Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie wrz 27, 2015 20:14 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Pewnie jest w tym trochę racji. Jak w każdej kwestii są dwie strony medalu.
Ale poczytaj też sobie oprócz kwestii prawnych, jak długo matka zajmuje się kociętami, kiedy je porzuca nie interesując się nimi w ogóle, jakie szanse na wolności maja kocięta z kk, poszukaj sobie zdjęć oczu kociąt chorych na kk.
Jak już się tego wszystkiego dowiesz, to wróć tutaj i podziękuj Justynie, że uratowała im życie.

A tak przy okazji, co słychać u kociaków?
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Nie wrz 27, 2015 20:52 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Kamionka pisze:Ja wiem, ze to co napisze wielu osobom może się nie spodobać, jednak to napisze. Koty wolno zyjace, koty uliczne MAJĄ PRAWO DO WOLNOSCI tak jak ptaki. Są czescia ekosystemu. To dobro ogolnonaradowe , a nie Twoje koty, które możesz sobie umiescic w DT czy gdzie chcesz. Mamy im pomagać, leczyc, dokarmiać, sterylizować żeby nie zwiększać nadmiernie populacji, ale nie wylapywac.W naszym kraju prawo zabrania wyłapywania kotów wolno bytujących, dlatego interweniować można tylko gdy sa chore, ranne, lub ewidentnie komuś się zagubiły i widać, że są to zwierzęta, żyjące wcześniej w mieszkaniu. Te konkretne koty powinny wrocic tam skad były wzięte zanim je oswoisz. Co innego znaleźć male bez matki, na ulicy w smietniku. A, co innego zabrać koty matce z wolnozyjacego stada. Koty wyleczone powinny wrocic do stada. Przynajmniej takie prawo w Polsce obowiazuje. Prawo to prawo. Ja mam czasami wrazenie, ze niektórym ''kocim aniołkom'' w glowkach się poprzewracalo chca na sile uszczesliwiac koty. Wylapac wszystkie wolno żyjace koty żeby wolno żyjących w ogole nie było. Wszystkie udomowić. Zaburzyc ekosystem.

Dzialajcie, pomagajcie, ale rozsądnie i zgodnie z prawem. Nie robcie z siebie aniolow miłosierdzia kosztem tych biednych zwierzat pozbawiajac je wolności, zamykajac w betonowych klatkach czyt. mieszkaniach do końca zycia. Jasne, sa takie, które innych warunków nie znaja, czy po chorobie nie poradzą sobie już na wolnosci i musza tak zyc, skazane wyłącznie na laske i nielaske czlowieka dla własnego bezpieczeństwa. Ale te konkretne nie musza. Mają matke i stado, które je nauczy życ korzystajac jednocześnie z cudownej wolności i urokow przyrody.

Jeśli nie wiesz jakie masz prawa i obowiazki wobec kotow wolno zyjacych i jak uzyskac dla nich pomoc to tu np. poczytaj. Warszawa: http://kocieadopcje.blox.pl/2011/09/Kot ... prawa.html Szczecin: http://toz.szczecin.pl/#/pl/koty_wolno_zyjace

Prawo w całej Polsce takie samo. Mogą być tylko inne formy pomocy dla osob dokarmiajacych i pomagających kotom, w roznych miastach.

W swietle Ustawy o Ochronie Zwierząt Rozdział 6, Art. 21 – Zwierzęta wolno żyjące (dzikie) – “Zwierzęta wolno żyjące stanowią dobro ogólnonarodowe i powinny mieć zapewnione warunki rozwoju i SWOBODNEGO BYTU”. Ustawa nakazuje także humanitarne traktowanie wszystkich zwierząt (Art. 5 – “Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania), zwierzę to nie rzecz a istota (Art. 1 – “Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę”).

Tak jak pisałam wyzej, te koty to dobro ogólnonarodowe, czyli tez MOJE KOTY :D
Ja się NIE ZGADZAM na trzymanie ich w tej piwnicy w klatce. Samych wystraszonych, bez matki. Bez człowieka. Nie zgadzam się tez na umieszczenie ich w DT i pozbawienie wolności do końca zycia. Chce żeby skoro juz zdrowe wrocily do matki, do ekosystemu. Mamy pomagać kotom wolonozyjacym ( wolnożyjącym nie rowna się bezdomnym), a nie pozbawiać je wolności. Jeszcze raz przypominam pozbawianie je wolnosci jest niezgodne z obowiazujacym w Polsce prawem, a z tego co Ty piszesz wyżej, to nie tylko te koty. Inne tez wyłapujesz z tych dzialek i oddajesz do adopcji. Wczesniej pewnie przetrzymujac w jakiś koszmarnych warunkach, piwnice, klatki - choc nie masz do tego najmniejszego prawa.
Ja się dziwie, ze moderatorzy i admini tego forum, które w swoich zalozeniach ma pomagać zwierzętom, pozwalaja na takie wątki. Na akcje niehumanitarne i niezgodne z obowiazujacym w Polsce prawem.
WYLAPYWANIE zwierząt wolno bytujących jest kwalifikowane przez polskie prawo jako znęcanie się nad zwierzętami. W nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt (styczeń 2012) podniesiono wymiar kary pozbawienia wolności za znęcanie się nad zwierzętami do lat trzech, a kary finansowej do kwoty 100 tys. złotych.

