciepłych objęciach asi :)

Obrazek
Obrazek

PROSZĘ O WSPARCIE DLA KOTÓW BEZDOMNYCH POD MOJĄ OPIEKĄ: http://www.miauhotel.pl - NR KONTA W ZAKŁADCE: MIAU ADOPCJE. FUNDACJA VIVA!

sabina skaza

Post » Śro gru 01, 2010 23:46 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

piękne ogłoszenie pisków marii, boże to jeszcze gorszy dramat niz u moich rozmnażaczy :( u rozmnażaczy jeszcze 4 pieski do oddania..... :( kiepsko to wszytko widzę

marlanka i ja sadziłam że jeżeli te budki były stawiane przez was to nie jest możliwe żebyście zostawiły kotom do spania gołe dechy. tak Łatwo jest nas krytykować, dawac rozkazy, pouczać...czemu samemu nie zabrac się za pracę? nie wiem, czasami ręce mi opadają jak czytam pocztę PKDT.

SEJA podobno byłaś niemiła do pani która dzwoniła do ciebie o adopcję kotków dzisiaj? :wink: czy to prawda że skwitowałaś tej pani zapytanie o adopcję jednym słowem: "nieaktualne" i odłożylaś tel? zły dzień? ta sama pani chciała adoptowac ode mnie kotke pani agaty- syberyjke dejzi. ale ja nie mam prawa oddać kotki hotelowej kogos komus innemu. fakt jest taki ze pani agata dla dobra tej kici powinna sama się zrzec prawa do kotki, ale je nie mam prawa jej tego nakazać, a poza jej plecami kota nie wydam nikomu. dejzi jest kotem hotelowym, nie ujmuję ję w zestawieniu do vivy jako tymczasa, to prywatny kot prywatnej osoby w hotelu u innej prywatnej osoby. a nikogo nie powinno obchodzic to czy kot jest płatnym klientem czy nie. widocznie ja lubie pracowac za darmo. bardzo proszę nie odsyłajcie nikogo do mnie po adopcje dejzi. ta pani była zawiedziona, bo narobiono jej nadziei na adopcje dejzi a ja byłam zdziwiona, że kobieta nastawiła się akurat na nią. nie ujmuje dejzi na stronie adopcyjnej, pani agata jej się nie zrzekła póki co.
ta sama pani chciała adoptowac od agnieszki marczak brytyjczyka, ale jak się okazuje ten kot nie jest do adopcji, bo agnieszka nie chciała dać.

ech ostatnio mam same niepowazne telefony o pieski i niepoważne oferty adopcji :(

zimno i ogólnie dół :?

Obrazek
Obrazek

sabina skaza

Post » Czw gru 02, 2010 0:00 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Sabina odpisz tej Pani w moim imieniu:

Witam,
Jestem mile zaskoczona, że nie tylko mi na sercu leży los kotów z Politechniki. Na początku 2010 r. po apelu koleżanki, studiującej na Politechnice, wyłapałam i wysterylizowałam wszystkie kotki zamieszkałe ten teren (8 z terenu OiO, 1 spod wydziału chemii, 1 spod wydziału gospodarczego). Dzięki pomocy opiekunki społecznej kotów z Akademii Medycznej, uzyskałam 8 bezpłatnych sterylizacji z Urzędu Miasta Gdańsk (ja jestem mieszkanką Rumi, dlatego nie mogę być społeczną opiekunką gdańskich kotów), 2 sterylizacje wykonałyśmy korzystając z funduszu Pomorskiego Kociego Domu Tymczasowego, te 2 kotki przeszły także długotrwałe, kosztowne leczenie w jednej z naszych lecznic w Gdyni, koszty transportu, pożywienia dla kotów oraz koszty dodatkowego hotelowania pokryłam z własnej kieszeni. Monitorowałam stan kotów z PG do końca czerwca, wtedy kiedy jeszcze studiowałam na Akademii Medycznej, zawsze po zajęciach karmiłam koty na Politechnice.

Latem przy okazji mojego wyjazdu do Gdańska, znów odwiedziłam koty Politechniczne, okazało się, że kilka z nich cierpi na koci katar. Koleżanka zamieszkująca Gdańsk na moją prośbę przychodziła na uczelnie, karmiła koty i podawała antybiotyk w tabletkach, koty zostały również odrobaczone i odpchlone.

