Krawat z Przyborówka - już w DS

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon maja 30, 2011 12:22 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Taaa....akcja Krawat goes home została rozpropagowana wśród krewnych i znajomych i telefony się wczoraj urywały czy to już i czy można się z wizytą zapoznawczą pojawić. Niestety, jeszcze chwilka, jeszcze momencik. :ok:
ObrazekFredzia ObrazekZośkaObrazekKrawatObrazek

Sheepy

Od: Pon maja 09, 2011 9:23

Post » Śro cze 01, 2011 22:43 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Sheepy pisze:Taaa....akcja Krawat goes home została rozpropagowana wśród krewnych i znajomych i telefony się wczoraj urywały czy to już i czy można się z wizytą zapoznawczą pojawić. Niestety, jeszcze chwilka, jeszcze momencik. :ok:

Trzeba zaprosić rodzinę i znajomych do schroniska :)
Drugiego takiego Krawata nie znajdą, ale jest jeszcze wiele bidulków, które czekają na dom :cry:
A w najgorszej sytuacji są koty z drugiego przytuliska p.Wandy - w Ruścu.
Tam większość kotów jest "wycofanych", tam jeszcze mniej ludzi przyjeżdża, niż do Przyborówka :cry:

Molli

Od: Wto gru 23, 2008 11:28

Post » Czw cze 02, 2011 8:09 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Molli pisze:
Sheepy pisze:Taaa....akcja Krawat goes home została rozpropagowana wśród krewnych i znajomych i telefony się wczoraj urywały czy to już i czy można się z wizytą zapoznawczą pojawić. Niestety, jeszcze chwilka, jeszcze momencik. :ok:

Trzeba zaprosić rodzinę i znajomych do schroniska :)
Drugiego takiego Krawata nie znajdą, ale jest jeszcze wiele bidulków, które czekają na dom :cry:
A w najgorszej sytuacji są koty z drugiego przytuliska p.Wandy - w Ruścu.
Tam większość kotów jest "wycofanych", tam jeszcze mniej ludzi przyjeżdża, niż do Przyborówka :cry:

Melduję, że rodzina i znajomi zostali już zabrani. Była akcja na fejsie, foty, szkoła z mojego miasta zorganizowała zbiórkę darów dla Przyborówka (dzięki koleżance- nauczycielce, wielkiej psiarze, która jest też dobrym fotografem, zrobiła świetne foty, okleiła szkołę i fejsa). W pracy też agitacja - już dwie osoby zaadoptowały nowych członków rodziny. Wiem, że to niewiele, ale małymi kroczkami do przodu. :ok:
Bo tak naprawdę, większość ludzi nie ma pojęcia jak wyglądają schroniska dla zwierząt. Mój wet ( duża willa, świetne auto, rasowy pies) zrobił wielkie oczy jak mu opowiedziałam o Przyborówku. Podejrzewam, że nigdy w życiu nie był w żadnym przytulisku :? dla mnie mega słabo.

A propos Ruśćca- myślałam, że jest odwrotnie, bo tam jest większa kociarnia. I że koty tam są bardziej otwarte i ciut mniej nieszczęśliwe, dlatego jeżdżę do Przyborówka. No, ale w takim razie trzeba coś wymyślić. Mam to szczęście, że moja asystentka jest straszną kociarą, i w ogóle kocha zwierzęta nad życie. Angażuje się i pomaga. W tym tygodniu bierze drugiego kota z Przyborówka. Robi też akcje u siebie na osiedlu. Czas na lepszy PR dla przytulisk.
Molli - czy wiesz co się dzieje ze stroną p.Wandy? Nie można na nią wejść, jest przekierowanie na stronę ogólną dla schronisk, z której nic nie wynika :?:

Sheepy

Post » Czw cze 02, 2011 14:04 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

gratuluję akcji :kotek:
za lepszy los zwierząt w schronach :ok: :ok: :ok:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Czw cze 02, 2011 15:27 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Sheepy pisze:Melduję, że rodzina i znajomi zostali już zabrani. Była akcja na fejsie, foty, szkoła z mojego miasta zorganizowała zbiórkę darów dla Przyborówka (dzięki koleżance- nauczycielce, wielkiej psiarze, która jest też dobrym fotografem, zrobiła świetne foty, okleiła szkołę i fejsa). W pracy też agitacja - już dwie osoby zaadoptowały nowych członków rodziny. Wiem, że to niewiele, ale małymi kroczkami do przodu. :ok:
Bo tak naprawdę, większość ludzi nie ma pojęcia jak wyglądają schroniska dla zwierząt. Mój wet ( duża willa, świetne auto, rasowy pies) zrobił wielkie oczy jak mu opowiedziałam o Przyborówku. Podejrzewam, że nigdy w życiu nie był w żadnym przytulisku :? dla mnie mega słabo.