I na koniec może jeszcze definicja kota bezdomnego i wolno zyjacego, ponieważ, co niektórzy mają straszny problem z tym rozroznieniem i mogą trafic "Do klatki" nawet na 3 lata jeśli tego nie zrozumieją.

Zwierzęta bezdomne - należy przez to rozumieć zwierzęta domowe lub gospodarskie, które uciekły, zabłąkały się lub zostały porzucone przez człowieka, a nie ma możliwości ustalenia ich właściciela lub innej osoby, pod której opieką trwale dotąd pozostawały.

Koty wolno żyjące - należy przez to rozumieć koty urodzone lub żyjące na wolności (żyjące w otoczeniu człowieka w stanie dzikim).

I jeszcze, żeby kot był "dobrem luksusowym" :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie wrz 27, 2015 21:14 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Kociaki szybko się oswoiły, to zdecydowany plus.Szans na DT nie ma,na fb cisza...
Są w dużo lepszym stanie, jedna dziewczynka jest najsłabsza i Ania znowu jutro jedzie do weta.

Obrazek

Obrazek

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Śro wrz 30, 2015 20:19 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Co u kociaków słychać, znalazły miejscówkę?
Kosmici są wśród nas !

agnieszka.mer

Od: Pt lut 25, 2011 18:54

Post » Czw paź 01, 2015 9:53 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

szkoda, że nie mam gumowego domu (portfela też) :oops: :cry:
ObrazekObrazek

mar9

Od: Wto mar 22, 2005 14:47

Post » Pt paź 02, 2015 0:14 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Kamionka pisze:
(...)

Tak jak pisałam wyzej, te koty to dobro ogólnonarodowe, czyli tez MOJE KOTY :D
(...)

Skoro to są TWOJE KOTY na jaki adres mam Ci wysłać aktualny rachunek za leczenie zaawansowanego kociego kataru który wynosi obecnie prawie 200 zł ?
Czy Ty kobieto zastanawiasz się o czym bredzisz?
Myślisz,że ja lub Justyna chodzimy po osiedlach, polach,łąkach, penetrujemy okoliczne piwnice w poszukiwaniu kotów wolnożyjących które potem wyłapujemy i więzimy na siłę w naszych mieszkaniach po 20 sztuk na m2 ???
Myślisz,że nie wiemy co oznacza definicja kota wolobytującego?
Po ilości tekstu który wypisujesz i zawracaniu nam głowy zamiast realnej rady i pomocy wnioskuję,że masz bardzo dużo wolnego czasu którego nam niestety ciągle brakuje...
Jeśli nic wartościowego nie chcesz wnieść w ten watek to bez żalu żegnamy...

Maluchy są obecnie w DT u Ewy S. do przyszłej środy a potem jak wróci z urlopu Ola B. maluszki trafia do niej i będą tam czekały na swoje domki :) Maluchy zakończyły antybiotykoterapię czekamy na odrobaczenie i jesteśmy na etapie poszukiwania domków stałych- w dwupacku lub na dokocenie :) Maluchy są cudowne, miziaste i rozmruczane :) Trzy dziewczynki i jeden chłopaczek :)
"...i w swoim cierpieniu odnajdziesz radość, jeśli jego celem będzie ratowanie czyjegoś życia"

ZENUŚ -MIŁOŚC MOJEGO ŻYCIA 17.06.2014 ['] LALUŚ 05.11.2013[']
Obrazek Obrazek

Ania G

Od: Pt paź 15, 2010 19:44

Post » Pt paź 02, 2015 8:08 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Najważniejsze, że kociaki w dt i czują się lepiej.
Trzymam mocno :ok: za domki. Są takie cudne, mam nadzieję, że szybko uda się je wyadoptować.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pt paź 02, 2015 10:16 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Ja też po3mam :ok: za dzieciaczki, za ich zdrówko i najlepsze domki na świecie.
Ps. ogromny kamień spadł mi z serca
ObrazekObrazek

