Dom stały dla kota od zaraz - kuj-pom[już MAMY KOTA]:)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie mar 03, 2013 17:54 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

A ja znam domy z zabezpieczonymi oknami, balkonem, a zostawiające zwierzęta same w domu na dwa dni - i co? To dobre jest?

Uważam, że ludzie, którzy wypuszczali zwierzę na balkon, parapet niezabezpieczony są idiotami. Tyle.

Zabezpieczanie okien poważam, ale też są pewne priorytety.

Również trzęsie mną jak widzę koty, które łażą po balkonach i parapetach.

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Nie mar 03, 2013 17:58 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

Względem Szaraczka - kot jest chory, bo jest, a dom niedoświadczony...

Nie wiem czy poradziłby sobie z opieką i też taką informację zwrotną dostałem.

natalian

Post » Nie mar 03, 2013 18:02 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

natalian pisze:Względem Szaraczka - kot jest chory, bo jest, a dom niedoświadczony...

Nie wiem czy poradziłby sobie z opieką i też taką informację zwrotną dostałem.

Mam dla Ciebie propozycje ,kotka czeka na sterylke,jest miła i według mnie śliczna. Proszę adres e-mailowy na pw.
Oczywiście dom zostanie sprawdzony przed wydaniem kota,zeby jasne to było jak słońce.Jest kilka propozycji ,ale e-maila poprosze
BOZENAZWISNIEWA

Post » Nie mar 03, 2013 18:30 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

Ja też daję kota do domu bez zabezpieczenia okien i balkonu, a dlaczego?, bo kot na ulicy ma mniejsze szanse na przetrwanie choćby 1 roku, wiem, bo takie koty dokarmiam, bardzo często giną pod samochodem albo dlatego, bo mają jakąś wirusówkę, ale nikt im nie pomoże, bo tego nawet nie zauważy, a w domu kot ma szanse na to, że ktoś pójdzie z nim do weterynarza, jest mu ciepło zimą i nie ma jeżdżących samochodów albo ludzi z trutkami. Trzeba wybierać mniejsze zło. Wprawdzie kociaki boję się wydawać do bloków na wyższe piętra, bo niestety kociak nie umie ocenić wysokości na której jest i dlatego kociaki oddaję na parter albo do bardzo rozsądnych rodzin.
Trzymam kciuki i liczę, że dom znajdzie swojego przyjaciela.

golla

Od: Wto sty 13, 2009 20:56

Post » Nie mar 03, 2013 18:36 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

natalian pisze:A ja znam domy z zabezpieczonymi oknami, balkonem, a zostawiające zwierzęta same w domu na dwa dni - i co? To dobre jest?
.

A to jakaś tragedia jest gdy kot czasem zostanie sam na dwa dni?
Bo nie bardzo rozumiem.

Posiadanie zabezpieczonych oknem nie jest gwarantem bycia dobrym przyszłym opiekunem kota - to oczywiste.
Napisałam gdzieś inaczej?
Ktokolwiek napisał?

To po prostu jeden z warunków, dla niektórych ważny - by komuś oddać odratowanego przez siebie kota.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie mar 03, 2013 18:40 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

golla pisze:Ja też daję kota do domu bez zabezpieczenia okien i balkonu, a dlaczego?, bo kot na ulicy ma mniejsze szanse na przetrwanie choćby 1 roku, wiem, bo takie koty dokarmiam, bardzo często giną pod samochodem albo dlatego, bo mają jakąś wirusówkę, ale nikt im nie pomoże, bo tego nawet nie zauważy, a w domu kot ma szanse na to, że ktoś pójdzie z nim do weterynarza, jest mu ciepło zimą i nie ma jeżdżących samochodów albo ludzi z trutkami. Trzeba wybierać mniejsze zło. Wprawdzie kociaki boję się wydawać do bloków na wyższe piętra, bo niestety kociak nie umie ocenić wysokości na której jest i dlatego kociaki oddaję na parter albo do bardzo rozsądnych rodzin.
Trzymam kciuki i liczę, że dom znajdzie swojego przyjaciela.

No, duży kot na pewno umie oceniać odległość.
A jak dodatkowo kocha właścicieli, to łapy mu się nie ześlizgną z parapetu na pewno :evil:

Nie. Uważam, że można oddać do domu bez zabezpieczonych okien, jeśli zaufa się ludziom, że będą pilnować. Kot na parapecie nigdy nie jest bezpieczny. Jednego czy dwa koty można upilnować, jeżeli się chce.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Nie mar 03, 2013 18:43 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

golla pisze:Trzeba wybierać mniejsze zło.