A propos Ruśćca- myślałam, że jest odwrotnie, bo tam jest większa kociarnia. I że koty tam są bardziej otwarte i ciut mniej nieszczęśliwe, dlatego jeżdżę do Przyborówka. No, ale w takim razie trzeba coś wymyślić. Mam to szczęście, że moja asystentka jest straszną kociarą, i w ogóle kocha zwierzęta nad życie. Angażuje się i pomaga. W tym tygodniu bierze drugiego kota z Przyborówka. Robi też akcje u siebie na osiedlu. Czas na lepszy PR dla przytulisk.
Molli - czy wiesz co się dzieje ze stroną p.Wandy? Nie można na nią wejść, jest przekierowanie na stronę ogólną dla schronisk, z której nic nie wynika :?:

Sheepy - jesteś cudowna :1luvu:
Dziękuję Tobie za wszystko, co robisz dla przytuliska.
Tak, w Ruścu jest większa kociarnia, koty mogą wyjść na dwór...
Ale tam mało kto zagląda.
Ostatnio byłam tam w ubiegłym roku, w sierpniu.
Koty są przyzwyczajone do p.Wandy i pracowników, ale boją się obcych ludzi...
Udało mi się pogłaskać tylko jednego kota, reszta zachowuje dystans.
Już pominę koty, które zwiały na dwór jak mnie zobaczyły.
Nie wiem jak jest teraz, może koty już nabrały więcej zaufania.
W przypadku kotów z Ruśca, jedyne co mi przychodzi na myśl, to zabieranie po jednym kocie do dt, gdzie będzie socjalizowany i dopiero później szukanie ds.
Tylko skąd te dt brać...
Co do strony internetowej przytuliska.
Ostatnio były zmieniane serwery, więc nie można było wejść na stronę.
Ale już jest wszystko dobrze, strona działa (przynajmniej mi)
Jeżeli chodzi o koty ze schroniska, to radzę nie sugerować się stroną internetową.
Dział "Koty" jest bardzo mało aktualizowany. U pani Wandy jest kotów o wiele więcej, część kotów ze strony już od dawna nie ma w schronisku.
A co do weterynarzy. Vet, którego mamy w Kaźmierzu też nie wie, jak wygląda w schronisku.
Dla niego liczą się rasowe psy (hoduje Entlebuchery) A na kundelka błąkającego się po ulicy nawet nie spojrzy, bo po co...

Molli

Post » Pt cze 03, 2011 8:22 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Molli, wiesz że to co robię to minikropelka w morzu potrzeb, ale zawsze coś :)
Niestety problem z Rośćcem polega na tym, że jest tam nieporęczny dojazd i z rozmów z ludźmi wiem, ze Poznaniacy wybierają jednak Przyborówko. Ale co tu dużo mówić - nawet ludzie z Szamotuł i okolic nie mają pojęcia o jego istnieniu:(
Ale nie ma co biadolić. Myślę, że pomysł z DT jest najlepszym rozwiązaniem, choć masz absolutną rację - łatwo nie będzie. Zacznę się rozglądać i agitować:)
Co do strony przytuliska i fotek, to wiem, że nie ma czasu na ich aktualizację, dlatego zawsze kontaktujemy się bezpośrednio z p. Wandą.
Też nie mam czasu jeździć tam często, ale pojadę tam next week po Krawata to porozmawiam na miejscu i się rozejrzę.
Bo jednak mimo wszystko w Ruśćcu koty mają wybieg, a w Przyborówku siedzą w kociarniach bez takich możliwości ( chyba, że coś się od maja zmieniło).
Stronkę zaraz sobie sprawdzę ( rozsyłam link do niej do znajomych w celach informacyjnych). :pisanie:

Sheepy

Post » Pt cze 03, 2011 10:21 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Sheepy :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ja również jestem zdania, że priorytetem są domy dla kotków z Przyborówka, bo tam warunki lokalowe są gorsze.
No i trzeba wyciągać w pierwszej kolejności te w największej potrzebie i najbardziej spragnione człowieka - One cierpią najbardziej :(
Byłoby idealnie gdyby znalazły się DT również dla kotków wymagających "doswojena", ale same wiecie jakie są realia...
Tym bardziej Twoje działania, Sheepy, są na wagę złota :!: :!: :!:
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Pt cze 03, 2011 13:34 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Sheepy pisze:Molli, wiesz że to co robię to minikropelka w morzu potrzeb, ale zawsze coś :)
Niestety problem z Rośćcem polega na tym, że jest tam nieporęczny dojazd i z rozmów z ludźmi wiem, ze Poznaniacy wybierają jednak Przyborówko. Ale co tu dużo mówić - nawet ludzie z Szamotuł i okolic nie mają pojęcia o jego istnieniu:(
Ale nie ma co biadolić. Myślę, że pomysł z DT jest najlepszym rozwiązaniem, choć masz absolutną rację - łatwo nie będzie. Zacznę się rozglądać i agitować:)
Co do strony przytuliska i fotek, to wiem, że nie ma czasu na ich aktualizację, dlatego zawsze kontaktujemy się bezpośrednio z p. Wandą.
Też nie mam czasu jeździć tam często, ale pojadę tam next week po Krawata to porozmawiam na miejscu i się rozejrzę.
Bo jednak mimo wszystko w Ruśćcu koty mają wybieg, a w Przyborówku siedzą w kociarniach bez takich możliwości ( chyba, że coś się od maja zmieniło).
Stronkę zaraz sobie sprawdzę ( rozsyłam link do niej do znajomych w celach informacyjnych). :pisanie:

Sheepy, to nie jest kropla w morzu.
Bardzo pomagasz przytulisku.

Molli

Post » Pt cze 03, 2011 13:37 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

jerzykowka pisze:Sheepy :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ja również jestem zdania, że priorytetem są domy dla kotków z Przyborówka, bo tam warunki lokalowe są gorsze.
No i trzeba wyciągać w pierwszej kolejności te w największej potrzebie i najbardziej spragnione człowieka - One cierpią najbardziej :(
Byłoby idealnie gdyby znalazły się DT również dla kotków wymagających "doswojena", ale same wiecie jakie są realia...
Tym bardziej Twoje działania, Sheepy, są na wagę złota :!: :!: :!:

No właśnie, te biedaki to w pierwszej kolejności powinny trafiać do DT.
Wymyślmy wspólne plan, jak pomóc tym kotom.
Ja za chwilkę przygotuję swój plan, jeżeli ktoś chciałby coś dodać, zmienić, to proszę śmiało pisać.

Molli

Post » Pt cze 03, 2011 14:11 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Problemy:
- Mało dt/ds
- Mało ogłoszeń
- Według pewnej osoby, większość kotów ma świerzbowca usznego, dlatego każdy z kotów powinien dostać Advocate (Niestety jest to dość drogi lek, dawka dla jednego kota to koszt ok. 30zł. Lek działa na pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne oraz na świerzbowiec uszny)
- Problem z identyfikacją kotów, większość kotów które zostały to koty szare, dobrym rozwiązaniem byłby zakup obróżek (najlepiej każdy kot inna obroża, w ogłoszeniach zamiast imienia byłby kolor obroży, ułatwiłoby to rozpoznawanie kotów, ewentualnie dwa kolory obroży np. niebieski dla chłopców, różowy dla dziewczynek, w tym wypadku robiłoby się dwa wspólne ogłoszenia, jedno ze zdjęciami kotek, drugie ze zdjęciami kocurów)
- Schronisko jak to schronisko, daje zwierzętom to co dostaje i to co kupuje. Dużo karmy z darów to karma przeterminowana, jeżeli chodzi o suchą karmę to kotom nic nie grozi, ale jak dostaną mokrą przeterminowaną to najczęściej kończy się to rozwolnieniem. W przypadku mokrych karm, to problem jest również to, że nawet nieprzeterminowana karma może kotom zaszkodzić, gdyż karma może się popsuć jak leży jakiś czas na cieple. Jedynym dobrym rozwiązaniem to byłoby chyba wybudowanie chłodni. Przetrzymywane byłyby tam karma mokra dla psów i kotów, mięso, ryby i inne tego typy produkty, które schronisko dostaje.
Wiem, że chłodnia była w planach, ale chyba nic z tego nie wyszło.

Jak możemy pomóc?
- Przede wszystkim wypadałoby założyć nowy wątek dla kotów z przytuliska
- Robienie zdjęć kotom z przytuliska i pisanie tekstów do ogłoszeń
- Ogłaszanie kotów (internet, gazety, telewizja...)
- Reklamowanie schroniska, szukanie firm, które zostałyby sponsorami schroniska
- Poszukanie firmy, która buduje chłodnie i zorientowanie się jakie to są koszty (ale może najpierw zapytać panią Wandę czy coś ruszyło się w tej sprawie)
- Zbieranie funduszy (najważniejsze cele to: chłodnia, lek Advocate, obroże dla kotów)
- Zbiórki w sklepach, szkołach
- Pomoc fizyczna - pomaganie p.Wandzie w opiece nad kotami (karmienie, sprzątanie kuwet itp.)

