» Pon lip 23, 2007 7:18
witajcie po urlopie, tak pracowity urlop przy zwierzyńcu, że nawet nie zauważyłam, że się skończył.
Koteczki dalej szukają domków. Mamy trzech chłopców i dziewczynkę.
Mery była jeden dzień w nowym domku i wróciła, nie zaakceptowali jej po śmierci poprzedniczki, jeszcze trwa żałoba.
Dzieciaki są przesłodkie. Odrobaczone, brykające tygryski.
Czwarty jest chyba torszjkę starszy i najodważniejszy sam maszeruje po całym domu nie boi sie psów, wychodzi na taras i do ogrodu.
Z akceptacją było tak, matkę po zdjęciu szwów wyniosłam do przybudówki z drewnem, żeby odpoczęła i przestała wreszcie karmić maluchy. Kociaki połaczyliśmy razem, żeby się poznały i zaakceptowały bez matki. Kocica w dzień owszem spała, chodziła po ogrodzie, ale pod wieczór zaczęła szukać dzieci i biegać dookoła domu, za nami przy nodze jak piesek. Stwierdziliśmy, że to za duży stres i na noc wpuściliśmy ją do dzieci. Rano znów zabraliśmy i dzieciaki razem. Jednak już cały czas szukała wejścia do domu i chodziła za mną po ogrodzie przy nodze. Po południu wpuściliśmy do domu do wszystkich dzieci i o dziwo nie poznała że ma o jedno więcej. Wymyła, a potem nakarmiła wszystkie, tak więc rodzinka powiększona. Codziennie rodzinkę wynosimy do szopki do ogrodu, dzieciaki brykają, śpią, są szczęśliwe. Kocica jednak woli dom, zostawia dzieci i chodzi za nami przy nodze, ucieka do domu i krąży między domem a ogrodem i dziećmi. W domu sadowi się na kanapę , lubi ludzi. Tak więc nie jestem przekonana, że to dzika kotka lubiąca wolność, bo nie odchodzi daleko od domu i widać że woli pokój i kanapę.
Jest spokojniejsza, w domu nawet spokojniejsza, niż na podwórku. Moje koty rezydenci podchodzą, obwąchują i wycofują sie na razie, obok psów też już spokojnie może przejść, choć nie ufają jej po poprzednich akcjach. Niestety nie toleruje Wacika, jak tylko go zobaczy rzuca się na niego. Biedny wacik przez to zrobił się nerwowy i teraz za wczasu na szystkie koty syczy i warczy.
Tak więc szukamy domków stałych dla czterech kociaków. plis. Mąż zaczyna mi liczyć koszty utrzymania tego zwierzyńca.