OSKAR- jest, jest domek!!! :-)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro cze 24, 2009 8:09

Jeżeli to miałaby być postać niewysiękowa, to diagnoza jest niezwykle trudna.
Cytuję wynik badania USG.
" Wątroba niepowiększona, miąższ bez zmian. Pęcherzyk żółciowy wypełniony. Poszerzenie przewodu żółciowego pęcherzyka i początkowego wspólnego do 2-3mm, brak cech zastoju żółci uogólnionego. Obraz może wskazywać na odmianę wrodzoną. Układ naczyniowy wątroby bez uchwytnych wad budowy, poszerzenie żyły wrotnej w odcinku przed i początkowym watrobowym nieznacznie do 5,6-5,8mm. Przewlekły odczyn zapalny krezkowy wokół powiekszonych węzłów chłonnych krezkowych do 6-7,5mm średn. o cechach mogących wskazywać na początek choroby układowej. Trzustka bez uchwytnych zmian w miąższu, leży częściowo w obrębie w/w odczynu. Śledziona niepowiększona, miąższ bez zmian. Nerki rozmiarów prawidłowych, miąższ bez zmian. Brak złogów. Nadnercza bez zmian. Moczowody, pęcherz moczowy, cewka moczowa bez zmian w budowie, brak złogów. Widoczne odcinki jelit żoładka bez uchwytnych zmian. Brak płynu wolnego w jamie otrzewnej."
Tyle doktor Marciński.

Badania moczu:
wychodzą ciagle (po raz trzeci) krwinki, białko i nieciekawa flora bakteryjna.

Krew:
16.05
Leukocyty 10,00 (tu jeszcze było ok)
Hemoglobina 9,63
MCHC 23
ALP 207 (norma 23-107)
Mocznik 76 (norma 25-70)

Reszta w normie

02.06
Leukocyty 39,46
ALP 175,0
Glukoza 96 (norma 100-130) czyli nisko, ale na granicy

Reszta w normie

22.06
Leukocyty 32,00
ALP 197

Reszta ponoć w normie (dziś poproszę o przefaksowanie wyników).

Mały dostał Rilexine (antybiotyk, zawiera cefaleksynę) i dziś muszę poszukać leku o nazwie Ursocam. Podobno może być trudno, ale w końcu mam wolne i jak będzie trzeba to poświęcę na to cały dzień.

Maluch budzi nas bieganiem w nocy- ja to przeżyję, ale TŻ się wkurza i dziś pytał czy już się ktoś w sprawie malucha zgłosił. No nic, muszę TŻa trochę czarować ;-)

Ania_EN

Od: Śro kwi 04, 2007 21:53

Post » Śro cze 24, 2009 9:52

a pozostałe wyniki wątrobowe ok?
bo coś się ewidentnie z wątrobą dzieje
czy mały dostaje hepatil? albo coś innego? w sumie dostając tyle czasu atybiotyki wątroba mogła zacząć gorzej pracować.

Niewysiękowy FIP jest do wyłapania na USG, można też zastanawiać się po wynikach krwi, ale MAM NADZIEJE I MOCNO TRZYMAM KCIUKI że to nie to
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Śro cze 24, 2009 9:54

czy glukoza była na miejscu robiona? na teście, czy w labie?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Śro cze 24, 2009 10:01

Wszystko robione było w labie.

O Hepatilu wet nic nie mówił :-( Nie mam kasy, żeby jechać z Oskarem i jego wynikami jeszcze gdzieś.

Ostatnio jak Marciński mi mówił po badaniu o węzłach krezkowych to skończyło się fipem i śmiercią kota, więc się boję strasznie.

Ania_EN

Post » Śro cze 24, 2009 10:25

przy podawaniu antybiotyku przez dłuższy czas zaleca sie podawanie osłonowo na wątrobe np hepatilu.
Glukoza robiona w labie jest niemiarodajna! miarodajne jest tylko z testu na miejscu przy pobieraniu.

Nerki w opisie są ok, jednak skądeś jest to białko w moczu...

Ja bym zrobiła badanie kału, pod kątem toksoplazmozy. (tylko w dobrym labie). Jak najszybciej.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Śro cze 24, 2009 10:30

Odrobaczany był regularnie i poirzadnie z tego co wiem. Ale kał nie jest taki drogi (że tak powiem). Zawsze woziłam do Laboklinu na Powstańców. Spróbuję go przydybać i pozbierać trochę koopali. Najlepiej z trzech dni? Wtedy płaci się jednorazowo jak za jedno badanie.