Ależ oczywiście.
Ale jeśli mam w domu odratowaną kocia biedę i szukam jej domu - dlaczego mam ją oddawać komuś kto w moim mniemaniu nie będzie w stanie zadbać o jej bezpieczeństwo?
A dla mnie mieszkanie bez siatek gdy dom nie jest z założenia wychodzący przy mojej akceptacji - nie jest miejscem w które chciałabym oddać uratowanego przeze mnie kota.

Nikt nikogo w tym wątku nie zmusza do tego by nie oddawał kotów do mieszkań na 11 piętrze bez siatek w oknach.
Jego decyzja, jego odpowiedzialność, być może również jego potem wyrzuty sumienia. Albo satysfakcja że wszystko jest ok.

Tak samo jak nie molestuję znajomych wypuszczających swoje koty na niezabezpieczone balkony.
Jest między nami niepisana umowa.
Ja o tym nie mówię - oni nie mogą liczyć na moje słowa współczucia gdy coś się stanie.

Blue

Post » Nie mar 03, 2013 18:45 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

Dla mnie tragedia. Bo choćby woda staje się nieświeża...Ot, błahostka.

natalian

Post » Nie mar 03, 2013 18:51 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

natalian pisze:Dla mnie tragedia. Bo choćby woda staje się nieświeża...Ot, błahostka.

Nie bardzo rozumiem?

Blue

Post » Nie mar 03, 2013 18:55 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

Kot sam sobie wody nie naleje przez te dwa dni samotności do miski - prawda?

To jest opieka, że kot zostaje sam na dwa dni i nie ma problemu?

natalian

Post » Nie mar 03, 2013 19:19 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

natalian pisze:Kot sam sobie wody nie naleje przez te dwa dni samotności do miski - prawda?

A po co ma nalewać???
To jakiś przymus że woda ma być zmieniana codziennie? 8O
Jeśli tak to jestem fatalnym opiekunem dla kotów, moim zmieniam co kilka dni - a w międzyczasie dolewam.
Mają 4 miski, w porywach więcej, nie myję misek razem - bo moje dziwne koty nie lubią świeżej wody - wolą odstałą - im dłużej stoi tym większe ma wzięcie.

To jest opieka, że kot zostaje sam na dwa dni i nie ma problemu?

Czasem tak się zdarza.
Dla mnie to nie problem.
Ja nie muszę tak robić bo mam domownika który się z domu praktycznie nie rusza - ale gdybym go nie miała, nie trafiłby się też ktoś kto by do nich wpadł z raz dziennie, a musiałabym na weekend wyskoczyć z mężem i dzieckiem, to bez większych wyrzutów sumienia bym pojechała na dwa dni - o ile koty by akurat nie chorowały.
Nie wiem w czym problem?

Blue

Post » Nie mar 03, 2013 19:20 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

natalian pisze:Kot sam sobie wody nie naleje przez te dwa dni samotności do miski - prawda?

I to jest ta tragedia?
Litości.
Choć w sumie chciałabym wieść takie życie bym miała takie tragedie tylko.
Jak dwudniowa woda w kociej misce.

Blue

Post » Nie mar 03, 2013 19:23 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

Blue, ze wszystkim się zgadzam, ale ja nie ratuję jednego, dwóch kotów rocznie, tego jest o dużo więcej. Nie mogę czekać na dom dla moich odratowanych za długo, bo nie mogłabym w ten sposób pomóc następnym potrzebującym. Nie mam tyle pieniędzy, żebym mogła przetrzymywać u siebie 15 kotów i szukać dla nich najfajniejszych domów na świecie, a życie pokazuje, że niektórzy mają bardzo ostre warunki adopcji, a kot za jakiś czas do nich wraca i nie z powodu zabezpieczenia balkonu, więc reguły na dobry dom nie ma.

golla

Od: Wto sty 13, 2009 20:56

Post » Nie mar 03, 2013 19:26 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

A ja Blue też bym chciał takie życie wieść, żeby tragedią był brak siatki w oknie...No, naprawdę.

natalian

Post » Nie mar 03, 2013 19:29 Re: Dom stały dla kota od zaraz - kujawsko-pomorskie.

golla - ależ oddawaj kota komu chcesz, przecież ja cały czas piszę że nic nikomu nie narzucam, różne są sytuacje, różne dylematy, różne przez to decyzje.
Ja piszę jedynie o tym że nie rozumiem dlaczego narzuca się osobom które jednak wymagają tego osiatkowanego balkonu - by zrezygnowały z tego wymogu.

Czyli co - okoliczności pozwalają mi na to bym mogła sobie pozwolić na takie warunki, serce i rozsądek mi każe je mieć - ale mam z tego zrezygnować bo.....
No właśnie - bo co?

Blue

[poprzednia][następna]