I teraz pytanie do Was.
Od czego zaczynamy?
Oczywiście szukanie DT/DS zaczynamy od kotów w najgorszym stanie, później koty pragnące kontaktu z człowiekiem, a na końcu koty wymagające socjalizacji.
I co z kotami z Ruśca?
Najpierw szukamy domów dla kotów z Przyborówka, a później zabieramy się za koty z Ruśca, czy może szukamy domów dla kotów tylko z jednej kociarni w Przyborówku, a jak już uda się "zrobić porządek" z jedną kociarnią to może poprosimy p.Wandą, by przywiozła kilka kotów z Ruśca do tej drugiej kociarni? Wtedy byśmy szukały domu dla kotów z tej drugiej kociarni i przyzwyczajały koty z Ruśca do kontaktu z człowiekiem.
Wiem, że koty z Ruśca nie byłyby z tego powodu szczęśliwe, gdyż tam mają więcej miejsca+wyjście na dwór, ale może w Przyborówku, jak nie miałyby dostępu na dwór, to szybciej przyzwyczaiłyby się do obcych osób?
Bo tak, to większość kotów boi się i ucieka na dwór.
Co o tym myślicie?

Molli

Post » Pt cze 03, 2011 14:15 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Nie mam doświadczenia w byciu DT dlatego oddam się całkowicie Waszym wskazówkom i sugestiom :ok:

Molli - najważniejsze, że jest plan, bo trzeba skoordynować działania. Super, że już wiemy od czego zacząć.
Problem z uszami u kotów jest, przykładem jest moja Zocha.
Ale nie możemy robić wszystkiego na raz, bo będzie chaos. Myślę, że to dobry pomysł, aby najpierw zrobić porządek z jedną kociarnią, później z drugą.
Będę w Przyborówku w przyszłym tygodniu, w ten weekend będzie moja koleżanka z pracy, zatem wypytamy o wszystko.
Chłodnia to temat bardziej złożony, ale tak na szybko - mam działającą, niepotrzebną lodówkę, mogę oddać p.Wandzie, może to będzie jakieś rozwiązanie na upały?
Dowiem się ile jest tam aktualnie kotów i spróbuję zorganizować obróżki. Foty też postaram się im napstrykać.
Ostatnio edytowano Pt cze 03, 2011 14:27 przez Sheepy, łącznie edytowano 1 raz

Sheepy

Post » Pt cze 03, 2011 14:18 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Sheepy pisze:Super. Nie mam doświadczenia w byciu DT dlatego oddaję się całkowicie Waszym wskazówkom i sugestiom :ok:

To ja w takim razie postaram się jeszcze dziś założyć osobny wątek.

Molli

Post » Pt cze 03, 2011 14:24 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Tylko jest jeden problem.
Pani Wanda pokwitowania z banku bierze co kilka miesięcy...
A my organizując na forum zbiórkę musimy robić rozliczenia na bieżąco.
Czy jest ktoś, kto użyczyłby kotom swojego konta i robiłby na bieżąco rozliczenia?
A zaś albo pieniądze byłyby wysyłane na konto schroniska, albo byłyby za te pieniądze kupowane potrzebne kotom rzeczy i przekazywane schronisku.

Molli

Post » Pt cze 03, 2011 14:45 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Aha, i jeszcze coś - dzisiaj jadę z Zośką na szczepienie, zapytam mojego weta czy jest jakaś szansa na wyciągniecie z hurtowni weterynaryjnych czegokolwiek za free ( współpracowałam kiedyś z taką hurtownią i wiem, że mają mnóstwo tzw. "materiałów marketingowych").

Sheepy

Post » Pt cze 03, 2011 21:00 Re: Krawat szuka domu!!! Schronisko w Przyborówku k.Poznania!!!

Sheepy pisze:Aha, i jeszcze coś - dzisiaj jadę z Zośką na szczepienie, zapytam mojego weta czy jest jakaś szansa na wyciągniecie z hurtowni weterynaryjnych czegokolwiek za free ( współpracowałam kiedyś z taką hurtownią i wiem, że mają mnóstwo tzw. "materiałów marketingowych").

Super, czekamy na wieści :ok:
Podejrzewam, że hurtownia będzie miała jakieś próbki karm (weterynaryjne i nie tylko)
Może zgodziliby się oddać kotom, psom z Przyborówka/Ruśca jakieś uszkodzone worki karm lub rzeczy z krótkim terminem przydatności (tabletki na robale, środki na odpchlenie itp.)
Przydadzą się też książeczki zdrowia.
Wiem, że Pedigree i Whiskas daje za darmo książeczki zdrowia dla psa, kota sklepom zoologicznym (raz spotkałam) Może hurtownie zoologiczne też takie dostają.
Ogólnie to przyda się wszystko co psie, kocie. Jeżeli nie będzie to potrzebne w Przytulisku, to zawsze można wystawić bazarek. A miski, zabawki, pojemniki na karmę i inne tego typu rzeczy dostępne są raczej w hurtowniach zoologicznych.

Molli

[poprzednia][następna]