Jesienią, wraz ze znajomą napisałyśmy pismo do Urzędu Miasta Gdańsk z prośbą o ofiarowanie dla politechnicznych kotów 3 budek, na realizację zamówienia czekałyśmy około 2 tygodni. W sobotę 14 listopada, pozabierałyśmy zrobione przez nas same budki dla innych kotów z Gdańska, odebrałyśmy drewniane palety, styropian, słomę od gospodarza w Rumi, następnie odebrałyśmy 3 budki w Gdańsku dla kotów z PG. Jeżdżąc po całym Gdańsku ustawiłyśmy budki w 6 miejscach, również na Politechnice Gdańskiej. Wszystkie 3 budki dla kotów z Politechniki ustawiłyśmy pod zadaszeniem budynku (jedną pod schodami), wszystkie 3 budki wyłożyłyśmy słomą kupioną w gospodarstwie (słoma, a raczej siano ze sklepów zoologicznych nie nadaje się do ocieplania kocich domków, jest w dodatku o wiele droższe i nie ma takich właściwości jak słoma, ponieważ siano pobiera wilgoć z otoczenia).

Jestem mieszkanką Rumi i nie mogę do Gdańska jeździć codziennie aby karmić koty na Politechnice, każdy wyjazd ode mnie z domu w tamto miejsce kosztuje mnie niestety 40 zł. Koty na szczęście bytują nieopodal baru, gdzie codziennie wysypywane są im resztki jedzenia. Politechnika to miejsce gdzie studiują setki ludzi, mam nadzieję, że nie wszystkim obojętny jest los tamtejszych kotów.

Proszę Panią o skonstruowanie zasłonek do otworów budek kocich i przypięcie ich do tych otworów chociażby pinezkami. Z tego co Pani pisze, widać że ma Pani pojęcie jak to zrobić. Jeśli bywa Pani na Politechnice proszę też dokarmiać tamtejsze koty.

Z tonu Pani wypowiedzi wyczuwam, że nie podoba się Pani jak "załatwiłyśmy" problem kotów politechnicznych. Ja się cieszę, że przy tylu obowiązkach jakie na mnie ciążą, zrobiłam choć tyle. Sama mam pod opieką stada kotów, prowadzę dom, pracuje, zajmuję się swoimi kilkoma tymczasami i kilkunastoma swoimi kotami, oraz sześcioma swoimi psami, do tego jestem koordynatorem PKDT, te wszystkie zadania nie przeszkadzają mi w tym aby jeździć po całym trójmieście, łapać chore koty na leczenie i kotki na sterylizacje, budować kocie domki i rozwiązywać kocie problemy. Każda z nas zajmuje się olbrzymimi watahami kotów w całym trójmieście, Rumia, Gdynia, Sopot, Gdańsk, żadne miejsce bytowania kotów nie jest nam obce, ani obojętne. Każdy członek PKDT ma tak samo, a nawet więcej obowiązków, każdej z nas nie starcza sił ani czasu ani pieniędzy aby robić coś ponad to, śpimy po kilka godzin na dobę, wracamy umordowane do swoich domów, nie do rodziny która na nas czeka, ale do sprzątania kuwet po naszych tymczasach - kotów zabranych z ulic.

Mam nadzieję, że wspólnymi siłami poprawimy warunki w jakich żyją w trójmieście koty wolnobytujące. Życzę Pani i sobie jak najmniej kocich nieszczęść i tragedii.

Z poważaniem
Marlena Pindras
Pomorski Koci Dom Tymczasowy
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Post » Czw gru 02, 2010 0:04 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Sabina (Ty mnie nie zrozumiałaś albo nie słuchałaś :) )ja te budy osobiście i przy świadkach ustawiałam i osobiście własnymi łapami (bo rękoma już tego nazwać nie można) wkładałam do budek słomę , całą kostkę na 3 budy, słomy było od zaj... aż Agnieszka mnie upominała "oszczędzaj bo dla innych nie starczy"!
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Post » Czw gru 02, 2010 0:21 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Marlon pisze:Sabina (Ty mnie nie zrozumiałaś albo nie słuchałaś :) )ja te budy osobiście i przy świadkach ustawiałam i osobiście własnymi łapami (bo rękoma już tego nazwać nie można) wkładałam do budek słomę , całą kostkę na 3 budy, słomy było od zaj... aż Agnieszka mnie upominała "oszczędzaj bo dla innych nie starczy"!

kochana ja wiem ze ty ostatnio woziłaś budy i że w kilku miejscach je stawiałyście, ale nie miałam pojęcia czy te akurat budki na PG ty osobiście stawiałaś ty czy jakaś inna kobita od nas: aga l, agam m., marea, czy inna dobra dusza. dlatego wyjaśniam i chciałam precyzyjnie odpowiedzieć tej pani, bo naprawdę nic złego a tym bardziej obraźliwego nie napisałam do niej, napisałam, ze po prostu nie wiem kto był odpowiedzialny za postawienie tych domków, ze wyjaśnię i ewentualnie przekażę tej pani spostrzeżenia co do "drzwiczek" wykonawcy budek

oj marlenka, bardzo ładnie odpisałaś, wytnę tylko te ostrzejsze momenty do tej pani- super :.

