ewar pisze:Nie wiem, co to za sznurek, dość gruby, znacznie grubszy niż ten oryginalny. Koleżanka mi kupiła w necie, jakoś bardzo drogi nie był.
Byłam u Kulek, wymiziałam obie siostry, bo się tego domagały, nakarmiłam trójkę, bo kociej mamy nie było. Sreberko jeszcze przyszła do parku i tam dostała saszetkę.
Byłam też z Frodo w lecznicy, bo zaniepokoiły mnie powiększone węzły chłonne. Frodo ma stan zapalny w pyszczku, dostał leki, za dwa tygodnie mam go zanieść do kontroli. Wetka sugerowała usg, rtg, morfologię i biochemię, bo może być jakieś drugie dno. Jestem trochę tym przybita. Poza tym Frodo wygląda dobrze, był przegrzeczny na stole, nawet nie musiałam go trzymać, przy zastrzykach nawet się nie poruszył.Waży sporo, bo 4,80 kg. Zapłaciłam 183 zł, w tym był drogi preparat na dziąsła. Proszę o kciuki, żeby to był tylko stan zapalny, a nic gorszego.

maczkowa pisze:Takich owiniętych sizalem? Czy bez? Bo teraz widzę, że rufi podaje średnicę słupów już z sizalem, a tu chyba trzebaby gołe?
Więc tak- 1 słup wysokość 45 cm, średnica 12 cm ( z nawiniętym sizalem 14 cm ) drugi słup 60 cm, srednica jakieś 9,5 cm( z sizalem 12 cm )- średnice gołych tak orientacyjnie, bo nie jestem w stanie precyzyjnie zmierzyć.
rufi ma sizal o grubości 12 mm, jeśli ma to znaczenie.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Wojtek pisze:
Wbrew pozorom dokładne obliczenia nie byłyby takie proste (patrz uwagi na końcu tego wpisu).
Natomiast przybliżoną długość sznurka można obliczyć tak:
d - średnica sznurka w cm
l - długość nogi w cm
o - obwód nogi w cm
n - ilość zwojów sznurka na długości nogi
L - potrzebna długość sznurka w cm
ilość zwojów sznurka na długości nogi
n = l / d
potrzebna długość sznurka
L = o * n = o * (l / d)
Do tego trzeba dodać nadmiar sznurka na zamocowanie go na obu końcach nogi - to już zależy od tego jak będziesz mocować i musisz oszacować to samodzielnie.
UWAGI
1. Powyższy wzór nie uwzględnia tego, że sznurek tworzy na nodze linię śrubową.
2. Im grubszy sznur tym długość jednego zwoju będzie bardziej różnić się od obwodu nogi.
3. Założyłem, że noga ma stały obwód na całej długości (nie zwęża się).
Biorąc pod uwagę punkty 1 i 2 całkowitą długość sznura powiększyłbym na wszelki wypadek o np. 5%.
Wojtek pisze:1.
Zmierz długość nogi w cm
To jest wielkość "l"
2.
Zmierz obwód nogi w cm
To jest wielkość "o"
3.
Zmierz średnicę sznurka w cm
To jest wielkość "d"
4.
Oblicz ilość sznurka na jedną nogę:
L = o * (l / d)
5.
Ze względów, o których pisałem poprzednio powiększ tę długość o 5%
L_z_poprawką = L * 1,05
6.
Dodaj do tego długości potrzebne do zamocowania obu końców sznurka - to musisz sama ustalić zależnie od tego jak będziesz mocować.
Uwagi nr 1, 2 i 3 są nadal aktualne.

Senanta pisze:Dla słupka o wys 45cm, średnicy 12cm i sznurka średnicy 1,2 cm potrzeba 473cm + na zamocowanie
Dla słupka o wys 60cm, średnicy 9,5cm i sznurka średnicy 1,2 cm potrzeba 499cm + na zamocowanie
ewar pisze:Dzisiaj wiosna w pełnej krasie, świeci słońce, jest cieplutko. Koty były długo na balkonie, teraz mają otwarte okno z moskitierą. Dorota była u Kulek, zjawiły się trzy kotki, bo kocia mama się nie ujawniła. Ładnie zjadły, zwłaszcza Sreberko. Jagódka poluje na ptaszki![]()
Mam nadzieję, że nie daje rady ich złowić.
Michasia na balkonie
Oni często leżą na jednym posłanku
Misza solo
I Frodo , chory biedak![]()

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości