Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto kwi 15, 2025 17:02 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

ita79 pisze:kot jest spadkiem.
I proszę skończyć z tym uciszaniem mnie... bo to działa w dwie strony - może Pani się wyciszyć jak dyskusja nie pasuje. A ja cały czas mam nadzieję ,że Pani nauczy się czegoś, a może i kolegę - skoro Wy to taka jedność. Nie przyjmuje Pani mojego podejścia do zwierząt , trudno. Niech się Pani wyżywa do woli w swoich elaboratach , na mnie to wrażenia nie robi, bo ważne dla mnie są tylko zwierzaki a nie czyjeś zdanie o mnie

Zacytuję komentarz, który pod Pani pierwszym postem w moim wątku dodała Administracja Forum:

Przypominam, że na forum nie oceniamy, ani nie obrażamy żadnego użytkownika – każdy ma prawo szukać wsparcia w trudnej sytuacji. Jeśli nie chcesz lub nie możesz pomóc, po prostu wstrzymaj się od komentarza.

Zachęcam do poważnego potraktowania tej sugestii.

Anna-Katowice

Od: Pt kwi 11, 2025 22:03

Post » Wto kwi 15, 2025 17:03 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Dziewczyny drogie, po jaką cholerę kłócicie się o kwestie nieistotne?
Najważniejsza jest przecież kotka i znalezienie jej nowego domu!

Nie ma znaczenia co i jak było. Znaczenie ma wyłącznie fakt - kotka została sama i potrzebuje pomocy.
Jeśli mogę jakoś pomóc?
Najważniejszego, czyli domu zaoferować niestety nie mogę, ale każda inna pomoc wchodzi w grę
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto kwi 15, 2025 17:08 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Anna-Katowice pisze:
ita79 pisze:kot jest spadkiem.
I proszę skończyć z tym uciszaniem mnie... bo to działa w dwie strony - może Pani się wyciszyć jak dyskusja nie pasuje. A ja cały czas mam nadzieję ,że Pani nauczy się czegoś, a może i kolegę - skoro Wy to taka jedność. Nie przyjmuje Pani mojego podejścia do zwierząt , trudno. Niech się Pani wyżywa do woli w swoich elaboratach , na mnie to wrażenia nie robi, bo ważne dla mnie są tylko zwierzaki a nie czyjeś zdanie o mnie

Zacytuję komentarz, który pod Pani pierwszym postem w moim wątku dodała Administracja Forum:

Przypominam, że na forum nie oceniamy, ani nie obrażamy żadnego użytkownika – każdy ma prawo szukać wsparcia w trudnej sytuacji. Jeśli nie chcesz lub nie możesz pomóc, po prostu wstrzymaj się od komentarza.

Zachęcam do poważnego potraktowania tej sugestii.

To też działa w dwie strony,więc niech Pani nie obraża mnie tylko dlatego ,że się Pani moje zdanie nie podoba. Mam prawo napisać co sądzę o ludziach planujących oddać wiekową kotkę po śmierci bliskiej osoby do schroniska (bo ta opcja została wskazana) na ogromne cierpienie. Oby wyszło inaczej, ale samo dopuszczenie takiej ewentualności jest dla mnie niewytłumaczalne, jakkolwiek by Pani nie broniła kolegi

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Wto kwi 15, 2025 17:17 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Katarzynka01 pisze:Dziewczyny drogie, po jaką cholerę kłócicie się o kwestie nieistotne?
Najważniejsza jest przecież kotka i znalezienie jej nowego domu!

Nie ma znaczenia co i jak było. Znaczenie ma wyłącznie fakt - kotka została sama i potrzebuje pomocy.
Jeśli mogę jakoś pomóc?
Najważniejszego, czyli domu zaoferować niestety nie mogę, ale każda inna pomoc wchodzi w grę

Dzięki serdeczne za ten komentarz! Finansowo temat z kolegą udźwigniemy, natomiast obecnie zaczynają się odzywać osoby zainteresowane adopcją, ale żadne z nas nie ma w tym doświadczenia. Z jednej strony wymyśliliśmy sporo pytań, które chcielibyśmy zadać w trosce o kota, z drugiej strony niektóre wydają się bardzo osobiste i ich zadawanie może być trochę niezręczne - nie wiemy, jak podejść do tematu. Nie chcemy budować wrażenia, że chociaż to my poszukujemy pomocy, to zachowujemy się, jakbyśmy robili komuś łaskę, że pozwolimy mu adoptować kota. Jednocześnie nie chcemy się każdego dnia zastanawiać, czy to aby na pewno była dobra decyzja.

Na tym etapie będę wdzięczna za rady, jak pytać ludzi o dość osobiste sprawy, żeby ich jednak nie urazić albo nie naruszyć ich granic. No bo ostatecznie chcielibyśmy wiedzieć, czy nowego opiekuna będzie stać na utrzymanie kota, czy w razie czego będzie gotów zapłacić za wizytę u weterynarza albo leki, czy kotka nie będzie sama po 12 godzin dziennie, bo ludzie idą do pracy, czy nie zamęczą jej dzieci, czy człowiek aby na pewno rozumie, na czym będzie polegała jego odpowiedzialność... Nie chcę podchodzić do nikogo jak do ameby, która nie rozumie, czym jest opieka nad zwierzęciem, ale nie chcę też zakładać, że wszyscy wszystko wiedzą. Jakieś rady? :wink:

Anna-Katowice

Post » Wto kwi 15, 2025 17:47 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Po pierwsze, możesz skorzystać z jakiejś ankiety adopcyjnej, żeby zorientować się jakie pytanie zadawać i co jest zupełnie oczywiste.
Po drugie, koniecznie musisz sporządzić umowę adopcyjną, zawsze to jakieś zabezpieczenie dla kota.

