» Śro maja 14, 2025 10:36
Re: OTW23-A życie prozaicznie się toczy:(
Jaja niezalężone, maluszka pewnie można było uratować, jednak decyzje "na wysokim szczeblu" za późno zapadły. Została chyba już tylko Chmielowa, ale ona dłuższy czas do miasta nie zagląda. Choć niby zrobili jej à la budkę na ZUSie, nawet widziałam ją z dołu rano, bo jechałam tamtędy autobusem, ale wątpię, że ktoś się na nią połakomi. Dobrze, że Chmielowa ma nadajnik. Z lęgów Wrotki z Łupkiem chyba nikogo już nie ma. Może fruwają gdzieś te bezimienne z pierwszego lęgu w 2018, ale nigdy nie czytałam, żeby ktoś je namierzył. O Szponku (którego w 2021 oznaczono jako Szponkę) chyba też już nic nie wiadomo, "zakotwiczył" w Wołominie, jednak latem wyłączono podgląd i nastała cisza. A Wrotce kibicowałam od początku, od kiedy uruchomili podgląd, czyli od kwietnia 2019. Miałam ją też kilkakrotnie w lornetce. Pamiętam, że w konkursie na jej imię (Łupek przyleciał do nas z imieniem, Wrotka imię dostała w konkursie) głosowałam na "Pegi-LU", była jeszcze "Piątka", nie pamiętam, jakie inne. Ale dobrze, że wygrała "Wrotka". Teraz ciągle mam nadzieję, że będzie inaczej, niż z Łupkiem, wyleciał z gniazda 13 maja 2021 i zaginął, nie znaleźliśmy go. A on przecież został otruty, pewnie daleko nie odleciał (jak Czart w zeszłym roku). Teraz jest wielka niewiadoma, walka mogła odbyć się wszędzie. Żal wielki, bo człowiek zżył się z tym ptakiem, nie ma to nic wspólnego z "bambinizmem", który odmieniają teraz przez wszystkie przypadki. Wielki żal.
Asiu, przepraszam, że ujawniłam się w wątku z takim niekocim komentarzem. Zdrowia!
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023
Zarejestruj się na
FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!
Wiewiórki i inne ptaki