Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob sie 23, 2014 10:40 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

Wczoraj Szczotka do 20 plątała się jak zadżumiona - ale dziś jest już prawie jak nowa ;)

MarionL

Od: Czw lis 07, 2013 18:03

Post » Sob sie 23, 2014 12:23 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

to sobie potrzymam, żeby dym porządnie zadymił :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Nie sie 24, 2014 23:20 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

:1luvu: :1luvu:
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Czw wrz 04, 2014 15:27 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

A więc Szczotka dziś jedzie do nowego domu :) Nowi Państwo u Nas byli, wszystko zobaczyli i nie zrezygnowali ;) Szczotka zamieszka z kocim kumplem, Sezamkiem z fundacji "Pod Jednym Dachem" :) Mam nadzieję, że się dogadają. Szczotka jest tez kotem o innym charakterze niż Sezamek, bardziej żywa. Zademonstrowała gdzie potrafi wskoczyć i skąd zeskoczyć :) Pokazała, że można ją wziąć na ręce ;) I że macha cały czas ogonem ;)

Taka mała refleksja mi się nasuwa. Od momentu umieszczenia Szczotki na 2 popularnych portalach ogłoszeniowych, tu na Miau, oraz na blogu fundacji Pod Jednym Dachem, telefony się nie urywały. W całym tym gąszczu duży odsetek, to byli ludzie, którzy chcieli kota jako element dekoracyjny - zobaczyli go, spodobał im się, i doszli do wniosku, że zadzwonią i są zdecydowani. Co smutne, nie zdecydowali by się na kota, gdyby był on zwykłym dachowcem. O typowych pseudo hodowcach, którzy milkli na słowo "sterylizacja" już nie wspomnę. Dzwoniła też rzesza naprawdę sensownych ludzi, cóż począć - im się kot po prostu podobał, ale byli by dobrym domem. Tylko uważam, że to trochę nie w porządku jest na tym świecie - kot nietypowy ma szansę znaleźć dom w tempie ekspresowym. Te zwykłe bure dachowce czekają nie raz tygodniami, miesiącami, a może i nawet latami. Na te typowe czasami nawet nikt nie patrzy.

A tym czasem nawet najpiękniejszy kot jest kotem, takim samym jak inne - tyle samo pracy przy nim co przy zwykłym burasku, tyle samo opieki i czasu, tak samo trzeba karmić. I tyle samo potrafi dać miłości.

Gdyby chociaż połowa z tych osób, które do mnie dzwoniły, zdecydowała się na adopcję kota z chęci uratowania mu po prostu życia (a były to dość sensowne osoby) - odmieniłoby to życie w tym konkretnym przypadku, kilkunastu kotów. Mówię o uratowaniu życia, podarowaniu domu - a nie chęci posiadania czegoś ładnego.

Zapewniam , że gdyby Szczotka była najzwyklejszym kotem, także dołożyłabym starań, by znaleźć równie dobry dom jak ten :)

Bo kot to osobowość, a nie długosć futerka.

MarionL

Post » Czw wrz 04, 2014 16:22 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

Z moich doświadczeń wynika, że chętnych na "zwykłe" dachowce, w tym buraski wcale nie jest mniej niż na koty "nietypowe". Gust ludzi jest zróżnicowany. Po prostu tych "zwykłych" kotów jest bardzo dużo. Gdyby u nas po ulicach i piwnicach biegały masowo długowłose lub np. niebieskie koty, także brakowałoby dla nich domów (tak jest np. w Norwegii...). Te koty nie są obiektywnie ładniejsze, są po prostu rzadsze.

Nie czepiałabym się ludzi, że kierują się przy wyborze kota wyglądem, bo przeglądając ogłoszenia, nie mając kontaktu ze zwierzakiem, mogą ocenić głównie wygląd. Dlatego szukając kotu domu, przede wszystkim staram się zrobić dobre zdjęcia - bo to naprawdę działa. Koty to w większości przypadków bardzo urodziwe stworzenia, trzeba to tylko pokazać - a skoro pomaga im to znajdować domy, to wolę to wykorzystać niż marudzić, że ludzie są wzrokowcami :wink: .

Szczotce życzę oczywiście szczęścia w nowym domu :ok:
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Czw wrz 04, 2014 16:55 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

To ja mam zupełnie inne doświadczenia na tym polu.

Trochę tych kotów wy adoptowałam - najstarszy ma w tej chwili 16 lat. Przez te 16 lat znalazłam dom ponad 20 kotom.

W zeszłym miesiącu w przeciągu DWÓCH DNI wy adoptowałam 4 długowłose kocięta, 2 bure, 2 czarne - poza długością włosa nie miały w sobie nic ekstra.

W listopadzie ubiegłego roku szukałam desperacko domu dla 2 kociaków przez 2 miesiące - w końcu kocięta znalazły opiekę w jednej z krakowskich fundacji, i tam też dłużej tego domu szukałam. Miesiąc później, w grudniu, ktoś na moje podwórko wyrzucił wynędzniałe i skrzywdzone kocię norweskiego leśnego. Basia znalazła dom w przeciągu 24 h. Dodam że prócz rasy, miała niebiańską urodę - szylkret.

