Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto maja 04, 2010 21:14 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

ukradne Wam ta kicie ;) normlanie Wam ukradne :)

kocica po prostu cudna... :ryk: :ryk: :ryk:

kasiatatry

Od: Nie cze 15, 2008 14:57

Post » Pt maja 07, 2010 12:41 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Margo05 pisze:Wreszcie są wyniki :) Na szczęście bardzo dobre :)
Jednak sprawy się nieco pokomplikowały :( Domek wciąż czeka, a Krysia jest u nas...
Na domiar tego prawdopodobnie ma alergię pokarmową. Zrobiła jej się ranka na karku. Byliśmy dziś z nią u weta, który obejrzał, dał zastrzyk, maść oraz prykaz karmy Purina Veterinary Cat HA Hypoallergenic przez okres minimum 3 tygodni celem sprawdzenia czy to nie jest właśnie alergia. Istnieje też możliwość, że ta ranka to efekt po zastrzykach z antybiotykiem. Na wszelki jednak wypadek zmieniamy karmę na Purinę HA. I tu wielka prośba o wsparcie dla Krysi. Tak jak uprzedzałam na początku mogę dać Krysi domek i opiekę, ale finansowo nie podołam. Krysia i tak niemal od dnia trafienia do nas jest na naszym utrzymaniu, ale tej karmy nie podołamy. Zwyczajnie nas nie stać. Worek 1,3 kg to minimum 50 zł. http://www.zoocenter.pl/PURINA-VETERINA ... 21%29.aspx Dziś tez zapłaciłam 33 zł za badanie Krysi i leki. Wiem, że to nie jest duża kwota, jednak dla nas naprawdę spora, tym bardziej, że mamy też jedną przygarniętą w grudniu "tymczasowiczkę". 1 kot czy 2 to nie jest wielka różnica (choć odczuwalna dla nas), ale 1, a 3, z czego 1 na specjalistycznej karmie, to już ponad nasze możliwości. Chwilowo mam 4 saszetki od weta, ale to zaraz zniknie. Jeśli więc ktoś ma nadmiar tej karmy, albo mógłby wspomóc zakup, to bardzo proszę o kontakt.

Poza ranką wszystko z Krysią jest ok. Je bardzo ładnie, pije również, kuwetka jest ok. Natomiast martwię się, bo Krysia coraz bardziej się przywiązuje. Już chodzi za mną krok w krok, siada koło mnie... Wchodzi mi na piersi, łapki kładzie na ramieniu i łepkiem przytula się do mojej głowy. I tak sobie leży i mruczy. Boję się, że przejście do nowego domu znów przepłaci ogromnym stresem :(

Ta ranka jest po zastrzyku.
Jest to związane z przebiciem skóry a nie z alergią pokarmową.
Jest to alergia miejscowa nazwijmy to umownie :lol: :lol:
Każdemu kotu może się zdarzyć taka ranka przyjakimkolwiek zranieniu lub uszkodzeniu skóry.
Czasami tak się zdarza.
Ostatnio miałam 2 godzinną :roll: konferencję z wetem na ten temat.
Samo przejdzie.
W tej chwili u mnie 2 koty mają takie ranki po zastrzyku.
Nie są alergikami.

Przy alergii pokarmowej Krysia miałaby biegunkę, drapałaby się, szczególnie po pyszczku.

Mam 3 koty alergiczne a 3 nie.
I sunia też alergik. :roll:
Sunia je Acana Lamb and coś tam jabłko chyba
a koty acanę grasslands.

Nie ma potrzeby stosowania dla Krysi drogiej karmy alergicznej.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Sob maja 08, 2010 20:11 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Aby formalności stało się zadość ogłaszam wszem i wobec, że Krysia jest już w nowym domku :)

W środę późnym wieczorem zadzwoniłam do Pani Basi z informacją o wynikach i zapytaniem czy jeszcze jest zainteresowana (tak dla pewności :)) Pani Basia odparła, że oczywiście i już się nie może doczekać. Pamiętając o tym, że Pani Basia chciała mieć czas, żeby zapoznać się z Krysią i wprowadzić ją w domowe życie, zaproponowałam, że przywieziemy ją w piątek. Basi Basia odparła, że właśnie jest na urlopie i bardzo chętnie weźmie Krysię wcześniej. Umówiłyśmy się na następny dzień, po naszym powrocie z pracy.
W czwartek wyruszyliśmy w drogę do domku Krysi. Po drodze zajrzeliśmy do zaprzyjaźnionej wetki na przegląd ranki i po karmę Purina Veterinary Cat HA Hypoallergenic. Ranka goi się pięknie, zaś Krysieńka waży już 2650 :) O d 25.04 przybrała 20 dkg :)

Zapakowaliśmy się w transporter i pojechaliśmy. Pani Basia przywitała nas bardzo serdecznie, a jej 17 letni syn wraz z kolegą, usłyszawszy, że przyszliśmy przyszedł się przywitać i z nami i z Krysią. Krysia wyszła z transporterka i powoli ruszyła na rekonesans, od czasu do czasu rzucając spojrzenia na swoich nowych towarzyszy życia: Tygryska i Juniorka. Panowie byli ogromnie zaciekawieni panienką :) Juniorek usiadł z boczku i obserwował, natomiast Tygrys chodził za Krysią i delikatnie ją obwąchiwał. Krysia zachowywała się bardzo ładnie, nie wściekała się, jedynie dwa razy delikatnie syknęła, ale już zupełnie inaczej niż u nas na początku. Albo to wynik pewnego oswojenia się z innymi zwierzakami, albo świadomość, że to w końcu faceci ;D

Po chwili Pani Basia zawołała Krysię, która do niej podeszła, wskoczyła na łóżko i usadowiła się wokół nowej pańci. Oczywiście zaraz została wygłaskana i wyglądała na w pełni zadowoloną :)
Tygrysek opierał się o łóżko i patrzył urzeczony na Krysię stojąc na tylnych łapkach. Juniorek miał nieco zazdrosną minę, więc Pani Basia zaczęła do niego przemawiać - aż mnie i TŻ ciepło się zrobiło na sercu jak jej słuchaliśmy. "Juniorku, nie bądź zazdrosny, przecież ja cię nadal kocham. Tłumaczyłam ci wczoraj, że przyjedzie wasza nowa siostrzyczka i teraz was troje będę kochać. Nic się nie zmieniło" w takim wielkim skrócie :D W końcu Juniorek dał się przekonać i wskoczył na łóżko koło Pani. Krysia nie wykazała żadnej reakcji :D

Kociaki trafiły do Pani Basi jakieś 4-5 lat temu. Najpierw mieszkały u sąsiadów, ale okazało się, że poprzedni opiekun ma tak silne uczulenie, że groziła mu utrata słuchu. Poza tym dostali mieszkanie i wyprowadzali się. Ponieważ Pani Basia znała kocurki, bo zajmowała się nimi pod nieobecność "państwa", zaproponowała sąsiadom, ze weźmie je do siebie. Oba kociaki to znajdy "śmietnikowe". Oba trafiły do Pani Basi okrąglutkie i takie są do dnia dzisiejszego. Tygrys ma około 8 lat, Junior około 10 lat. Panowie karmieni są karmą Purina Veterinary Diets Urinary, od czasu do czasu dostają wołowinkę i cielęcinkę, wcinają też warzywa, które lubią. Tygrys uwielbia sałatę :D

Juniorek ma specyficzny wygląd. Spowodowane jest to tym, ze zrobiła mu się jakaś narośl na pyszczku i okazało się, że to rakowe. Przeszedł więc operacje i na szczęście od blisko roku nic się nie dzieje. W maju idzie na kontrolę, będzie miał badanie krwi, biochemię i coś jeszcze, czego nie zapamiętałam :oops: Kociaki są pod opieką wetów na Białobrzeskiej. Tam też trafi Krysia na "przegląd" ranki.

Wizyta trwała przeszło dwie godziny i pewnie trwała by dłużej, gdyby nie to, że musieliśmy jechać dalej.

Pani Basia jest naprawdę bardzo sympatyczną osobą i szybko poczuliśmy się swobodnie, nawet mój TŻ :) W przyszłym tygodniu idzie na trzy dni do szpitala bo troszkę się zaniedbała ze zdrowiem (nie przepada za chodzeniem do lekarza) i czeka ją operacja. Ale nie jest to coś poważnego, tak więc nie ma obaw :) Pod nieobecność Pani Basi w domu będzie córka i syn, a potem Pani Basia będzie miała 3 tygodnie dla Krysi :)

Jesteśmy przekonani, że Krysia będzie miała dobry dom z dobrą opieką. Oczywiście możemy do niej zaglądać bez żadnego problemu :) Nie omieszkamy skorzystać z zaproszenia :)

Jak zrzucę foty to je wstawię, poznacie nowych braci Krysieńki :)
Obrazek

Margo05

Od: Nie wrz 16, 2007 21:37

Post » Sob maja 08, 2010 20:22 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Krysieńko, gratuluję cudownego domku :ok:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Sob maja 08, 2010 23:34 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Krysia robi obchód

Obrazek

Tygrysek obserwuje

Obrazek

Krysia obok nowej pańci

Obrazek

I na pieszczochach

Obrazek

Juniorek czeka, aż pańcia znów go zapewni, że wciąż go kocha

Obrazek
Obrazek

Margo05

Post » Nie maja 09, 2010 7:57 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Super! Wspaniale się czyta takie wieści! Gratuluję!!! :1luvu:
Obrazek

Obrazek

teapot

Od: Nie maja 04, 2008 10:52

Post » Nie maja 09, 2010 9:32 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Cudownie Krysiu, cudownie!!!
Słodkiego ,miłego życia w nowym domku :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek
ObrazekObrazek
Fiodorek <3 [*]19.11.2014

zuzzik

Od: Wto mar 16, 2010 17:04

Post » Pon maja 10, 2010 16:03 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Extra :lol: :lol:
Wszystkiego dobrego w nowym domku Krysiu :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Śro maja 12, 2010 18:14 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Pt lip 16, 2010 19:58 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Wieści z Krysiowego domku:
Krysiek pokochała syna Pani Basi i nie opuszcza go ani na chwilę. Siedzi przy nim, chodzi przy nim, śpi przy nim. Pani Basia służy za "pocieszycielkę" podczas Piotrowej nieobecności :D
Ranka zagojona, Kryśkowi nic nie dolega, wygląda na szczęśliwą. Fotek chwilowo brak, aparat odmówił posłuszeństwa.
Obrazek

Margo05

Post » Pt lip 16, 2010 20:06 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

:D :D :D :D :D :D :D - to może nastęnym razem zdjątka będą :D :D :D :D :D

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Pt lip 16, 2010 21:00 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

:dance: :dance2:
Obrazek
ObrazekObrazek
Fiodorek <3 [*]19.11.2014

zuzzik

Od: Wto mar 16, 2010 17:04

Post » Sob lip 17, 2010 7:25 Re: Zjawiskowa półdługowłosa tri - porzucona po 6 latach :(

Coś pokombinuję, może w nowym telefonie będzie przyzwoity aparat to cyknę pare fotek :)
Obrazek

Margo05

[poprzednia]