mar9

Od: Wto mar 22, 2005 14:47

Post » Sob paź 03, 2015 0:24 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Do KAMIONKI: napisałaś, że interweniować należy w przypadku choroby? Napisałaś. Otóż koci katar JEST CHOROBĄ. Resztą swojej pisaniny ZAPRZECZASZ SAMA SOBIE! Zamiast tłuc w klawiaturę, mogłabyś poświęcić ten czas na zaniesienie żarcia bezdomnym kotom. Coo, za duża fatyga, nieprawdaż? Lepiej zasłonić lenistwo i brak współczucia cytowaniem przepisów i własnymi przemyśleniami typu "zaburzyć ekosystem" choć nie masz pojęcia, czym jest ekosystem. Twój tępy deontologizm nie jest jedyną postawą etyczną a większość piszących tutaj przejawia na szczęście teleologizm i personalizm. A deontologizm ma na sumieniu wiele złego - wszystko zależy JAK będziemy stanowić prawo. Na przykład może wyjść ustawa, że osoby stosujące pseudonim Kamionka będą płacić wyższe podatki... albo będą nosić na rękawie specjalny znak, jak kiedyś (nie tak dawno) niektórzy musieli nosić Gwiazdę Dawida... TAK, TO WÓWCZAS BYŁO ZGODNE Z OBOWIĄZUJĄCYM PRAWEM! Podobałoby Ci się! A ci, którzy w całej Europie wyłapywali później tych z gwiazdą na rękawie i pakowali do pociągów jadących pod Kraków (może słyszałaś coś o tym?) też działali ZGODNIE z ówczesnym prawem! Pochwaliłabyś ich! Dziwi Cię, co ja tu piszę? Prychniesz, że "przesada"? Opisuję fakty i przykłady STOSOWANIA PRAWA, a Ty przecież tak szanujesz prawo. Uruchom rozumek. I spróbuj zmienić obiekt uczuć - prawo średnio nadaje się do kochania, trzeba tylko ociupinkę wiedzy... I myślenia... Załączam wyrazy szacunku dla "Przestępczyń", które w celu ratowania istnień (teleologizm) i dla dobra żyjących istot (personalizm) uszczypnęły - zdaniem pewnej niemyślącej niestety K. - ustawę w pupcię. I nie bójcie się, że ktoś Was wsadzi na trzy lata albo przysoli sto tysiączków za to strrraszne leczenie i oswajanie, bo jakaś "mondra" tak napisała. A Dziennik Ustaw jej w oko!

kot ze wsi

Od: Czw lip 10, 2014 23:41

Post » Sob paź 03, 2015 14:11 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Tak,jak deklarowałam na FB,wykupię im ogłoszenia u Cat Angel(na olx mogę sama).Tylko fotki i ocziszczipatielnyj tekst!
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Wto paź 06, 2015 0:43 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

mamaja4 pisze:Tak,jak deklarowałam na FB,wykupię im ogłoszenia u Cat Angel(na olx mogę sama).Tylko fotki i ocziszczipatielnyj tekst!

Bardzo dziękuję! Muszę tylko zrobić im lepsze zdjęcia do ogłoszeń bo obecne są niewyraźne niestety :( Ja wracam od babci w sobotę powinnam do poniedziałku się uwinąć :)
"...i w swoim cierpieniu odnajdziesz radość, jeśli jego celem będzie ratowanie czyjegoś życia"

ZENUŚ -MIŁOŚC MOJEGO ŻYCIA 17.06.2014 ['] LALUŚ 05.11.2013[']
Obrazek Obrazek

Ania G

Od: Pt paź 15, 2010 19:44

Post » Pt paź 09, 2015 19:54 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Co u malców słychać?
Jak się czują?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt lis 13, 2015 22:48 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

up up,
co tak zero wieści? ja im tu kibicuję :mrgreen:
Obrazek

kashucha

Od: Pon paź 06, 2014 14:10

Post » Sob lis 14, 2015 22:38 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

Kociaki wylądowały u Ani, był nawrót kociego kataru, teraz odpukać jest dobrze.Maluchy będą szczepione .

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Sob lis 14, 2015 22:52 Re: Cztery kociaki z kk. w piwnicy :( nie ma DT :(

i więcej jesli te zabrane na leczenie kotki pokochają czlowieka, zaufaju mu , jak wrocic je do piwnicy? To tak jakby je osierocic? Wszyscy Ci ktorzy kochają koty, zajmują się nimi a nie ustawami wiedzą, że kot ktory zaufa czlowiekowi , pokocha go nie bedzie czuł się szczesliwy w miejcu , w ktorym nie ma kontaktu z czlowiekiem. Kamionka , zle na to patrzysz.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

[poprzednia]