Ania_EN

Post » Śro cze 24, 2009 10:49

tak tak na pierwotniaki :)
ale ważne, zebyś zaznaczyła, żeby zrobili badanie parazytologiczne, że szukamy oocyst. KCIUKI.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Śro cze 24, 2009 12:14

To szukamy glist czy lamblii?

Ania_EN

Post » Śro cze 24, 2009 19:11

szukamy pierwotaniaków
czyli oocyst toksoplazmy gondii (powoduje toksoplazmozę)
lamblie jeśli są, to wyjdą przy okazji z racji badania kału pod kątem pierwotniaków
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Śro cze 24, 2009 22:03

Tajdzi, a co Cie skłoniło do myślenia o pasożytach? Coś w wynikach?

Dziś próbowałam się zaczaić, ale za każdym razem z kuwety uciekał, a wiedziałam że będzie robił koopę. Potrzebuje chłopak intymności.
A jak zrobił, zanim dobiegłam- zakopał i nie było co pobierać.
Próbuję dalej.

Przypomniał mi się sms TŻa sprzed jakiegoś czasu, jak jeszcze Odwykowi kupole badałam, bo miał straszne gazy itp. "Otwieram lodówkę, żeby zrobić sobie coś na śniadanie i zastanawiam się co tak śmierdzi- a tam gówno". Zapakowane w trzy worki i pudełko plastikowe, a i tak biło po nosie ;-)

Ania_EN

Post » Śro cze 24, 2009 22:15

Obrazek

Tak sobie upodobał moją siostrzenicę, która przyjechała o nas na część wakacji :-)
Jego nie da się NIE lubić. Paskudny jest bo zwiewa i nie zawsze daje się pogłaskać. Paskudny jest, bo się boi, kiedy się nie ma czego bać.. Ale się go lubi, bo przyłazi, kiedy człowiek się najmniej tego spodziewa. Bo stanie przed człowiekiem i jednym miauknięciem topi lód..
Oskar.

Dobranoc.

Ania_EN

Post » Czw cze 25, 2009 9:17

no zastanawiam się, czy te podrażnione jelita, stan zapalnyi powiększone węzły chłonne nie są przypadkiem wynikiem pierwotniaków
do tego kwestia wątroby, która daje o sobie znać w wynikach
nie wiem
to tylko przypuszczenie, ale warto zbadać - bo jak pierwotniaki, to zupełnie inny rodzaj leczenia będzie potrzebny :)
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Czw cze 25, 2009 9:57

W tym miejscu chciałabym bardzo podziękować! atra_cura i jej chłopak podarowali Oskarkowi cegiełkę, dzięki której będziemy dalej działać. Dziękujemy! I mamy nadzieję, że drapak się choć trochę przyda!

Na moje zapytanie o lek, odezwała się Marcelibu i Memka. Jadę dziś na Ursynów po tabletki dla małego...
Niesamowite ile pozytywnego dzieje się na tym forum.. Wiedziałam to od początku, ale dopiero jak człowieka dotyka to tak bezpośrednio, to zdaje sobie sprawę, jaką siłę ma w sobie dobro, którego tak wiele tu na każdym kroku.
Za powyższe nieskładne zdanie moja przyjaciółka polonistka by mnie zabiła ;-) Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :-)

Jeszcze raz ogromne podziękowania!
Obrazek

Ania_EN

Post » Czw cze 25, 2009 10:18

Ania_EN pisze:W tym miejscu chciałabym bardzo podziękować! atra_cura i jej chłopak podarowali Oskarkowi cegiełkę, dzięki której będziemy dalej działać. Dziękujemy! I mamy nadzieję, że drapak się choć trochę przyda!

Na moje zapytanie o lek, odezwała się Marcelibu i Memka. Jadę dziś na Ursynów po tabletki dla małego...
Niesamowite ile pozytywnego dzieje się na tym forum.. Wiedziałam to od początku, ale dopiero jak człowieka dotyka to tak bezpośrednio, to zdaje sobie sprawę, jaką siłę ma w sobie dobro, którego tak wiele tu na każdym kroku.
Za powyższe nieskładne zdanie moja przyjaciółka polonistka by mnie zabiła ;-) Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :-)

Jeszcze raz ogromne podziękowania!

Nie taką dużą cegiełkę, przykro mi :( Nie stać nas na razie na więcej, gdyż prawie 300 złotych wydaliśmy na ekwipunek dla kotki i na datek dla schroniska, a ja biorę drogie leki, bo jestem chora... :( Ale mam nadzieję, że i trochę grosza się przyda małemu.
atra_cura

atra_cura

Od: Wto cze 02, 2009 17:27

Post » Czw cze 25, 2009 10:23

Już nie bądźta tacy skromni :-) Zdrówka życzymy!

Ania_EN

[poprzednia][następna]