Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon mar 05, 2012 13:38 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Ewciia pisze:
sisay pisze:
Ewciia pisze:sisay namawia na dwupak hahaha :ryk:
Zresztą ja też, co dwa koty to nie jeden :d co trzy koty to nie dwa... itp itp haha ;)
POLECAM DWUPAK :)

Namawiam to delikatnie powiedziane :mrgreen: Ja mam dość radykalny pogląd na adopcje pojedynczych kociąt. Uważam że to niezgodne z naturą niehumanitarne. No i źródło potencjalnych problemów z zachowaniem kota.
A i tak, największa różnica w ilości posiadanych kotów jest między 0 a 1 :twisted:

Co prawda to prawda, chociaż są koty, które wolą żyć same, bez innych obok :)
Ale brać takiego kota to ryzyko... bo jak się zachce następnego to jest problem :roll:

Ja mam teraz taką tymczaskę, bije wszystkie koty wokoło i chociaż siedzi już 3 miesiące, to widać, że wolałaby być jedynaczką.
‎"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenianego
- zasługuje w ogóle na miano domu?" M.Twain

dzikafretka

Od: Pt lut 11, 2011 14:35

Post » Pon mar 05, 2012 14:03 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

miałam takową od marca 2011. Kot typowy jedynak.Zamknęła się w sobie, ,cofnęła w rozwoju, zaczęły sie problemy kuwetow, zachowawcze...Kupka nieszczęścia mieszkająca w wersalce.Teraz w DS jest od stycznia.Nie ten kot!!!!

Jednak z zasady na prawdę małych kotów nie wydaję jako kedynaka. Kota żal.Chyab że są małe dzieci, a kot żywiołowy potrzebujący ruchu.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon mar 05, 2012 16:26 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Pisałam o kociętach, a nie ma takich kociąt które wolałyby być same.
Jak ktoś chce kota-jedynaka, to jest takich pełno - dorosłych, które wiadomo że nie lubią towarzystwa.

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pon mar 05, 2012 16:34 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

sisay pisze:Pisałam o kociętach, a nie ma takich kociąt które wolałyby być same.
Jak ktoś chce kota-jedynaka, to jest takich pełno - dorosłych, które wiadomo że nie lubią towarzystwa.

No, ale czekaj, biorę sobie dwa kociaki i skąd wiem, czy jak nie dorosną to nie stanie się jeden z nich samotnikiem? Bo np. nie będzie jednak lubił swojego życiowego kolegi?

Z resztą ja jestem zwolenniczką adopcji starszych kotów, wiadomo "co z niego wyrośnie" :)

dzikafretka

Post » Pon mar 05, 2012 16:59 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Kot który wychowuje się z innymi od małego nie ma szans zostać jedynakiem, antykocim.
Za to koty, które długo żyły samotnie nie zawsze potem chcą żyć w grupie ...
Po prostu nie nauczyły się zachowań społecznych i nie potrafią odnaleźć się w nowej roli gdy trafiają do DT lub DS.
ObrazekObrazek

Ewciia

Od: Pon mar 08, 2010 22:55

Post » Pon mar 05, 2012 17:08 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Mały kociak wychowany w odpowiednich warunkach nie stanie się antypatycznym samotnikiem ;) ewentualnie po prostu będzie bardziej lubił ludzi niż koty, ale nie będzie go stresowało towarzystwo kotów.

Te koty-samotniki, które miewamy do adopcji, to są koty które już takie do nas trafiły. Wychowane w domu samotnie, bo ktoś chciał mieć kociątko. Egoizm i tyle.

sisay

Post » Pon mar 05, 2012 17:43 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

W sumie może macie rację, bo ta tymczaska moja to piwniczna kotka, nie wiadomo jaką tam miała historię.

Fantastycznie jest oglądać kocie zabawy czy wzajemną "opiekę" :D

dzikafretka

Post » Pon mar 05, 2012 17:52 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Hej. A gdzie autorka?Tyle propozycji i nic?
Ja też polecam koteczki od horacy 7.
viewtopic.php?f=1&t=138523
Poza nimi Basia ma inne koty do adopcji.Warto zajrzeć.

dana.b

Od: Śro lis 09, 2011 12:01

Post » Śro mar 07, 2012 10:28 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Cześć dzięki za wszystkie rady i informacje nawet nie wiedziałam, że będzie tak duży odzew z waszej strony :)
a więc mam dobrą wiadomość ! będziemy mieli kotka od takiej znajomej kocicy która wychowuje się na podwórku u babci narzeczonego. Babcia karmi ją i inne koty, które do niej przychodzą. Mówimy na nią wyścigówka bo tak szybko zawsze biega ;p Jak będę miała zdjęcia albo więcej info to dam znać ! :) I jeszcze raz dziękuję wam wszystkim za pomoc :)

polinasw

Od: Sob mar 03, 2012 8:27

Post » Śro mar 07, 2012 11:50 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Pomyślcie o sterylizacji tej kocicy, przecież ona rocznie daje miot 5-15 kociaków, spora część z nich pewnie umiera :(

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro mar 07, 2012 12:51 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Widzę że nasze odpowiedzi chyba nawet nie zostały przeczytane. Cóż, żadna to nowość... powodzenia z kotkiem.

sisay

Post » Śro mar 07, 2012 13:27 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Zgadzam się z sisay :ok: Z zasady nie adoptuję żadnego kota do domu, gdzie byłby jedynakiem. Mam jednak czasem ( bardzo rzadko) dorosłe, które z jakiegoś powodu innych kotów nie znoszą. Kociak - jedynak? Przenigdy! Ze względu na kociaka i ludzi mających z nim mieszkać. Nie wiem, czy właśnie wzięcie jedynaka nie skutkuje potem oddawaniem kota.A bo łobuzuje, bo posikuje, bo strąca coś, bo jest namolny...itd.A jaki ma być, skoro się nudzi? Jak ma powiedzieć, że za mało mu zabawy? Czasem się boi być w domu sam. Miałam jedynaczkę przez chwilę :wink: Szybko się dokociłam.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro mar 07, 2012 13:34 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

Dokładnie tak.

Człowiek nie jest kotem i nie wiem jak by się starał, nigdy kotu kota nie zastąpi.

sisay

Post » Śro mar 07, 2012 13:44 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

No tak, idzie wiosna, kociaków będzie się walało mnóstwo po wsi, tylko brać....

Reszta miotu potem w zimie zdycha z głodu i chłodu, albo coś je przejedzie czy zagryzie.
SUPER.

dzikafretka

Post » Śro mar 07, 2012 13:46 Re: Adoptuję małe kociątko ! :) Warszawa i okolice

A ja nawet nie chcę być kotem. Koty kocham, ale zupełnie nie sprawia mi przyjemności majtanie wędką, czy rzucanie myszki i takie tam podobne rzeczy.Chwilę mogę, ale nie tyle, ile kot by chciał. mały kot podgryza, bo przecież na tym polegają zabawy wszystkich kotowatych, to jest zabawa i nauka jednocześnie.Jeśli maluch nie ma drugiego kota w zasięgu ząbków, będzie podgryzał mnie.A teraz coś, co wklejam zawsze, już mi nawet głupio :oops:

TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

[poprzednia]