Obrazek
Obrazek

sabina skaza

Post » Czw gru 02, 2010 7:25 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Sabina nic nie wycinaj, wg mnie w odp Marleny nie ma nic obrazliwego..rzeczowo wyjasniona sytuacja, niech baba sama wykonczy te budki i tyle wg tego jak sama uwaza ze kotom bedzie lepiej
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Czw gru 02, 2010 8:19 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Dziewczyny,
bardzo dziekuje za pomoc w ogloszneiach z pieskami z Westerplatte,
w piatek jedzie jeden chłopak do Wejherowa do mieszkania jako kanapowiec,
chyba ten jasny z ciemną mordką ;-)
Paweł spróbuje wejsc do boksu i popatrzeć pod ogonki ;-)

a szanowny dyr. wymyślił, że skoro działamy prężnie a narazie bez efektów to moze by pieski wydac na rynku/giełdzie w niedziele... ehh
to ma plusy i minusy,
a w niedziele to Paweł ma urodziny i raczej dojedzie rodzina
(więc siedze weekend w garach, obiecałam mu tort ;-))
poczekamy na spokojnie...
wczoraj był jakis nawiedzony dzień więc posłuchałam pomysłu i nie było okazji rozważyć kwestii...
Maria (tzn mary4 lub maria_kania)
Obrazek

maria_kania

Od: Śro wrz 17, 2008 13:18

Post » Czw gru 02, 2010 10:07 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Mario, kciuki :ok:
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Czw gru 02, 2010 10:35 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Rozdanie pieskó na giełdzie?:(((((((((((( Boże, to najgorsze co może być...ludzie je biorą tam tak bezmyślnie, że potem... wszystkie lądują w schronie, jak jeden mąż....
Póki co mam tyle rpacy, że dogomanii nie jestem w stanie im zrobić...yyyyyyyych
ObrazekObrazek

Betbet

Od: Pt maja 25, 2007 21:11

Post » Czw gru 02, 2010 10:36 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Marea pisze:Sabina nic nie wycinaj, wg mnie w odp Marleny nie ma nic obrazliwego..rzeczowo wyjasniona sytuacja, niech baba sama wykonczy te budki i tyle wg tego jak sama uwaza ze kotom bedzie lepiej

Też uważam, że nie ma tam nic obraźliwego, nie ma co wycinać, trzeba takim osobom uświadomić, że taka roszczeniowa postawa jest nie na miejscu, no sorry Marlena z dziewczynami zrobiły 99% roboty, to ta kobieta zamiast pisać długie maile już dawno mogłaby zrobić te drzwiczki z folii i przypiąć pinezkami a nie smaruje pouczające maile.

Kurde jak patrzę na to co dzieje się za oknem, to strasznie się martwię o koty na dworze, nie mam samochodu przez najbliższe 1,5 tyg.(Wojtek z moim tatą obaj wyjechali w trasę w dwa samochody), niestety a trzeba zawieźć budki z Ciapkowa koło Kotwicy na Skwer :(
Kto ma samochód większy?
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw gru 02, 2010 10:46 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

mpacz78 pisze:Kurde jak patrzę na to co dzieje się za oknem, to strasznie się martwię o koty na dworze, nie mam samochodu przez najbliższe 1,5 tyg.(Wojtek z moim tatą obaj wyjechali w trasę w dwa samochody), niestety a trzeba zawieźć budki z Ciapkowa koło Kotwicy na Skwer :(
Kto ma samochód większy?

Monika,
Paweł ma firmowego volkswagena kadi, coś jak citroen starego typu z budą,
tylko u nas chwilowo czasowo kiepsko, jeśli możemy pomóc to prawie co dzień koło 19h bo za nm się Paweł przytelepie do domu z Tczewa... a ten weekend odpada.
Obrazek

maria_kania

Post » Czw gru 02, 2010 10:49 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol.7

Robie bazarki zbiorcze:
czy mamy inne jeszcze wzory planów lekcji?
wiem, ze są plany do odbioru od Kingi, podskocze do niej w wolniejszej chwili,
czy mamy kalendarze?
czy mamy jeszcze jakieś gadzety? PKDT?

viewtopic.php?f=20&t=120934

kolejny bazar zbiorczy z resztą fantów:
viewtopic.php?f=20&t=120935

mam jeszcze kilka drobiazgów ale chwilowo nie wyrabiam czasowo na zakręcie!
Obrazek

maria_kania

[poprzednia][następna]