Ja uznaję zasadę , że wygląd jest najgorszym kryterium. To właśnie wygląd sprawia, że najbliższa memu sercu rasa psów wpada w niepowołane ręce, a później okupuje schroniska.

Przez 16 lat (zakładając że od Milki zaczęło się moje fatum) zdecydowanie łatwiej domy znajdowały ładne koty...

MarionL

Post » Czw wrz 04, 2014 17:32 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

MarionL pisze:
Przez 16 lat (zakładając że od Milki zaczęło się moje fatum) zdecydowanie łatwiej domy znajdowały ładne koty...

No tak... Te które ja wydawałam też były ładne :wink: ale były czarne, była buraska i nie było trudniej znaleźć im domy, niż kotce długowłosej czy rudzielcom.
Tylko tak jak pisałam, może byłoby inaczej gdyby nie fajne zdjęcia.

Być może Szczotka znalazła dom w miarę szybko dzięki swojej urodzie. Tylko czy to źle? Jak dobry dom, to ja bym się cieszyła :wink:

Z psami jest faktycznie trochę inaczej, bo rasa to także charakter, kierowanie się samym wyglądem może powodować spore kłopoty.
Obrazek

Agulas74

Post » Pt wrz 05, 2014 16:10 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

:201461 :201461
Obrazek

aannee99

Post » Sob wrz 06, 2014 9:54 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

Wspaniała wiadomość. Życzymy długowłosej długich, długich dni wśród kochających ją ludzi. :201461 :201461 :201461
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Sob wrz 06, 2014 14:05 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

Niestety Szczotka do nas wróciła. Pani spodziewała się chyba, ze już od samego początku zapanuje pomiędzy nią , a jej kotem wielka miłość. Praktycznie wróciła po 24 h. Generalnie okazało się , że tak młody kot, który wymaga uwagi, zabawy, w dodatku wysoko skacze, wchodzi wszędzie, przejawia jeszcze mlodziencze głupowate zachowania, nie spełnia oczekiwań domownika. Ja absolutnie nie mam do nikogo pretensji - są domy, które będą doskonale dla starszych, stonowanych kotów, a nie do pełnych energii kociąt. I ten dom powinien właśnie na takiego się zdecydować. Szczotki było po prostu wszędzie za dużo.

A więc - szukamy nadal domu.

MarionL

Post » Sob wrz 06, 2014 17:31 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

No przykro, że kicia wróciła do Was, ale ... na pewno znajdzie dobry domek, kciuki nadal trzymam mocno :ok: :1luvu:
Obrazek

aannee99

Post » Sob wrz 06, 2014 17:47 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

aannee99 pisze:No przykro, że kicia wróciła do Was, ale ... na pewno znajdzie dobry domek, kciuki nadal trzymam mocno :ok: :1luvu:

Kiedyś miałam na tymczasie młodą, wcześniej bardzo chorą koteczkę i też znalazłam ponoć taki dobry dom, zabrali koteczkę przed 17 a po 13 godzinach wróciła do domu. Cały czas płakała za mną, dopiero po 3 miesiącach udało mi się znaleźć dobry domek. Teraz ma bardzo fajnie, domek z ogrodem na wsi z dala od drogi i kochające dzieciaki 11 i 13 lat oraz ich rodzice wspaniali. Znajdzie się również dla tej ślicznoty dobry domek. :201461 :201461 :201461
Ostatnio edytowano Sob wrz 06, 2014 17:50 przez jasia0245, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Sob wrz 06, 2014 17:48 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

MarionL pisze:Niestety Szczotka do nas wróciła. Pani spodziewała się chyba, ze już od samego początku zapanuje pomiędzy nią , a jej kotem wielka miłość. Praktycznie wróciła po 24 h. Generalnie okazało się , że tak młody kot, który wymaga uwagi, zabawy, w dodatku wysoko skacze, wchodzi wszędzie, przejawia jeszcze mlodziencze głupowate zachowania, nie spełnia oczekiwań domownika. Ja absolutnie nie mam do nikogo pretensji - są domy, które będą doskonale dla starszych, stonowanych kotów, a nie do pełnych energii kociąt. I ten dom powinien właśnie na takiego się zdecydować. Szczotki było po prostu wszędzie za dużo.

A więc - szukamy nadal domu.

a ja nie przestanę się dziwić. Wiedzieli co biorą bo nic nie ukrywałaś.
A cudów nie ma, powinien to każdy wiedzieć.
W yum cudownego dogadania się kotów także.
Widać dom nie był Jej wart.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob wrz 06, 2014 19:54 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

Szkoda... Ale jeśli tak miało być, lepiej, że wróciła od razu.
Obrazek

Agulas74

Post » Pon wrz 08, 2014 16:49 Re: Długowłosa Kotka SZUKA DOMU!

Po prostu decyzja o wzięciu Szczotki, wydaje mi się, była podyktowana tym, że się spodobała, a nie faktycznymi możliwościami - jak chociażby czas "docierania " się kotów.

Dziś mam wizytę zapoznawczą, z potencjalnym, nowym domem.

MarionL

[poprzednia][następna]