Dziś będzie o ...srokach. Tak, tak o tych wrzaskliwych draniach.
Na pewno z roku na rok jest ich mniej. Skończyły się zgromadzenia gangu małofruwaczy na dachu bloku na przeciwko. Młode takie a zachowywali się jak bojownicy Radia Maryja.

Tylko piwa w skrzydle im brakło.

Darły dzioby, wypinały piersi jak napakowani sterydami "siłacze". Nawet skrzydła lekko odstające od boków były. Jak nic sroki jak młodociani co to czas spędzają na siłce. One nie chodziły. One podskakiwały na chudych nożynach jakby krzyczały "no chodź, chodź, zmierzymy się".
Doroślaki są bardzo zgodne i wspierają się. W obliczu niebezpieczeństwa trajkoczą dziobami jakby cały pas cekamów się odpalił. Potrafią zaatakować. Nauczyłam się zwracać uwagę na ich zachowanie. Potrafiły wystawić mi kota swym darciem się. Mnie też przy łapankach wystawiały na odstrzał. Nie obawiają się ruszyć na większego przeciwnika jeśli nadchodzi ,według nich, zagrożenie. Ich dyskusje chrapliwymi dźwiękami nie są miłe dla ucha. Ale mają i inną dziobową twarz. Dopiero niedawno zwróciłam na to uwagę. To jest ich odnoszenie się do dzieci co to z gniazda się wypuściły. Terkotanie karabinu zmienia się w melodyjne świsty, cioćkanie, kląskanie... Troskliwie siedzą na konarach i pouczają melodyjnym kłapaniem dzioba swoje pociechy. Dzieciaki jeszcze nie nauczone odpalania broni palnej

w podobnym tonie odpowiadają rodzicom. Bez przerwy trwa między nimi dyskusja. Byłam zaskoczona, że potrafią tak czule sie odzywać. Młode sroczki są pięknie upierzone, jak rodzice. Tylko mają krótsze ogonki. Ciągle i ciągle nawołują rodziców a ci są zawsze w pobliżu.
Sroki są super mądre. Nie obchodzi ich to, że miska jest kocia. A kot wsadził w nią właśnie nos. Kradną , straszą, zabierają. Uczą dzieciaki gdzie są rarytasy łatwo dostępne. Gdy nawołują do gara ich dźwięk się zmienia. Czekają aż latorośl podfrunie i pokazują gdzie trzeba wlecieć. I że to w futrze co stoi to nic wielkiego.
Sroki są piękne. Pamiętam jak gdzieś przeczytałam, że samiec jest czarno-biały. A samica...biało-czarna.

Do dziś szukam różnic