Jeśli w pw podasz mi adres email, podeślę Ci link do ankiety, oraz umowę adopcyjną, w każdym razie wzór.

Nie ma krępujących pytań w takiej sytuacji choć wiem, że to niełatwe.
Kotka starsza już, a więc dom bez innych zwierząt i małych dzieci, bo to mogą być elementy najbardziej stresujące, a ona przecież przeżywa potworny stres więc nie można jej dokładać kolejnych.
Pytania o zabezpieczenie okien i balkonu
Czy dom będzie niewychodzący
Czy przyszły opiekun zdaje sobie sprawę, że kotka w tym wieku będzie raczej prędzej niż później wymagała leczenia i czy ewentualny dom na nie stać. Czy podejmie takie zobowiązanie - a więc tak, finanse.
Czym zamierzają karmić kotkę. Choć po latach karmienia kiepską karmą ona wcale nie musi zmienić swoich żywieniowych przyzwyczajeń.

To tyle co przyszło mi do głowy "na gorąco".
W każdym razie - nie ma pytań krępujących. Bo kotka ma znaleźć dobry i spokojny dom na ostatnie lata życia. Super, że są odruchy serca, ale one muszą być przemyślane, a Ty musisz wybrać przyszłego opiekuna.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Śro kwi 16, 2025 11:45 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Miałam 15-letnią kotkę, której opiekunowie zmarli. Został syn, który nie mógł kotki zabrać do siebie, naprawdę. Bardzo intensywnie szukał jej domu, nie oddał byle gdzie, chociaż miał takie "oferty". Poproszono mnie o pomoc, kotka była u mnie, była ogłaszana, ale żaden domek nie spełniał warunków. Została u mnie, pokochałam ją bardzo, odeszła w wieku prawie 19 lat. To była perska kotka Pusia, pisałam o niej na wątku.Bałam się, bo nie była łatwą kotką, nie lubiła innych kotów, była nieobsługiwalna. U mnie musiała żyć w stadzie i jakoś się w nim odnalazła i chyba była szczęśliwa, a ja zauroczyłam się persami, których wcześniej nie znałam. To cudowne koty.
Bardzo czekam na wiadomość, że ta osierocona bieda jest już w dobrym domku, bezpieczna i zadbana.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw kwi 17, 2025 20:43 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Tak luzno chodzi mi po glowie, spotykalam takie rozwiazania w przypadku psow.
Moze opcja wsparcia finansowego, przejmowania opieki na czas np. urlopow nowego opiekuna ulatwilyby znalezienie wlasciwej miejscowki dla seniorki?
Moze na spokojnie narada rodzinna, skoro rodzina dosc duza, zarowno dzieci i wnuki starszej pani maja swoje domy i daloby sie poukladac przyszlosc z kotka w tle?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Czw kwi 24, 2025 11:11 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Anna-Katowice pisze:czy nie zamęczą jej dzieci, czy człowiek aby na pewno rozumie, na czym będzie polegała jego odpowiedzialność... Nie chcę podchodzić do nikogo jak do ameby, która nie rozumie, czym jest opieka nad zwierzęciem, ale nie chcę też zakładać, że wszyscy wszystko wiedzą.

Bardzo, bardzo odpowiedzialne i mądre podejście :201494
Przede wszystkim zwierzę i jego potrzeby :ok:
Jakieś (dobre) wieści?
[*]Robinek[*] 06.2024 - 12.04.2025

lewel

Od: Sob kwi 19, 2025 13:08

Post » Pt maja 02, 2025 0:57 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

No i chyba mamy happy end :D

Chciałam dać znać, że udało się znaleźć dom kotce - przygarnęła ją bezdzietna para w średnim wieku, która już wcześniej przez wiele lat miała "adopciaka" (niestety, odszedł za tęczowy most) i była gotowa przyjąć nowego lokatora. Codziennie otrzymujemy fotografie pokazujące, że kicia zadamawia się w nowym domu. Wydaje się, że zaczyna powstawać więź zwłaszcza między kotką a panią - ze zdjęć wynika, że kicia czuje się bardzo bezpiecznie w jej towarzystwie - przytula się i śpi u jej boku. Mamy nadzieję, że dobrze wybraliśmy i że kotka będzie szczęśliwa.

Dziękuję bardzo za Wasze zaangażowanie i wszelką pomoc! :201494

Anna-Katowice

Post » Pt maja 02, 2025 3:10 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Kapitalnie, że się udało :1luvu:.
Niech się Kaśce wiedzie jak najlepiej w nowym domu :ok: .

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Pt maja 02, 2025 5:25 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Tak bardzo chciałam przeczytać, że kotka ma fajny domek i się doczekałam, super :lol: :lol:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt maja 02, 2025 9:26 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Anna-Katowice pisze:No i chyba mamy happy end :D

super! :)

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Pt maja 02, 2025 9:34 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Bardzo się cieszę :)
Szczęścia w nowym domu, w nowym życiu koteńko :ok:

Katarzynka01

Post » Pt maja 02, 2025 14:18 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Dziękuję za wszystkie ciepłe słowa i całe Wasze wsparcie. Gdy tak wiele osób trzyma kciuki, nie może się nie udać :) :kotek:

Anna-Katowice

Post » Pt maja 02, 2025 21:37 Re: Kotka po śmierci swojej opiekunki pilnie szuka domu

Bardzo się cieszę że senioreczka ma dobry domek :)

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

[poprzednia]