» Pon kwi 08, 2013 22:03
Re: Pinokio; potrzebny DT dla psa Kruczka str.99
Przepraszam, że dopiero teraz piszę, ale czekałam do 21:30 na rozmowę z panią Julią Galią-zoopsychologiem. Konkluzja rozmowy wygląda tak, że psa powinien zobaczyć behawiorysta, bo przez telefon trudno udzielać skutecznych porad. Pani powiedziała, że pies powinien być odizolowany , bo jest tutaj dla niego zbyt wielkie stado. Zachowuje się tak , ponieważ nic nie wiemy o jego przeszłości , może miec silne dolegliwości bólowe , [b]nie zna innych zachowań.
[b] Potrzebuje bardzo doświadczonej osoby i dużo spokoju. Szukała w swoim stowarzyszeniu behawiorysty z tej okolicy, niestety bez skutku. Znalazła w Białymstoku behawiorystki http:/www.behawioryscicoape.pl/d/szukaj/podlaskie/205
Osobiście wydaje mi się , że taka wizyta trochę mijałaby się z celem, na pewno jest kosztowna a mimo najszczerszych chęci nie mogłabym spełnić wymogów szkoleniowca dotyczących np. oddzielnego pomieszczenia dla Kruczka. Miałoby ono dać psu poczucie bezpieczeństwa. Z rozmowy z panią Julią wynika, ze samo wprowadzenie Kruczka do domu odbyło się nie tak jak powinno, tzn. powinien być wprowadzany etapami, w ten sam sposób powinno wyglądać jego zapoznanie się z bytującymi u mnie zwierzętami. Jego zachowanie może być wynikiem niewłaściwego postępowania z nim od samego początku.
Idealnym rozwiązaniem wg. pani Julii byłby pobyt Kruczka w hoteliku pod okiem szkoleniowca ( metody pozytywne) aby pies potrafił ułożyć sobie relacje z ludźmi i zwierzętami. Gdyby była taka możliwość pomóc Kruczkowi deklaruję ze swojej strony opłatę w wys. 25 zł na jego pobyt i socjalizację.
Pani Irenko! Nie mam do pani żalu , bo rzeczywiście jesteśmy zbyt słabi psychicznie , aby nad nim zapanować. Rozbrajaja mnie jego szczeniackie zabawy i okazywana przez niego miłość. Niestety, zaraz potem przychodzi strach przed jego nieprzewidywalnym zachowaniem. Życzę zdrowia i jak najmniej bólu.
Pies może mieć ok. 1,5 roku , niestety ze zdjęciami mam duży problem, bo bluetooth w laptopie odmawia współpracy- ciągle wyświetla się napis że urządzenie nie jest gotowe i nie działa. Kruczek nie jest szczepiony ani odrobaczony.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.